perm 30.07.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) popatrzcie na pierwszy post z tego wątku. W 2005 roku wyzwaniem było zbudować dom pomiędzy 30 a 50 kWh/m2/rok. Teraz uważa się to za bardzo dobry wynik ( normalni inwestorzy budujący w Polsce) lub za przeciętny ( pasjonaci na FM). Widać że od izolacyjności domu nie ucieknie się. Dlatego zawsze lepiej będzie dać za dużo niż za mało. Więc specjalnie nie ma sensu kłócić się o tych parę cm styropianu/wełny/ekofibru/etc.No tak ale dawanie 30 cm pod podłogę przy 15 na ścianie co proponuje TB to jakieś nieporozumienie. Są badania które potwierdzają jakich strat ciepła, przez jaka przegrodę można się spodziewać i tego trzeba się trzymać. Edytowane 30 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Oni chyba w ogóle nie za bardzo się boją wysadzin, wychodząc z założenia, że styro bardzo ładnie blokuje podciąganie kapilarne w swoich okolicach. A z rzeczy których jeszcze chyba nie było, to taki artykulik o płytkich fundamentach. Jak ktoś nie lubi języka language, to niech sobie poogląda obrazki na końcu. www.homeconcepts.ca/miscellaneous/resource-drawings/FPSF.pdf edit: to szczególnie zwala z nóg: Additional FPSFs have been built in Alaska and Canada. The U.S. Army has built several FPSFs, including an addition to a conventional deep foundation for an airport control tower in Galena, Alaska, near the Arctic Circle, where the frost depth is 13 feet and winter temperatures reach -60° F for weeks at a time. No frost heave or differential settlement has been observed. For more information see www.geofoam.org/pdfs/CRREL9707.pdf. W telegraficznym skrócie: na Alasce strefa przemarzania to 2,75m, ale i tak nie zaobserwowali wysadzin albo nierównomiernego osiadania.Przy zastosowaniu FPSF. Fajny artykuł. Dobrze ilustruje zasadę że trzeba się izolować od powietrza. Od gruntu niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.07.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 http://www.homeconcepts.ca/miscellaneous/resource-drawings/FPSF.pdf . Dzieło szatana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.07.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 1995 to 18 lat temu... A wiec mniej od tych 20 czy 24 o powszechnej wiedzy koniecznosci izolacji od gruntu. Nie karm! Dla Twojej i tylko Twojej informacji tam jest napisane: Revised April 2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.07.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 http://www.linterm.fi/legalett/Esitteet+&+Ohjeet/Legalett%C2%AE-video/ Legalett daje 40 cm styropianu To proszę zajrzeć do tego artykułu : http://www.linterm.fi/legalett/Esitteet+%26+Ohjeet/Esitteet+ja+artikkelit/ Na rysunkach jest wyraźnie podane EPS gr. 30cm. Przy okazji dla perma - na str. 9 podane są wykorzystywane wytrzymałości EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 To proszę zajrzeć do tego artykułu : http://www.linterm.fi/legalett/Esitteet+%26+Ohjeet/Esitteet+ja+artikkelit/ Na rysunkach jest wyraźnie podane EPS gr. 30cm. Przy okazji dla perma - na str. 9 podane są wykorzystywane wytrzymałości EPS. Czytałem to . EPS 100 - 3 T/m2. Może być mało. Pod szkieletor pewnie wystarczy. Jest jeszcze kwestia producenta i parametrów. W Szwecji pewnie nie ma z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.07.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Tam pisze o dopuszczalnej maksymalnej grubości a nie o tym jaka powinna być stosowana. "Tam jest napisane" Pisze to kura pazurą, pazurem.... czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) "Tam jest napisane" Pisze to kura pazurą, pazurem.... czy jakoś tak Przyzwyczajenie drugą naturą... No niestety, do paru rzeczy nie mogę się nakłonić. "Proszę panią..." Wiem że źle ale weź i się przyzwyczaj. Edytowane 30 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.07.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 popatrzcie na pierwszy post z tego wątku. W 2005 roku wyzwaniem było zbudować dom pomiędzy 30 a 50 kWh/m2/rok. Teraz uważa się to za bardzo dobry wynik ( normalni inwestorzy budujący w Polsce) lub za przeciętny ( pasjonaci na FM). Widać że od izolacyjności domu nie ucieknie się. Dlatego zawsze lepiej będzie dać za dużo niż za mało. Więc specjalnie nie ma sensu kłócić się o tych parę cm styropianu/wełny/ekofibru/etc. A jakieś 18 lat temu wpadł mi numer Muratora w ręce w którym był artykuł , z którego do dziś pamiętam , jak w szacownym miesięczniku Murator było napisane że 10 cm styropianu na ścianę , to naprawdę wystarczy , no można dać 12 cm ,w razie czego pokryje mostki termiczne, natomiast o inwestorach którzy dają 20 cm ,było napisane że to ,,ekstremiści", A STOSOWANIE 20 CM STYROPIANU NIE MA ŻADNEGO UZASADNIENIA.No tak ,mój znajomy zbudował wtedy, ,według tych Muratorowych mądrości dom około 150 m2 , i zaciska zęby jak wnosi te 7-8 ton węgla do kotłowni, jeszcze ''trochę" drewna i jakoś zimę da się przetrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 A jakieś 18 lat temu wpadł mi numer Muratora w ręce w którym był artykuł , z którego do dziś pamiętam , jak w szacownym miesięczniku Murator było napisane że 10 cm styropianu na ścianę , to naprawdę wystarczy , no można dać 12 cm ,w razie czego pokryje mostki termiczne, natomiast o inwestorach którzy dają 20 cm ,było napisane że to ,,ekstremiści", A STOSOWANIE 20 CM STYROPIANU NIE MA ŻADNEGO UZASADNIENIA.No tak ,mój znajomy zbudował wtedy, ,według tych Muratorowych mądrości dom około 150 m2 , i zaciska zęby jak wnosi te 7-8 ton węgla do kotłowni, jeszcze ''trochę" drewna i jakoś zimę da się przetrwać. Zaraz będzie, że Pan to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.07.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 No nie , nie da się nas pomylić , -ja mam 45 cm izolacji do gruntu - wygląda że jestem jeszcze większym ''ekstremistą' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.07.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Przyzwyczajenie drugą naturą... No niestety, do paru rzeczy nie mogę się nakłonić. "Proszę panią..." Wiem że źle ale weź i się przyzwyczaj. Ja też mówię "poszłem" - jak ma blisko, bo jak daleko to oczywiście poszedłem kobiety mają zawsze blisko - "wyszłam, poszłam, zaszłam, przyszłam" - i nowa gęba do wyżywienia eeehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.07.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 No nie , nie da się nas pomylić , -ja mam 45 cm izolacji do gruntu - wygląda że jestem jeszcze większym ''ekstremistą' Faktycznie pojechałeś. A jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.07.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Nie wiem jak to zrobił , wiem tylko , ile spalił miału ,za ten sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.07.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Faktycznie pojechałeś. A jaki to ma sens? Dom budowany ..temi ręcami,, w dosłownym tego sława znaczeniu, jak zacząłem wsypywać ten piach ,i ubijać kolejne warstwy, szybko pojechałem , do pobliskiej wytwórni styropianu , zakupiłem odpowiednią ilość i zastosowałem to zamiast kolejnych warstw piachu.Ten styro na 45 cm ,to nie ze względów izolacji na gruncie , normalnie dałbym 20 cm . ale mój grzbiet nie wydolił by tych kolejnych ton piachu, styro jest jednak lżejszy, a i finansowo , całościowo aż tak drożej nie wyszło.I PRZEZ DWA LATA PODŁOGA NIE ,,SIADŁA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 ...I PRZEZ DWA LATA PODŁOGA NIE ,,SIADŁA" Można przyjąć "tak z grubego palca", że 80% ugięcia dla danej klasy siada do zakończenia stanu surowego zamkniętego. Kolejne 20% przez następne dziesiąt lat... Jeszcze wszystko przed Tobą, młody jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Można przyjąć "tak z grubego palca", że 80% ugięcia dla danej klasy siada do zakończenia stanu surowego zamkniętego. Kolejne 20% przez następne dziesiąt lat... Jeszcze wszystko przed Tobą, młody jesteś Od 1990 roku leżą 30 cm styropiany - wtedy były tylko zwykłe 15 i 20kg/m3 do podłogi się dawało 20g/m3 - nie siadło nic do dziś Po co ludzi straszyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.07.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dodam, że informacje podane i zaczerpnięte z badań firmy Basf w tym względzie, z którymi zapoznałem się dzięki przytaczanym linkom, pierwotnie przez jednego z szacownych forumowiczów. Polecam wszystkim ostatnio wypodajacym się wpis w dziale: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163735-ZG%C5%81OSZONE-PROBLEMY-do-rozwi%C4%85zania-naprawy/page39 niektórym udzielanie się raczej w wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?21645-zjawiska-paranormalne-duchy-dziwne-zdarzenia-i-umiej-tno-ci bo przypominają wypowiedzi z:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181985-DOWCIPY-s%C4%85-wieczne a szukającym poklasku udział tutaj:http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2803&gmid=1143447#gmessage1143447 A jeśli zajdzie potrzeba to stworzono cały, jakże potrzebny widocznie, dział:http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?36-Psycholog-dy%C5%BCurny-czynne-24-godziny-na-dob%C4%99 Edytowane 30 Lipca 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Zastanawia mnie,co się dzieje z grubym styropianem na chudziaku. Przecież w domu staramy się utrzymywać temp i wilgotność na komfortowym poziomie. Taki komfort to 20-22oC i 40-50% wilgotności. Skoro gruby styropian to i temp.pod chudziakiem niska. Przy wilgotności jaka jest zimą w domu,pod styropianem a nad chudziakiem ,musi kondensować się wilgoć. No bo dylatacje przy ścianach i uszczelnić tego za nadto nie idzie. Skoro wilgoć wykropli się pod styropianem to i w lecie nie ucieknie,no bo spod grubego nie bardzo ma jak.Skoro nie odparuje,to co roku proces kondensacji narasta. Ktoś gdzieś wspominał o zmianie ciężaru styropianu ze względu na brak paroizolacji w ścianach i co się z tym wiąże drastycznym obniżeniem lambdy.Jaki jest powód,że przy grubej izolacji nie stanie się to samo między posadzką a chudziakiem? Odnoszę wrażenie że to jest jakiś brak konsekwencji w rozumowaniu i postrzeganiu zjawisk fizycznych. Jeżeli dajemy grubą warstwę izolacji między posadzkę a chudziak,to robimy sobie kuku. Tak mi wychodzi z logiki stosowania paroizolacji w ścianach .Ta logika nie może omijać w cudowny sposób podłogi . Chyba,że to dwojaka logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.07.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 wystarczy: termika.exealbo:kabetherm Obydwa dobre i bezpłatne.Rozwiewają wątpliwości w tym obszarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts