Andrzej.K 19.12.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 A skąd te zyski słoneczne? Ze słabo zaizolowanych ścian, dachu czy z okien? Owszem, samochód może ci chwilowo podnieść temperaturę, ale pamiętaj, że po całej nocy gdy wyjeżdżasz otwierasz bramę na cały oścież a temperatura tylko lekko spadnie. Myślisz że w ścianach masz zakumulowaną energię z samochodu? Wiesz co to jest GRUNTOWY WYMIENNIK CIEPŁA? Wiem co to jest GWC u siebie zrobiłem rorowca . zyski z gruntu to straty z budynku obok lub straty przez ściany. Jeżeli twierdzisz że dom nie podgrzewa garażu to wolno stojący garaż wychłodzony do temp np -15 zakładając taką na zewnątrz. Po zamknięciu powinien się podgrzać do np 0 c zasłaniając wszystkie okna. Chciał bym to zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.12.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Ale to pierdoły piszą bo mam taki wolno stojący garaż murowany.Zaletą jego jest tylko to że skrobać nie trzeba, temperatura w nim jest adekwatna do tej na zewnątrz.Uprawiają mitologię jak im J-J pisał przestawiał to nie wierzyli.Teraz sami to właśnie kit wciskają prosto z wiejskiej fizyki budowli.O ścianooknach co grzeją garaże wolno stojące.Dodatkowo grunt działa jak kaloryfer i nagrzewa do 0 st choć jest -15 no cuda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 20.12.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Grunt nagrzewa do ok. +7 (średnio całorocznie - dlatego woda w wodociągach nie zamarza, choć rury nie są izolowane), a nie zera. Zero wychodzi tylko dlatego, że poza zyskami z gruntu są straty do otoczenia. Jeśli do garażu będzie doklejony dom, to straty z niego oczywiście ten garaż podgrzeją, ale wcale nie będą takie duże, bo w garażu nie będzie -15, tylko to około zera. Czyli Andrzeju: straty powinieneś liczyć dla delty na poziomie ok. 20 stopni, a nie 38 jak to zrobiłeś i do czego się Liwko przyczepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No to paniali już dawno.Tu nie ma nic trudnego aby utrzymać zero w garażu przy -15 musi być określona liczba strat i zysków od właśnie budynku.Czyli straty policzyć ile przez ściany ucieka przy delcie 15 (-15 --> 0 ) i potem napływ od 20--- > do zera Strumienie "ciepła " da się policzyć i tu nie ma nic szczególnego .licząc ściana U 0,7 powierzchnia 18 m^2 delta 20to jest 252 W i teraz zobacz czy stale 252 wat wystarczy ?plus jakieś tam zyski od auta nagrzanego itp ale się zrównoważą z stratami przez otwieranie garażu? tak nie bardzo bo powietrze ma nikła pojemność cieplną i schłodzone do np -15 szybko ogrzeje się do 0 od zakumulowanej energii. Tylko że garaż z jedne strony ma 18m^2 ściany "ogrzewanej" z drugie niej licząc gruntu ma 6 długi jest szeroki np na 6 i wysoki na 2,5 plus dach 45 st 1,5x1,5 pierwiastek z 2 daje 1,5mx1,41 =2,115m *2=4,23m 4,23*6m=25,4 m^2 dachu to masz 45 ścian nie licząc tej jednej od domu.U przyjmijmy 0,7dach blacha 5 pod warunkiem że nie ma jakiegoś stropu z betonu do przyjmę ~2to macie 45*0,7*15=472watydach 25,4*2*15=762 waty co daje 1234 wat jednego kW brakuje to jest dużo czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Wiem co to jest GWC u siebie zrobiłem rorowca . zyski z gruntu to straty z budynku obok lub straty przez ściany. CO ZA BZDURY!!! A jak rurowiec leci prostopadle do budynku, to skąd niby te zyski??? Jeżeli twierdzisz że dom nie podgrzewa garażu to wolno stojący garaż wychłodzony do temp np -15 zakładając taką na zewnątrz. Po zamknięciu powinien się podgrzać do np 0 c zasłaniając wszystkie okna. Chciał bym to zobaczyć. Jeżeli wychłodzisz też ziemię pod nim to różowo nie będzie. Ale jak będziesz dbał o to by do tego nie dopuścić (szybkie otwieranie i zamykanie dobrze ocieplonego garażu) to temperatura spadając, NIE POWINNA SPAŚĆ podczas kilkunastu dni większych mrozów poniżej zera. Teraz rozumiesz? Temperatura pomału bedzie spadać, ale ziemia będzie spowalniała ten proces i w skutek tego zimą może nie być ani jednego dnia z temperaturą poniżej 0 stopni!!! Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Fakty panowie Podaj jakie U czego i tamtego a nie taka mitologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 20.12.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Proszek PUR. Czy ktoś na Śląsku posiada z naddatkiem? U Pigeona czekam grzecznie w kolejce, a tu pasowało by choć obsypać stopy fundamentów na zimę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ale chcesz przed mrozem zabezpieczyć ? to słoma od chłopa jakiego i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 20.12.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Nie, nie ze teraz specjalnie przed mrozem, taki pomysl docelowy, obsypac calosc, do srodka rowniez... Stad caly problem, tak ot to nawet bym nie meczyl, ale, zaraz bede zasypywac, i caly zamysl w pierony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.12.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Grunt nagrzewa do ok. +7 (średnio całorocznie - dlatego woda w wodociągach nie zamarza, choć rury nie są izolowane), a nie zera. Zero wychodzi tylko dlatego, że poza zyskami z gruntu są straty do otoczenia. Jeśli do garażu będzie doklejony dom, to straty z niego oczywiście ten garaż podgrzeją, ale wcale nie będą takie duże, bo w garażu nie będzie -15, tylko to około zera. Czyli Andrzeju: straty powinieneś liczyć dla delty na poziomie ok. 20 stopni, a nie 38 jak to zrobiłeś i do czego się Liwko przyczepił. Linia przemarzania jest na poziomie 90 cm przynajmniej tak jest w moim projekcie uwzględniony rodzaj gruntu i takie tam. Czyli rury sie kopie na głebokości 1 metra lub niżej by nie zamarzły a w jaki sposób zmarznięta ziemia podnosi temp. proszę wykopać dołek po 4 dniach mrozu. To że dzięki dobrej izolacji temp nie spada znacząco lub powoli to właśnie idea domów pasywnych lub energooszczędnych by jak najmniej ciepła stracić. A samo otwieranie garażu jego nie wychłodzi. Powietrze ma najmniejsza zdolność akumulacji energii, ze względu na małą gęstość. Dla tego np nie jestem zwolennikiem szkieletorów gdzie tylko podłoga akumuluje energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Linia przemarzania jest na poziomie 90 cm przynajmniej tak jest w moim projekcie uwzględniony rodzaj gruntu i takie tam. Czyli rury sie kopie na głebokości 1 metra lub niżej by nie zamarzły a w jaki sposób zmarznięta ziemia podnosi temp. proszę wykopać dołek po 4 dniach mrozu. To że dzięki dobrej izolacji temp nie spada znacząco lub powoli to właśnie idea domów pasywnych lub energooszczędnych by jak najmniej ciepła stracić. A samo otwieranie garażu jego nie wychłodzi. Powietrze ma najmniejsza zdolność akumulacji energii, ze względu na małą gęstość. Dla tego np nie jestem zwolennikiem szkieletorów gdzie tylko podłoga akumuluje energię Czyli nadal uważasz, że niezaizolowana posadzka pod nieogrzewanym garażem to głupi pomysł i temperatura w nim szybko się wyrówna z tą zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Czyli nadal uważasz, że niezaizolowana posadzka pod nieogrzewanym garażem to głupi pomysł i temperatura w nim szybko się wyrówna z tą zewnętrzną? Policzcie sobie wreszcie, to się dowiecie. Dokładnie jak dla podłogówki. Garaż 20 m2 ma podłogę np. 20 m2 o temp np. 7* zasilaną np. 20 W / m2 oraz np. 50 m2 przegród o współczynniku np. 1 albo 0,2 i infiltracją np. 100 m3/h. No więc co się będzie działo przy -20*. Wzory chyba znacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 20.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Przy wentylacji na poziomie 100 m3/h (i objętości według Ciebie na poziomie 50m3), to jakakolwiek izolacja garażu nie ma sensu. Ogrzewanie z resztą też nie. Tylko po grzyba robić w garażu przeciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.12.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dałem przypadkowe wartości dla przykładu, podstaw właściwe. O ile jest kratka wentylacyjna, nie wydaje mi się to niemożliwe - wśród tych niewielu bram garażowych, które w życiu widziałem, żadna nie wydawała się wyjątkowo szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Napisał Liwko Czyli nadal uważasz, że niezaizolowana posadzka pod nieogrzewanym garażem to głupi pomysł i temperatura w nim szybko się wyrówna z tą zewnętrzną? uważam że się wyrówna może wolniej jak szybko ale się wyrówna. Panie Liwko twórz gusła gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 20.12.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ziemia poniżej 2 m ma stałą temperaturę powiedzmy około 8*C. Garaż z zaizolowanymi ścianami bez izolacji poziomej spowoduje, że ziemia pod min nie będzie się tak szybko wychładzać jednocześnie oddając ciepło. Kwestia, na ile temperatura gruntu pod garażem się ustabilizowała. Ja mam pierwszy sezon i sporo wilgoci w garażu, a mimo to na dzień dzisiejszy przy temp. zewn. -10* wewnątrz jest jeszcze +5*. Garaż odizolowany od domu, a w domu tylko 16*, ponieważ trwają prace wykończeniowe - fachowcy w chłodzie szybciej pracują. Łatwiej kopać zmarznięta ziemię przykrytą śniegiem, czy tą, która była systematycznie odśnieżana? To jest proste dla każdego grabarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 uważam że się wyrówna może wolniej jak szybko ale się wyrówna. Panie Liwko twórz gusła gdzie indziej A dlaczego wolniej? I czy czasami to wolniej nie wystarczy? Ale ok, nie mam zamiaru już dalej się kopać. Budujcie nieogrzewane garaże z izolacją poziomą, wasza sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ziemia poniżej 2 m ma stałą temperaturę powiedzmy około 8*C. Garaż z zaizolowanymi ścianami bez izolacji poziomej spowoduje, że ziemia pod min nie będzie się tak szybko wychładzać jednocześnie oddając ciepło. Kwestia, na ile temperatura gruntu pod garażem się ustabilizowała. Ja mam pierwszy sezon i sporo wilgoci w garażu, a mimo to na dzień dzisiejszy przy temp. zewn. -10* wewnątrz jest jeszcze +5*. Garaż odizolowany od domu, a w domu tylko 16*, ponieważ trwają prace wykończeniowe - fachowcy w chłodzie szybciej pracują. Łatwiej kopać zmarznięta ziemię przykrytą śniegiem, czy tą, która była systematycznie odśnieżana? To jest proste dla każdego grabarza. Może teraz dotrze. Choć było już wiele prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 A dlaczego wolniej? I czy czasami to wolniej nie wystarczy? Ale ok, nie mam zamiaru już dalej się kopać. Budujcie nieogrzewane garaże z izolacją poziomą, wasza sprawa. Ja stawiam garaż bez jakiejkolwiek izolacji bo po co mi ona. A porostu grunt w obrębie fundamentów zaizolowanych potrafi zakumulować energię na jakiś czas . Lecz dostaje co jakiś czas również ciepełko z domu. Nie mówiłem by izolować podłogę garażu lecz sufit i ściany przylegające do domu. tak by w domu nie było strat bo po co grzać garaż Samochód nie koń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 20.12.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 A po co budować garaż, skoro ma być tam tak zimno jak pod wiatą? Samochód nie koń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts