Liwko 18.12.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Nie ja nie mumię liczyć bo i po co. ja wierzę w legendy takie że 10cm a 20cm to tylko 40zł dla 300 metrów kw 10cm na 20 to jest 500kg węgla a od zera czyli od U 0,7 to 1400 kg węgla ! czyli 800*1,4 = 1120 zł czyli koło 6 sezonów wyrównają się koszty. ale usp nie potrafię liczyć ! nie wiem jak to zrobiłem Ale ja nie mam 300m2 i nie mam 10cm ocieplenia. Policz to na 133m2 i zmianę ocieplenia z 15 na 25cm. Dodam tylko, że mam 41m2 okien+ duże drzwi. Reszta to ściana. No licz, licz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 A no widzisz czasem od dzwonu się postaram. Jakoś na między punkcję rzadko zwracam uwagę. jak pisadło samo nie podkreśli to nie poprawię błędu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.12.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 A umiesz policzyć jakie będą straty dla 10 i 20cm dla tej ściany, gdzie wiadomo, że temperatura w garażu nigdy nie spadnie poniżej zera i nie będzie narażona na wiatry?[/quote dla 10 cm będzie to 300 kwh/rok dla 20 150 kwh , zakładając deltę - 18 i + 20 p.s Skąd dodatnie temp w garażu jak nie ze strat w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.12.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 p.s na każde 10 m2 ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 zakładając deltę - 18 i + 20 p.s Skąd dodatnie temp w garażu jak nie ze strat w domu? Jaką deltę?????? Nie wiesz skąd ciepło w nieogrzewanym garażu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.12.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Skąd dodatnie temp w garażu jak nie ze strat w domu? Andrzej: Jak uda Ci się wygenerować dobrze zaizolowany z zewnątrz, ale nie od ziemi i nieogrzewany budynek (nawet bez ogrzewanego domu przyklejonego z boku, byle nie mikroskopijny i może nie w szczerym polu), w którym temperatura spadnie do -18, to znaczy, że musisz się wreszcie przeprowadzić zza koła podbiegunowego gdzieś bliżej cywilizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Nie ma czegoś takiego jak ciepło !jest energia i nic .Pan Liwko nie wie co to jest delta?, kolega przez to rozumiał różnicę temperatur.Ja wiem że pompa ciepła załatwi sprawę ale w to trzeba za inwestować.Przepisy nie puszczą innej ściany jak z U 0,3 co skazuje z góry na izolowanie tak owej.Jak sobie Pan sam zrobisz za 0 zł robocizny to ok .Ale nie przy cenie 35 i więcej złotych za 1m^2 elewacji gdzie dodatkowe 10zł nikną w tym całym zamieszaniu.A izolować trzeba choć by ze względu na grzybki ścienne Nikt nie będzie pakował okien skrzynkowych aby była dobra wentylacja .Ok są nawiewniki i inne duperele, jednak to nie zmienia faktu Że izolować trzeba, a jak trzeba to , należy robić to dobrze i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Pan Liwko nie wie co to jest delta? Znajdź mi taką deltę (-18/20*) w zaizolowanym dobrze garażu bez izolacji poziomej a oddam ci moją moją PC za darmo Klapki na oczach. Więcej styro, więcej wełny. Tak będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Andrzej: Jak uda Ci się wygenerować dobrze zaizolowany z zewnątrz, ale nie od ziemi i nieogrzewany budynek (nawet bez ogrzewanego domu przyklejonego z boku, byle nie mikroskopijny i może nie w szczerym polu), w którym temperatura spadnie do -18, to znaczy, że musisz się wreszcie przeprowadzić zza koła podbiegunowego gdzieś bliżej cywilizacji... No właśnie. Ubiegłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Nie patrząc na matematykę czy popranie zapisane jest to równanie.To wychodzi 38 stopni różnicy akurat kolega podaje jedną z niższych wartości.Przyjmował bym na łoko liczenie różnicy temperatur dla średniej sezonowej.To jest w okolicach zera .Żeby było jasne zalecam im więcej tym lepiej ale przy kompleksowym rozwiązaniu.Bo kiedy namnoży się mostków termicznych to nie pomoże 30cm .Do budynku energooszczędnego nie potrzeba izolacji jeśli brać pod uwagę cały sezon.Gdzie przeszklenie to jest około 70m^2 i izoluje 2x lepie jak ściana tzn okno 0,34 ściana 0,72.A szczelność budynku wynosi 0,1 przy N50 .Jak wilgotność utrzymasz na poziomie 30% nie większymi przechowasz nadwyżki energii i rozprowadzisz na cały sezon to ok Ale jest to mało realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Dalej widzę, że nie rozumiesz. Może niech ktoś inny ci wytłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Kasuje bo nic nie wnosi a rozognia i złości innych.Przepraszam Panie Liwko. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez מרכבה rozpęd w złości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.12.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 To może ja spróbuję wyjaśnić. Dom Liwko to ciut ponad standart w tym kraju.Ja mam 140m2 po podłogach.Taki kraj ,taka kasa,takie domy.Jedyne co można ci zazdrościć ,to tej słomy co z buciorów zaczyna wychodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.12.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Andrzej: Jak uda Ci się wygenerować dobrze zaizolowany z zewnątrz, ale nie od ziemi i nieogrzewany budynek (nawet bez ogrzewanego domu przyklejonego z boku, byle nie mikroskopijny i może nie w szczerym polu), w którym temperatura spadnie do -18, to znaczy, że musisz się wreszcie przeprowadzić zza koła podbiegunowego gdzieś bliżej cywilizacji... Temperatura w budynku spadnie do takiej samej jak jest poza przegrodą. Chyba że odzyskamy ciepło z izolacji i zadbamy o zyski słoneczne to wtedy tak. Ale metr zmarzniętej ziemi nie odda ani wata energii raczej pochłonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) No ale jak można liczyć po podłogach !Nydar opanuj się i Ty !Liczy się cała powierzchnia, cała obudowa budynku, a nie podłoga.Podałem 300 m^2 jako powierzchnia samych ścian zewnętrznych.Bez stropu, podłogi na gruncie i okien. Chyba że ja waszej logiki nie pojmuję i pasuje się zapisać na studia z mitologi budowlanej. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.12.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Celowo podałem wielkość 140m2.Bo do wielkości ścian Liwko jest mi daleko.Mam 100 z kawałkiem.Według twojej nomenklatury to nora.Ale cała przeszklona ściana z widokiem na ogród,uwierz na słowo, takiego wrażenia nie sprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Temperatura w budynku spadnie do takiej samej jak jest poza przegrodą. Chyba że odzyskamy ciepło z izolacji i zadbamy o zyski słoneczne to wtedy tak. Ale metr zmarzniętej ziemi nie odda ani wata energii raczej pochłonie nieprawda. i możesz się o tym przekonać chociażby w moim ocieplonym wolnostojącym garażu który podłogę ma na gruncie. mimo kilkunastu dni z ujemną temp. dochodzącą do -15 w nocy temperatura wewnątrz nie spadła poniżej 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Ok masz 100m^2 ścian to jest mało ...bo wychodzi ledwo 10x10x2,5m wysokości ok może tak być.tylko dolicz jeszcze dach z 120 plus grunt i masz 320 m^2 całość przegród.Ok w tym przypadku ściany mają nikły udział ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.12.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Bo twoja podłoga na gruncie to nic innego jak w czystej formie GWC.Działające tak długo na plusie jak długo strumień energii z gruntu > strat przez przegrody.Na działce zapomniana plastikowa butelka z wodą,też u mnie nie zamarzła,mimo,że mam tylko 5cm.styropianu na ścianie,a okna jedno szybowe,ocienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.12.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Oprócz ścian jest 37m2 okien.Okazało się zresztą ,że z jakimś dodatkiem.A,że pod fundamentem ciut cieplej i na strychu nieużytkowym prawie tyle co w domu ,to i energii średnio 10kW/h starczy.Małe jest piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts