andriuss 03.01.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wybacz, ale nie mam potrzeby pamiętania tych liczb. Ale skoro jesteś na bieżąco i tak ochoczo liczysz, to podaj wszystkim jakiś przykład. Np. silikat + 25 cm grafitowego (bo o takich tu najczęściej mówimy), przy 20* RH 50 / -20* RH 90 na m2 na godz, w gramach. Albo jakąś wielokrotność, żeby nie liczyć tylu zer po przecinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Matko Bosko. Opanujcie się z tymi kombinacjami brzenczykowski nie miał pojęcia o czym pisze. Jaka wilgoć ? po to się robi obliczenia CW aby sprawdzić czy w danej temp i danych oporach dyfuzyjnych nie wystąpi wykraplanie. Już to w temacie o oknach do pasywnego tłumaczyłem . Wystarczy dwie warstwy emulsji poliwinilowej aby przegroda "murowana" izolowana styro czy wełną była absolutnie bezpieczna do granicy wilgotności 98% (powierza) wew . No bo okna plas w domu 70-80% wilgotności ściany wapnem wymalowane i wilgoć gotowa ile razy to mam pisać ? Pisałem w tym oknach To nie bo materiał rozprowadza wilgoć itp. ale trzeba poprawnie zrobić warstw ze względu na OPÓR DYFUZYJNY !!! Możesz podać wątek lub napisać jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146437-okna-do-pasywnego/page21 tu była dyskusja. http://programy.budownictwopolskie.pl/program/termika-pl z lenistwa tego programu używam. Szybko i wydajnie w pierwszym linku kolega liczył bardzo podobny przykład. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]158002[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158003[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158004[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158005[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158006[/ATTACH]Pakiet przykładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 to jest wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.01.2013 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]158015[/ATTACH] to jest wypas Cytuję za PWR (długaśny link poniżej): "W obliczeniach wilgotnościowych osobnym zagadnieniem jest poprawne przyjęcie wartości temperatury powietrza zewnętrznego. Doświadczalnie wykazano, że wartości temperatur obliczeniowych przyjmowanych do obliczeń cieplnych są w tym wypadku zbyt niskie. Wynika to stąd, że przy obniżaniu się się temperatury powietrza kilka lub kilkanaście stopni, nowy rozkład temperatur wewnątrz przegrody ustala się po upływie kilkunastu lub najwyżej kilkudziesięciu godzin. W razie natomiast zmiany ciśnienia pary wodnej po jednej stronie przegrody proces wyrównywania się ciśnień zachodzi bardzo wodno, tym wolniej im szczelniejszy jest materiał przegrody i może trwać nawet kilkadziesiąt dni." Może w praktyce nie jest tak tragicznie jak się niektórym wydaje http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CEkQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.is.samorzad.pwr.wroc.pl%2Fmaterialy%2FFPBKondw.doc&ei=VCHmUP-aDsfEsgbDg4BQ&usg=AFQjCNHUgGBSbr4A8Rg790k0Qn-HXRzopw&bvm=bv.1355534169,d.Yms&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Zima nie trwa 1 dzień a wilgotność u mnie co nie mam wpływu niestety na to i nie chcę mieć jest 70-80% Spokojnie jak jest 2 tygodnie koło -5 to wystarcz do degradacji przy takiej wilgoci Wykres ma być zawsze bez kondensacji. Osiąga się prosto i skutecznie teraz. Nie ma opcji aby teraz przy materiałach, wiedzy itp Robić chu..e . Zwłaszcza że to tylko na zdrowie i oszczędność wychodzi brak jakiekolwiek wilgoci. I nie ma co się spierać Robić dobrze i tyle Dodam przeważnie takie super przegrody padają w drugim sezonie . Podsumowanie takiego sezonu wychodzi że nagle nici z izolacji było dobrze a nie jest . http://www.szkielet.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6660&sid=2979041ab9db73643162b8ac6ee2256d o przykładzik braku paro izolacji. W razie natomiast zmiany ciśnienia pary wodnej po jednej stronie przegrody proces wyrównywania się ciśnień zachodzi bardzo wodno, tym wolniej im szczelniejszy jest materiał przegrody i może trwać nawet kilkadziesiąt dni." No w tym jest odpowiedź zawarta im szczelniejszy materiał tym wolniej czyli jak zwiększy się ciśnienie pary wodnej to "przegroda" odczuje to po długim czasie jak jest zabezpieczona przed nadmiarem pary wodnej. To ani nie jest dramaturgia. Tylko walka z oddychającymi ścianami. Bo znachorstwa budowlanego się namnożyło i robią wedle ich mniemania bez jakiegokolwiek zastanowienia. Te zjawiska, te wyliczenia mają oparcie w doświadczeniach i są szczegółowo opisane. W mikro porach materiału woda zamarza w przedziale od -80 do -120 st ! kto mógł to stwierdzić ? Znachor budowlany ? Nie to wymaga wiedzy jak zbadać , opracować itp . Edytowane 4 Stycznia 2013 przez מרכבה edytuje aby nie mnozyć postów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 04.01.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Czy tak jest dobrze co oznaczja te paski:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Andrzeju one oznaczają kondensacje.Weź dodaj farbę typu http://www.tanio-buduj.pl/nobiles-nobilit-emulsja-poliwinylowa-10-l.htmlemulsja poliwinylowa to mi wujek gogle znajduje jako pierwsze i dobre .łopór to ma 0,0000002 oczywiście dwie warstwy. widzisz 25cm i tylko 50% wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Andrzeju one oznaczają kondensacje. Nie zaczynajmy od nowa dyskusji, która trwa nieprzerwanie od 1945 i w której już chyba każdy obraził każdego, przy czym TB obraził 9786 razy a jego obrażono 87 450 razy . Nie muszą oznaczać kondensacji, nie bez powodu normowo przyjmuje się na zewnątrz -5* i 85%, i z takimi parametrami uruchamiają się wszystkie programy CW. Jak bardzo chcesz, znajdę normę. Nikt jeszcze nie przeprowadził pełnego i uznanego przez resztę dowodu, który uwzględnia fluktuację temperatur i wilgotności w naszym klimacie, co za tym idzie zależności kondensacja - parowanie, nikt nie pokazał dobitnie, czy jeśli ta kondensacja będzie (przykładowej zimy), to będzie wynosiła 1 mg / litr czy też 1 g / litr i o ile osłabi to izolacyjność i żywotność dajmy na to styropianu. Cofnij się do mojego poprzedniego wpisu. Pamiętasz kiedyś temperatury < 10* przez dłużej niż 2 tygodnie? Tak więc dobry temat na doktorat, ale na chwilę obecną w tym klimacie na pytanie: 'czy jest najmniejszy sens dawać paroizolację przy grubym i szczelnym styropianie' jest zasadniczo uznaniowa. Ja na pewno nie dam, Andrzej niech sobie da, co mu tam. Ale nie ma binarnych odpowiedzi pt. na pewno wystąpi ci kondensacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Weź nie uprawiaj zanchorstwa.Jakie masz podstawy aby tak twierdzić ?Żadnych Jak napiszę jakieś dane itp to zaraz proszę pisać jaśniej bo nie wiemy.Ile w wełnie za szczeliną 1mm długą na 1m będziesz miał litr wilgoci a to właśnie dzieje się przy źle zaizolowanych oknach dachowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Strumienie wilgoci na cały dom są potężne.Przykład 4 osobowa rodzina.Mieszkanie kubatura 125 m^3 wydzielanie pary wodnej w mieszkaniu 12L na dobę !Czy to mało? to weź nie pie głupot.Nikt nie przedstawił danych, mnie na takie znachorskie wdmuszki nie chce się pisać .Ubiłem jak mogłem najmocniej ilość informacji.Dałem programik do liczenia aby przypadki sobie policzyć . Qfa mac jak byś wczytał się to byś wiedział że przy konstrukcji z muru izolowanej czym chcesz farbę emulsyjną to załatwia sprawę nie trzeba żadnych paroizolacji !! bo ta farba jest paroizolacją. MASZ z cegły chałupę (taki przykład) tam nie trzeba nic izolować bo na powierzchni się skondensuje ta para wodna .A izolowanie styropianem przenosi ten punkt przy 10cm akurat na styk muru i izolacji.A też daje możliwość pomalowania ścian farbą o dużym oporze dyfuzyjnymbo nie nastąpi już skraplanie na powierzchni bo jest za ciepło.Boże jak bym staremu koniowi tłumaczył 2+2*2 jest 6 a nie 8 Nie wnikam głębiej tu bo nie ma sensu.Prostotę Prostotę Prostotę Co zrobić aby w takich a takich warunkach mieć ciepły przytulny dom bez grzyba.I mikro wierzchołek tej góry lodowej jaką jest fizyka budowli przedstawiam .To źle .I tak złodziej czasu cholerny bo przynajmniej z godzinę i więcej wysiaduje ostatnio. To źle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.01.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Na szczęście od pierwszego postu zaczęło się wyzywanie i obrażanie, więc przynajmniej nie tracimy czasu. Podyskutuj sobie z "PN - EN ISO 13788: Cieplno - wilgotnościowe właściwości komponentów budowlanych i elementów budynku", następnie będziesz mógł zarzucić jej autorom, że są debilami i znachorami, bo nie liczą od zew = -20*. Ja tymczasem dziękuję i bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 No ale czemu się czepiasz ?Tamtej zimy przez tydzień było średnio poniżej -20 Norma PN-EN 1990 też śnieg źle doliczyła katastrofa tej sławnej hali bo współczynnik był za małytom bud V. Dyskutuj z tom bud og II fiz bud . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 04.01.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tę sławną halę zostawmy w spokoju, żeby Ci projektanci, monterzy i użytkownicy wiedzieli co to PN i prawo budowlane to hala stałaby do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 zaraz druga część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Z taką sytuacją zmagam się na co dzień wilgotność 70-80 a nawet pod 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts