mic81 19.03.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Z oknami nie ma problemu najmniejszego ... każdy kto robi zespala szyby jest wstanie zrobić taki pakiet jak się nam zamarzy ... Bardzo dobra cena 500:) mnie podał 360 zł za mojej 5 szyb ... XPS do ręki i ramy twórz ... Można zrobić jeszcze lekkie obniżenie na taki pakiet wtedy w oknie będzie sama szyba tak aby w to obniżenie weszło 10cm XPS a na szybę i z drugiej strony też czyli obniżenie 10cm wysokie 20cm głębokie przy czym sama szyba może być na skraju muru a te 10cm XPS jako część izolacji termicznej ... może być i 30cm jak izolacja i ukształtowany parapet ... Tylko fantazja ogranicza możliwości .. Ta nie ma za co przykręcić oj na oczy nie widział XPS czy kawałka drewna aby zabezpieczyć pakiet ... Ja będę miał dostęp to podam Ci książkę jeszcze z lat 80 i w zasadzie to nie nowość widział XPS i widział okno, ale też widział jak wyglądają okna po montażu za dnia i następnego dnia okna nie ma bo nie było przykręcone tylko na piance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Najlepsze jest to że przy takim montażu w zasadzie pianki nie widzę gdzie by mogła się nadać ... chyba przy styku XPS i EPS Szybę kładziemy na " takiej gąbczastej gumie" nie wiem jak to się fachowo nazywa... I potem ładna szlifowana listewka z gumą od jednej strony dociskamy do pakietu szybowego ... na wierzch XPS ... Edytowane 19 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 19.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Najlepsze jest to że przy takim montażu w zasadzie pianki nie widzę gdzie by mogła się nadać ... chyba przy styku XPS i EPS Szybę kładziemy na " takiej gąbczastej gumie" nie wiem jak to się fachowo nazywa... I potem ładna szlifowana listewka z gumą od jednej strony dociskamy do pakietu szybowego ... na wierzch XPS ... dasz rade strzelić jakiś rysunek poglądowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Troszkę wymiarów nawalone ... ale takie nie chciałem się narażać Ładnie siedzi na XPS szyba ... już sobie nawet zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 19.03.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]177576[/ATTACH] Troszkę wymiarów nawalone ... ale takie nie chciałem się narażać Ładnie siedzi na XPS szyba ... już sobie nawet zapomniałem nie przekonuje mnie ten montaż, okno może wcisnąć do środka wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.03.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 przepraszam że się tak zapytam-ale nie czytam tu na bieżacoto do jakiego zużycia ma zejsc ten dom z takimi bezpiecznymi ramami 1litr 2litry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 19.03.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 przepraszam że się tak zapytam-ale nie czytam tu na bieżaco to do jakiego zużycia ma zejsc ten dom z takimi bezpiecznymi ramami 1litr 2litry? dla mnie było by super gybym uzyskał ponizej 30 kwh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) ie przekonuje mnie ten montaż, okno może wcisnąć do środka wiatr to zobacz sobie jak szyba siedzi w "normalnym" oknie po za tym XPS nie jest położony tylko przykręcony ... I zachodzi troszkę na szybę Po za tym masz nieduże kwatery ... rozłóż sobie parcie wiatru o wartości około 1kN na m^2 zobaczysz całe nic wyjdzie tego parcia na szybę po za tym w zwykłych oknach starych skrzynkowych szyba nie raz nie dwa była na samych gwoździkach ... i nic z nią się działo ... tu masz 45mm zakładu może być więcej ... bo tu było robione pod istniejący dom a nie od nowa projektowanie . dla mnie było by super gybym uzyskał ponizej 30 kwh/m2 Twoja niewiara jest irytująca z Twoim ociepleniem max to 20kWh MAX!! takimi bezpiecznymi ramami 1litr 2litry? ile ? -3 litry minus ! z bilansu średniego ... Ale realnie wyjdzie coś -1,5 litra ze względu na Fluktuację promieniowania słonecznego Edytowane 19 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Jak nie pijesz to nawet idzie cię zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.03.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 mic nie wiem jak twoja bryła ale 30kwhm2 rok to z luzem co do okien zyczliwie sie smieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) jak ja Cię lubie panie Liwko taki miły zgryźliwy komentarz ile ? -3 litry minus ! z bilansu średniego ... Ale realnie wyjdzie coś -1,5 litra ze względu na Fluktuację promieniowania słonecznego sam siebie skomentuję i rozwinę Zakładając że uzysk energii słonecznej jest względnie równy dla sezonu to wychodzi -3 Tak po ręcznym OCZ wychodzi ja se sam to urobil A -7kWh jest z CWU gdzie CWU jest na "kuchence" węglowej" na drewno do czasu wypalenia 60m^3 drewna potem coś lepszego ... ale jest policzone dla tej kuchenki Oczywiście z przeróbkami ... ale to inna bajka co do okien zyczliwie sie smieje ja nie rozumieć ? Edytowane 19 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ale trochę chyba w tym racji mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) No czasem jak skrótem walnę no cóż ... rzadko czytam 2x to co napisałem ... może tak było by lepiej ale pracuję nad sobą a dla czego wyszedł mi minus ? No dla tego że jest 70m^2 okien w tym od południowego zachodu 45m^2 a od południowego wschodu 22m^2 co daje po przeliczeniu na transmisyjność szyb tzw TR 39% daje około 9,5 MWh tj 9500 kWh:) Edytowane 19 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 19.03.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 מרכבה Jestem wzrokowcem i jakoś ni w ząb tego montażu bez ramy nie widzę. Ale na pewno jeszcze temat przemyśle.malux20 jak wyjdzie poniżej 30 to będę zadowolony - na papierze wychodzi ok ale życie czasem potrafi zaskoczyć, Dom długi około 18 m szeroki 11,5 = prostokąt. Jeszcze sporo elementów do zaprojektowania - chodź by taka wentylacja. Kiedyś myślałem reku się walnie będzie git ale teraz już nie jestem taki pewny. Teraz sprawdzam rozwiązania które w jakiś sposób pomogą odzyskać wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) bez ramy nie widzę. ramę masz 20 deski nad nią XPS i na tym szyba prościej się nie da.. Ale to też i była wersja 1.0 ... i przeznaczona na witrynę balkonową Wersja A2 jest bardziej hardcorowa XPS ' jest więcej i troszkę inaczej jest to zrobione Nie narzekaj bo cieplejszej ramy żeś nie widział Edytowane 19 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Jeszcze sporo elementów do zaprojektowania - chodź by taka wentylacja. Kiedyś myślałem reku się walnie będzie git ale teraz już nie jestem taki pewny. Teraz sprawdzam rozwiązania które w jakiś sposób pomogą odzyskać wilgoć. No bo sobie przesuszysz dom wentylując przy -15 Jeszcze sporo elementów do zaprojektowania a położenie domu względem stron świata Ty masz już? A co jeśli dla Twojej okolicy "samo" grzejność to jest nie 30cm grafitowego a np 40- czy 45 zrobił byś tak ? Okna dowolnie ciepłe można kombinować to Ci od razu mówię. Nikt nie powiedział że nie może być 7 szyb i gaz to masz lekko koło 0,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.03.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 nie przekonuje mnie ten montaż, okno może wcisnąć do środka wiatr To zrób modyfikację, najpierw szyba w byle ramę z drewna klejonego z listwami dociskającymi, to pakujesz w XPS i na skraj ściany. Tu termicznie jest wszystko super - tylko szczelnie to obsadzić w otworze. Też o tym myślę i to co kolega czołgista proponuje, dobrze wykonane jest nie do pobicia. Tylko trzeba chcieć i się nie bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 19.03.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 No bo sobie przesuszysz dom wentylując przy -15 a położenie domu względem stron świata Ty masz już? A co jeśli dla Twojej okolicy "samo" grzejność to jest nie 30cm grafitowego a np 40- czy 45 zrobił byś tak ? Okna dowolnie ciepłe można kombinować to Ci od razu mówię. Nikt nie powiedział że nie może być 7 szyb i gaz to masz lekko koło 0,1 hehe mam zabawę czytając Twoje wypowiedzi ) Ustawienie względem świata jest następujące http://imageshack.us/a/img707/4839/z287zmiany1.th.jpg 30 to jest max na więcej raczej bym się nie zdecydował, już mi okap z 60cm zmniejszył na 40cm i główkuje czy by go aby nie powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.03.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A no przecież Ci proponowałem już pewne przeróbki. mic81 troszkę wiary w siebie bo widzę że nie wierzysz ... Da radę naprawdę przy tym co masz grzać od dzwonu a po pewnych poprawkach wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.03.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ja w swoim mam dach 20st i okap 120cm - nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts