Liwko 20.12.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ja stawiam garaż bez jakiejkolwiek izolacji bo po co mi ona. A porostu grunt w obrębie fundamentów zaizolowanych potrafi zakumulować energię na jakiś czas . Lecz dostaje co jakiś czas również ciepełko z domu. Nie mówiłem by izolować podłogę garażu lecz sufit i ściany przylegające do domu. tak by w domu nie było strat bo po co grzać garaż Samochód nie koń Ale też pisałeś o delcie -18/20 stopni. I o ogrzewaniu GWC przez straty domu. O wielu rzeczach pisałeś. Ale nie sądzę byś miał o nich jakiekolwiek pojęcie. Samochód to może i nie koń, ale garaż często nie służy tylko niemu. Po za tym, chyba przyjemniej wsiąść do samochodu w którym nie ma -20*? Akumulator też będzie ci za to wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 20m2 posadzki garażowej to odpowiednik ok.50mb GWC rurowego fi 200.Niech jasiek71 powie ile ten jego rurowiec daje w sezonie grzewczym energii i będzie wiadomo ,czy warto izolować posadzkę,czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ja stawiam garaż bez jakiejkolwiek izolacji bo po co mi ona. Samochód nie koń Izolacja kosztuje niewiele, więc większość opowie się za komfortem, ale to kwestia gustu. Ale zwróć uwagę, że jak wstawiasz samochód do garażu po jeździe, to jest to kilkaset kg. żelastwa rozgrzanego do 80-90*. Szkoda tej benzyny, żeby czym prędzej wystygła na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Weźcie się ... zastanówcie.Bo się po gubiłem.Garaż trzeba grzać, nie lubię w chłodzie wsiadać do auta to raz.Dwa źle zaizolowany będzie do kitu OD posadzki ? to placebo mała delta do gruntu .Ściany i okna i brama tak potrzebuje izolacji i po co tu dyskutować.18m^2 ściany do garażu lepie zaizolować nie przez wielkie straty tylko po co tworzyć zimniejszą przegrodę? Bez izolacji nie ogrzeje się od gruntu za mała moc .Izolacji ścian i dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Weźcie się ... zastanówcie. Bo się po gubiłem. Garaż trzeba grzać, nie lubię w chłodzie wsiadać do auta to raz. Dwa źle zaizolowany będzie do kitu OD posadzki ? to placebo mała delta do gruntu . Ściany i okna i brama tak potrzebuje izolacji i po co tu dyskutować. 18m^2 ściany do garażu lepie zaizolować nie przez wielkie straty tylko po co tworzyć zimniejszą przegrodę? Bez izolacji nie ogrzeje się od gruntu za mała moc . Izolacji ścian i dachu No to już kompletnie cię nie rozumiem. Najpierw piszesz że nie grzać, teraz że grzać. A skoro grzać, to gdzie ci uciekną niby te straty z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.12.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Chodzi o to aby tak zaizolować aby strumień energii od gruntu -straty przez przegrody dawał zimą temp.dodatnią wewnątrz garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Panie Liwko Zamieszanie okropne, to przez te skróty myślowe. No uciekną małym strumyczkiem bo 270 wat to jest mało bardzo dla węgla czy PC . Jednak ja się do tego aptekarsko zabieram. Nydar cała prawda w ostatnim poście zawarta 100% się zgadzam . Tylko się po gubiłem bo każdy opisuje różne przypadki i to dość ogólnie . Jakiś tam garaż nie spada temp do tej na zewnątrz. Jak napisał tak jest i tego nie kwestionuje tylko Pytam dla czego tak jest ? co tam siedzi . Odpowiedzi brak to podaję przykład. Garaż "ogrzeje" się sam jeśli będzie izolowany ...na odpowiednim poziomie . wiem jak to działa w mikro skali I tu mamy właśnie początek budownictwa pasywnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 20.12.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 za dużo skrótów myślowych za mało ehh pogubiłem sie. Garaż powinno się odciąć od domu i tyle reszta nie ma znaczenia chyba że to jedna całość i chcemy do samochodu wsiadać w bluzie to już inaczej. Co do samochodu i akumulatora mam to wzglednie gdzieś tam za horyzontem. U mnie garaż powstaje w zamyśle wiosenno letniego warsztaciku takie hobby moje małe Laboratorium dextera:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.12.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ale ale ... chcemy opisywać tylko nie wiadomo co .Barak rysunków technicznych itp aby konkretnie zastanowić się co jest.A tak to jest gdybanina bo ja sobie tak wyobrażam a ty tak, a ty tak. Mnie tu tak zmylono że chej sam na siebie teraz piszę przez to. Garaż będę miał w bryle i w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 21.12.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Garaż będę miał w bryle i w piwnicy. Ogrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Nie lubię słowa ogrzewany, ciepły tak ale czy potrzeba będzie mu ogrzewania? na razie jest 330 mm izolacji płyty i sobie projektuje ładnie i grzecznie miałem ważniejszy problem wysokość budynku bo w WZ stoi 9m i kropa. Ale dobrze ze sobie sam przygotowałem i dzięki temu mam dach od 20-50st to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.12.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Pomijam już celowość ładowania garażu do piwnicy (czasem faktycznie inaczej się nie da, albo zwyczajnie nie opłaca). Pytanie brzmi: czemu w tej sytuacji nie chcesz skorzystać z darmowego ciepła ziemi? Przecież twój garaż będzie miał posadzkę poniżej głębokości przemarzania, więc nawet strat na strefy brzegowe nie trzeba liczyć. No chyba, że chcesz mieć na prawdę ciepłą (ogrzewaną) piwnicę obok, wtedy to już nieco inna bajka... Ale nad "pasywną piwnicą" to bym się jednak zastanowił, bo to trochę dziwna koncepcja. No chyba, że faktycznie planujesz tam jakąś siłownię/saunę, czy inne "centrum rozrywkowe"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Inaczej się nie da zagracona działka, po za tym czasem trzeba coś przy aucie zrobić. nie chce mi się w zimnie siedzieć, po drugie różnica temperatur i przez to straty będą bardzo nikłe licząc z izolacją oczywiście i oto chodzi. Po za tym w pewnej części może być PMC pwiniczy magazyn ciepła PR - piwniczny rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 22.12.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 I PR - piwniczny rekuperator :wiggle: Najwydajniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Piwnica,a raczej jej materiał konstrukcyjny z racji masy i pojemności cieplnej w użytecznych parametrach nie będzie wydajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 No ale to będzie w środku...jeszcze raz będzie izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 I o to właśnie chodzi.Zakumulujesz w w tonach.W idealnych warunkach ,gdzie wody gruntowe są na kilku metrach,zakumulujesz w setkach ton.Dlatego izolacja pionowa wokół fundamentu ma sens .Izolacja pod nie.Tylko musisz tam dostarczać ciepło letnie.Na początku bez efektów.Potem zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 A no to przyjmuję z otwartością myślę że coś z tego będzie zawsze to ułatwia sprawę. Ciekawie się to zapowiada Mam już drenaż właśnie na cel wentylacji zrobiony bo rura fi 160 perforowana wiertarką, wiertłem fi 4--> 1000 otworów na 1mb kosztowało roboty ale działa cudnie. plus dwie studnie fi 800 wew będzie co z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Opisz dokładniej bo ni chu chu nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 No drenaż jest zrobiony i gotowy do wentylowania powietrza a bonus to studnie rewizyjne.jedna głęboka na 1,8 metra druga na 2,4 m daje to łącznie jakieś 120 merów rury fi 160 czyli odpowiednik rury fi 160 jest 120 m plus faktycznej rury jest 20m co daje 140 może całą objętością te studnie nie zapracują ale to jest gratis i przy okazji drenażu.Dodatkowo idą średnio 2 m pod powierzchnią i są stale nawilżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts