andriuss 26.03.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (to by była chyba pierwsza sytuacja, gdy opłacalna będzie budowa basenu - a może jednak ten baniak 50m3 i zachowanie tego na zimę?). Opłacalność basenu to w ogóle abstrakcyjne pojęcie - chyba do policzenia tylko w okolicznościach, kiedy ktoś chciałby na nim zarabiać. A baniak jest do zrobienia, w końcu to tylko sześcian o boku 4 m, nie jest to największe wyzwanie inżynierskie o jakim świat słyszał. Tyle, że mija się to z celem w zestawieniu z kosztami zakupu i eksploatacji pomp ciepła. Ale jak ktoś, jakiś fanatyk tudzież inny entuzjasta się uprze, to w 5-cio cyfrowej kwocie zrobi sobie co i cwu wyłącznie solarne. Tylko po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ci w sumie na każdy metr kolektora 50W*5*3600s=900KJ Tylko ilość energii w zimie na 1m^2 powierzchni między 60 a 90 st sięga 1000 wat z czego kolektor zbierze niech by 500 i to jest raptem 3-4 godziny z czego dwie są ponad 900 reszta od 400 do 700 wat tak że jak słońce świeci w zimie to nie oznacza że słabiej świeci tylko jest go godzinowo mniej Co wy tam wiecie... Czołgista buduj fermę kolektorową jedyny który coś wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.03.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 tak że jak słońce świeci w zimie to nie oznacza że słabiej świeci Muszę się z tobą zgodzić, słońce świeci niemal zawsze tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Nic nie poradzę że w zimie świeci tylko przez parę godzin... Podałem link do danych meteo i z wartościami energii słonecznej na poszczególne płaszczyzny. Gdzie dla poziomu jest tylko 300 wat to dla kątów miedzy 60 a 90 st to jest blisko 1kW ale to jest raptem do 3 godzin.. W lecie takich wyników nie ma... Ale za to jest godzin znacznie więcej ciężko się przebić przez przekonanie że w zimie nie ma nic... Sam się zdziwiłem ile watów jest ... ale najlepiej wyskoczyć z 50 watami Dziękuję za troskę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 26.03.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 ale najlepiej wyskoczyć z 50 watami Ale ja tu niczego nie wymyślałem, tylko wziąłem do obliczeń Twoje własne oszacowania: Nawet jak masz chmury to te waty lecą ... ale to raczej wartości 50-100 wat ... No co ja poradzę, że zimą to są głównie chmury? A jak nie ma chmur, to dla odmiany mrozy siarczyste? Oczywiście ze 3 dni sie znajdą kiedy słonko i temperatura zapracują na uzupełnienie Twojego zasobnika CWU. Wtedy zamiast 100litrów będziesz miał może nawet 1000 do wykorzystania. Czyli 3 razy w ciągu zimy będziesz mógł się wykąpać w wannie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jak się uda i będzie to opłacalne to sam też zainstaluję a jak się nie uda to cóż, człowiek uczy się na błędach, ważne, że nie swoich Ale ja nie chcę zrobić tak: pierwsze zainstalować a potem płakać że się nie udało... tylko przekalkulować . A do tego potrzeba mi wprowadzić w excel dane z tego linku co padałem 8760 tyle godzin jest zestawione ... kolumn dla różnych różnych kątów i stron świata jest sporo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ja pierwsze chce siebie do tego przekonać przed wydaniem kasy.A że dom ma być porządnie izolowany to pomyślałem nad tym że może obskoczyć na solarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Teraz myślę czy próżniowy czy płaski ... Chodzi mi o łapanie lepsze rozproszonego promieniowania właśnie ... Jak to wyjdzie w rozsądnych kosztach to rynek stąd do zwrotnika jest Twój pod warunkiem że robił bym swoje kolektory .. a tak tylko jestem przetwórcą tego co jest ... i cud by się stał ażebym stał się producentem solarów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 26.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 zobaczysz że taniej by wyszedł wiatrak i bardziej korzystnie podłączony tylko pod grzałke. nie ważne ile by dawał mocy jeżeli by sie kręcił to grzałka będzie grzać raz mocniej raz słabiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 o tak w głowie kotłują się pomysły. Wiatrak powiadasz musiał bym 150 metrów kabla ciągnąć i różnica w poziomach 30m. Ale kiedy bym się zdecydował to jeszcze panele PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.03.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ja bym jeszcze na twoim miejscu pomyślał o jakimś małym reaktorku atomowym do kompletu. W Młodym Techniku lub na Elektrodzie znajdziesz instrukcje samodzielnego montażu. A co, jak szaleć to szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Liwko z Ciebie to łobuz straszny teraz nabijasz się już Jak by wiedział jak to termojądrowy ale tego nikt jeszcze nie wie Realnie jakiś mirko system muszę wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.03.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 a kogoś na etacie do tych kolektorów, kto je będzie odśnieżał, też będziesz miał ? ja wiem, że ta zima może wyjątkowa jest, ale wystarczy, że popada kilkadziesiąt sekund i już masz po swoich zyskach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.03.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 A gdzież bym śmiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 a kogoś na etacie do tych kolektorów, kto je będzie odśnieżał, też będziesz miał ? ja wiem, że ta zima może wyjątkowa jest, ale wystarczy, że popada kilkadziesiąt sekund i już masz po swoich zyskach.... Przecież można glikol podgrzać grzałką i śnieg sam spłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Nie coby złośliwie czy coś.Przeanalizuj od października do końca lutego promieniowanie słoneczne.To nie na twoim terenie ale obraz jakiś daje.http://www.meteo.waw.pl/hist.pl.Jeśli o wiatrakach mowa to tam też można przeanalizować jak to w Polsce pizga.No i wnioski można wysunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Nydar ale właśnie patrzam i analizuję. To co dałeś pokrywa się z tym co mam. Bo wychodzi po 300 wat nie raz nie dwa.. tylko dla powierzchni poziomej . Dla pionu będzie więcej 3x. a kogoś na etacie do tych kolektorów, kto je będzie odśnieżał, też będziesz miał ? ja wiem, że ta zima może wyjątkowa jest, ale wystarczy, że popada kilkadziesiąt sekund i już masz po swoich zyskach.... No tak i jeszcze dyrektora produkcji energii:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jak się przyjrzysz w miesięcznym wykresie to te 300 na palcach policzyć można.Średnia to 100-150.Ja nie że nie ale bym to dokładnie przeanalizował pod kątem uzysk do kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil i Basia 26.03.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 zobaczysz że taniej by wyszedł wiatrak i bardziej korzystnie podłączony tylko pod grzałke. nie ważne ile by dawał mocy jeżeli by sie kręcił to grzałka będzie grzać raz mocniej raz słabiej. i to jest chyba najlepszy sposób na okresy przejściowe i zimę na łapanie energii. niski koszt inwestycyjnie (na pewno niższy jak PV) a sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jak się przyjrzysz w miesięcznym wykresie to te 300 na palcach policzyć można.Średnia to 100-150.Ja nie że nie ale bym to dokładnie przeanalizował pod kątem uzysk do kosztów i bardzo dobrze więcej główek pracuje Ale te wartości nadal są mylące bo to idzie na poziomą płaszczyznę. A 22 grudnia słońce w zasadzie muska poziom a pali dobrze pod kątem 70-75 st ... Tylko że godzin jest mało 3-4 max Przy kącie 60 st i kierunku SE ponad tysiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts