Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja próbuję osiągnąć ten sam efekt ekonomiczny, ale z innym założeniem. Dokładam izolacji. Na tyle, żeby załóżmy osiągnąć pasywność - U=0,1 i kombinuję aby wyzbyć się potrzeby zakupu pompy ciepła i wykonania podłogowego CO. Złóżmy, że ty na różnicy zaoszczędziłeś 18k, ale musiałeś kupić pompę ciepła za 25k + zasobnik za 3k + wykonać ogrzewanie podłogowe za 10k, a ja w izolację zainwestowałem te 18k i nie muszę kupować takiej pompy ciepła jak twoja. CWU grzeje PC Ariston NUOS EVO z zasobnikiem 120L za cenę 3k i grzeję wodę z SCOP=3 powietrzem wywiewanym z WM.

Tak jest w porządku. Po prostu mówię że albo jedno albo drugie, boś się zastanawiał przed chwilą nad jakimś Panasonikiem za kilkanaście tysi. Ale żebyś nie popadł w zachwyt i jeszcze kilka kwestii przemyślał, żeby nie mieć kaca:

1. kable w podłodze kosztują więcej niż podłogówka wodna.

2. Taki Nuos, żeby spełniał swoją rolę, musi chodzić non-stop, w taniej i drogiej taryfie.

3. Zasobnik za 3 tysie, to raczej taki 400 l, np. http://allegro.pl/wymiennik-duo-zasobnik-2-wez-galmet-400l-solar-i3367452695.html co ma swoje dobre strony w porównaniu z takim 120 l.

4. Mająć pompę, np. taką: http://allegro.pl/hewalex-wke-10-0h-a-p-gruntowa-pompa-ciepla-i3435544016.html (zwróć uwagę na 23% vat), można pokombinować, aby tanim kosztem stała się mocnym klimatyzatorem.

Także jeszcze raz: Twoja opcja jest w porządku, ale pewnie jakbyś jeszcze z rok pochodził wokół tematu, to czas wyleczyłby Cię z romantyzmu pasywności. To tylko taka moda.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Suchy piach 6 x lepiej odbiera ciepło niż ruchome powietrze od ściany . Przecież to można łatwo sprawdzić, Co więc dziwnego w tym, że najwięcej izolatora termicznego jest tam gdzie są największe straty??
TB wie co pisze. On to sprawdził naukowo. Stanął na mrozie w swetrze na bosaka i jak nic wyszło mu szydło z worka. Nogi mu zmarzły! Jest dowód naukowy, warty zaprezentowania ogółowi. Dalej, fikaj, fikaj, publika patrzy!

Ja bym zwrócił też uwagę że nie możemy tylko,, z puntu ekonomicznego patrzeć dzisjaj na izolacje , co będzie w przyszłości jeśli ceny zakupu energii wzrosną .

Średnioroczna inflacja cen energii ponad RRSO kredytu hipotecznego w ratach równych? Wszystko jest możliwe, ale to się wydaje mało prawdopodobne.

Ja bym zwrócił też uwagę że nie możemy tylko,, z puntu ekonomicznego patrzeć dzisjaj na izolacje , co będzie w przyszłości jeśli ceny zakupu energii wzrosną .Czy aby dzisiejszy ekonomiczny punkt widzenia izolacji nie będzie dla nas zgubny ,być może w nie tak odległej przyszłości.Może grubość izolacji powinna być ekonomiczna dzisjaj +parę centymetrów,
No wszystko w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem. Niech te izolacje będą proporcjonalne. Cena z montażem, w tym grubość w stosunku do spodziewanych oszczędności. Zwiększenie izolacji od gruntu z 20 do 30 cm daje te oszczędności, nawet zakładając dramatyczny wzrost cen nośników na bardzo małym poziomie. sensowniej zainwestować w lepsze okna, ocieplenie stropu itp.

Średnioroczna inflacja cen energii ponad RRSO kredytu hipotecznego w ratach równych? Wszystko jest możliwe, ale to się wydaje mało prawdopodobne.

Od 1995 roku dąży się do wyrównania ceny kWh - tak by tyle samo płacić niezależnie od nośnika.

Przypomnę ceny z 95' kWh 0.21 zł m3 gazu 0.40 zł litr oleju 0.60 zł i tona węgla 70-90zł

Od 1995 roku dąży się do wyrównania ceny kWh - tak by tyle samo płacić niezależnie od nośnika.

Przypomnę ceny z 95' kWh 0.21 zł m3 gazu 0.40 zł litr oleju 0.60 zł i tona węgla 70-90zł

Z cyklu wieści z magla, gdyby ktoś nie wiedział. Pani Zawistna powiedziała pani Pierdzińskiej a TB usłyszał i zapamiętał.

To co 40 od gruntu i 18 w scianach?

;)

:D

Spoko , przecież pisałem dlaczego mam 45 od gruntu. Mnie tam wyszło na ściane 20 styro i to lambda 0,04 daje to teoretycznye U-0.16(beton komórkowy na ściane) , na co wydałem 15m3 styro po 122pln za m3=1830 pln więcej od normy, . Na dach poszło więcej wełny za jakieś 2500, współczynnik U dachu średnio mniej niż 0,1, okna z MS U 0,9 za 12000pln z montażem , żaden dramat inwestecyjny to na pewno nie jest.Do tego wystarczy pc , wiadomo jaka,którą własnoręcznie zamontowałem , całość koło 12000 pln + zbiornik CWU

Jak tam czytam posty innych forumowiczów jakie to trzeba wydać dodatkowe wielkie pieniądze,żeby osiągnąć przyzwoity wynik energooszczędności domu to mnie trochę śmieszy.

Z cyklu wieści z magla, gdyby ktoś nie wiedział. Pani Zawistna powiedziała pani Pierdzińskiej a TB usłyszał i zapamiętał.

:)

http://prawo.rp.pl/temat/86111.html

Dalej dane nie sięgają. Ale jeśli założymy, że węgiel kosztował w 1995 250 PLN, no to to jest ca. poziom ogólnej inflacji przez te 18 lat. Za to teraz mamy piękną korektę:

http://m.interia.pl/biznes/news,1918098,4199

Choć oczywiście nie będzie trwała wiecznie.

No wszystko w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem. Niech te izolacje będą proporcjonalne. Cena z montażem, w tym grubość w stosunku do spodziewanych oszczędności. Zwiększenie izolacji od gruntu z 20 do 30 cm daje te oszczędności, nawet zakładając dramatyczny wzrost cen nośników na bardzo małym poziomie. sensowniej zainwestować w lepsze okna, ocieplenie stropu itp.

Oczywiście ,zdaję sobie sprawę , że zwiększenie izolacji do gruntu 20 do 30 nie daje praktycznie nic. Ja to widzę tak 20 cm styro to u0,2 * w miom przypadku 80 m2 podłogi *24 godz*31 dni *różnica tem. podłogi tem. gruntu czyli jakieś 12*C =143 KW straty energii do gruntu.143*0,6 pln za kw =86 pln jak to podziele przez cop dajmy na to 3 =niespełna 30 pln miesięcznie . Jak mam grubszą izolacje dwa razy to będe miesięcznie dwa razy mniej , ale co to za suma jest.Może coś źle liczę ale ,nie przyjmuję że do gruntu stracę 3000kw jak to gdzieś pisał TB , bo tyle to ja w skali sezonu grzewczego mogę stracić przez wszystkie przegrody

Ale na izolację domu trzeba patrzyć całościowo, jeśli dzisjaj mój dom powiedzmy budowany normatywnie będzie potrzebował na ogrzanie 5000 kw .a po dodaniu jakieś 5000pln na izolacje będzie potrzebował na ogrzanie jakieś 3000kw. Jeśli cena energii elektrycznej za powiedzmy 5 lat wzrośnie do 1 pln (całkiem realne) to różnica w ogrzewaniu wyniesie 2000 pln za sezon grzewczy, czyli wydane pieniądze dzisiaj na izolacje ,,zwrócą'' się przez 2,5 sezonu grzewczego. . Oczywiste jest dla mnie że z moją chinką przy cop dajmy na to 3 zwróci mi się to w 7,5 sezonu grzewczego . mimo wszystko jednak może dziś dodać te parę cm izolacji , to wcale takie drogie nie jest, w końcu robocizna , i cała reszta jest taka sama , różnica paru stówek za trochę więcej izolacji.. Być może gdzięś się w tym wszystkim mylę , ale patrząc się na te dwa lata mieszkania w tym moim domu jakoś tego nie widzę.

Tak jest w porządku. Po prostu mówię że albo jedno albo drugie, boś się zastanawiał przed chwilą nad jakimś Panasonikiem za kilkanaście tysi.

I dalej myślę, tylko ochłonąłem, po tym, jak się dowiedziałem, że katalogowo kosztuje on 11k, ale nie w Polsce. W Polsce kosztuje 15k :) Tylko o nas takie cuda ;)

Ale żebyś nie popadł w zachwyt i jeszcze kilka kwestii przemyślał, żeby nie mieć kaca:

1. kable w podłodze kosztują więcej niż podłogówka wodna.

2. Taki Nuos, żeby spełniał swoją rolę, musi chodzić non-stop, w taniej i drogiej taryfie.

3. Zasobnik za 3 tysie, to raczej taki 400 l, np. http://allegro.pl/wymiennik-duo-zasobnik-2-wez-galmet-400l-solar-i3367452695.html co ma swoje dobre strony w porównaniu z takim 120 l.

4. Mająć pompę, np. taką: http://allegro.pl/hewalex-wke-10-0h-a-p-gruntowa-pompa-ciepla-i3435544016.html (zwróć uwagę na 23% vat), można pokombinować, aby tanim kosztem stała się mocnym klimatyzatorem.

1. Zgadzam się.

2. Nie zgadzam się. Czy w domu pasywnym jest sens wchodzić na dwie taryfy nie mając CO ? Nie, bo więcej zapłacisz za różnice w cenie pracy urządzeń w 1 taryfie.

3. jw.

4. Do tego nie musi działać Ci pompa ciepła. Możesz za pomocą pomkpi obiegowej i wymiennika ciepła "bezpośrednio" przekazywać temp. gruntu do podłogówki. Ale w mojej opcji ;) możesz wykorzystać efekt uboczny PC do CWU jakim jest wyrzut zimnego powietrza. No ale pompa musi pracować w 1 taryfie ;)

Także jeszcze raz: Twoja opcja jest w porządku, ale pewnie jakbyś jeszcze z rok pochodził wokół tematu, to czas wyleczyłby Cię z romantyzmu pasywności. To tylko taka moda.

To ja jeszcze pochodzę ;)

2. Nie zgadzam się. Czy w domu pasywnym jest sens wchodzić na dwie taryfy nie mając CO ? Nie, bo więcej zapłacisz za różnice w cenie pracy urządzeń w 1 taryfie.

No to zobaczmy. Załóżmy że potrzebujesz 2250 kwh na ogrzewanie, 1000 kwh na CWU, i 2500 kwh na całą resztę, z czego 80% w drogiej taryfie

W taniej:

- 2250 na kable,

- 400 na cwu,

- 500 na inne,

w drogiej:

- 600 na cwu,

- 2000 na inne.

Przyjmując stawki 0,3, 0,6 i 0,7 PLN za kwh (wstaw swoje), wychodzi mi że trzeba zapłacić 3450 PLN w G11 i prawie 700 PLN mniej w G12.

...Może to prymitywny sposób ale maksymalny rozstaw palców dużej dłoni to ok 20 cm.

No bez jaj :lol:, to ja mam bardzo dużą, bo w lewej mam 24, a w prawej 23,5 :), a piłki do kosza nie podniosę jak przyssawką. A jest mnóstwo takich co podnoszą.Widziałeś kiedy dużą dłoń???

mój szwagier ma większe ode mnie

A coś przegapiłem przepraszam? Czy może stwierdziłeś radośnie, że pompka Ariston pociągnie i co i cwu z powietrza wentylacyjnego?

Pisałem, że bez żadnego ogrzewania podłogowego CO. Jeśli już to klimatyzator inwerterowy z funkcją grzania. Sam pisałeś, a ja przyznałem Ci rację, że kable kosztują więcej jak wodna podłogówka.

Poza tym nie jestem zwolennikiem grzania CO w drugiej taryfie. Nie dość, że jest problem z bezwładnością to jeszcze musisz grzać nadmiarowo w nocy, żeby na drugi dzień załóżmy o 20:00 mieć odpowiednią temperaturę.

Wole grzać wtedy kiedy potrzebuję, nawet przy podłogówce.

Pisałem, że bez żadnego ogrzewania podłogowego CO. Jeśli już to klimatyzator inwerterowy z funkcją grzania. Sam pisałeś, a ja przyznałem Ci rację, że kable kosztują więcej jak wodna podłogówka.

Ok, to ja się wyłączam z pod-wątku, bo nawijam jakbym miał w tym interes. Multisplit w G11 bo jest problem z akumulacją w pasywnym z płytą. Przynajmniej pewnie będziesz pierwszy. Powodzenia.

andriuss, tu nie chodzi, żeby mieć w tym interes...

Tu też nie chodzi o problem z płytą!

Problem jest z kablami grzejnymi, a raczej z ceną za cały system takiego ogrzewania w kontekście jego zakupu i kosztów eksploatacji przez 15/20lat.

Värmepumpsägare - u mnie w rejonie nie ma taryfy G12w ...

Niech tu szybko piszą ci, co nie mają w ogóle izolacji! Są tacy?
są ... ja nie mam izolacji ... wiem jak to zmienić i co :) tzn

jak doprowadzić budynek do standardu bez C.O ... co można nazwać pasywnym. C.O z grzejnikami.

Ale na początek historii dom nie ma żadnej izolacji ... i fajnie jak jest przeciętnie... ale kiedy robi się z -10 ... zaczyna się jazda że trzeba palić ciągle.

bo szybko się studzi. Stąd metodycznie będzie wyprowadzonyj do bardzo dobrej izolacji.

Choć to jest taki skrót ... izolacja to nie tylko ilość cm ... ale ciągłość, szczelność itp ...

Drugi przypadek całkiem nowy dom, tu już mam dowolność .

że CAŁA RESZTA jakoś się dogaduje a JEDEN tylko trolluje. Czy może tylko ja to tak widzę?
też to widzę :)

A skąd taki jest ? ... ponieważ brak rzeczowych argumentów od kolegi Tomka.

99% wypowiedzi są na zasadzie tak uważam i basta ...

no ok .. ale trzeba potrafić uzasadnić dlaczego tak. zwłaszcza że

już sam gradient temperatur grunt powietrze/ czy ściana jest zgoła inny niż dla powietrza.

W stronę gruntu nie popłynie nagle większy strumień energii i inny niż wynikły z różnicy temperatur ...

mniejsza z tym

To wyjasni pan w racjonalny sposob dlaczego dom pasywny w Szwecji ma znacznie wiecej izolacji w scianach i w stropie anizeli w gruncie?

Podalem wczesniej link. Dom na gruncie... izolowany bez styropianu... ale relacje powinny byc takie same...

Czyzby przez ten 4 x tanszy gaz? za 0.54:- PLN / kWh

Już pisałem. TB to sprawdził. Stanął sobie na bosaka i zmarzł. Jak stanął na 30 cm styro to nie marzł. No i drogą dedukcji doszedł.