HenoK 24.07.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Dobrze, że te domy o tym nie wiedzą. Bak też z wyliczeń nie powinien latać To raczej Pana wzory się nie sprawdzają. Rozmawiałem o tym z Panem Darkiem Kocem (KAPE) - OZC to opisany matematycznie dom 150kW/m2 - i im mniej potrzeba kWh/m2 , tym większe wychodzą różnice. Czy u j-j też Panu wyszło poniżej 10kWh? Proszę zatem zbudować dom z takimi przegrodami jak Pan opisał i opomiarować go, sprawdzić zużycie energii do ogrzewania przez kilka kolejnych lat, policzyć średnie zużycie energii, aby się o tym przekonać. Program OZC jest bardzo dobrym narzędziem, pod warunkiem, że zostanie wykorzystany zgodnie z zasadami fizyki budowli. Jeżeli ma Pan wątpliwości co do poprawności obliczeń konkretnego programu, zawsze można obliczenia przeprowadzić "na piechotę", np. z wykorzystaniem norm i arkusza kalkulacyjnego. Można nawet wykonać symulację działania domu dla konkretnych warunków klimatycznych - odpowiednie dane są dostępne w Internecie. j-j sam policzył zapotrzebowanie ciepła dla swojego domu. Rzeczywiste zużycie energii do ogrzewania wyszło mu bardzo zbliżone do wyników obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Zastanawiam sie nad sensem dalszego zycia, nie tylko zawodowego, sumienie mnie gryzie, tyle ludzi oszukanych. Stanąłem na rozdrożu, naprawde nie wiem co dalej robić.Zapraszam do mnie - może razem wypijemy to piwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.07.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Żeby obalić kolejne bzdury i pomieszanie z poplątaniem w nawiązaniu do tego co pisał Merkava dla tych co czytają http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzy...kondensacyjne/ albo oglądają gdzie tu kondensacja a gdzie komin. I jaka szkoda dla komina ze śladowych ilości słabych kwasów. Brednie. gdzie ja pisałem o kominie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Jeżeli ma Pan wątpliwości co do poprawności obliczeń konkretnego programu, zawsze można obliczenia przeprowadzić "na piechotę", np. z wykorzystaniem norm i arkusza kalkulacyjnego. Można nawet wykonać symulację działania domu dla konkretnych warunków klimatycznych - odpowiednie dane są dostępne w Internecie. j-j sam policzył zapotrzebowanie ciepła dla swojego domu. Rzeczywiste zużycie energii do ogrzewania wyszło mu bardzo zbliżone do wyników obliczeń. Problem jest w tym ze TB twierdzi ze pewnych wielkości nie da się obliczyć, obliczyć ze 100% dokładnością (i to jest prawda), to ze się da obliczyć z 99% dokładnością to już go nie interesuje. Jak 100% to 100% i ani promila mniej. Pozazdroscic konsekwencji, ale jaki jest jej sens ? Edytowane 24 Lipca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.07.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 I tak w końcu każdy tu dojdzie do wniosku że jakakolwiek rzeczowa dyskusja z TB sensu nie ma. Zaprosili go tu by popajacował trochę i stara się jak może. Nic innego nie potrafi. Szkoda. Ja miałem nadzieję dowiedzieć się czegoś może kontrowersyjnego ale nowego. Nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Problem jest w tym ze TB twierdzi ze pewnych wielkości nie da się obliczyć, obliczyć ze 100% dokładnością (i to jest prawda), to ze się da obliczyć z 99% dokładnością to już go nie interesuje. Jak 100% to 100% i ani promila mniej. W odpowiedzi na pytanie o mostem cieplny, pokazał mi rysunek MOST CIEPLNEGO : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216450-W%C4%85tek-dla-lubi%C4%85cych-wyzwania-)&p=6042858&viewfull=1#post6042858 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.07.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Ludzie ! Da się zbudować dom w oparciu o te dane co są ! a nie jakieś wyssane z palca dane kolegi Tomasza. Mnie nie interesuje zakładanie rurek ... i grzejników ! im prościej tym lepiej ... o czym chyba tylko Nydar wie ... Nydar zrób pomiar ile z RSŚ ile grunt jak możesz Trzeba budować dom o to co nie zbędne !! okna i ciepła woda użytkowa ! a dodawanie jakiś rurek do C.O ... to już nadinterpretacja ... tak samo jak wentylacja mechaniczna z rurami szeregowo wpiętymi ... można sobie takie w du wsadzić. Nie wiem co jest strasznego w izolacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Nie wiem co jest strasznego w izolacji ... W samej izolacji to nic. Ale dlaczego wszyscy są jej wrogami (oczywiscie wg TB) za wyjątkiem TB tego nie wie nikt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 G12W tanio 22-06 i 13-15. + weekendy i swieta. G12R tanio 22-07 i 13-16, 7 dni w tygodniu. W Tauronie G12w swieta poza weekendem nie obejmuje G12R to odpowiednik G12E w Tauronie (okreg-dawny enion) Proponuje te swięta wykasowac, będzie łatwiej porównać, istnieje dązność do unifikacji taryf tak aby mozna byłoby wybrac dowolnego sprzedawce i wiekszość spółek dystrybucyjnych musi zaproponować te same taryfy (rózniące się ceną) aby byc bardziej konkurencyjnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Które wzory stosowane do liczenia opłacalności lub nie, taryfy G12W są wyssane z palca. Jezeli chodzi o wzory stosowanie do liczenia obciązenia cieplnego i zapotrzebowania na ciepło są w normach i są wg Pana złe, czyli problem mają twórcy norm ze takie a nie inne (czyt. wzory i metodologię liczenia wg TB) dopuścili. Mało tego twórcy norm sa nie tylko nieukami ale i oszustami. Wzory i sposoby liczenia złe, a wyniki dobre, dobre bo sprawdzone w realu. Pan wierzy w cuda ? Moze to tylko przypadek ? Wg Pana co ma mniejsze straty BK 20cm + 15 cm wełny czy cegła płyta i ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Proszę zatem zbudować dom z takimi przegrodami jak Pan opisał i opomiarować go, sprawdzić zużycie energii do ogrzewania przez kilka kolejnych lat, policzyć średnie zużycie energii, aby się o tym przekonać. Program OZC jest bardzo dobrym narzędziem, pod warunkiem, że zostanie wykorzystany zgodnie z zasadami fizyki budowli. Jeżeli ma Pan wątpliwości co do poprawności obliczeń konkretnego programu, zawsze można obliczenia przeprowadzić "na piechotę", np. z wykorzystaniem norm i arkusza kalkulacyjnego. Można nawet wykonać symulację działania domu dla konkretnych warunków klimatycznych - odpowiednie dane są dostępne w Internecie. j-j sam policzył zapotrzebowanie ciepła dla swojego domu. Rzeczywiste zużycie energii do ogrzewania wyszło mu bardzo zbliżone do wyników obliczeń. Czy inwestycyjnie - ten dom był droższy od gotowca z centralnym na gaz czy pci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 I tak - kto wybuduje dom zużywający poniżej 30kWh/m2 przekona się, że trzeba mieć minimum 30 cm os gruntu, nie mieć mostków i centralnego. j-j w tym temacie - napisał : No i masz rację wg mnie z tym centralnym i nie centralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Wg Pana co ma mniejsze straty BK 20cm + 15 cm wełny czy cegła płyta i ? A to ma być test, egzamin sprawdzający, pokazujący moje nieuctwo. Pan to obliczy (nie zgaduje) , a ja się odniosę. Co z błednymi wzorami do obliczenia opłacalności G12W, które to są ? Obliczenia opłacalności wszelkich taryf to nie odkrywanie teorii względności, skomplikowanych wzorów nie potrzeba a trzeba tylko znac strukturę kosztów danej taryfy czyli jej składniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Myli Pan naukę z wiedzą. Szanowny Panie - uczyć się głupot nie jest zaletą! Pana nauka służy szkodzeniu. Jak to określił dr Duda - to łajdactwo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Czy inwestycyjnie - ten dom był droższy od gotowca z centralnym na gaz czy pci? "Ten dom", to znaczy jaki dom? Dom, to nie sama izolacja i instalacja grzewcza. Aby się o tym przekonać wystarczy zajrzeć do dowolnego "gotowca". Aby był sens stosowania takiej ilości izolacji w posadzce na gruncie i w dachu (50cm), trzeba zadbać o likwidację mostków cieplnych. Niebanalne będą w nim także rozwiązania konstrukcyjne. To wszystko kosztuje i to wcale niemało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.07.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Ludzie ! Da się zbudować dom w oparciu o te dane co są ! a nie jakieś wyssane z palca dane kolegi Tomasza. Mnie nie interesuje zakładanie rurek ... i grzejników ! im prościej tym lepiej ... o czym chyba tylko Nydar wie ... Nydar zrób pomiar ile z RSŚ ile grunt jak możesz Trzeba budować dom o to co nie zbędne !! okna i ciepła woda użytkowa ! a dodawanie jakiś rurek do C.O ... to już nadinterpretacja ... tak samo jak wentylacja mechaniczna z rurami szeregowo wpiętymi ... można sobie takie w du wsadzić. Nie wiem co jest strasznego w izolacji ... Pewnie, że się da, tylko nie wszyscy są eksperymentatorami i będą budować RSŚ. Nie każdy będzie budował dom ze słomy. Jak zatem w domu pasywnym grzać wodę użytkową - pewnie PC P-W?. Jeśli inwestujemy już te kilka tys. w PC do CWU to nie w taką która pracuje od 0oC, tylko w taką która zejdzie do -15oC. Jeśli taka, to już warto zalać rurki w płycie i podłączyć do niej CO. Jeśli mamy już pompę to po co zwiększać izolację zmniejszając zapotrzebowanie na ciepło poniżej tego co i tak pompa ciepła jest w stanie nam pokryć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Myli Pan naukę z wiedzą. Szanowny Panie - uczyć się głupot nie jest zaletą! Pana nauka służy szkodzeniu. Jak to określił dr Duda - to łajdactwo!!! Super, i teraz juz kazdy na fm wie ze jestem łajdakiem, jestem bo tak twierdzi TB. Tym bardziej mi szkoda tych którym liczyłem, a najbardziej tych którym obliczenia pokryły sie z pomiarami. Czy mogło ich spotkac cos gorszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.07.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Super, i teraz juz kazdy na fm wie ze jestem łajdakiem, jestem bo tak twierdzi TB. Tym bardziej mi szkoda tych którym liczyłem, a najbardziej tych którym obliczenia pokryły sie z pomiarami. Czy mogło ich spotkac cos gorszego? Do tego prowadzi tolerowanie TB na FM. Ci któży coś wiedzą i pomagają będą "szkodnikami". Zostanie tu TB z chorymi teoriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Super, i teraz juz kazdy na fm wie ze jestem łajdakiem, jestem bo tak twierdzi TB. Tym bardziej mi szkoda tych którym liczyłem, a najbardziej tych którym obliczenia pokryły sie z pomiarami. Czy mogło ich spotkac cos gorszego? Do czego służy wiedza? Do zwalczania izolacji? To nie jest wg Pana łajdactwo - jak napisał dr Duda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Do tego prowadzi tolerowanie TB na FM. Ci któży coś wiedzą i pomagają będą "szkodnikami". Zostanie tu TB z chorymi teoriami. Nie, az tak poważnie twierdzen TB nie traktuję, bo powaznie tych twierdzeń traktować sie nie da. Jego wypowiedzi to taki swoisty folklor tego forum, forumbudowlanego i innych, poza tymi gdzie został zbanowany. Zapewne szanowna redakcja zdawała sobie sprawe z konsekwencji zaproszenia TB na forum, ale nie były to wzgledy czysto merytoryczne. Był pewien zastój na forum, pewne wątki zapadły w letarg, dopiero pojawienie się TB zmieniło ten stan. Intencje redakcji nie są zbiezne z oczekiwaniami uzytkowników forum i musimy to przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts