gentoonx 14.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Po pierwsze to musi mieć dobre warunki na GWC żeby nie skończyło się tak jak u klaudiusz_x (http://forum.muratordom.pl/member.php?143057-klaudiusz_x) - 1stC to max plus jakieś ścierwo, którego jak się nie pozbędzie to będzie musiał zrezygnować z GWC. nie siej defetyzmu o wszystko trzeba odpowiednio dbać, jak nie dbał wystarczająco to są problemy. co nie skreśla idei przez jeden przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.02.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To tak, przykra wpadka ale warunków gruntowych nie przeskoczysz - jeden ma jak to nazwano "syberię", inny i ze 12stC a ja mam jak na razie ledwo 7-8stC. U mnie centrala na poddaszu, a chciałbym zrobić czerpnię wysoko, ot tak dla bezpieczeństwa, więc to by było trochę dziwne - wysoko czerpnia, na dół do gleby i GWC, następnie z powrotem z rurą na poddasze do centrali. Można by zrobić czerpnię pod blachą dachu po południowej stronie, takie "pseudo GWC", tyle że wtedy latem problem gdzie czerpnię dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 To tak, przykra wpadka ale warunków gruntowych nie przeskoczysz - jeden ma jak to nazwano "syberię", inny i ze 12stC a ja mam jak na razie ledwo 7-8stC. Ledwo? Po co więcej? GWC jest po to, by nie zamarzało. Nie masz wtedy szronu. A powyżej zera, to wszystko, łącznie z klimą z hipermarketu sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 15.02.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Co myślicie o wstawieniu rekuperatora z pompą ciepła w układ zamiast rekuperatora? Przykładowe tutaj: http://www.neogeotherm.pl/reku/reku_z_pc.php Pompa ciepła z funkcją grzania oraz rozmrażania wymiennika zimą i chłodzenia latem. Pompa ciepła działająca na powietrzu wywiewanym z budynku tak, ale dla dużych strumieni powietrza nie w budynku jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o chłodzenie to w dobrze zaprojektowanym budynku energooszczędnym wystarczy do zapewnienia chłodzenia zwiększenie strumienia wentylacji nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Jak nie umiesz czytać to popajacuj sobie jeszcze, poobrażaj, pomatacz:) Proszę bardzo, z chęcią popatrzę na poziom jaki reprezentuje sobą olymp:) to taki typ on już tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 15.02.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Pompa ciepła działająca na powietrzu wywiewanym z budynku tak, ale dla dużych strumieni powietrza nie w budynku jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o chłodzenie to w dobrze zaprojektowanym budynku energooszczędnym wystarczy do zapewnienia chłodzenia zwiększenie strumienia wentylacji nocą. Rozumiem. Tyle że w pasywnym taka pompa o mocy jedynie 0,7 kW (dla strumienia 180m3/h) wystarczy na zdecydowaną większość sezonu grzewczego. Zaletą jej jest duży COP, (COP=4,7 dla temp. powietrza wywienanego 7 stopni, COP=2,5 przy -15 stopniach), ponieważ: - nie ma zmiany medium i wymiany ciepła między dolnym źródłem a górnym (solanka - woda ani powietrze woda) ani powietrze na zewnątrz - powietrze nawiewu wewnątrz - nie ma pompy cyrkulacyjnej dolnego źródła ani wentylatora powietrza dolnego źródła, ani pompy cyrkulacyjnej górnego źródła, wykorzystuje wentylatory rekuperatora - wywiewane cieplejsze niż zewnętrzne powietrze jest wykorzystywane przez pompę Praktycznie dostarczyłaby wystarczająco energii przez cały sezon grzewczy z wyjątkiem może najzimniejszego okresu... Gdyby zastosować GWC, nawet w mrozy COP przekraczałby 4,0, co dla typowych pomp powietrznych jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Jaką znacie najmniejszą PC powietrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.02.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) jaką znacie najmniejszą pc powietrzną? 3kw Edytowane 15 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Lipa.Szukam takiej poniżej 1kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 15.02.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Kup lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 15.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Lipa.Szukam takiej poniżej 1kw. Takich niet. Znalazłem rozwiązanie problemu, nazywa się inwerter, o czym zresztą już Ci pisałem. U siebie będę miał coś takiego: http://www.lgairconditioning.com.au/sites/default/files/PDF/Prestige%20Brochure_2012.pdf Pod koniec są parametry, zwróć uwagę na słowa kluczowe: MIN / rated / max. Oczywiście klima wymaga przeróbki na odbiór wodny i ingerencji w sterowanie, ja się tego podejmę (rękami eskperta). Jest to lepsze lub gorsze, ale jednak rozwiązanie, innych szukałem i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Takich niet. Znalazłem rozwiązanie problemu, nazywa się inwerter, o czym zresztą już Ci pisałem. U siebie będę miał coś takiego: http://www.lgairconditioning.com.au/sites/default/files/PDF/Prestige%20Brochure_2012.pdf Pod koniec są parametry, zwróć uwagę na słowa kluczowe: MIN / rated / max. Oczywiście klima wymaga przeróbki na odbiór wodny i ingerencji w sterowanie, ja się tego podejmę (rękami eskperta). Jest to lepsze lub gorsze, ale jednak rozwiązanie, innych szukałem i nie znalazłem. Wiem.Wiem.Pamiętam.Planuje to na przyszłą zimę.Pytam na zasadzie może gdzieś ktoś coś słyszał o gotowcu bez konieczności przerabiania. Swoją drogą wyobrażasz sobie? Wyrzutnią wylatuje tyle ciepła co starczy na ogrzanie całej chałupy.No może kilka dni z -20 będzie problem.Jakby to się udało to jacież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 16.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Wiem.Wiem.Pamiętam.Planuje to na przyszłą zimę.Pytam na zasadzie może gdzieś ktoś coś słyszał o gotowcu bez konieczności przerabiania. Swoją drogą wyobrażasz sobie? Wyrzutnią wylatuje tyle ciepła co starczy na ogrzanie całej chałupy.No może kilka dni z -20 będzie problem.Jakby to się udało to jacież. Perpetuum mobile ! Też musiałem chwilę się zastanowić co wynika z tego, że entalpia powietrza opuszczającego dom może być niższa od tego zasysanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Perpetuum to nie.Ale suma zysków pomniejszona o straty na przegrodach jest wystarczająca do ogrzania domu.Policz entalpię.Wyrzucam dwie tony wilgotnego (40%) powietrza/dobę o temp. +/-19oC.A tyle starczy do CO dla nisko energetycznego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 16.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 To jaką masz kubaturę i wymianę, zakładając, że w m3 jest 6,5g wody? I ile można z tych 6,5g 'uratować', bo przecież nie wysuszysz do 0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Kubatura i wymiana nie ma znaczenia.Ważne że na dobę pozbywam się 2000kg a w każdym kilogramie 5,5g pary wodnej.Doba w dobę.A to daje z suchego powietrza 31,5MJ/dobę i pary wodnej 24,97MJ/dobę.A to jest ok.15,7kWh ciepła.Podgrzeje to mój 1500l bufor o ok.9oC.A zużywam do CO 4-5oC. Sprawność systemu na poziomie 60% będzie wystarczająca do samowystarczalności w zakresie CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 16.02.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Racja, przeczytałem, że usuwasz 2000 kg wody Jak odzyskać energię z tych 5,5g, skoro przy 0* C na dworze jest prawie 5g w m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Przy tej temp.to jest ok.3g,co zresztą nie ma wpływu na odzysk ciepła z powietrza zużytego.Chodzi o to aby jak najwięcej z powietrza zużytego pary wodnej skroplić ,bo w niej jest prawie drugie tyle energii co w powietrzu.A proporcja jest jak 11/2000.Stąd para wodna to drzemiący potencjał.Puki co przygotowuje taki malutki wymiennik na bazie ogniw Peltiera,coby zrozumieć,ogarnąć i mieć nad tym kontrolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 16.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Chodz mi o to, że punkt rosy (dla 19*C wilg. 40%), wyjdzie w okolicach 4,5*C (100% = 6,5g/m3), jeśli na dworze jest zero (100% = 5,19g/m3), to skropli się jedynie 1,31g/m3, chyba że piszę od rzeczy, albo ten wymiennik jakoś działa inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Temperatura i wilgotność zewnętrzna nie ma znaczenia.Znaczenie ma to co się dzieje w wymienniku.Skropli się tyle na ile pozwoli wymiennik a nie warunki zewnętrzne.A i nie mówimy o wymienniku powietrze-powietrze.U mnie do domu wlatuje +19oC.Pisze o mini PC powietrzno wodnej.Której póki co nie ma.Ale będzie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts