nydar 07.04.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ta bania to koszt 25% mojej chałupy .A umiejętne trzymanie temperatury to darmowa bania na kilkadziesiąt m3 wody.Jedyna wada to że możemy korzystać tylko z kilku stopni celcjusza,a to na wiele nie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ... Myślę że taki rodzaj gruntu potrafi podciągać wilgoć z niższych partii. No i nastała jasność Dzięki! http://www.zerocarbonsolutions.com/index.php?page=12 niezależnie ... do czegoś podobnego dochodzę auto chwalenie czyli coś takiego: http://www.rekuperatory.pl/oferta/montaz-systemu-wentylacyjnego/opartego-na-centrali-grzewczo-wentylacyjnej-COMFOBOX sorry za reklamę ... ale i tak chyba tego nikt nie kupi (cena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.04.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ale i tak chyba tego nikt nie kupi (cena) tak:) skóra za wyprawę zobacz jak pracuje ich reku a potem zrób bilans ile brakuje mocy to wyjdzie Ci sprawność tego reku co tam mają na on line V powietrza w m^3/h * cp(1,2 kJ/kg) * ro (1,3 kg/m^3)* delta t wyjdą kJ kJ dzielisz przez godzinę w sekundach(3600s ) i masz moc ... jak policzysz zobaczysz ile brakuje w układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Sprawność to jedno, a zapewnienie odpowiednich przepływów powietrza dla pompy ciepła to drugie. Zauważ, że np. ta popularna pompa http://www.enatural.pl/index.php/pompa-ciepla-cwu-4-2-kw wymaga przepływów rzedu 500m3/h !!! I jak to pożenić z wentylacją w nydara ? I jak ty chcesz to pożenić w układzie który przedstawiłeś - http://www.zerocarbonsolutions.com/index.php?page=12 ? Po pierwsze, z reku będzie zbyt niska temp. dla pompy ciepła, po drugie będzie za mały przepływ. Chyba, że masz taką pompę ciepła, która pracuje na małych przepływach powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Po pierwsze, z reku będzie zbyt niska temp. dla pompy ciepła, po drugie będzie za mały przepływ. Chyba, że masz taką pompę ciepła, która pracuje na małych przepływach powietrza? a kto powiedział że tam będzie reku ? przepływów rzedu 500m3/h !!! I jak to pożenić z wentylacją w nydara a kto powiedział że reszty powietrza nie można brać z ŻGWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.04.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 a kto powiedział że tam będzie reku ? No tak W tym przypadku requ wręcz jest niepożądane. a kto powiedział że reszty powietrza nie można brać z ŻGWC Czyli drugi ŻGWC lub bardzo duży, żeby przy przepływie rzędu 500m3/h podnosił sprawnie temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.04.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Szambo 10m3 za 2.000zł nie wystarczy? nie lepiej 10 MAUZERÓW po 100-150zł sztuka, i w głębokości fundamentu się mieści przestańcie kombinować z szambami, najlepszy pod chałupę zbiornik poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Czyli drugi ŻGWC lub bardzo duży, żeby przy przepływie rzędu 500m3/h podnosił sprawnie temp. jeden duży ... Już część mam lub jedne czysty do wentylacji .. a drugi brudny do pompy ... Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.04.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Oooo, to jest to co u siebie zaprojektowałem i swego czasu poruszałem w innym wątku na tym forum, chyba w "Jaśkowych wynalazkach", ale tego linka nie znałem. http://www.gfxtechnology.com/Ins-Video.html - to jest bardzo efektywny odzysk. Zbieram ciepło z wody po kąpieli (wanna, prysznic), z umywalek, a nawet z pralni, którą specjalnie zaprojektowałem na piętrze. Na dole tylko kibelek. Oczywiście, dotyczy to domów z użytkowym poddaszem. Na parterówce ciężko coś takiego wykonać, aby inwestycja kiedykolwiek się zwróciła czy to na pewno działa? http://www.gfxtechnology.com/Ins-Video_files/image002.gif Na oko to woda frunie przez rurę i nawet nie zdąży się przywitać z wężownicą. Co innego patent jaska, gdzie w dużym sofonie woda musiała sobie trochę postać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISBUDUJĄCY 15.04.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Wita m mam problem poszukuje producenta bloczków ze szkła spienionego (piankowego) rozmiar jak bloczki fundamentowe.ponoć produkuje to ktoś z gdańsku może ktoś dysponuje kontaktem z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 16.04.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 http://www.foamglas.pl/ - są różne wymiary. Bdb parametry ale cena taka, że nieuzasadnione ekonomicznie. Dla ciebie może nie a dla innych tak, wszystko zależy od aplikacji. Jak się domyślam kolega chce zrobić ostatni wiersz fundamentów z tego szkła i tym samym zlikwidować mostek na styku ściana fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISBUDUJĄCY 16.04.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 http://www.foamglas.pl/ - są różne wymiary. Bdb parametry ale cena taka, że nieuzasadnione ekonomicznie. oni mają na całe ławy .my szukamy bloczków na 1 warstwe pod samą śiane .na targach mieli ci od domu pasywnego ale kontaktu nie dali:( gdzieś w gdańsku to robią pomoć już nie takie drogie pozdrawiam i dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRISBUDUJĄCY 16.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 dokładnie - trzeba to policzyć. Straty roczne na ogrzewaniu na granicy błędu obliczeniowego nie skłaniały mnie ku temu rozwiązaniu. Coś nie tak;) mam od nich taką ofertę: materiały foamglas perinsul 9x17,5x45 cm to są jak widzisz bloczki, planowałem je dokładnie jak ty wmurować pod ścianę ale zastosowałem tylko isomur bo chociaż efekt końcowy obliczeniowo gorszy ale nieistotnie a ceny bardzo różne. szukam 24 cm szerokości ,wiem że takie produkują ,ale nie wiem gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.04.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 czy to na pewno działa? http://www.gfxtechnology.com/Ins-Video_files/image002.gif Na oko to woda frunie przez rurę i nawet nie zdąży się przywitać z wężownicą. Co innego patent jaska, gdzie w dużym sofonie woda musiała sobie trochę postać. Tak, na rysunku, który przedstawiłeś brakuje funkcji syfonu. Bez niego ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 24.04.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Czołgista chyba domek zeroenergetyczny to inwestycja w jakąś MEW lu fotowaliki bo do odzysku energi i tak będziesz potrzebował energii a straty będą zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.04.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Czołgista chyba domek zeroenergetyczny to inwestycja w jakąś MEW lu fotowaliki bo do odzysku energi i tak będziesz potrzebował energii a straty będą zawsze ważne aby te straty były gdzie indziej zyskami łączenie systemów tak aby dało się to sensownym prostym układem przeskoczyć. Fajnie jeśli cen nie uwolnią prundu to ok ... jednak jak cena skoczy gwałtownie to wiele rzeczy jeszcze większego sensa nabierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.05.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Panowie mam takie pytanie, jak wykończyć próg drzwi wejściowych, gdy mam naokoło 20 cm styropianu a podcień będzie wyłożony kostką? po styropianie chodzić się da, ugnie się, więc płytek na to nie przykleję. Dać zamiast styro 10-15 cm xps-a (tak mam na cokole?) dojechac nim do samego progu czy ciut niżej żeby kostka weszła? Na razie jest tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.05.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Panowie mam takie pytanie, jak wykończyć próg drzwi wejściowych, gdy mam naokoło drzwi 20 cm styropianu a podcień będzie wyłożony kostką? po styropianie chodzić się da, ugnie się, więc płytek na to nie przykleję. Dać zamiast styro 10-15 cm xps-a (tak mam na cokole?) dojechać nim do samego progu czy ciut niżej żeby kostka weszła? Na razie jest tak, (na chudziaku będzie 20 cm styro w podłodze, stąd taki skok):[ATTACH=CONFIG]187109[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.05.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 A jak planujesz pokonać tą różnicę wysokości.Coś z drewna czy raczej beton i kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.05.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Podcień planuję z kostki betonowej czyli podsypać tam piasku i ułożyć kostkę, dalej schodki, bo dom jest wysoko podniesiony, przykryję co prawda ten styropian na elewacji, ale wilgoci to tam miec nie będę, jest zadaszony. Fakt nie pomyślałam o tym wcześniej, jakoś ten problem mi umknął. Powinnam była pewnie dojechać do poziomu kostki xps-em, który mam na cokole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts