zbiq 15.12.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 tera z załączonym fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.12.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 jak chcesz ciepły garaż to daj ocieplenie, jak zimny to odetnij go od kotłowni i reszty domu, na sufit wtedy daj ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 15.12.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 jak chcesz ciepły garaż to daj ocieplenie, jak zimny to odetnij go od kotłowni i reszty domu, na sufit wtedy daj ocieplenie co znaczy ciepły garaż ? ogrzewany ? garaż nie będzie grzany pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 tera z załączonym fundamentem.[ATTACH=CONFIG]154627[/ATTACH] Ja wychodzę z założenia, że nic się złego nie stanie jak trochę tego ciepła przejdzie z domu do garażu. Nie będą to jakieś wielkie straty a mogą uchronić przed minusową temperaturą w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 16.12.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Przez 18 m2 ściany nie zaizolowanej w sezon ucieknie 1800 kwh .Na dodatek jak w garażu będzie bardzo zimno to może powstać punkt rosy na murze i grzyb murowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Przez 18 m2 ściany nie zaizolowanej w sezon ucieknie 1800 kwh . Na dodatek jak w garażu będzie bardzo zimno to może powstać punkt rosy na murze i grzyb murowany . Dlatego właśnie tylko 10cm styropianu. To jest tylko i aż tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.12.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Przez 18 m2 ściany nie zaizolowanej w sezon ucieknie 1800 kwh . Na dodatek jak w garażu będzie bardzo zimno to może powstać punkt rosy na murze i grzyb murowany . co w takim razie proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Mniej więcej tak to jest zależy jaka ściana ja przyjmuje ŁU 0,9 wariora na merciora. i sizon grzewczyj na 220 dni i różnice temperatur średnio sizon na truskawce (poziomie) 0 st. i wyłazi 1700 czyli potwierdzam to co pisał Andrzej.K Łucieka Ci przeto łokoło 360 kg węgla uwzględniając sprawność instalacji 0,5 i kaloryczność węgla 9,9 kWh z kg węgla To tyle co mnie przez całe chłupe :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 17.12.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 co w takim razie proponujesz ? Tak jak na czerwono zakreśliłem bym oizolował, na dodatek sufit w garażu i połoga tylko przy ścianie tzn , ściana w głąb ziemi. Zakładam że w kotłowni i tak będzie dodatnia temp by woda w rurkach nie pomarzła więc tam już nie ma po co dalej izolować. Kwestia teraz jak dużą dać izolacje to zależy jakie chcesz mieć straty. Jak chcesz w miarę ciepło lecz zakładasz ogrzewanie centralne to wystarczy 10 cm styro . Jak zdecydowałeś się na domek energooszczędny to daj grubiej.. Sens izolacji kończy się na 25 cm lub 20 cm grafitowego tego 0,32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.12.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Sens izolacji kończy się na 25 cm lub 20 cm grafitowego tego 0,32 Przy jakich warunkach? Przy każdych? Widzisz sens dawania 20cm styropianu na ścianę między domem a garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.12.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Mam garaż odizolowany 10 cm styro od reszty domu. Aktualnie przy - 10* na zewnątrz w garażu mam 5*. W kotłowni, którą dzieli od domu już tylko 5 cm styropianu mam 12*.Z obliczeń w OZC wychodziło u mnie, że przy temp. zewn. -22* w garażu będzie -2. Wtedy mogę uchylić drzwi od kotłowni, aby uzyskać w garażu przynajmniej +1* - tyle mi wystarczy.Punkt rosy zostawcie w spokoju, przecież garaż jest pomieszczeniem wentylowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.12.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Mam garaż odizolowany 10 cm styro od reszty domu. Aktualnie przy - 10* na zewnątrz w garażu mam 5*. W kotłowni, którą dzieli od domu już tylko 5 cm styropianu mam 12*.Z obliczeń w OZC wychodziło u mnie, że przy temp. zewn. -22* w garażu będzie -2. Wtedy mogę uchylić drzwi od kotłowni, aby uzyskać w garażu przynajmniej +1* - tyle mi wystarczy. I tak jest według mnie idealnie. Sam niestety tak nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Piszecie o sensie ekonomicznym a nadal go brak w tej dyskusji.Bo nadal jest rozważane ogrzewanie jako coś koniecznego... a to tylko jak już CWU.I przy takich założeniach nawet 1m izolacji nie stanowi nonsensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Piszecie o sensie ekonomicznym a nadal go brak w tej dyskusji. Bo nadal jest rozważane ogrzewanie jako coś koniecznego... a to tylko jak już CWU. I przy takich założeniach nawet 1m izolacji nie stanowi nonsensu. Czym ogrzewa się dom pasywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.12.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Wątek jest o domach 3-5 litrowych i takich jest już trochęA pasywnych jak na lekarstwo. Teraz w zasadzie tylko nydar taki deklaruje ale i u niego jest podłogówka pędzona buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 A no to takie polskie byle co ...Mnie tam nawet pasywny nie interesuje ma być zero grzewczy jeśli chodzi o "C.O" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Buńczuczny jesteś .Może kilka słów jak to chcesz osiągnąć.Bo inaczej za chwilę ktoś wyskoczy z tekstem,że zero grzewczy to badziewie.Napisz w końcu coś konkretnego .Na razie to tylko:będzie,zrobię,ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.12.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Pisałem już kilkukrotnie o udostępnianym swego czasu na necie studium energooszczędności domu Kornelia. Tam było wiele o sensie ekonomicznym izolacji, okien, wentylacji mechanicznej z odzyskiem. Ja ten sens podczas budowy własnego domu odnalazłem i mam dom energooszczędny - taki chciałem. Determinantem był tu okres zwrotu inwestycji. Chcesz pasywniaka - twój wybór i twoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 17.12.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 [ATTACH=CONFIG]155049[/ATTACH] Tak jak na czerwono zakreśliłem bym oizolował, na dodatek sufit w garażu i połoga tylko przy ścianie tzn , ściana w głąb ziemi. Zakładam że w kotłowni i tak będzie dodatnia temp by woda w rurkach nie pomarzła więc tam już nie ma po co dalej izolować. Kwestia teraz jak dużą dać izolacje to zależy jakie chcesz mieć straty. Jak chcesz w miarę ciepło lecz zakładasz ogrzewanie centralne to wystarczy 10 cm styro . Jak zdecydowałeś się na domek energooszczędny to daj grubiej.. Sens izolacji kończy się na 25 cm lub 20 cm grafitowego tego 0,32 Przepraszam ale nie za bardzo rozumiem rys. Jest to izolacja ściany fundamentowej od wewnątrz czy ścian w garażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 17.12.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Mam garaż odizolowany 10 cm styro od reszty domu. Aktualnie przy - 10* na zewnątrz w garażu mam 5*. W kotłowni, którą dzieli od domu już tylko 5 cm styropianu mam 12*.Z obliczeń w OZC wychodziło u mnie, że przy temp. zewn. -22* w garażu będzie -2. Wtedy mogę uchylić drzwi od kotłowni, aby uzyskać w garażu przynajmniej +1* - tyle mi wystarczy. Punkt rosy zostawcie w spokoju, przecież garaż jest pomieszczeniem wentylowanym. Jak ma Pan zaizolowane fundamenty w garażu i całym domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts