miloszenko 04.08.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Nydar dla 4-osobowej rodziny twierdzi, że 75m3/h daje super efekt. Taki jak przy WM dającej 150m3/h. Do wypowiedzi TB się nie odnoszę ale książki poszukam w uczelnianej bibliotece po wakacjach bo musi tam być w ramach egzemplarza obowiązkowego. Krzhu, cos CI chyba utrudnia logicznie myslenie. Zapomniales, ze WM jest wentylacja mieszajaca, a WW wyporowa dzialajaca zgodnei z grawitacja? Dziwisz sie ze to drugie jest bardziej efektywne? W niektorych sytuacjach mieszanie przez WM spowalania do minimum, kiedy WG pedzona wentylami czy wyporowa dzialaja caly czas. Pomysl chwile, ile sie powietrza wymiesza, jesli gradient miedzy tym co w pokoju a nawiewem bedzie niewielki, 1-2 stopnie? Edit: ile sie tego moze wymieszac, jesli w salonie mam nawiewy, a wyciag w kuchni i klatce schodowej jest "za" beklami, nadprozami nizszymi od sufitu o 30-35 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 ale książki poszukam Książek - Spotkania z naukowcami od chemii, fizyki, medycyny ... były prawie co roku od 1999. mniejszy przepływ powietrza Z rekuperatora przy 4 osobach - poleci około 12 litrów wody dziennie ( zimą) jest Pan pewien, że 75m3/h również i nadmiar wody wyprowadzi? Kolejna kwestia to, jak Pan ściany przed zawilgoceniem zabezpiecza przy znacznie większym nadciśnieniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.08.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Gwoli ścisłości to 75m3/h/trzy osoby. Wody w postaci pary wodnej usuwam zimą ok.14kg. Wilgotność utrzymuje na stałym poziomie +/- 40%.W silne mrozy spada do 36-37%. Dom jest szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 05.08.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam wszystkichMam prośbę, poszukuję ok. 5L perlitu ekspandowanego EP 150-180.Pomóżcie. pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.08.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Czy ja dobrze liczę, że kolumna żelbetowa 25x25 cm w murze domu (ocieplona od zewnątrz) odprowadza do gruntu w sezonie grzewczym około 18kWh ciepła? Założenia: różnica temperatur 13 stopniPrzekrój 0,0625 m2lambda żelbetu = 1,7Grubość warstwy podłogi 30cmDługość sezonu grzewczego 4000 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.08.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2-3x mniej. Zależy gdzie ten slup w obrębie domu.co znaczy 30 cm grubości podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.08.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2-3x mniej. Zależy gdzie ten slup w obrębie domu. co znaczy 30 cm grubości podłogi? Słup w narożniku ściany zewnętrznej. 30cm grubości styropianu podłogowego pod posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.08.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Jeśli dobrze zrozumiałem, słup jest wewnątrz domu, a więc przyjmuje temperaturę jak w domu. Ciepło odprowadzasz do gruntu, więc przyjmujesz temp. gruntu Po drodze masz 30 cm styropianu, czyli liczysz: powierzchnia słupa ( patrząc od gruntu ) x dT ( dom - grunt ) x lambda styropianu x czas ( tutaj 4 tys. godz. ) = wynik w watach, więc wszystko podziel przez 1000 P.S. tam trzeba jeszcze uwzględnić ten narożnik, ale za późno na myślenie Błąd w każdym razie nie taki wielki, ale nie pomijalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.08.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) ... ponieważ idę już spać... w odpowiedzi na kolejne ( nie zdane jeszcze ) pytanie. Dlatego warto stosować tzw. opaskę przeciwwysadzinowa, a po ludzku położyć sobie styropian dookoła budynku pod żwirkiem pomiędzy ścianą a krawężnikiem Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.08.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Chyba się nie zrozumieliśmy Słup w narożniku budynku. Od zewnątrz 30cm styropianu. Od środka pokój dzienny. Podłoga na styropianie 30cm. Słup odprowadza do gruntu więcej ciepła niż gazobeton muru. Pytam ile stracę na sezon na tym słupie wzmacniającym ścianę przez to, że odprowadza ciepło do gruntu bardziej niż sąsiadujący mur. Słup łączy dom (temp. 20'C) z gruntem pod podłogą (temp. 5-7'C). Ile ciepła przez niego ucieknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.08.2013 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Chyba się nie zrozumieliśmy Słup w narożniku budynku. Od zewnątrz 30cm styropianu. Od środka pokój dzienny. Podłoga na styropianie 30cm. Słup odprowadza do gruntu więcej ciepła niż gazobeton muru. Pytam ile stracę na sezon na tym słupie wzmacniającym ścianę przez to, że odprowadza ciepło do gruntu bardziej niż sąsiadujący mur. Słup łączy dom (temp. 20'C) z gruntem pod podłogą (temp. 5-7'C). Ile ciepła przez niego ucieknie?Sam słup dobrze policzyłeś. Wartością w pewnym stopniu niewiadomą jest temperatura gruntu. Gościu01 ma rację, że istotną rolę będzie tu odgrywała opaska przeciwwysadzinowa. Warto o niej pomyśleć przynajmniej w sąsiedztwie tego słupa. Może byś założył jakiś dziennik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.08.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Chyba się nie zrozumieliśmy ... Tak jest, teraz bardziej jasne. liczysz lambdę do gruntu ( nie styropianu, jak podałem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.08.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ale z tego co pamiętam przecież masz płytę a nie zwykly fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.08.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 ...Słup odprowadza do gruntu ... wydaje się, że tutaj jasno określił związek słupa z gruntem. Może mieć całką podłogę odizolowaną EPS 100, a słupy ( fundamenty ) w ziemi. Wiec jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.08.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Sam się pogubiłem bo maciejzi tyle nowości proponuje że hoho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.08.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam fundament na ławach. 2 słupy betonowe w ścianie parteru. Zastanawiam się, czy je od środka zamiast otynkować (jak ściany), pokryć 2cm pianką PUR. Podłoga izolowana 30cm EPS100. A więc: powierzchnia słupa ( patrząc od gruntu ) x dT ( dom - grunt ) x lambda żelbetu x czas ( tutaj 4 tys. godz. ) = wynik w watach, więc wszystko podziel przez 1000 0,25 x 0,25 = 0,0625 m2 x 13 K x przenikalność termiczna żelbetu = 1,7, czyli R=0,6, mnożone przez 0,3m daje 0,18, lambda=5,56 x 4000 h = 18 kWh ciepła odpłynie przez słup w sezonie do gruntu Ciekawostka 1: przez całą podłogę odpłynie 900 kWh ciepła, a przez ściany nośne do ław odpłynie kolejne 700 kWh. Ciekawostka 2: jak się ma płytę fundamentową, to opaska przeciwwysadzinowa faktycznie odgrywa rolę, bo stanowi barierę dla wnikania chłodu pod płytę, a tym samym podnosi temperaturę gruntu i zmniejsza zużycie energii w domu (mniejsze dT dom - grunt ). No ale można też za 20-30 lat dom zburzyć i postawić nowy od nowa na lepszym materiale izolacyjnym i zmniejszyć sobie rachunki. Kto bogatemu zabroni budować się ciągle od nowa Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.08.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 to jest jakieś rozwiązanie. U mnie chcąc cieszyć się żywym ogniem w domu zbliżonym do pasywnego muszę mieć komin, stąd cały ( pustaki systemowe ) jest odizolowany wełną 10cm od wnętrza domu. Podobny przypadek.Aczkolwiek przeliczyłbym to, na Twoim miejscu... Możesz zrobić jak na obrazku w pierwszym poście w tym wątku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.08.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 to jest jakieś rozwiązanie. Aczkolwiek przeliczyłbym to, na Twoim miejscu... Możesz zrobić jak na obrazku w pierwszym poście w tym wątku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie Przeliczyłem - zyskałbym na tym około 1,80zł rocznie. Koszt ocieplenia słupa równy cenie tynku (gdybym go nie ocieplał). Więc nie wiem, czy się będę decydował, ale kwota 1,80zł oszczędności mnie nie powala Co do ław fundamentowych na XPS, to liczyłem, ale nie chcę czekać na zwrot inwestycji w XPS przez jakieś 80 lat, mogę się nie doczekać, a poza tym nie mam gwarancji, że termiczne parametry XPSa się w tym czasie nie zmienią, nie mówiąc o utracie wytrzymałości czy innych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.08.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 W takim przypadku, bez XPS-a.Ociepl solidnie fundament i daj opaskę przeciwwysadzeniową. Przy grzaniu prądem byłaby to katastrofa.Każde inne źródło tak nie zaboli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.08.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Będzie pompa ciepła, kombinuję, jak się zmieścić w 1000zł na CO rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts