Andrzej.K 24.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 kszhu co masz na myśli nie ma suchych działek. Moja uważam że jest. Dla przykładu jeżeli teraz mam 3 cm śniegu na działce i przyjdzie + 8 i do tego będzie padać deszcz parę dni to nie znajdę kałuży i tak do głębokości 2 m czy to twoim zdaniem sucha działka czy nie specjalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.03.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 zazwyczaj myślałem że woda kieruje się tam gdzie ma mniejsze opory. No ale człowiek uczy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 24.03.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 http://www.styropian.in/swisspor/styropian-dach-podloga/hydroizolacja/styropian-hydroizolacyjny-hydro-max-eps-035-swisspor-cena-za-m3_p_158.html to jest niczego sobie, nasiąkliwość <1%, tylko cena prawie jak za XPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.03.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 To już lepiej coś takiego: http://allegro.pl/styropian-termo-organika-silver-fundament-hydro-i3056404466.html No to jest EPS 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ja zdecydowałem że 100% CWU to solary ... Plus od wielkiego dzwona dogrzanie .. tj jak będzie te -31 Dziś u mienia -20 / Stuposiany -26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ja zdecydowałem że 100% CWU to solary ... Tym bardziej, że mają około 60% sprawności rocznej Myjonko tylko od wiosny do jesieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ale są prymitywne ... I są sposoby podniesienia sprawności.Nie energetyczne, a śledzeniem słońca i nadążaniem za kątem ...Aby słońce ładowało pod kątem prostym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ale są prymitywne ... I są sposoby podniesienia sprawności. Nie energetyczne, a śledzeniem słońca i nadążaniem za kątem ... Aby słońce ładowało pod kątem prostym... Akurat jak jest słońce to kolektory nie mają z tym problemu. Problem w tm, że słońca zimą jest bardzo mało. W tym roku było go wręcz wyjątkowo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jak zrobisz prosty kolektor za ~2000zł za całość to te 60% pokrycia rocznego zapotrzebowania jest warte tych pieniędzy. A, że za tyle da się zrobić nawet z kupowanych elementów to nie ulega wątpliwości. Mowa była o 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Na równiku:) No Bieszczady chyba na nim nie leżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Liwko wstaw sobie 100 tyś postów i nie nabijaj licznika Tylko patrzaj że w górach jest więcej słońca A zimowe ustawienie kolektorów to inna bajka ... co mi z kolektora który leży płasko prawie że na dachu . Mnie trzeba ustawić go prosto na słońce ... ale jak ktoś nie widzi problemu że ... "promień" słońca musi chociażby przejść prawie równolegle przez szkło to już zapomina ... tylko pisze jakieś te 60%. Są dostępne dane o nasłonecznieniu opracowane z 30 lat i da się na tej podstawie wyciągnąć i policzyć ile tego trzeba do jakiej ilości kWh potrzebnych. Najlepiej powtarzać slogany typu było mało itp tyle ile mieści się w ramach odchylenia z tych 30 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A od października do 20 marca kilkanaście dni słonecznych i to użytkowo 4-5godzin/dobę.Opieranie się na słońcu zimą w naszym klimacie to jakby pudło chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A zimowe ustawienie kolektorów to inna bajka ... A dlaczego tylko zimowe? Czy nie mogą te kolektory być pod tym kątem przez cały rok? Ok, jak ci się uda to będziesz pionierem w Polsce. Podobnie jak z tym twoim domem zero energetycznym. Nikomu się to jeszcze nie udało (nawet w Słubicach), ale może ty będziesz pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Do puki się nie zagłębiałem i krzyw patrzyłem na solary. Ale że płaskie są prymitywne i przez to mało zawodne to taka decyzja. A dlaczego tylko zimowe? Czy nie mogą te kolektory być pod tym kątem przez cały rok? To tak jak byś się opalał stojąc w kapeluszu Nikomu się to jeszcze nie udało (nawet w Słubicach), ale może ty będziesz pierwszy bo grzyba tam robili ... Okna jakieś tam zimne 0,8 / plus brak płyty fu / i tylko 30cm EPS.a ten niby pierwszy dom " pasywny" http://www.certyfikat-energetyczny.powiat.pl/CE_P/baza_danych_klimatycznych.html Edytowane 24 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.03.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 O kilka to podgrzeje.Problem jest w tym że ja do CWU potrzebuję trzy razy więcej energii niż do CO. A CWU jest niezbędna codziennie a średnia miesięczna słoneczna u mnie to 3-5dni i to po kilka godzin.Zimą 200-400W/m2.Lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 To tak jak byś się opalał stojąc w kapeluszu Latem tego słońca masz i tak nadmiar dla tych solarów i powinno się je montować właśnie pod kątem zimowym! Tak trudno to zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 bo grzyba tam robili ... Okna jakieś tam zimne 0,8 / plus brak płyty fu / i tylko 30cm EPS.a ten niby pierwszy dom " pasywny" http://www.certyfikat-energetyczny.powiat.pl/CE_P/baza_danych_klimatycznych.html A ty oczywiście taki zbudujesz. Już to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred28 24.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witam Czy ktoś wybudował fundamenty i płytę na gruncie według projektu lipinskich.W projekcie jest pustak z isomuru czy ktos zastosował cos zastepczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Liwko tyś gwiazdą forum ... docinek ale one są zabawne i sympatyczne się nie obrażam przy tym Latem tego słońca masz i tak nadmiar dla tych solarów i powinno się je montować właśnie pod kątem zimowym! Tak trudno to zrozumieć? no to przecież pisze ale na lato trzeba je przestawić / lub mieć możliwość przestawienia w optimum ... pytanie za 100 punktów jakie to jest optimum dla lata ... A ty oczywiście taki zbudujesz. Już to widzę ciesze się że widzisz to razem ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 pytanie za 100 punktów jakie to jest optimum dla lata ... Latem wystarczy że słonko na nie pierdnie a w zbiorniku zabulgocze. Nie przejmuj się letnim ustawieniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts