gosciu01 03.10.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ok.,Mam gotowe arkusze do obliczania zysków solarnych.Policzyłem, gdyż pomysł bariery cieplnej zainteresował mnie bardzo. Poczynione założenia.Powierzchnia kolektora dachowego 32 m2 ( 4 mb rurki fi16/m2 )Ekspozycja południowo-wschodnia oraz południowo-zachodnia =16 m2+16m2Wykorzystanie promieniowania słonecznego – 50% ( tylko cieplne pod dachówką ),Sprawność kolektora – 20%Na podstawie danych rozkładu promieniowania słonecznego w Polsce dostajemy następujące wyniki :Styczeń – 68 kWhLuty – 168 kWhMarzec – 273 kWhKwiecień – 379 kWhWrzesień – 337 kWhPaździernik – 189 kWhListopad – 94 kWhGrudzień – 54 kWh Razem Q=1566 kWh w sezonie grzewczym. Pytanie – jaką sprawność ma kolektor pod domem, ile z tej energii da się wykorzystać ?Czy poczynione założenia sprawności kolektora dachowego jako urządzenia do transportu ciepła są zasadne ? Prawdopodobnie należy wziąć poprawkę na deltęT pomiędzy temp. kolektora a gruntu pod budynkiem ( jest wyższa ). Ale nawet jesli z bilansu Qzysków solarnych ostatecznie dałoby się wykorzystać dalej tylko 30% tej energii, to zabawa może być godna uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Poczynione założenia. Powierzchnia kolektora dachowego 32 m2 ( 4 mb rurki fi16/m2 ) Ekspozycja południowo-wschodnia oraz południowo-zachodnia =16 m2+16m2 Wykorzystanie promieniowania słonecznego – 50% ( tylko cieplne pod dachówką ), Sprawność kolektora – 20% Na podstawie danych rozkładu promieniowania słonecznego w Polsce dostajemy następujące wyniki : Styczeń – 68 kWh Luty – 168 kWh Marzec – 273 kWh Kwiecień – 379 kWh Wrzesień – 337 kWh Październik – 189 kWh Listopad – 94 kWh Grudzień – 54 kWh Razem Q=1566 kWh w sezonie grzewczym. Pytanie – jaką sprawność ma kolektor pod domem, ile z tej energii da się wykorzystać ? Czy poczynione założenia sprawności kolektora dachowego jako urządzenia do transportu ciepła są zasadne ? Prawdopodobnie należy wziąć poprawkę na deltęT pomiędzy temp. kolektora a gruntu pod budynkiem ( jest wyższa ). Ale nawet jesli z bilansu Qzysków solarnych ostatecznie dałoby się wykorzystać dalej tylko 30% tej energii, to zabawa może być godna uwagi. Ja mam korzystniejsze położenie - idealnie na południe skierowany dach o pochyleniu 30 st. Chcę wykorzystać całą połać dachu, która jest od spodu ocieplona (14m x 5m = 70m2). Rurki co 30cm razem ok. 240mb w trzech obwodach po 80m. Kolektor pod domem będzie składał się z dwóch części : - instalacja ogrzewania podłogowego z akumulatorem (ok. 100 ton gruntu i betonu), - instalacja pod izolacją termiczną : ok. 100m rury PE 32mm w układzie ślimakowym (bardziej równomierny rozkład temperatury) w średnim rozstawie 1m. Pierwsza instalacja będzie miała 100% sprawności - będzie ogrzewała bezpośrednio budynek. Druga utworzy barierę termiczną - ograniczy straty akumulatora instalacji podłogowej - zakładam, że przez znaczną część sezonu grzewczego straty te będą zerowe . Koszt bariery termicznej to ok. 500 zł - koszt rury i jej położenia. Można też ten rurarz wykorzystać jako dodatkowy obwód dolnego źródła pompy (rura o tym samym przekroju). Latem może to dodatkowo podnieść COP dla przygotowania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 czy zamierzasz zastosować przepływ liniowy, czy będą rozdzielacze ? Będzie pojedyńcza rura ok. 100mb w układzie ślimakowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.10.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Taki mi pomysł HenoK, dałeś że jeśli miałbym panele to może w miesiącach zimowych gdy dają za dużo ciepła zamiast je zamykać to może puścić w ścianie rury i potem pod budynek- też będzie mniej strat, hm. Czyli jednak robisz coś z barierami, to może skoro zrobisz akumulację pod domem, warto rozważyć też bariery w ścianie? Ale jak z tym mostkiem? styropianu- Hydromax`u naprawdę nie obawiasz się dawać pod ściany? No i jeśli masz pod domemm akumulację ciepła to potrzebne Ci zabezpiecznie przed mostkiem? Nie będzie mostka wtedy w ścianie fundamentowej chyba. ja podobnie jak Ty myślałem aby w jednej komorze mieć między ścianami fund. GWC (tak będzie) a w drugiej akumulować aby zmniejszyć straty od podłogi ale latem gdybym akumulował to obok GWC już by pewnie nie chłodził . Ale jak pisałem zimą mógłbym częśc paneli do tego wykorzystać, byle nie nagrzały gruntu tak aby nie zakłócić temp. GWC latem w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.10.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ... taśma uszczelniająca połączenia. Wełna, styropiam, pianka izoluje cieplnie, ale nie uszczelnia. pianka nie uszczelnia ? ? ? nie wiem, czy miałeś okazje skrobania pianki z okien, czy ościeżnicy? polecam - może zmienisz zdanie o właściwiściach uszczelniających pianki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.10.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Odświeżam bo wsyzstko mi się dzisiaj "zawaliło". Miała być plyta fundamentowa itp. ale po wykonaniu wykopu, przeanalizowaniu terenu i poszczegolnych etapów ludzi którzy będą mi robić (rodzina wraz z "małą ilością mnie" ) zatruli mnie że brak miejsca jest niewiarygodny i że z plytą i z tym co chcę pod płytą nie zmieścimy sie i że będzie dużo zabawy z tym i w ogóle. Glowny problem to GWC pod płytą. Stwierdzili że najlatwiej byloby i najszybciej i najtaniej zrobić ławy a potem spokojnie sobie zrobić między ścianami fundamentowymi GWC. Mam tego dość!!! Dziś wszystkim uleglem. Robię ławy. Jak coś pójdzie inaczej to im wypomnę, . Nie budujcie z rodziną . Ale wracając do sprawy, w takiej sytuacji muszę zminimalizowac mostek na połączeniu fundamentu ze ścianą nośną. Proponuję takie coś: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1cae6af878113e99.html czy izolacja przeciwwilgociowa tak może być wykonana? pzdr a nie wystarczy podnieść poziom podłogi 0,5 metra wyżej - wtedy będzie na poziomie BK z pełnym ociepleniem i nie ma mowy o mostkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.10.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Pytanie czy nie przesadziłem, bo nie wiadomo czy te panele łapią każdy promiń przy jakim zaczynają dzialać jeśli dobrze to rozumiem itp. http://www.masatherm.pl/panele%20grzewcze.htm Acha i związku z tym ze robię ławy zakupiłem to cholerne szkło piankowe ale to tańsze po konsultacji z konstruktorem aby pozbyć sie mostka w połoączeniu ściana zewn. a ściana fundamentowa. Nie przekonały mnie jakoś isomury itp. które też są dość drogie a efekt gorszy niż przy szkle wg mnie pzdr O ile dobrze pamiętam aby w pełni efektywnie wykorzystać ciepło z paneli grzewczych muszą być ona na ścianie o odpowiedniej akumulacyjności. Gazobeton, który chcesz zastosować nie jest do tego najlepszym materiałem/ Ja mostek termiczny chcę zlikwidować dając warstwę hydromaxu. Producent deklaruje dopuszczalne obciążenie do 60kN/m2. Sprawdziłem, że obciążenie od ścian w moim budynku nie będzie przekraczało tej wartości. Dla pewności na hydromaxie robię wieniec żelbetowy, który równomiernie przeniesie obciążenia ze ściany na izolację. Liczę się z tym, że ściany nieco osiądą, ale nie powinno to przekroczyć 3mm i będzie występowało stopniowo w miarę powstawania konstrukcji budynku. W ten sposób mam pod całym budynkiem ciągłą izolację z hydromaxu, czyli zero mostków termicznych. Dla pewności grunt pod izolacją będę jeszcze podgrzewał wykorzystując kolektor dachowy. zauważ, że na stronie producenta nie ma mowy o stawianiu na Hydromaxie ścian nośnych.... jak zrobisz wieniec betonowy, to nie będzie on mostkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.10.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ciekawe, dlaczego wśród budowniczych domów pasywnych na forum, płyty fundamentowe nie cieszą się jakoś popularnością..... a przecież eliminują one kwestię mostków na styku budynek-grunt....czy uważacie, że są dużo droższe od standardowych ław ? nie mówie o Legallecie bo to juz inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Taki mi pomysł HenoK, dałeś że jeśli miałbym panele to może w miesiącach zimowych gdy dają za dużo ciepła zamiast je zamykać to może puścić w ścianie rury i potem pod budynek- też będzie mniej strat, hm. Czyli jednak robisz coś z barierami, to może skoro zrobisz akumulację pod domem, warto rozważyć też bariery w ścianie? Ale jak z tym mostkiem? styropianu- Hydromax`u naprawdę nie obawiasz się dawać pod ściany? No i jeśli masz pod domemm akumulację ciepła to potrzebne Ci zabezpiecznie przed mostkiem? Nie będzie mostka wtedy w ścianie fundamentowej chyba. ja podobnie jak Ty myślałem aby w jednej komorze mieć między ścianami fund. GWC (tak będzie) a w drugiej akumulować aby zmniejszyć straty od podłogi ale latem gdybym akumulował to obok GWC już by pewnie nie chłodził . Ale jak pisałem zimą mógłbym częśc paneli do tego wykorzystać, byle nie nagrzały gruntu tak aby nie zakłócić temp. GWC latem w gruncie. Z bariery w ścianach i dachu rezygnuję - zbyt skomplikowane wykonawstwo w porównaniu z osiąganymi zyskami. Do tego dochodzi problem sterowaniem całą tą instalacją. Panele, o których piszesz działają na powietrze. Możesz oczywiście dać kanały, czy przewody rurowe pod budynkiem, jednak koszt takiej instalacji będzie dosyć znaczny. Poza tym panele działają grawitacyjnie, zaś żeby działały grawitacyjnie także z przewodami rurowymi trzeba by spore przekroje tych rur dawać, albo wspomagać wszystko mechanicznie. I znowu cały system się komplikuje . Ja w swoim układzie mam GWC glikolowe (dolne źródło PC). Zastanawiam się tylko czy wykorzystywać GWC do chłodzenia powietrza (konieczna chłodnica), czy też ochładzać jedynie posadzkę instalacją ogrzewania podłogowego? Chłodnicę/nagrzewnicę pewnie i tak będę musiał mieć jako zabezpieczenie rekuperatora przed zamarzaniem (nie wiem jeszcze jaki to będzie rekuperator), a chłodzenie podłogi nie jest najlepszym pomysłem (lepiej chłodzić sufit , ale to znowu kolejna instalacja i koszty ). Kolejne pomysły muszę zweryfikować w miarę postępu robót. Właśnie jestem na etapie przygotowań do położenia izolacji z Hydromaxu. Czy się obawiam znacznego osiadania budynku na tym styropianie? Jeżeli osiadanie wystąpi to na etapie stanu surowego (90% obciążenia to ściany i dach), takie osiadanie nie jest groźne - tak czy inaczej ławy fundamentowe też osiadają. Dopuszczalne obciążenie użytkowe hydromaxu to 60 kPa, ale przy obciążeniu 180kPa następuje dopiero ściśliwość rzędu 10%, tj w moim przypadku 10mm. Ciężar całego budynku będzie przenosił wieniec żelbetowy, który powinien zminimalizować ryzyko ewentualnych pęknięć ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 zauważ, że na stronie producenta nie ma mowy o stawianiu na Hydromaxie ścian nośnych.... jak zrobisz wieniec betonowy, to nie będzie on mostkiem ? Wieniec będzie od dołu i od strony zewnętrznej ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ciekawe, dlaczego wśród budowniczych domów pasywnych na forum, płyty fundamentowe nie cieszą się jakoś popularnością..... a przecież eliminują one kwestię mostków na styku budynek-grunt.... czy uważacie, że są dużo droższe od standardowych ław ? nie mówie o Legallecie bo to juz inna bajka... Są zdecydowanie droższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.10.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ciekawe, dlaczego wśród budowniczych domów pasywnych na forum, płyty fundamentowe nie cieszą się jakoś popularnością..... a przecież eliminują one kwestię mostków na styku budynek-grunt.... czy uważacie, że są dużo droższe od standardowych ław ? nie mówie o Legallecie bo to juz inna bajka... Są zdecydowanie droższe... Niekoniecznie jeśli odpowiednio wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.10.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ciekawe, dlaczego wśród budowniczych domów pasywnych na forum, płyty fundamentowe nie cieszą się jakoś popularnością..... a przecież eliminują one kwestię mostków na styku budynek-grunt.... czy uważacie, że są dużo droższe od standardowych ław ? nie mówie o Legallecie bo to juz inna bajka... Są zdecydowanie droższe... Jeśli unikniesz mostka dzieki hydromaxowi to faktycznie zdecydowanie taniej, u mnie wyszło tak samo przez te cholerne szkło piankowe ale chociaż problem mam z głowy w 90%. Boho- A dlaczego z płyty zmieniłem to pisałem wyżej. Jutro wylewam ławy . Kurcze ale nikt nie ma tych panelai rymsol bo cały czas myślę, masatherm jeszcze mi nie odpowiedzieli., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.10.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ciekawe, dlaczego wśród budowniczych domów pasywnych na forum, płyty fundamentowe nie cieszą się jakoś popularnością..... a przecież eliminują one kwestię mostków na styku budynek-grunt.... czy uważacie, że są dużo droższe od standardowych ław ? nie mówie o Legallecie bo to juz inna bajka... Są zdecydowanie droższe... Jeśli unikniesz mostka dzieki hydromaxowi to faktycznie zdecydowanie taniej, u mnie wyszło tak samo przez te cholerne szkło piankowe ale chociaż problem mam z głowy w 90%. Boho- A dlaczego z płyty zmieniłem to pisałem wyżej. Jutro wylewam ławy . Kurcze ale nikt nie ma tych panelai rymsol bo cały czas myślę, masatherm jeszcze mi nie odpowiedzieli., w twoim przypadku pewnie tak..... moje pytanie było ogólna ideą na temat zalet płyty fundamentowej, która na zdrowy chłopski rozum nie powinna być chyba jakoś tragicznie droższa od standardowych ław i ścian fundamentowych.... a likwiduje temat mostka z gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ... Kurcze ale nikt nie ma tych panelai rymsol ... no właśnie, skoro są tak dobre, to dlaczego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.10.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Bo kosztują 150 erasów za 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Podaję dokładne wyniki teoretyczne zysków solarnych z kolektora dachowego ( rurki alupex pod dachówką betonową ) przy poniższych założeniach. Powierzchnia kolektora dachowego 32 m2 ( 4 mb rurki fi16/m2 ) Ekspozycja południowo-wschodnia oraz południowo-zachodnia =16 m2+16m2 Pochylenie dachu 30 stopni względem poziomu. Wykorzystanie promieniowania słonecznego – 50% ( tylko cieplne pod dachówką ), Sprawność kolektora dachowego 50% kolektora płaskiego. Obliczenia z uwzględnieniem sprawności średniomiesięcznych kolektora. Na podstawie danych rozkładu promieniowania słonecznego w Polsce dostajemy następujące wyniki zysków solarnych : Styczeń – 21 kWh Luty – 77 kWh Marzec – 269 kWh Kwiecień – 467 kWh Wrzesień – 429 kWh Październik – 192 kWh Listopad – 37 kWh Grudzień – 22 kWh Razem Q=1497 kWh w sezonie grzewczym. Gdyby udało się wykorzystać całą tą energię byłoby pięknie Ale. Akumulujemy tą energię pod budynkiem tworząc barierę cieplną. Założenia. Powierzchnia pod budynkiem - 100m2 zakładam, że akumulujemy to ciepło w wylewce pod ociepleniem oraz w gruncie na wysokości łącznej powiedzmy 25 cm, co daje ok. 30ton do ogrzania kolektorem. Ciepło ma tendencję do unoszenia się. Beton+Grunt posiada akumulacyjność ok. 900 J/kg*K Do dyspozycji mamy wyliczone 1497 kWh pozyskane z kolektora dachowego w sezonie grzewczym. Taka ilość energii jest mi w stanie podnieść temp. gruntu o 1K ( optymistycznie zakładając ), co daje sumaryczne oszczędności w ogrzewaniu 40 zł. Oczywiście w konkretnym przypadku. W innym może być kwota inna. Rzecz w tym, że nie wykorzystuję tego ciepła, gdyż w domu mam temperaturę wyższą niż temp. ogrzanego gruntu pod budynkiem. Ograniczam jedynie w ten sposób straty przez podłogę. Trochę mało. Chyba, że popełniam gdzieś błąd. Może kogoś to zainteresuje i zweryfikuje obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Chyba, że popełniam gdzieś błąd. Może kogoś to zainteresuje i zweryfikuje obliczenia. Moim zdaniem błąd tkwi w założeniach : 1. "Ciepło ma tendencję do unoszenia się." Jest to prawda tylko w stosunku do gazów i cieczy (zjawisko konwekcji). W innych ośrodka ciepło rozchodzi się zgodnie z gradientem temperatur (z ośrodka o wyższej temperaturze do ośrodka o temperaturze niższej). 2. Pominąłeś w swoich wyliczeniach miesiące o największym nasłonecznieniu. Rozumiem, że zakładasz, że układ ma działać jedynie w sezonie grzewczym. W moim przypadku tak będzie się działo w układzie ogrzewania podłogowego, jednak do bariery termicznej zamierzam dostarczać nadwyżki energii przez cały rok. W związku z tym temperatura gruntu na początku sezonu grzewczego będzie zbliżona do temperatury ogrzewania podłogowego "zerowe straty energii" o których pisałem. W czasie sezonu grzewczego temperatura bariery termicznej będzie spadać - zgromadzone ciepło będzie rozchodziło do otaczającego gruntu, jednak zawsze będzie to temperatura wyższa niż dla gruntu bez bariery termicznej. O ile ? Sądzę, że co najmniej o kilka stopni. Wiem, że ładowanie bariery termicznej w okresie letnim wiąże się ze zużyciem energii na pompy obiegowe. Dlatego nie zamierzam wykorzystywać "śladowych " ilości ciepła, a jedynie spore jego porcje (zakładana spora różnica temperatur pomiędzy kolektorem dachowym i barierą termiczną). Policzyłeś, że dla 30ton bariery termicznej temperatura wzrośnie o 1 st. C. Ja zakładam masę akumulacyjną ogrzewania podłogowego rzędu 100 ton. Taka masa pozwoli zakumulować wszelkie nadwyżki energii słonecznej w dłuższym okresie (zakładam ok. tygodnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.10.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 OK. na temat patrzymy z nieco innego punktu. Na tym etapie zakładam jednak używanie kolektorów płaskich.A kolektor dachowy służyłby jedynie w sezonie grzewczym. Nasuwa mi się następujący wniosek z tej dyskusji.Kolektor dachowy do stworzenia tylko podpodłogowej bariery ciepła jest mało opłacalny.Jeśli wykorzystać go do cwu+co całorocznie i owszem, warte zachodu. Jeszcze garść danych.Kolektor według powyższych założeń całorocznie da ok. 4500 kWh, ale ze względu na spore nadwyżki latem, efektywnie da się wykorzystać do ok. 3300 kWh. Idealna byłaby tutaj PC zasilana ( prawdopodobnie przez jakieś sprzęgło hydrauliczne ) także z kolektora dachowego. Ale PC to kolejna inwestycja. Nadal nie odpuszczam budowy tego kolektora. Sporo czasu włożyłem w jego zaprojektowanie i policzenie. Jeśli znajdę punkt, w którym jest on w stanie mi się zamortyzować, to wybiorę ze względu na komfort. Na prykład na dogrzewanie nieogrzewanego garażu albo chociażby podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Przecież te panele rym sol to zwykłe okno z roletą, a przynajmniej jakby cała ścianę południową domu oszklić to byłby podobny efekt jak panele rymsol. Natomiast prawdziwa izolacja transparentna składa się z mikroskopijnych rurek szklanych ułożonych poziomo, które w zimie gdy słońce nisko to przenoszą ciepło na ścianę w domu a gdy w lecie słonce wysoko to zacieniają ścianę domku. Jednak panele RymSol są taką izolacją transparentną, przynajmniej w założeniach. Izolacja z wełny mineralnej i układ skośnych kanałów powoduje, że ciepło jest transportowane w jednym kierunku - do ściany akumulcyjnej. Układ taki jest z pewnością bardziej efektywny niż okno z roletą, bo działa automatycznie. Rolety w panelach są używane aby nie dopuścić do przegrzania pomieszczeń latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts