מרכבה 17.12.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 W polsce wszystko jest badziwiem przez to nic zrobić można...bo to nie bo tak się opłaca a tak się nie opłaca.polska mentalność w tym forum aż nadto się dobija takie kombionowanie bo co sąsiad powie para naukowe dowody podważanie nauki w każdym względzie np że powłoki nisko emisyjne nic nie dają itp i bez podstawy pisanie że z bufora uciekło mi tyle.Podając w zasadzie że trzy szyby "zwykłe" i argon wiesz ściemę puszczaszże niby powłoka czy nie to jedno szkoda pieniędzy oto takie polskie znachorstwo.Dyletanctwo itp.łączenie faktów z różnych bajek wyciąganie błędnych wniosków itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.12.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 W imię ojca... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jak ma Pan zaizolowane fundamenty w garażu i całym domu ? Wszystkie fundamenty ocieplone są 8 cm styroduru + 2 cm (na cokoły). W garażu nie ma izolacji poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 tylko jak chciałem przykład płyty pasywnej fundamentowej pod piwnicę i zagłębionej w gruncie np 1,5 mto nic zero ! ani rysunku ani zdjęcia.Bo w polsce nic robić można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 A no to takie polskie byle co ... W polsce wszystko jest badziwiem przez to nic zrobić można... ...Bo w polsce nic robić można Marudzisz i narzekasz - zupełnie niepotrzebnie. Tu nie ma co się obrażać na Polskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Marudzę bo chcę coś zrobić to źle ... Ani gronia na tym nie zarabiam że na Tu piszę. no rodzi się płyta fu całe 33cm EPS 200 plus XPS 300 na obwodzie Edytowane 17 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 no rodzi się płyta fu całe 33cm EPS 200 plus XPS 300 na obwodzie Ja mam całe 20cm EPS200 i nie dałbym ani cm więcej i żaden problem zagłębić ją 1,5m poniżej poziomu i to jest w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No to już moje walczenie o waty podział mam taki 10cm 20cm 25cm 33cm 50cm 100cm ze względu na wymiar bloku styropianu 1x1x3m Na powietrzu zawsze kieruję się ku słomie choć wiem że logistycznie jest to arcy trudne bo kostki muszą być 90-100 kg /m^3 ładne równe suche itp odpowiedni wymiar . A teraz przeważnie są bele okrągłe. Kostek mało i przy słomie nawet 2m izolacji nie gra roli :lol2: Architektonicznie da się rozgryść mur 1,2 metra tak aby nie było go widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.12.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Słoma .I co dalej.Rozumiem,że słoma nie będzie warstwą zewnętrzną ani wewnętrzną.Jakaś konstrukcja pod dach.No i sam dach.System wentylacji ,ogrzewanie.Ile to będzie kosztowało .Z fundamentu wynika,że sama izolacja krocie.Ile przewidujesz energii na m2.No i jakiś system na gryzonie(bez ironii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Właśnie sam przed sobą dowodziłem co jest z tą słomą. I nic tylko strach związany z wychowaniem własnie że słoma i gryzonie. To jest podświadomość Tylko myszy to takie stwory że nie boją się nawet starej waty szklanej, o zgrozo co to za materiał... Widziałem gniazdo uwite w tym materiale ! Stąd wiem że nie boją się niczego i nikogo. Styropian jest miękki i przyjemny co też widziałem jakie kanały w płytach zostały zrobione przez te stwory. Wełna mineralna to dla nich jak podusia, milutka i mięciutka. Natomiast kostka słomy jest nie bardzo przyjaznym miejscem oprócz łączeń. Wiem jak ściana z takich kostek luzem funkcjonuje i nie widziałem tam myszy . An śladu. Z tych materiałów słoma jest najbardziej zwarta. Nie uznaje ścian czysto słomianych. tzn Słoma ma pełnić rolę izolacji termicznej analogicznie jak wełna mineralna. Z powłoką antyogniową z gliny i dla wszelkiej pewności siatka stalowa . A myślisz że 70cm wełny czy EPS nie potrzebuje osłony anty mysznej ? Aż się boje co tam mogą zrobić myszy co nie jest bez zasadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.12.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Odnośnie myszy to buszowały u mnie w wełnie do momentu podłączenia ultradźwięków Nie za bardzo byłem przekonany do wynalazku ale myszy już nie ma, może to tylko przypadek w tym roku ? Zobaczę następny sezon na myszy pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Odnośnie myszy to buszowały u mnie w wełnie do momentu podłączenia ultradźwięków Nie za bardzo byłem przekonany do wynalazku ale myszy już nie ma, może to tylko przypadek w tym roku ? Zobaczę następny sezon na myszy pozdr adam Sąsiedzi mają trzy koty. Dbają o nie, karmią, a ja mam spokój z myszami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.12.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Przepraszam ale nie za bardzo rozumiem rys. Jest to izolacja ściany fundamentowej od wewnątrz czy ścian w garażu ? I ściany fundamentowej i ściany garażu. Każda nie zaizolowana część będzie mostkiem. Tylko musisz odpowiedzieć sobie na pytanie ile chcesz grzać. Im więcej będziesz grzał tym mniej izoluj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.12.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Przy jakich warunkach? Przy każdych? Widzisz sens dawania 20cm styropianu na ścianę między domem a garażem? Jak się chce mieć domek 2- 3 litrowy to widzę sens jak 5- 7 litrowy to nie ma sensu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Jak się chce mieć domek 2- 3 litrowy to widzę sens jak 5- 7 litrowy to nie ma sensu . A umiesz policzyć jakie będą straty dla 10 i 20cm dla tej ściany, gdzie wiadomo, że temperatura w garażu nigdy nie spadnie poniżej zera i nie będzie narażona na wiatry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Strata do straty i mamy potem potrzebę pompy ciepła za grube tysiące i to jest paranoja ! dom ma 10cm stryo którego położenie kosztowało nie mało a do tego i tak ta pompa czy kocioł na gazy z całą świtą rurek i buforów innych stworów. Okna takie ło aby były wentylacja też i potem nie dość ze różnica izolacji polegała tylko na grubości ocieplenia co jak nie raz pisałem gość który kładzie styro nie patrzy czy 2cm czy 50cm liczy od metra. To z myszami to słyszałem dawno ale skleroza nie boli Super sobie przypomnieć myszy szag tragi jak im mysią symfonie zrobię z ultra dźwięków Panie Liwko nie udowadniaj Pan tego że panaceum na wszystkie problemy jest PC . Jak wyżej napisałem to jest dopiero generowanie kosztów. Dom "normowy" biedny no mus jak nic ściany izolować i bieda Edytowane 18 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Panie Liwko nie udowadniaj Pan tego że panaceum na wszystkie problemy jest PC . A gdzież to ja czołgisto napisałem? Umiesz policzyć te straty? Czy tylko dałbyś 20cm a nawet 0,5m bo tak ludzie w mieście gadają? Proponuje dać 2m ocieplenia. Ręczę, że straty będą minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Podpowiem ci tylko, że kiedyś to liczyłem i koszty ogrzewania w moim przypadku, gdybym dał 10cm więcej styropianu spadły by o około 40zł rocznie, a moje okna wyglądały by jak w tunelu. Ale ty dawaj ocieplenia ile wlezie, bez zastanowienia i liczenia. Będziesz miał zajebiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Nie ja nie mumię liczyć bo i po co. ja wierzę w legendy takie że 10cm a 20cm to tylko 40zł dla 300 metrów kw 10cm na 20 to jest 500kg węgla a od zera czyli od U 0,7 to 1400 kg węgla ! czyli 800*1,4 = 1120 zł czyli koło 6 sezonów wyrównają się koszty. ale usp nie potrafię liczyć ! nie wiem jak to zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.12.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 merkawa: pisać też mógłbyś się nauczyć Albo przynajmniej czytać własne posty przed ich publikacją - oszczędził byś wielu bólu głowy przy próbach ich zrozumienia. BP,MSPANC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts