miloszenko 29.07.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 . Tu się po pierwsze nie ma co popsuć, po drugie nie zużywa to energii, po trzecie jest "gratisem" nie wymagającym nakładów finansowych. Ok, ale jak Ci dom stygnie z 28-29 stopni przez tydzien to znaczy ze jest komfortowo? Mam ten gratis, mam tez w domu reku, i co? I nie jest komfortowo. Liczylem przewymiarowanie wentylacji, co by z GWC pedzic 3-4 krotnosc wymiany, moge to w planowanym domu zrobic za mniej niz 800 PLN i bede chlodzil jak Jasiek. Wtedy bede mial komfort caly rok i czesc roku bedzie to chodzilo na grawitacji, i nigdy, przenigdy dom nie bedzie przegrzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.07.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Podam przyklad: srodek zimy: przychodzi 2 dni pod rzad 10 osob, temp podnosi sie do 25 stopni, wentylacja na full, i te 25 stopni mimo mrozu na zewnatrz bedzie sie utrzymywac jeszcze z 2 dni!! I nijak tego z salonu do sypialni sie nie przerzuci. Po prostu trzeba wiedzieć co się dzieje i jak tym sterować. 10 osób to kilowat, chyba, że organizujesz maratony taneczne. 250 ton domku to 70 kwh / 1*. Straty na mrozie z wentylacją na full wynoszą z reguły kilka kw. Powiedz mi proszę, jak uzyskać znaczny wzrost temperatury przy wyłączonym ogrzewaniu, bo z cyferek za cholerę nie wychodzi? Akumulacja to synonim bezwładności. Oznacza m.in. że klimatyzacja, jeśli ktoś per saldo potrzebuje, może kotłować w salonie na najwyższych obrotach w nocy, kiedy mniej przeszkadza i chodzi w taniej taryfie. Gdyby w taki dzień jak dzisiaj punktem wyjściowym rano było np. 23 stopnie, przyjemny chłód z powodzeniem utrzymałby się do wieczora, bez związku co by się działo w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Podam przyklad: srodek zimy: przychodzi 2 dni pod rzad 10 osob, temp podnosi sie do 25 stopni, wentylacja na full, i te 25 stopni mimo mrozu na zewnatrz bedzie sie utrzymywac jeszcze z 2 dni!! I nijak tego z salonu do sypialni sie nie przerzuci. Domu się nie buduje na tak skrajne przypadki. Głównie będzie rodzina. To raz a dwa... jeżeli już chcemy przerzucać ciepło z pokoju do pokoju, to montujemy ogrzewanie, które to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.07.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Mieszkam teraz w domu totalnie akumulacyjnym, nastepny bedzie z thermomuru/isodomu niewiele akumulujacy (glownie wylewki). Obecnie wiecej na akumulacje mam popwodu narzekac niz sie z niej cieszyc. Pozdrawiam Fajnie się czyta bo własnie planuję zrobić tak samo - tylko ja chcę ściany nośne ( w moim przypadku to są to zewnętrzne) zrobić z isodomu działowe z silki 12cm. Domna płycie 20 xps na to 10 eps 100 i 10 cm wylewki z kabelkami. ( NCO każde pomieszczenie swój obwód) Ok, ale jak Ci dom stygnie z 28-29 stopni przez tydzien to znaczy ze jest komfortowo? Mam ten gratis, mam tez w domu reku, i co? I nie jest komfortowo. Liczylem przewymiarowanie wentylacji, co by z GWC pedzic 3-4 krotnosc wymiany, moge to w planowanym domu zrobic za mniej niz 800 PLN i bede chlodzil jak Jasiek. Wtedy bede mial komfort caly rok i czesc roku bedzie to chodzilo na grawitacji, i nigdy, przenigdy dom nie bedzie przegrzany. Jaska rozwiązanie z licznymi wyciągami i jednym nawiewem też do mnie trafia z tym że jak narazie nie mam pojęcia jak to wykonać , nie wiem jaki GWC zrobić. Edytowane 29 Lipca 2013 przez mic81 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Akumulacja to synonim bezwładności. Oznacza m.in. że klimatyzacja, jeśli ktoś per saldo potrzebuje, może kotłować w salonie na najwyższych obrotach w nocy, kiedy mniej przeszkadza i chodzi w taniej taryfie. Gdyby w taki dzień jak dzisiaj punktem wyjściowym rano było np. 23 stopnie, przyjemny chłód z powodzeniem utrzymałby się do wieczora, bez związku co by się działo w ciągu dnia. Bezwładność jest zaprzeczeniem sterowalności. A klimatyzator ma COP 5.5 - więc pisanie o oszczędnościach na II taryfie i na kasie wrzuconej w akumulację, to nieporozumienie. Chłodzenie 55m2 mieszkania w starym budownictwie - to kwestia 20-30zł miesięcznie od maja do października ( toshiba daisekai 350W COP5,7.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.07.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Bezwładność jest zaprzeczeniem sterowalności. Bzdura do kwadratu. Dom niesterowalny to taki w którym nie panujemy nad zmianami temperatury. Mając 250 czy 300 ton akumulacji mogę tak wszystkim wysterować, aby przez okrąglutki rok temp. zamykała się w amplitudzie 0,2*. Tyle tylko że mogę to zrobić o wiele łatwiej i większym komforcie czasowym, nie muszę stosować aż tak czułej i dynamicznej automatyki. Skoro kwh "chłodu" w taniej kosztuje 10 gr, a w drogiej 20 gr (TB zapewne nie słyszał o EER, jedynie o COP), no to można w drogiej, pytanie tylko po co przepłacać. Na pewno klima to rozwiązanie dużo lepsze od monstrualnych GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.07.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Bzdura do kwadratu. Dom niesterowalny to taki w którym nie panujemy nad zmianami temperatury. Mając 250 czy 300 ton akumulacji mogę tak wszystkim wysterować, aby przez okrąglutki rok temp. zamykała się w amplitudzie 0,2*. Tyle tylko że mogę to zrobić o wiele łatwiej i większym komforcie czasowym, nie muszę stosować aż tak czułej i dynamicznej automatyki. Skoro kwh "chłodu" w taniej kosztuje 10 gr, a w drogiej 20 gr (TB zapewne nie słyszał o EER, jedynie o COP), no to można w drogiej, pytanie tylko po co przepłacać. Na pewno klima to rozwiązanie dużo lepsze od monstrualnych GWC. Czyli co zamiast GWC zwyczajny klimatyzator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Domy izolowane z zalozenia nie powinny potrzebowac "ogrzewania" Czyz nie ? Nie da się założyć starych pośrednich ( centralnych ) systemów ogrzewania , a nie żadnego. Nawet w domach pasywnych ( 0kWh/m2 rocznie ) system ogrzewania jest - choćby po to, by odprowadzić nadmiar ciepła bytowego zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.07.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Czyli co zamiast GWC zwyczajny klimatyzator ? No pewnie. Z 10 kwh za trzy złote z hakiem masz 40 kwh chłodu, a temp. na klimie to zawsze ok. 10*, a w taki dzień jak dziś z GWC poleci ponad 20*. Nie powiem na czym musiałbyś stawać i ile wydać żeby mieć równie sprawne gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Na pewno klima to rozwiązanie dużo lepsze od monstrualnych GWC. Z tym się zgadzam, a pozostałe sprawy... nie ma Pan żadnego doświadczenia z domami 20-20kWh/m2 rocznie, dlatego najlepiej jak się Pan Sam przekona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.07.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No pewnie. Z 10 kwh za trzy złote z hakiem masz 40 kwh chłodu, a temp. na klimie to zawsze ok. 10*, a w taki dzień jak dziś z GWC poleci ponad 20*. Nie powiem na czym musiałbyś stawać i ile wydać żeby mieć równie sprawne gwc. U mnie problem jest tego typu, że nawet za bardzo nie wiem jak taki GWC zrobić dobrze ( czytaj samemu - bo jak zrobią fachmeni to będzie drogi ale na pewno nie dobrze ) Czasem zazdroszczę wszystkim tym (np nydar czy jasiek) co nie dość że potrafią coś wymyślić to jeszcze to samemu to zrobić. Wracając do tematu upraszcza to sprawę - jeszcze jakoś z WM trzeba by pokombinować i będzie cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No pewnie. Z 10 kwh za trzy złote z hakiem masz 40 kwh chłodu, a temp. na klimie to zawsze ok. 10*, a w taki dzień jak dziś z GWC poleci ponad 20*. Nie powiem na czym musiałbyś stawać i ile wydać żeby mieć równie sprawne gwc. wentylatory przy gwc - nie zużywają tak wiele mniej kWh na 1 kWh chłodu niż sprężarka z inwerterem czy DC. Kolejna kwestia - moc klimy można skoncentrować na potrzebnych nam w upały pokojach od południa - a z gwc - rozłoży się ta moc na cały dom - pogarszając efekt. Kolejna sprawa - to moc gwc wieczorem drastycznie spada ( mniejsza delta T) a wtedy najwięcej potrzeba ( ciepło zakumulowane z dnia + ciepło bytowe - komputery TV światło, gotowanie ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.07.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Z tym się zgadzam, a pozostałe sprawy... nie ma Pan żadnego doświadczenia z domami 20-20kWh/m2 rocznie, dlatego najlepiej jak się Pan Sam przekona. Dość wąski ten zakres, może na tym polega sztuczka? Pan też nie ma żadnego doświadczenia, a jedynie urojenia. Deklarować, że się robi domy od 20 czy 30 lat i nie mieć żadnych referencji, żadnych zadowolonych klientów, żadnej formy weryfikacji swoich kompetencji? Wobec tego od dziś ja jestem cenionym profesorem neurochirurgii, a co mi tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.07.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Czyli co zamiast GWC zwyczajny klimatyzator ? Jak najbardziej,taniej i zdecydowanie sprawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.07.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Chyba nic głupszego jeszcze nie wymyślono. Ogrzewanie wentylacją może przyjść do głowy tylko kr.... A to dlaczego, skoro nawiew jest przy podłodze ? Nawet w domach pasywnych ( 0kWh/m2 rocznie ) system ogrzewania jest - choćby po to, by odprowadzić nadmiar ciepła bytowego zimą. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A to dlaczego, skoro nawiew jest przy podłodze ? ??? Nawiew wentylacji jest na na suficie, lub wysoko. Inaczej wentylacja nie odprowadzi wilgoci . Wilgotne powietrze jest lżejsze, CO2 też jest trochę więcej pod sufitem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.07.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nawiew wentylacji jest na na suficie, lub wysoko. Inaczej wentylacja nie odprowadzi wilgoci . Wilgotne powietrze jest lżejsze, CO2 też jest trochę więcej pod sufitem . To co napisałeś jest sprzeczne same w sobie. Skoro u ciebie nawiew jest na górze (u mnie będzie przy podłodze) to jak chcesz odciągnąć wilgoć i CO2 ? Wciskając te powietrze przez szczelinę pod drzwiami w łazience ? Jak, skoro się unosi ku górze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dość wąski ten zakres, może na tym polega sztuczka? Pan też nie ma żadnego doświadczenia, a jedynie urojenia. Deklarować, że się robi domy od 20 czy 30 lat i nie mieć żadnych referencji, żadnych zadowolonych klientów, żadnej formy weryfikacji swoich kompetencji? Wobec tego od dziś ja jestem cenionym profesorem neurochirurgii, a co mi tam. Brak niezadowolonych to zła referencja? Czy : ...Natomiast istotnie miałem przyjemność zapoznać się z dwoma obiektami wykonanymi wg recept Pana Tomasza w tym z rzeczywistym zapotrzebowaniem na ciepło i wyniki są zaskakująco interesujące. Patrząc na staż Pana Tomka w branży i jego aktywność na forach sądzę, że z łatwością znajdzie Pan "ofiary" jego doradztwa i tym samym empiryczne potwierdzenie Pańskiej oryginalniej tezy o nieprzydatności ocieplenia od wewnątrz. Ja w swojej praktyce nie stosowałem tej metody ale nie jestem pewien czy słusznie pozdrawiam Ludomir Duda A tu http://www.kape.gov.pl/new/docs/ine/6_energooszcz_dom.pdf Myśli Szanowny Pan, że reportaż KAPE robi za pisanie głupot? Zrobili o Panu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.07.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A tu http://www.kape.gov.pl/new/docs/ine/6_energooszcz_dom.pdf Myśli Szanowny Pan, że reportaż KAPE robi za pisanie głupot? Zrobili o Panu? No to jedźmy z tym dokumentem: Strona 8: "Oto podstawowe wymagania, których spełnienie daje szansę na energooszczędny dom: (...) • zastosowanie energooszczędnego systemu grzewczego: kotła kondensacyjnego lub pompy ciepła," Strona 10: (edit: to o podłodze na gruncie) "(...) płyt polistyrenu ekstrudowanego (XPS). Materiał ten ma lepsze właściwości termiczne niż styropian, dzięki czemu nie ma konieczności układania warstw grubszych niż 14-16 cm." Strona 12: "Stosując sumaryczne kryterium: biorąc pod uwagę koszty wykonania systemu grzewczego i koszty eksploatacyjne w okresie użytkowania urządzeń grzewczych, najlepszym sposobem wytwarzania ciepła w warunkach polskich jest zastosowanie kondensacyjnego kotła gazowego." Maj fejworit: "Opłacalność – Wykonanie tańszego ogrzewania i droższej izolacji nie jest inwestycją – wydaliśmy tyle, ile mieliśmy, a rachunki… zawsze mogłyby być mniejsze – mówi pan Wasilewski. – Nie mam z czym porównać – dodaje." Znalazł się wybitny analityk p. Wasilewski. Tabela na stronie 14: Zapotrzebowanie na energię na CWU: 400 kwh / rok / osobę. Też bym tak chciał! Generalnie dokument słaby i dla naszego grona nieodkrywczy. O ile ma dobre strony, to takie, że stoi w jawnej sprzeczności wobec rewelacji TB, który pomimo tego opowiedział co ciekawego ma u siebie w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.07.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dalsze rewelacje, strona 7: "Budynek 3-litrowy to taki, w którym na pokrycie strat cieplnych zużywa się 3 litry olejuopałowego na m2 powierzchni ogrzewanej w skali roku – czyli cechuje go zapotrzebowanie naenergię cieplną rzędu 30 kWh/m2. Koszt tego typu budynku jest już o około 15% wyższy od ww.budynku referencyjnego w Polsce." Referencyjny ENERGOOSZCZĘDNY wg. KAPE to 7 litrowy. Przyjmując 150 m2 za 350 KPLN musiałbym dołożyć 52,5 KPLN. To ja może poproszę ten 7-litrowy z polską pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts