j-j 26.01.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 hehe Ja robię dopiero dokumentację i mam zamiar ją skończyć do końca lutego ze wszystkim i dać na pozwolnie.Ale wentylacja to coś nowego dla mnie dlatego idzie jak po gruzie.Jezier dlaczego te EBM`y montuje się w skrzynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 26.01.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 j-j/ widze ze jestesmy na tym samym etapie prawie a gdzie się będziesz budował? Projekt gotowy czy indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.01.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Zawada k. Zielonej Góry a Ty? Jak coś to wal na priv bo szkoda tematu . pzdr Jezieeer, pomoż, zakupiłeś większe wentylatory te EBM (?) czy znałeś straty ciśń. na samej centrali Bartosza i do nich dopasowaleś wentylator?. I dlaczego ich nie montuje się na kanale tylko w skrzynkach i po co potencjometr i potrezbny jest transformator czy nie? Żebym wiedział o co pytać gdy zadzwonię się czegoś dowiedzieć i nie wyjść na nie kumatego choć taki na razie jestem w tych konstrukcjach. No i ile i jak kupiłeś Bartosza? Sam wymiennik tylko?? eh pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.01.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Kupiłem raczej mniejsze niż bartosz proponował. Miałem wykresy oporów wymienników bartosza. Dostałem je razem z wymiennikiem. Wentylatory EBM są sprzedawane do zabudowy a te vent już z obudową.Potencjometr jest do sterowania, transformator niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.01.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A ile dałeś za bartosza sam wymiennik? To jest to "gołe" zaizolowane tylko, tak:)? Nic więcej?Obudowę do wentylatorów (EBM`ów w tym przypadku) można gdzieś kupić?Potencjometr jest rozumiem montowany gdzie obok tak na ścianie i połączony z wentylatorem czy jak? I czy potencjometr dostaje sie w komplecie z wentylatorem?Ja chcę mieć mniej więcej coś takiego:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bc81f606c2e47e7.htmli- Sterowanie zegarowe kiedy co z jaką mocą- kiedy wymieniać filtry itp, bajery- przełączanie między czerpnia ścienną a GWC- przełączanie między wywiewem na reku a nawiewem PC. Z racji tego że pC chce mniej powietrza niż ma domek to może częśc na pompę a część na reku albo wszystko na pompę i reku nie miesza przez czas grzanie cwu czyli ok 6 h ale to będzei chyba gorsza część automatyki.zapytam czy ktoś to zrobi i za ile zobaczymy jakie będą wyceny hehe jesli ktoś wogóle odpowie.Myślę że może wykorzystać np. bypass w reku do współpracy z PC ale nie wiem jak hm pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 27.01.2007 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 j-j. O wszystkim pisałem w wątku do którego link podawałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 27.01.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Jezier daj ciału wypocząć nie siedz tak po nocach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Ok Jezier, poczytam dokładniej wszystko. Ale jest firma która wkłada EBM`y do reku: http://rekuperator.com.pl/pl/?s=lg Co do PC- a może tak dodatkowo dać do PC dla cwuz wentylacji: http://www.windandpower.com/windandpower_produkty.php?lang=pl&p1=2&p2=41&id=150 jeszcze większa będzie sprawność latem, podczas słońca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 29.01.2007 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 W temacie strat mocy na wentylatorach. Zwykle nieprawdą będzie powiedzenie, że wentylator pobierający właśnie moc powiedzmy 200W, powoduje, że moc ta w całości pojawia się po stronie strat w bilansie elnergetycznym. Każdy "poważniejszy akwarysta" wie, że moc pompy w filtrze oraz moc zastosowanego oświetlenia należy uwzględnić w bilansie energetycznym akwarium, bo tej mocy nie traci się w 100% - ona podgrzewa wodę w akwarium, co jest czynnikiem pozytywnym gdy mamy ryby ciepłolubne, negatywnym, gdy próbujemy trzymać w akwarium ryby, które giną w temp. pow 20 oC (ta druga sytuacja, to raczej rzadkość). W każdym razie, dzięki mocy pompy i oświetlenia możemy - pisząc poglądowo - zastosować w akwarium grzałkę o mniejszej mocy, a mniej poglądowo, ale prawdziwie - termostat rzadziej włącza zastosowaną grzałkę. Podobnie będzie w naszym domu. Jeśli rozpatrujemy sytuację zimową, moc wentylatorów (zainstalowanych w odpowiednim miejscu) i moc zastowowanych do oświetlenia żarówek będzie ogrzewała nasz domek, dzięki czemu zasadnicze ogrzewanie będzie mogło działać z mniejszą mocą. Oczywiście, odwrotna sytuacja będzie upalnym latem, gdy zależy nam na chłodzeniu domu, tu każdy wat mocy mniej jest na plus. Co do miejsca zainstalowania wentylatora ze względu na bilans energetyczny, to w przypadku zimowym, wentylator nawiewny powinien zasysać powietrze z wymiennika, wywiewny powinien tłoczyć powietrze do wymiennika. Wtedy można powiedzieć, że prawie 100% mocy wentylatora nawiewnego i K mocy wywiewnego dostaje się do domu (gdzie K - sprawność wymiennika). W przypadku letnich upałów, oczywiście najlepiej byłoby stosować tylko wentylator wywiewny z pominięciem wymiennika, aby cała jego moc wędrowała poza dom. Tego, czy podana konfiguracja wentylatorów jest optymalna pod względem hydrauliki całego układu, jeszcze nie analizowałem - może ktoś dopowie coś w tym temacie. Ja tylko dopowiem, że odwrotne zainstalowanie wentylatora nawiewnego (tak aby tłoczył powietrze do wymiennika) może mieć jakiś sens wtedy gdy grozi nam oblodzenie wymiennika, choć moc wydzielana przez wentylator i tak będzie za mała aby temu zapobiec, to może ona zredukować moc grzałki antyoblodzeniowej. Jednak w domach "pasywnych albo 3 lub 5 litrowych" sprawę oblodzenia wymiennika załatwia zwykle GWC, więc ta konfiguracja nic pozytywnego energetycznie nie wniesie. Dla hardkorowców mam jeszcze zalecenie co do oświetlenia: świetlówki energooszczędne latem, żarówki zimą - tak powinno wyjść najtaniej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.01.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 no tak tylko, że ztcp masz wentylatory po pierwsze mniej mocożerne, a po drugie zamknięte w obudowie z płyty więc raczej ciepło, które przejdzie do pomieszczenia, do jego bilansu jest mizerne.Można też założyć, że jeśli ja umieszczę reku na strychu, ale będzie urządzenie ocieplone to, zyski cieplne z jednego wentylatora wejdą mi przez nawiew. Natomiast ciepło drugiego ucieknie przez wywiew reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.01.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A czy przypadkiem, nie jest tak, że ta "energia cieplna" jest przenoszona strumieniem powietrza "opływającym" silnik (chłodzenie) i praktycznie na obudowie wentylatora nie wystepuje róznica temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 U mnie wentylator pracuje z mocą 10 W. Przetłacza 150m3/h. Gdybym dał oba wentylatory po ciepłej stronie, wymiennik mam o sprawności 90%, i cała moc elektryczna wentylatora zamieniała się w ciepło to każdy 1m3 wentylowany podgrzany zostałby oo jednego o 0,16 stopnia i 0,18 stopnia od drugiego wentylatora. Zwiększając dwukrotnie wentylacjędo 300m3 każdy 1m3 ogrzewałby się odpowiednio o 0,32 i 0,36 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 29.01.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Jak to będzie w konkretnym przypadku, to jak już wspomniałem kwestia gdzie wentylator jest zainstalowany, jak jest ocieplony, itp. Pamiętajcie, że jeśli wentylator zainstalowany po stronie ciepłej (a o takiej konfiguracji właśnie pisałem) nie będzie izolowany od chłodnego otoczenia, to oprócz jego mocy, do otoczenia ucieknie też część ciepła z powietrza, które przez niego przepływa. Jeszcze jedno. Cała moc wentylatora ostatecznie zamienia się w ciepło, nawet ta część, która idzie na pracę użyteczną, czyli powiększanie ciśnienie i przemieszczanie powietrza. Mnie chodziło głównie o to aby uzmysłowić wam, że straty energii na wentylatorze, w wielu przypadkach nie będą stratami, więc nie zawsze warto się bić o najsprawniejsze urządzenie - trzeba zważyć koszty i zyski. Może okazać się, że z 200 W jakie pobierają wentylatory z sieci, 180 W wejdzie do domu w postaci ciepła, 20 W pójdzie w świat. Jeśli zastosujemy super optymalne wentylatory, które pobierają 100 W, do domu wejdzie 90 W, a 10 W w świat. Różnica w stratach na rozpraszanie pomiędzy jednym a drugim przypadkiem to 10 W, przy ogromnej różnicy pobieranej mocy i pewnie podobnej różnicy cen. Ja wybierając wentylator stawiałbym na jak największą bezawaryjność i cichobieżność. Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby wysoko sprawny wentylator okazał się najcichszy i najmniej awaryjny - tu może być istotna korelacja. Tak jak pisałem, nie wiem jeszcze czy zainstalowanie wentylatorów od strony wewnętrznej (po ciepłej stornie wymiennika) jest optymalne ze względu na hydraulikę układu (do tego etapu mam jeszcze daleko i nie analizowałem tego). Do tego doszły wątpliwości co do hałasu. Podejrzewam, że zainstalowanie od zewnątrz (po stronie zimnej) jest pod tym względem korzystniejsze, bo wymiennik pewnie stłumi nieco hałas wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 29.01.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 A czy przypadkiem, nie jest tak, że ta "energia cieplna" jest przenoszona strumieniem powietrza "opływającym" silnik (chłodzenie) i praktycznie na obudowie wentylatora nie wystepuje róznica temperatur Tak jest na pewno w kompaktowych kanałowych, gdzie nie ma wydzielonej części tłoczącej i silnikowej. W małych promieniowych silnik też jest prawie cały omywany przepływającym powietrzem. Poza tym straty na ciepło wydzielane w silniku to tylko część strat. Reszta, to straty związane z zawirowaniami powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 17.02.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Ja tak jeszcze wtrącę, że też buduję dom, który będzie max 3-litrowy. Znam szczegóły budowy (prawie wszystkie) oraz grubości izolacji, architekturę,ogrzewanie itd. Mogę się podzielić informacjami. Witaj, Zaczynamy budowe w tym roku i szukamy rozwiązań. Możesz podzielić się swoją wiedzą/doświadczeniami? Pzdr, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 18.02.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Ja tak jeszcze wtrącę, że też buduję dom, który będzie max 3-litrowy. Znam szczegóły budowy (prawie wszystkie) oraz grubości izolacji, architekturę,ogrzewanie itd. Mogę się podzielić informacjami. Witaj, Zaczynamy budowe w tym roku i szukamy rozwiązań. Możesz podzielić się swoją wiedzą/doświadczeniami? Pzdr, Arek Doświadczeń na razie nie mam, wiedzą dzielę się na bieżąco. Chociaż przez ostatnie kilka tygodni miałem tyle pracy, że nie byłem w stanie wejść na to forum. W ogóle to przypadek, że czytam Waszą wypowiedź. Teraz czekam na ostatni (mam nadzieję) szkic projektu, po zmianach garażu i wiatrołapu przez architekta. Przy okazji: Lipińscy kończą swój dom pasywny w okolicach Wrocławia. Ma być otwarcie chyba w marcu. Ja pojadę go zobaczyć, jak tylko się uporam z moją pracą. Warto też jeździć na targi instalatorskie w Poznaniu - będą pewnie pod koniec marca. Pozdrawiam serdecznie. ps. Pytania do mnie najlepiej kierować prywatnie, bo naprawdę rzadko wchodzę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.02.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Targi Instalacje w Poznaniu odbywają się co dwa lata. Najbliższa edycja w 2008 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 23.02.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Targi Instalacje w Poznaniu odbywają się co dwa lata. Najbliższa edycja w 2008 r. No właśnie dziś się zorientowałem Bardzo żałuję, że w styczniu nie mogłem się wyrwać na te dwa dni na Budmę. errrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 23.02.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Targi Instalacje w Poznaniu odbywają się co dwa lata. Najbliższa edycja w 2008 r. No właśnie dziś się zorientowałem Bardzo żałuję, że w styczniu nie mogłem się wyrwać na te dwa dni na Budmę. errrrrrrrr A to jeszcze dodam, że w zamian mozna się wybrać na inne imprezy: http://targi.onet.pl/2,katalogkategoria.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 24.02.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 W łodzi w tym roku na Interbudzie nic o pasywnym budownictwie nie było. Jest tylko stoisko Izodomu oraz okna U=0,6 A kto produkuje te okna? Znasz może cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts