Andrzej.K 17.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 co powiecie o 2 rekuperatorach zamiast jednego w budynku 1 piętrowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 17.02.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 taniej jest kupić 2 reku po 200 m3/h niż jeden 400 . A jednocześnie można regulować wymianę w zależności od użycia. Jednocześnie chciałem wykorzystac WM jako ogrzewania. łatwiej by było wtedy sterować temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.02.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 taniej jest kupić 2 reku po 200 m3/h niż jeden 400 . A jednocześnie można regulować wymianę w zależności od użycia. Jednocześnie chciałem wykorzystac WM jako ogrzewania. łatwiej by było wtedy sterować temp Ja chyba tak zrobię - obieg parter i oddzielny piętro. Na parterze może być wyłączana wentylacja na noc, włączana za pomocą regulatora wczesnym rankiem. Na piętrze z kolei chyba będzie można obniżyć bieg wentylacji w dzień, w zależności od użytkowania. Do tego 2 sztuki nagrzewnic/chłodnic kanałowych, które przynajmniej w teorii starczą na sporą część sezonu grzewczego. Z czasem będę mógł dodać obieg wody lodowej i jeśli będzie to potrzebne chłodzić nawiew latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 18.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam, Panowie z innej beczki,Co proponujecie na ocieplenie ścian fundamentowych ?Zastanawiałem się nad XPS-em ale nie chciałbym zbankrutować W projekcie mam grubość ocieplenia 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.02.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 proszek PUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 18.02.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 proszek PUR Możesz rozwinąć lub podrzucić link jak się to wykonuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.02.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 eps 100 lub 200 zależy jak woda stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.02.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Możesz rozwinąć lub podrzucić link jak się to wykonuje ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161215-ocieplenie-POLIURETAN-jak-welna-styro-tylko-za-darmo troche stare ale da ci pojęcie co ijak szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 20.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 gaz, solary, kogeneracja,... wykopać staw powiedzmy 20x30x3, wrzucić do środka JEDEN zużyty pręt paliwowy z jakiejś atomówki - ciepło za grosze a że w nocy świecimy wszystkimi kolorami tęczy to i na świetle zaoszczędzamy Tylko z tym rakiem się uporać Wbrew pozorom byłoby to całkiem bezpieczne. Byleby za głęboko nie nurkować http://what-if.xkcd.com/29/ Po drugie rozpinasz małego splita inwertera pomiędzy nawiew a wywiew. Koniecznie inwertera, bo tego wywiewu masz raptem powiedzmy 150 m3, więc coś musi działać na bardzo małej mocy. Typowo odparowanie jest na 0-5*, więc entalpia powietrza wywiewanego powinna być mniejsza od tego za GWC - już jest plus. Też coś kombinowałem w tym kierunku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1826852.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 20.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Wbrew pozorom byłoby to całkiem bezpieczne. Byleby za głęboko nie nurkować http://what-if.xkcd.com/29/ Też coś kombinowałem w tym kierunku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1826852.html A takie rozwiązanie, czysto koncepcyjne: glikolowy wymiennik ciepła, który oddaje ciepło zimą i chłód latem w chłodnicy kanałowej przed rekuperatorem. Latem obieg z bypassem w rekuperatorze. Z czasem możliwość zainstalowania małej powietrznej pompy ciepła, która chłodziłaby dodatkowo glikol latem, do powiedzmy 10-12'C, tak żeby powietrze nawiewane było zimniejsze. Czyli glikolowy GWC wspomagany pompą ciepłą. Łącznie około 2,5kW chłodu, przy czym 1kW z gruntu (60mb rury z glikolem w ziemi), a 1,5kW z pompy ciepła, co przy COP=3,0 wymaga tylko ,0,5kW energii do uzyskania 2,5kW chłodu... Ewentualnie zastosować dłuższą rurę z glikolem i dwie chłodnice kaskadowo, aby uzyskać całe 2,5kW z gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 20.02.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Każdy ma fazę takich kombinacji i większość dochodzi do wniosku, że gdyby to miało praktyczny sens, to by było powszechne. Kup sobie klimatyzator, majątku nie zapłacisz. Gdybyś tak czy inaczej miał DZ, to jasne, gdybyś kombinował jak klimatyzatorem zastąpić pełnowymiarową pompę, to może, ale tylko po to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.02.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Każdy ma fazę takich kombinacji i większość dochodzi do wniosku, że gdyby to miało praktyczny sens, to by było powszechne. Kup sobie klimatyzator, majątku nie zapłacisz. Gdybyś tak czy inaczej miał DZ, to jasne, gdybyś kombinował jak klimatyzatorem zastąpić pełnowymiarową pompę, to może, ale tylko po to? Najpopularniejsze jest palenie węglem w starym piecu - tylko nie mam skąd takiego wziąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Najpopularniejsze jest palenie węglem w starym piecu - tylko nie mam skąd takiego wziąć W piecu nie palimy węglem Potrawy niesmaczne i niezdrowe. Natomiast w kotle jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.02.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 W piecu nie palimy węglem Potrawy niesmaczne i niezdrowe. Natomiast w kotle jak najbardziej. Bo ja wiem, głowy sobie uciąć nie dam, ale chyba babcia paliła w kaflowym także węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Bo ja wiem, głowy sobie uciąć nie dam, ale chyba babcia paliła w kaflowym także węglem. Ale to było dawno i nieprawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.02.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Fakt. But seriously, może ktoś skorzysta: piec to instalacja wolnostojąca i samodzielna. Koza czy kominek są piecem. Kocioł ogrzewa czynnik który krąży w CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 No wiem wiem, moja też paliła. Ale nie chodzi nam chyba o antyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.02.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 W piecu nie palimy węglem Potrawy niesmaczne i niezdrowe. Natomiast w kotle jak najbardziej. I*piec 1.*«urządzenie ogrzewnicze, w którym odbywa się spalanie paliwa, magazynowanie ciepła i wydzielanie tego ciepła do ogrzewanego pomieszczenia» *Palić, napalać, rozpalać w piecu. *Piec wydziela ciepło, dymi, kopci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.02.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 To teraz odpowiedz mi. Ludzie którzy palą węglem w domach (w 99,99%) mają piece czy kotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 To teraz odpowiedz mi. Ludzie którzy palą węglem w domach (w 99,99%) mają piece czy kotły? Jak już tak się czepiać, to raczej "w domach" nie palą. W potocznym rozumieniu urządzenie grzewcze, gdzie palą węglem to piec. Pewnie dlatego że trudno by im było rozpalić w kotle czy dołożyć węgla do kotła. To by nawet śmiesznie brzmiało Chociaż część ludzi uważa inaczej i zamiast pod kotłem pali w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts