Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam takie pytanie - być może głupie, być może już się tu przewinęło (przebrnęłam dopiero przez 8 stron), a być może jest tak oczywiste że nie warto pisać ;)

Brzmi następująco - czy jest sens pomalować dom na ciemno (np. ciemny brąz) i/lub obsadzić pnączem?

Chodzi mi o szybsze nagrzewanie się ciemnej ściany. Może to jednak stanowić problem latem, stąd pomysł zastosowania pnącza. Nie znam się na tych roślinkach za bardzo, nie wiem czy istnieje np. taki gatunek, który możnaby ścinać jesienią aby zimą ściana czerpała ze słońca, a rozrastało by się wczesną wiosną (nie wiem czy tak szybko urośnie aby latem osłonić ścianę) lub wybrać gatunek (jeśli jest) który gubi liście na zimę (niestety chyba zbyt estetycznie nie będzie to wyglądać. Lub też zamiast ciemnej ściany zastosować same pnącze które zmienia kolor liści i latem ochłodzi a zimą ogrzeje.

Czy takie rozwiązania mają jakiś sens? bo mi się wydaje że tak, ale może nie znam wszystkich aspetków?

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Styropian jak wiadomo izoluje. Więc jeśli nawet zewnętrzna część ściany będzie ciepła, to styropian nie pozwoli dostać się ciepłu do środka.....

Więc to nie ma znaczenia w jakim kolorze jest elewacja.....

właśnie o to mi chodziło ... wiec jakis sens z kolorami i tp ... styropian nie pozwoli sie ciepłu do środka i tak dostać

Odczepcie się! Trafiła się myśląca istota, a Wy tylko z tym styropianem! :evil:

dorocia8

MASZ RACJĘ! Ten sposób jest znany i stosowany często od stuleci! Jest też bardzo skuteczny!

Wiele razy widziałaś chyba domy wiejskie ze ścianami pokrytymi winoroślą.

To całe kilogramy wody w odległości kilkunastu centymetrów od zacienionej ściany. Świetna osłona przed wściekłym nasłonecznieniem lub wychładzaniem przez intensywny wiatr. Stabilizator termiczny.

Kiedyś izolacje termiczne ścian nie były tak dobre jak mogą być dzisiaj. Nic jednak nie przeszkadza w stosowaniu tego zabiegu i teraz. Sekator pomaga w utrzymaniu porządku w tym szaleństwie zieleni. Zwłaszcza jak jest traktowana jak sweterek nałożony na chałupkę (a te kiście winogron to tak przy okazji).

Są też techniki "zielonego dachu". To dach pokryty darnią. chyba nie ma lepszego! No, może strzecha...

Tylko w marketach tego nie sprzedają, bo na tym się nie zarabia!

W takim przypadku kolor ma mniejsze znaczenie (bo izolacje lepszej klasy niż kiedyś) ale fakt! ZWYKLE TE ŚCIANY BYŁY CIEMNE!!! To dawało zyski solarne zimą.

Od północy polecałbym coś cieniolubnego. Są i takie zielska. Popytaj jakiego dziadka-ogrodnika. Młode to jeszcze zielone i nie wiedzą.

Pozdrawiam Adam M.

Ależ Adamkuuu...nie denerwuj się.... nie ma tutaj złośliwości ....po prostu to ciekawostka i z uśmiechem... zreszta każdy z nas tutaj ( z wyjątkami ) się czegoś uczy .....

Że ściany kiedyś tak osłaniano od wiatru itd to wiadomo .... tylko ,że wtedy nie dawano styropianu ani innej izolacji ...ok :)

Ale jeśli ma dom gdzie daje 20 cm styropianu to w jaki sposób chce pochlonąć te ciepło ze słońca do ściany ??? efekt osłony od wiatru rozumiem ale ,że coś przepuści do środka ściany przez styropian ?

Uwaga! Kolory działają mniej więcej jednakowo w obie strony. Mówiąc na poziomie szkoły podstawowej: czarny szybko się nagrzewa gdy słońce świeci, ale i szybko stygnie, gdy słońca nie ma ;)

Co do fundamentowego mostka termicznego, to j-j zasiał we mnie ziarno niepewności co do wybranego sposobu jego eliminacji - tak mi się spodobały te "kawałki czekolady". Musiałem więc wrócić do dawnych przemyśleń i obliczeń - może komuś się przyda.

Przewodność cieplna:

- beton: 1,3 W/(m*K)

- styropian: 0,04 W/(m*K)

Z porównania tych wielkości widać, że styropian o grubości 1 cm ma taką samą przewodność cieplną co beton o grubości 32,5 cm.

Jeśli więc dobrze zaizolujemy ścianę fundamentową betonową z obu boków (lepiej od zewnątrz, słabiej od wewnątrz), do samej ławy, a ściana ma dajmy na to 80 cm wysokości, to jej izolacyjność odpowiada mniej więcej 2 cm styropianu (uwzględniając "pi razy oko" ucieczkę ciepła, które jednak przedostanie się przez boczne ocieplenie).

Tak więc na obwodzie domu mamy "mostek termiczny", który możemy sobie wyobrazić jako 2 cm styropianu, za którym mamy grunt o temperaturze 0-8 oC.

Czy to duża dziura w ociepleniu jego domu, każdy sam oceni. Proponuję ocenę oprzeć o porównanie z grubością ocieplenia ścian zewnętrznych, oraz porównanie powierzchni przekroju ścian fundamentowych do powierzchni posiadanych okien. Trzeba jeszcze koniecznie uwzględnić tą szczęśliwą okoliczność, że temperatura gruntu na poziomie ław nigdy nie powinna spaść poniżej 0 oC.

Adam_mk właśnie tylko nie wiem czy to daje naprawdę jakieś zauważalne korzyści? Nie znam się na obliczeniach, jak taka roślinność czy kolor ściany wpłynęłaby na parametry? Tzn. np. ile ciepła więcej wejdzie do domu przy ciemnej ścianie a ile przy jasnej? Z tą ciemną ścianą przyszło mi do głowy jak ktoś pisał o śniegu na ciemnej poręczy na balkonie, że na słońcu bardzo szybko topniał, bo ciemna poręcz mocniej się nagrzewała.

To tylko pomysł, dlatego prosiłabym o konstruktywną krytykę zamiast negowania.

Jeżeli mamy upalne lato, to dobrze nasłoneczniona ściana może osiągnąć bardzo wysoką temperaturę.

TAK czy NIE?

Jeżeli zależy nam na utrzymaniu wewnątrz niższej temperatury jak na zewnątrz to powinniśmy termoizolować ścianę.

TAK czy NIE?

Im większa różnica temperatur tym grubsza powinna być warstwa ocieplenia, aby utrzymać żądany poziom izolacyjności wnętrza względem zewnętrza.

TAK czy NIE?

Temperatura leżących na słońcu przedmiotów może osiągnąć i 60stC

Temperatura przedmiotów leżących w cieniu ma temperaturę otaczającego powietrza (np. 33stC)

TAK czy NIE?

Woda posiada kolosalne ciepło parowania. Ciepło to pochłania z bezpośredniego otoczenia, aby wyparować.

TAK czy NIE?

Jeżeli w pobliże zacienionej ściany wprowadzimy sporo intensywnie parującej wody i w ten sposób dodatkowo obniżymy temperaturę jej powierzchni, to wtedy przy istniejącej warstwie termoizolacji jej skuteczność się zwiększa.

TAK czy NIE?

Adam M.

A jeszcze z serii głupich pytań - czy w kominku z PW odzyskuje się w jakiś sposób ciepło ze spalin? jeśli nie to czy jest to możliwe? Na razie nie mogę sobie wyobrazić za bardzo jak to odzyskać, ale na wszystko znajdzie się sposób :) Może jakieś połączenie PW z DGP? :p Rzucam taki pomysł. Tylko proszę bez ubliżania :p

Kominek to Ty zostaw w spokoju! Nie przerabiaj go na kondensat, bo może coś pójść bardzo nie tak... :roll:

Te systemy są bardzo dobrze poznane i wytestowane. Poszukaj tej wiedzy! Choćby i tu, na forum!

Ciężko idzie!!!! :evil: :evil: :evil:

Jak na dworze jest -25stC i świeci słońce, to ściana się też nagrzewa.

TAK czy NIE?

Jeżeli temperatura ściany zewnętrznej ma 0stC a powietrza zewnętrznego -25stC to skuteczność izolacji rośnie.

TAK czy NIE?

Ja twierdzę, że TAK. Nawet jak ciepło nie płynie do wnętrza. Wtedy znacznie wolniej wypływa z wnętrza!

Adam M.

Czytałam o tych ogrodach zimowych no i wszystko fajnie, ale problem pojawia się latem. Raczej nie ineteresuje mnie więc takie rozwiązanie. Za to (jak twierdzi adam_mk) ciemna ściana zimą jeśli nawet nie ogrzeje to zmniejszy straty ciepła uchodzącego z budynku. Tak czy siak rozwiązanie jest całkowicie nieszkodliwe i nawet jeśli przyniesie tylko niewielkie korzyści to nie różni się ceną (kolor farby nie wpływa na jej cenę) wię czemu nie? Pozostaje kwestia zastosowania odpowiedniej roślinności, a ciemna elewacja może wyglądać całkiem ciekawie. Chyba jedyną jej wadą jest ew. strata koloru od słońca. Zwykle stosuje się jasną elewację, która potem się brudzi, no i odbija światło słoneczne. Była mowa o stracie ciepła przez klamkę ;) to czemu nie porozmawiać o ew. zysku przez ciemną ścianę? Poza tym w domach pasywnych stosuje się rozwiązania typu ciemna ściana wewnętrzna aby nagrzewała się od padającego słońca. Ja wiem że na zewnątrz styropian, ale ... może jednak coś tam przejdzie? Skoro ciepło "wychodzi" przez ten styropian to dlaczego nie może też "wejść"?

A tak z innej beczki. Trochę mnie martwi izolacja akustyczna ścian działowych z BK 12cm i zastanawiałam się czy dałoby się zrobić (i czy to ma sens) np. 2 płytki z BK 6cm a pomiędzy styropian np. 3 cm. Ile tego styropianu musiałoby być żeby była dobra izolacja akustyczna i jak to połączyć ze śćianą zewnętrzną? chociaż chyba można po prostu zastosować duże kształtki przy ścianie zewn?

no właśnie.. to jeśli kolorki to rozumiem , że kolor pokrycia dachowego to też im ciemniejszy tym lepszy .. co tutaj myślicie?Będzie podobnie jak ze ściną ?

Ja słyszałam już coś takiego, że lepsza blacha niż dachówka -że blacha szybciej się nagrzewa ( ale pewnie oddaje też ciepło szybciej zimą ) ?