מרכבה 13.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 To sprawa projektu .Jak od początku jest brak w projekcie takiego nastawienia to lipa.Nydar jest bardzo bliski zero grzania tylko musi sobie jakąś PPC zorganizować?Nie jestem przekonany do PPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Zyski z żarówki i z tego że oddychamy,gotujemy ,słoneczne itd.to zyski ,bo taka jest cywilizacja.Kąpiemy się,gotujemy wodę na poranną kawę,lubimy jasno gdy na zewnątrz ciemno. Z tego trzeba max. wyciągnąć,a najlepiej za prawie nic i co by się samo napędzało .Zima to taki okres że wiele bez energii elektrycznej samo działa.Ciut gorzej w okresach przejściowych.Osobiście łącze zero energetyczny CO z zapomnianym ogrzewaniem grawitacyjnym.Ty sajgończyk temat nowy załóż,, zero energetyczne CO' boś biegły w cyferkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Myślę założyć DB a i temat pewnie też swój. Cały problem polega na akumulacji pasywnej energii . Wiem że krzywo patrzysz się na zyski od słońca Ale tu pod górami jest coraz lepiej tzn bardziej na południe i więcej promieniowania bo wyżej. Dziś ładne słońce świeci. W końcu dla sezonu grzewczego jest 350kWh promieniowania słonecznego . Wiem że w grudniu czy styczniu jest tego mało . Ale nie do przecenienia jest to średnio na cały sezon. Wychodzi wtedy sporo na minus w ogrzewaniu tak na minus . Przez 72 m^2 okien *g 0,4 (przepuszczalność promieniowania. średnio z wszystkich kierunków daje to 9MHw czyli lekko tonę węgla za nic ! ja Ci potrzeba np 1000 kWh to zostaje Ci 8 MHw czy to mało? Średnią zbija mocno na minus. I teraz takie patenty jak ma Nydar pozwalają przechować energię na trudny czas . Bo inaczej wkładamy kWh których nigdy nie odzyskamy np -20 potrzeba 1kW mocy i co? 24kWh idą jak nic / jak mieliśmy bufor który to pokrył z zysków słonecznych to ok inaczej to bezpowrotnie wygenerowana moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.01.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Przez 72 m^2 okien *g 0,4 (przepuszczalność promieniowania. średnio z wszystkich kierunków daje to 9MHw czyli lekko tonę węgla za nic ! Przy takiej liczbie okien w domu, który nie wymaga ogrzewania (nawet przy dużych mrozach), zaczął bym się bardziej martwić latem niż zimą. No i dobrze się zastanowił przed każdą planowaną imprezą w domu. Choć ponoć chłód uzyskać łatwiej (taniej?) niż ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No jasna sprawa że lato to może być szklarnia .Dla tego jestem tego świadomy/ okapy itp muszą być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.01.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No jasna sprawa że lato to może być szklarnia . Dla tego jestem tego świadomy/ okapy itp muszą być . samo odbicie nieźle ci doopę wysmaży ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No to wam jeszcze bardziej smaży, bo nie macie żadnych osłon a okna więcej energii przepuszczają .Chodzi o dwie szyby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Przy ścianie grubości 24 cm + 50 cm izolacji, zakładając, że okna będą w warstwie ocieplenia, potrzebujesz głębokie parapety, a na nich kwiatki w donicach, co by uniknąć efektu celi więziennej. Czy zyski ze słoneczka nie będą mniejsze mając tunele w ścianach do okien?Dochodzi jeszcze estetyka, ale o gustach się .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie to jest czysta nie skażona izolacja 70cmNa okna mam patent nawet do 1,1 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Dobra, kiedy zaczynasz? Postawiłeś sobie bardzo ambitny cel i będziemy ci kibicować, ale sam śmiem baaaaardzo w to wątpić, że ci się uda. No ale może mnie zaskoczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emoserwis 14.01.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie to jest czysta nie skażona izolacja 70cm Na okna mam patent nawet do 1,1 metra. Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl o patencie na "głębokie" okna?? Wczesną wiosną mam montować i jakoś mnie ten tekst zaintrygował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 To jest patent na istniejący budynek/ okno musi być na stelażu i odpowiednio większe tak aby nie było widać Izolacji / gdzie jest jej 70 cm + 10 elewacacjiokno jak ma np 640mm to po zmianach ma 1,5 metra chodzi o szybę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 No to zajebisty patent, nie ma co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.01.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 czy dom postawiony według tego co na rys. względem stron świata będzie ok ? Projekt w fazie wyboru.http://img687.imageshack.us/img687/6158/87931979.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.01.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 zamienilbym funkcjami sypialnie i kuchnie - sypialnia bedzie sie strasznie przegrzewac w salonie doloz powieksz okno na scianie pld-zachodniej trzeby bylo sprawdzic jak teraz sie sachowuje slonce o 12 w poludnie .....u mnie np od wschodu swieci 15 min przed 7 - czyli zerowe efekty - natomiast pracuje poludnie i zachod w lecie zachodzace slonce to koszmar i przegrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.01.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 zamienilbym funkcjami sypialnie i kuchnie - sypialnia bedzie sie strasznie przegrzewac w salonie doloz powieksz okno na scianie pld-zachodniej trzeby bylo sprawdzic jak teraz sie sachowuje slonce o 12 w poludnie ..... u mnie np od wschodu swieci 15 min przed 7 - czyli zerowe efekty - natomiast pracuje poludnie i zachod w lecie zachodzace slonce to koszmar i przegrzewanie Konrad a rolety od strony pd - zach nie rozwiążą sprawy ? Sypialnie chciałem powiększyć i umieścić tam bliźniaki, ( kosztem jednego stanowiska w garażu) do tego powiększyć łazienkę (miejsce na saunę ) i powiększyć pokój od północy. Całość wyrównać do prostokąta. Byłem dzisiaj na działce ale akurat padał śnieg. W ogóle to jeden pokój tam za mało - zna ktoś dobry projekt parterówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Latem będziesz miał te rolety ciągle opuszczone (widzę po sąsiadach). Lepiej szybko sadź jakieś drzewa liściaste z dość gęstym listowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Latem będziesz miał te rolety ciągle opuszczone (widzę po sąsiadach). Lepiej szybko sadź jakieś drzewa liściaste z dość gęstym listowiem. mogę jeszcze poszperać i inny projekt wybrać, tylko że ja od 2 lat byłem przekonany ze mam równo północ od wejścia, dostałem nowy tel służbowy (iphone5 ) a tam kompas to sobie pomyślałem a sprawdzę no i zonk jest inaczej. Nie wiem teraz jak zaplanować rozkład pomieszczeń. wrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Południe nie jest problemem, wystarczy zrobić dłuższe okapy. Najgorszy jest zachód i tutaj z tymi drzewami wcale nie żartuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Ty nie wierz Iphonowi, tylko jedź na działkę o 12 w południe i zobacz gdzie słońce jest (hint: wybierz się w raczej bezchmurny dzień - to ułatwia obserwację ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts