Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trochę lepsza izolacja na ścianach i efektywniejsze okna i ocieramy się o samowystarczalność dla CO.

Samowystarczalność to złe określenie, i kiepsko brzmi. Ocieramy się tutaj o ideę pasywności. Energia nie ginie, tylko zmienia właściciela. Energię tracimy:

- wyrzucając podgrzane powietrze,

- wyrzucając podgrzaną wodę,

- przez przenikanie (w uproszczeniu).

Zyskujemy za sprawą zysków bytowych, słonecznych i od systemów grzewczych.

Gdyby:

- entalpia powietrza pobieranego i wyrzucanego była taka sama,

- entalpia wody pobieranej i wyrzucanej była taka sama,

Pozostaje zrównoważyć przenikanie. Żeby osiągnąć powyższe, potrzebna jest pompa ciepła, która też jest zyskiem. Zysków jest sporo, ale niestety nie wtedy kiedy potrzeba. Potrzebne jest wiaderko, jak to mówi Adam, ale samodzielne są drogie, najlepiej skorzystać z systemowego. Ale wciąż nie ma ustawy. Jak będzie, energię z fotowoltaiki sprzeda się za 1,2 PLN, a odkupi za średnio 0,6. Jak tak będzie, będzie można osiągnąć pasywność w najczystszej postaci, tzn. energia dla domu kosztuje ZERO.

Czyli w skrócie przepis na prawdziwą pasywność:

- odzyskać energię z powietrza (po GWC) i z wody - RŚ, jedno i drugie na pompie ciepła, ale takiej za kilka, a nie kilkadziesiąt KPLN,

- zainstalować fotowoltaikę o uzysku połowy zużycia (jak wejdzie ustawa); trochę naciągane, bo za pieniądze podatnika, ale co tam.

Wtedy będziemy mogli mówić o pasywności - jaki jest bilans kosztów energii dla domu - ZERO.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie robisz drzwi w swoim domu?

robię ... ale nie piszę :)

To tak fajnie wygląda w teorii. Praktyka jest taka, że ciało ludzkie lepiej odbiera (reaguje na) promieniowanie cieplne, niż temperaturę

Rozumieć :) i pojmować .. a na empiryczne dowody z tego domu co mieszkam w nim ... dla tego może być tylko lepiej ...bez wahań temperatury ...

takie jak ma to w "tradycyjnych" domach znaczenie ...

Po prostu przy takich izolacjach i nie dawaniu ścian zewnętrznych masywnych ... to wsio zostaje w środku ...raz

dwa gigantycznie rośnie bezwładność termiczna takiego domu bez "akumulacji" tak jak w termosie ... tam nic Ci nie chłonie ciepła ..

dla tego rano 7 jeszcze po 16 parzy w język ... i ile termos stał pionowo ...

tak właśnie działa jak nie ma strat ...takich jak w " tradycyjnych" domach ...

Tu natomiast mówiliśmy o klimie - jak się dom nagrzeje, to trzeba na prawdę przeciągu, zeby zniwelować ten właśnie efekt promieniowania cieplnego wszystkiego wokół.
tylko że ... nagrzej taki budynek ... tylko przez okna ... ale ..

te Muszą być zacienione ...

Dlatego łatwiej klimatyzować budynki o małej akumalcyjności, a w tych o większej masie akumulacyjnej lepiej zwyczajnie nie doprowadzić do przegrzania (czyli tak jak z grzaniem - trzeba reagować z wyprzedzeniem).

dla tego na dwoje babka wróżyła z tom akumulacją ... może być tylko tam gdzie odda to ciepło ... czyli w środku budynku

Plus jak pisałem mikro straty ...

Wtedy będziemy mogli mówić o pasywności - jaki jest bilans kosztów energii dla domu - ZERO
my tu o C.O

co da się zrobić ... naprawdę pasywnie ... gorzej z CWU

tak ale i tak jesteśmy w tedy bardzo bardzo z przodu ... bo to co się teraz buduje nadal .. jest pomieszaniem z poplątaniem ...troszkę tego i tamtego ... a tak nic nie jest takie jak ma być :(

Edytowane przez מרכבה

Pasywność dla budynków jest jasno zdefiniowana i nie ma co wymyślać innych pokrętnych teorii, bo zgodnie z tą, którą prezentujesz, jak zainstaluję na swoim poniemieckim dachu domu "durszlaka" 200m2 paneli PV, które wyprodukują więcej energii niż potrzebuję to będzie to dom pasywny? Nie nie będzie!
zgadza się... definicja jasna . zeroenergetyczne plus eneregetyczne ... autonomiczne ... nie koniecznie posiadające cech pozostałych standardów.

Pasywność dla budynków jest jasno zdefiniowana i nie ma co wymyślać innych pokrętnych teorii, bo zgodnie z tą, którą prezentujesz, jak zainstaluję na swoim poniemieckim dachu domu "durszlaka" 200m2 paneli PV, które wyprodukują więcej energii niż potrzebuję to będzie to dom pasywny?;) Nie nie będzie!

Na tym polega właśnie problem semantyczny. Ktoś sobie kiedyś wymyślił, że dom, w którym potrzeba nie więcej niż 15 kwh / m2 / a na ogrzewanie będzie nazywany pasywnym. Dlaczego nie 12 albo 18? Bo tak. Tzn. ja wiem dlaczego, ale nie jest to istotne, bo istota się zatraciła po drodze. Nikt nie pamięta, że to dlatego, że w warunkach niemieckich instalację grzewczą zastępuje wentylacyjna. Nieważne. Ważne jest to, że wszyscy powtarzają w kółko słowo którego nie rozumieją, tj. pasywny. Definicja:

http://definicja.net/definicja/Pasywny

I nikt się nie zastanawia, po co właściwie chciałby budować dom pasywny. Po prostu jest to modne i sąsiedzi będa cmokali z uznaniem.

Odpowiem tak jak by się kto pytam czemu nie liczę okien i drzwi ... w bilansie ... strat przez przenikanie ...

Pierwsze na okna będzie jeszcze szła okiennica z XPS'a a drzwi będą ... grube ostro ... nie przeliczam strat do gruntu razy 0,6 tylko

całość biorę jako 1. całość powierzchni domu razem z dachem gdzie ma jeszcze więcej izolacji .

stąd U przegrody to 0,045 a powierzchnia to 450 m^2 obudowy ... razy różnica temperatur 50 st daje 1kW strat ...

Na razie są to Twoje założenia. Teraz musisz je przełożyć na konkretny projekt.

Uzyskanie takiego średniego współczynnika dla wszystkich przegród zewnętrznych nie będzie na pewno łatwe.

Przecież dom nie może składać się z samej izolacji, konieczne są jeszcze jakieś elementy konstrukcyjne, przejścia instalacyjne, okna, drzwi.

Tym niemniej życzę powodzenia w projektowaniu :).

Ważne jest to, że wszyscy powtarzają w kółko słowo którego nie rozumieją, tj. pasywny. Definicja:

mnie w to nie mieszaj ... nie będę 200 razy przecież powtarzał definicji i tych 15kWh. z tą wentylacją żeś się pomylił ...

bo chodziło o moc grzewczą anie ilość energii na rok ... chodzi o 10 wat mocy ... że niby transportowane ... przez wentylację ...

mnie to tam lata ... i tak nie będę budował na te 15kWh tylko lepiej aby 99% "energii" grzejnej pochodziło z zysków bytowy ipt,

Chcę atakować w kierunku prawdziwej pasywności:) gdzie w rozrachunku ma się pojawić - minus teoretyczny. od zysków słonecznych

i chcę ten swój wskaźnik przynajmniej mieć na 3 krotność 15 kWh czyli ma być -30kWh w bilansie ... lub lepiej zależy od okien :)

Te -30 to należy traktować jako wskaźnik czysto poglądowy ...

Przecież dom nie może składać się z samej izolacji, konieczne są jeszcze jakieś elementy konstrukcyjne, przejścia instalacyjne, okna, drzwi.
konstrukcja jedyne w moich warunkach szkielet ... nie wiem może podwójny ramowy...

tak aby przez izolację zupełnie nic nie wychodziło ... tj łączniki stężenia itp..

Cały czas zbieram to do "kupy" np dziś już wiem jak rurę z kanalizy wyprowadzić bez wchodzenia w płytę fu ... kwestia izolacji po jej wyprowadzeniu z budynku :) każdy przypadek dziurawienia izolacji będzie zbadany i przeanalizowany :) pierwsze to musi zagrać w komputerze ...

potem do wykonania ..

okna, drzwi.
okna swoje plus okiennice .. i ile szyb będzie trzeba tyle dam ... nawet 7 :) gdzie nie chce aby mnie ktoś widział ..

szyba z wypełnieniem specjalnym .

jeszcze rozważam to co mają na stronie superwidnows.eu z ich pakietami szyb...

drzwi ... grube ..uszczelniające się na klinie ... wiele tego :) teraz tylko

projekt i budowa :)

jak teraz okienka z Ug=0,3 - 3x droższe niż te z 0,5.
markieting .. sam pisałeś o szybie 0,3 za 500 zł chyba że nie Ty.

Jak już będziesz bliżej wykonania tych swoich okien to pochwal się co i jak bo jakoś tego chałupniczymi metodami nie widzę niestety.

Kwestia podejścia i zrobienia procesu technologicznego kolega przerabiał CNC do klejenia szyb do ogniw PV

tak że ...

Mnie za 5 szyb gość chciał 360 zł .. dwie komory z argonem dwie z powietrzem ... bo kupi od razu z powłokami te szyby ..coś takiego.

o jednak nie zmienia faktu że ~3x drożej od tych o U=0,3
chciałeś napisać od tych 0,5 :)

Tylko zbieram w całość system i jak poluzuję ... to z tego nic :(

Czekam na wyniki :) z obliczeń w programie dla samego powietrza U 0,34 a z argonem lekko poniżej 0,3 .

Ramy nie doliczam bo tylko poprawia bilans :) gorzej z transmisją energii TR 40-39 %

stąd rozwijam koncept z super widnowsów TR 70% kolosalna różnica ...

Idziesz do zakładu gdzie takie szyb zespalają ręcznie np do drzwi i mówisz panie

chcę taką a taką szybę .. tylko fantazja ogranicza i wielkość ... bo co tu ukrywać

waży to jak diabli ... 50kg /m^2

Powtórzę się w tym wątku. Byłem u nydara i oglądałem jego instalację. "Solara", GWC wraz z RSŚ. Temperatura jedynego centralnego nawiewu powietrza do domu to 16,2 stopnia C na plusie podczas mojej około 2h obecności w domu.

Instalacja jest po prostu... prosta i przy tym skuteczna.. Bo co można powiedzieć o kilkudziesięcio metrowej rurze, przebiegającej w gruncie dalej przez RSŚ i wlatującej prosto do domu? Jeśli ktoś twierdzi, że to drogie i skomplikowane rozwiązanie... To rower z światełkiem led zamiast dynama.... jest promem kosmicznym NASA.

Dom nydara o czym mało kto wie. Wyprzedza postrzeganie domu zarówno w formie i stylu, o co najmniej krok w przód. Jeśli spojrzymy na otaczające nas nowo budowane powszechne budynki.

Ja oglądałem i się przekonałem do rozwiązań nydara. Będąc w domu nie udusiłem się z braku tlenu. Co więcej mimo kilku osób dorosłych powietrze było świeże i brak oznak zaduchu.

Na nieużytkowym poddaszu brak kondensacji wilgoci z powietrza

W moim domu też podobne do rozwiązania nydara zastosuję. Podobne bo konstrukcja mojego domu jest inna i wymaga innego podejścia do tematu, Ale będę bazował na sprawdzonych u nydara rozwiązaniach. Bo działają.

Edytowane przez Raźny

RESŚ ok super też będzie u mnie :)

Tylko wpływ gruntu troszkę mnie martwi ... jak długo ta energia z lata tam siedzi .. albo jest doładowywany jakoś jeszcze ..

tego nie wiem lub zapomniałem :) mam odczucia że ... ... wyszło ... wyszło to nie wnikam dla czego... stąd ciężko rozwinąć i zaadoptować to u siebie .

Ale może być tak że Nydar w wątku o wentylacjach to opisał .. może mnie nakieruje :)

Tylko ile % domków z takimi rozwiązaniami powstaje? Raczej promile.

http://www.ocieplaniedomu.com.pl/domy-i-poddasza-35.htm to jak tu przeczytałem bo :o:mad:

Nasza pianka jest pianką otwarto komórkową, dzięki czemu jest materiałem paraprzepuszczalnym. Inne materiały dostępne na rynku nie odprowadzają wilgoci, co w konsekwencji może doprowadzić do uszkodzenia budynku (występowanie pleśni), jak również zmniejsza skuteczność ocieplenia.
tak tylko blokują odpływ wody z waszych mózgów ... właśnie dla tego ludzie nie robią nic...

tylko słuchają takich baranów...

Nydar musiał by być deweloperem plus mieć reklame jak art choo lider czegoś ... i wciskać kity jak ci tutaj :D

z WAN .... wiejskiej akademii nauk :D nie bo nasza pianka transportuje wilgoć :D

wilgoć to woda :D jej na pewno nie transportuje ... para wodna to gaz :)

Co innego bym napisał dla czego dawać piankę a nie takie dyrdymały ...

Pianka jako materiał w szczelnej osłonie jest super :) ale ta 8kg /m^3 ... niczym się nie różnic od białego EPS'a ..

Zresztą pianką uszczelnianego ... itp .

Faktem jest że każda szparę zatka na dachu i będzie "ciepło ....

kszhu. Tak, masz rację na razie znam jeden... w całym naszym kraju - nydara :D Co tu dużo pisać zyska ten, kto zacznie szukać wiedzy sam.Temat domów o znikomym zapotrzebowaniu na CO jest mi znany od około 2 lat. Ile w tym czasie, do dziś, wybudowało się takich domów? Promile w stosunku do całości... Dlaczego nie jest odwrotnie?

Pod chudziakiem nydar ma GMC, rozłożony alupex zasilany solarem dachowym :D Powietrze ogrzewa się od GWC dalej RSŚ, dalej od gruntu pod chudziakiem GMC podgrzewanego słońcem.Nydar ma to na pierwszej stronie obejrzyj szkic.

Pod chudziakiem nydar ma GMC, rozłożony alupex zasilany solarem dachowym Powietrze ogrzewa się od GWC dalej RSŚ, dalej od gruntu pod chudziakiem GMC podgrzewanego słońcem.Nydar ma to na pierwszej stronie obejrzyj szkic

to wiem :) że tak robi :) ładuje z solara ..tylko czy ciągle kiedy tylko jest okazja czy zamyka w pewnym okresie np grudzień i styczeń...a GMC niech sobie radzi samo ...

Właśnie ... winna jest komercja! W naszym kraju nie nadąża za potrzebami takich ludzi jak: nydar, Adam czy inni, Oni potrzebują na już :D A komercja może to zapewnić za lat... ho ho ho i jeszcze troszkę. Nawiązując do postępów w ostatnich latach. To co robić... Jak się zachciało odejść od ogniska i aby inni za nas podtrzymywali ogień, to trzeba teraz zgromadzić wiedzę i zakasać rękawy :D Bo komercja jak widać nie ma ani komercyjnych cen ani potrzeb by je zapełnić.

Wyjaśnij mi w takim razie Arturze w jaki sposób, Z jedynego nawiewu świeżego powietrza w całym domu może "wiać" na plusie 16,2*C?

Skąd powietrze nawiewane, za czyją przyczyną? Ma taką właśnie temperaturę? Oglądałem całą instalację i od GWC aż po przejściu do RSŚ aż do wlotu do domu nie widziałem ani jednej grzałki... nagrzewnicy... czy cokolwiek innego... co by to powietrze dogrzewało...

Możesz to wytłumaczyć... mi laikowi?

Wiesz... przejechałem w sumie ponad 300km w jedną stronę, żeby na własne oczy ujrzeć na pirometrze 16,2*C i upewnić się, że nie zabraknie tlenu w domu :)

Potrafisz mi to wyjaśnić?

W sumie ...nie musisz :) Przekonałem się, że do domu napływało świeże powietrze, przez anemostaty uciekało cieplejsze górą i mi ta wiedza wystarczy do utrzymania wilgotności, odpowiedniej ilości tlenu i całej reszty na oczekiwanym poziomie.

Edytowane przez Raźny