jasiek71 06.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Kurka wodna... a ja dobieram rekuperator z myślą czy będzie zużywał 30W czy 50W... a do czego on ma służyć ...? do wietrzenia czy udawania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A po co w dzień ogrzewać sypialnię? Chociaż po namyśle - wentylacja mechaniczna mi to zimno i tak przedmucha do łazienki... więc może się powinienem nad tym jeszcze zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 a do czego on ma służyć ...? do wietrzenia czy udawania ... Też nie dobrze? 50W starczy na 120m3/h? Czy jednak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zacznij chłopie czytać bo budując dom pasywny trzeba trochę więcej niż tylko myśleć a narazie to pływasz i to mocno Coś słabo widzę tego pasywniaka. Oj tam oj tam, na gazie też pasywniak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Też nie dobrze? 50W starczy na 120m3/h? Czy jednak nie? najpierw trzeba zacząć od tego ile faktycznie potrzebujesz powietrza ... z tego co nie którzy zdążyli się przekonać to wilgotność jest kiepskim wyznacznikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 najpierw trzeba zacząć od tego ile faktycznie potrzebujesz powietrza ... z tego co nie którzy zdążyli się przekonać to wilgotność jest kiepskim wyznacznikiem ... 0,3 kubatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 0,3 kubatury? czego...? hali sportowej z jedną osobą czy namiotu z dziesięcioma ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.02.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Kilka razy się na tym złapałem, że czytam jakąś dyskusję nt. cen, nie mogę się nadziwić, patrzę na datę: posty sprzed 10 lat, i wszystko jasne. Także warto się na to uczulić. Ja oczywiście żartobliwie pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 czego...? hali sportowej z jedną osobą czy namiotu z dziesięcioma ...? Minimalne wymaganie ustawowe, ok. 120-170 m3/h, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 06.02.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A dlaczego tylko tyle? Mówie o sprawności systemu. Kondensacyjny piec osiągnie max 95% sprawności ale one do tanich nie nalezą. Do tego zasobnik oraz przekazanie ciepła w czynniku spowoduje jakies tam straty. Przy zwykłym piecu na gaz sprawność nie pieca ale całego systemu ogrzewania nie przekroczy 85 %. Bo co mi po tym jak w pomieszczeniu gospodarczym będę miał nadwyżkę ciepła jak tam jest tylko ssąca od reku i 100% mi nie odda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 a ty w ogóle zdajesz sobie sprawę że domki energooszczędne są tak dobrze ocieplone że bardzo wolno tracą temperaturę ?? taki np J-J odpala swoje kable grzejne raz dziennie na 2h i to mu załatwia CO na calutką dobę PS zdajesz sobie przy okazji sprawę że kociołki kondensacyjne bardzo nie lubią dużych modulacji mocą bo to zabija kondensację, najwyższa sprawność im wychodzi gdy mogą stale bez przerwy chodzić sobie na minimalnej mocy, skąd więc weźmiesz moc do szybkich korekt temperatur ?? dostawisz obok kocioł elektryczny No właśnie, może być problem. No ale - nie mogę tego nigdzie w sieci znaleźć, jaki COP średniorocznie wychodzi przy grzaniu CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ogarnij się i przestań się ośmieszać! Wyrywasz z kontekstu próbując wciskać to czego nie twierdzę! Jak powiem, że nie jadam w kuchni to obawiam się, że to zacytujesz i będziesz mi wytykał, że "nie jadam". Kompletne dno! Zapraszam do właściwego tematu - ogranicz swoje popisy. Kszhy.int, posłuchaj muzyki, muzyka łagodzi obyczaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Nigdy nie rozumiałem argumentu awarii zasilania jako wystarczającego np. do budowy kominka za kilka KPLN. Abstrahując od tego, że gaz też potrzebuje prądu, u mnie obowiązkowym elementem wyposażenia będzie coś w stylu: http://allegro.pl/agregat-4-8kw-pradotworczy-generator-pradu-avr-i2987115182.html A dla kotła gazowego wystarczy ups z akumulatora i odpowiedniej przetwornicy. Sąsiedzi nie będą krzywo patrzeć, jak im w wieczór odpalisz dwa agregaty? Na Śląsku m3 gazu przy 2000m3/rok wychodzi po ok 2zł (w obu taryfach po obniżkach, sumując wszystkie koszty). Ja sam mam gaz, przyłącze 1700zł, projekt + kierownik 1500zł, instalacja 2500zł (8m na zewnątrz plus 2 w środku), taniej nie znalazłem na górnym Śląsku, najdroższa oferta była za chyba 5tys. Kocioł 6tys. Kuchani będzie indukcyjna. Też bym chyba nie brał gazu teraz, choć jeśli mi spieprzyli izolację, to może lepiej, że jednak mam Może bym wtedy kominek zrobił za to, więc i tak bym nie oszczędził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Sąsiedzi nie będą krzywo patrzeć, jak im w wieczór odpalisz dwa agregaty? ... zawiść ludzka nie zna granic, raczej później podczas nieobecności cukru do baku nasypią na wielu terenach podmiejskich agregaciki to normalka. W Sulejówku pod Wa-wą jak brak prądu to jeden pyrkot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 zawiść ludzka nie zna granic, raczej później podczas nieobecności cukru do baku nasypią na wielu terenach podmiejskich agregaciki to normalka. W Sulejówku pod Wa-wą jak brak prądu to jeden pyrkot Ale to się instaluje gdzieś na stałe i same się włączają? Kurcze, latem kosiary, piły, zimą agregaty i auta odpalone podczas odśnieżania, a wiosną i jesienią quady i crossy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 jak zrobisz z Automatycznym Załączaniem Rezerwy - to same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.02.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ale to się instaluje gdzieś na stałe i same się włączają? Kurcze, latem kosiary, piły, zimą agregaty i auta odpalone podczas odśnieżania, a wiosną i jesienią quady i crossy... Dolicz jeszcze palących węglem, gazetami i odpadami, z czego spaliny nie dość, że atmosferę psują, to osiadają na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 06.02.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ale to się instaluje gdzieś na stałe i same się włączają? Kurcze, latem kosiary, piły, zimą agregaty i auta odpalone podczas odśnieżania, a wiosną i jesienią quady i crossy... Panowie, to jak z tymi polskimi zimami - niby 3 miesiące poniżej -20*, a jakby się tak naprawdę chciał doliczyć, to się okaże, że na zabitej wsi prądu nie ma średnio dwa razy w roku po 4 godziny, dwa razy po godzinie, a raz na kilka lat się zdarzy awaria na dwa dni. Poza tym szkoda tego ustrojstwa trzymać pod chmurką, więc lepiej znaleźć mu miejsce w garażu i wyprowadzić spaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.02.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Może czasem lepiej jest posiedzieć w ciemności i się wyciszyć, skoro 2 razy w roku po 4 godziny, po co kupować agregat... Ludzie czują jakiś irracjonalny strach przed brakiem prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 06.02.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Wiesz, jak masz ten agregat, to też sobie możesz posiedzieć i się wyciszyć Ale ogólnie to ludzie mają małe dzieci, jakieś akwaria, dyżurują, mają studnie głębinowe, kupę słoików w lodówkach i zamrażarkach, itd., więc jeśli to kwestia tysiaka, to ja poproszę. Przy pięciu bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts