plusfoto 19.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Tu poluje na rozwiązania ... które kiedy trzeba zapewni godziwy zysk od słońca a kiedy trzeba będzie dobrze izolować .... prosto się pisze gorzej z wykonaniem Czołgista tylko w ERZE mają takie rozwiązania:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.09.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Czołgista tylko w ERZE mają takie rozwiązania nic wiele nie piszę ponieważ naładuję to forum puki co frazesami niczym TB .... a tego bym nie chciał ... nie chcę też prosić o zaufanie w tej sprawie itp ... czy wiarę na słowo ... bo tylko będziemy przetwarzać ... chwilę muszę się wstrzymać w wylewaniem patentów ... dokładnie do lipca przyszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.09.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Nie sądziłem, że po PC będę chodził do supermarketu Ale cena jest bardzo dobra (z zasobnikiem !!!). EDIT: A tutaj jeszcze tańsza - http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-2-3kw-416085 Ta co prawda jest bez zbiornika, ale za to cena rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.09.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 ale za to cena rewelacyjna. w sumie całkiem całkiem ... mnie bardziej zastanawia czy faktycznie da radę do -25 ... choć mnie potrzeba pompy co zejdzie do -32 jak już ... tyle ostatnio notowałem w zimie ... choć 2 km dalej ... i niżej ... było -36 .. Stąd w moim regionie różnica ... nawet 500 m w odległości i w wysokości ... robi ... spore różnice w potrzebach szczytowych... U mnie rekord to -29,5 ... a u kolegi 500 m dalej tylko niżej 20 m w pionie ... -36 ... W miejscowości dalej ... ale wyżej bo około 100 m ... temp rzadko spada .. poniżej -22 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.09.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 w sumie całkiem całkiem ... mnie bardziej zastanawia czy faktycznie da radę do -25 ... Posiadają kompresory inwesterowe Panasonica, czyli nie jest źle. Do tego: "Pompy ciepła Anslut® wyposażone są w opatentowany system łatwego i szybkiego montażu. Wszystkie elementy systemu wyposażone są w szybkozłączki z zaworami zwrotnymi i dostarczane są z odpowiednią ilością czynnika chłodniczego." Można samemu zainstalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.09.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Mnie martwi tylko CWU i wentylacja Co jest taniej a budować ... GWC czy BGWC ? na to sobie próbuję odpowiedzieć Nie potrzebuję ... ładować 50s w nawiew ... potrzebuję nawiewać ... 20 st ... lub ciut więcej... I teraz czy dokonać tego z reku czy pompą ciepła tyle mnie martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.09.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Co to jest BGWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.09.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) no widzisz a to jest podstawowy wymóg budynku pasywnego 10 wat ... i tyle. można mieć 15 kWh z nawet z 10cm izolacji .... kwestia okien. Maciejzi właśnie te 10 wat to definicja ... która jest nie w smak tym którzy mają ... para pasywne domy z dzięki pompie ciepła. cdn 10W na m2 starcza, żeby temperaturę w zimowy dzień utrzymać, gdy świeci słońce i są domownicy. Ale gdy nie ma domowników i słońce nie świeci, to niestety jest za mało, żeby utrzymać, a co dopiero żeby wyrównać, przydałoby się z 15-20W/m2. Poza tym trudno zainstalować tak małe źródło ciepła. Ja robię (jak się okazuje) dom prawie pasywny i temperatura zasilania podłogówki będzie 25-27 stopni, przy największym mrozie. Zastanawiam się nad zainstalowaniem przy każdym wlocie z wentylacji małych ogniw radiatorków jak w tanich lodówkach - płytek Peltiera. Są bezgłośne, każda miałaby oddzielne zasilanie, około 100W, sporą różnicę temperatury wytwarzają, COP do 3 i więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Modu%C5%82_Peltiera Tu do nabycia: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=peltiera Instrukcja montażu (wentylatorek niepotrzebny, bo można włożyć w kanał wentylacji): http://i39.tinypic.com/1y8nq1.jpg http://i43.tinypic.com/2moy2pu.jpg http://i41.tinypic.com/2rpwk0w.jpg Sprawność bliska pompie ciepła. Gratis funkcja chłodzenia (nieosiągalne w przypadku mat elektrycznych). Cena? Wypasiony grzejnik 60W (na cały salon) pewnie ze 150zł. W każdym pokoju po jeden taki i ogrzewanie domu prawie pasywnego załatwione. Na cały dom koszt instalacji grzewczej o sprawności bliskiej pompie ciepłą około 1000zł. Może jedynie częściowa recyrkulacja by się przydała powietrza wentylacji, żeby różnica temperatur nawiewu nie była zbyt duża i żeby zbyt dużo ciepła nie tracić przez rekuperator. Stwierdzam, że rury w ziemi, które położyłem do glikolu, to przeżytek. Edytowane 19 Września 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.09.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Nie tylko grzeje, ale i chłodzi: http://i42.tinypic.com/2s694km.jpg http://i41.tinypic.com/j7bvc4.jpg Voila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.09.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) COP w zależności od temperatury: http://i43.tinypic.com/2a7tlhw.jpg Dla różnicy 10 stopni Celsjusza COP wyszedł poza skalę, ale wynosi niecałe 5. Dane producenta: http://i42.tinypic.com/27y30p0.jpg Tylko żeby taki COP uzyskać, musiałbym w moim domu, przy pesymistycznym założeniu, że będzie zużywał 25kWh/m2 na rok, zrobić przewiew około 2x kubatura na godzinę przy mrozie -20 stopni. Przy 0 stopni C na dworze 1x kubatura na godzinę. EDIT: trzeba by więc zamontować większy rekuperator, tak aby zimne powietrze z chłodnej strony płytek wywiewać.Potrzebna powierzchnia około 0,5m2. Edytowane 19 Września 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.09.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Problem polega na tym, że najlepszy COP jest przy minimalnej mocy - po 6W mocy zasilania na jedno ogniwko.Przy takiej mocy nie potrzebny jest radiator aluminiowy (stosunkowo drogi). Dlatego łącznie potrzebowałbym około 150 sztuk ogniwek do domu. EDIT - do kanału nawiewanego i wywiewanego powietrza.Zasilanie np. 12V lub 24V DC za pomocą zasilacza DC jak do diod LED lub podobnego. Zasilacz impulsowy do zasilania diod LED ma sprawność bliską 90%, więc obniżyłby COP o 10%. Edytowane 19 Września 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.09.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Doczytałem - pomyłka z mojej strony. To działa jak pompa ciepła - jedna strona płytki jest ciepła, druga zimna. Trzeba by toto zamontować w rekuperatorze. Jedna strona płytek na nawiewie, druga na wywiewie.... Ale COP powyżej 5 przy małej różnicy temperatur. Chyba zrobię eksperyment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.09.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 A co z wytworzonym przez ogniwo chlodem? Bo jakos nie bardzo rozumiem, jesli bedziesz zasilal ogniwo i z 1 stroy odbieral cieplo to druga strona bedzie zimna, co z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.09.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Doczytałem - pomyłka z mojej strony. To działa jak pompa ciepła - jedna strona płytki jest ciepła, druga zimna. Trzeba by toto zamontować w rekuperatorze. Jedna strona płytek na nawiewie, druga na wywiewie.... Ale COP powyżej 5 przy małej różnicy temperatur. Chyba zrobię eksperyment No wlasnie teraz jest napisane jak nalezy Swoja droga moznaby miec w domu na wypadek braku pradu takie ogniwko spiete z jakas lampka ledowa Dlaczego nie robi sie latarek na takich ogniwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 19.09.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 No właśnie doczytałem Chłód trzeba by wyrzucać z domu - przez kanał wywiewny. Czyli jedynie można to zastosować między kanałe nawiewnym a wywiewnym, za rekuperatorem... Chociaż same ogniwa stosunkowo tanie i proste w użyciu, to wymiennik ciepła może chyba sporo kosztować... Nie wiem, czy to jest możliwe do realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.09.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Nydar rzezbi odzysk z wywiewu na peltierze. Popytaj jak mu idzie. Ale moznaby sobie polozyc takie ogniwo przy wywiewie z wentylatora laptopa i zasilaloby jakies ledy w okolicy. Wtedy oswietlamy otoczenie cieplem odpadowym, jaki tego bylby COP? Edytowane 19 Września 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.09.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 A teraz sobie policz ile prądu pobierać będą Ci te peltiery i dobierz do nich zasilanie ...Zasilacze będą Cię kosztować drugie tyle co Peltiery. Przy takich zasilaczach wysokoprądowych wzrasta znacznie awaryjność układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.09.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) A jak chce tylko cieplo zamieniac na prad - zeby led mogl swiecic to drogie beda dodatki do peltiera? Edytowane 19 Września 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.09.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ale gdy nie ma domowników i słońce nie świeci, to niestety jest za mało, żeby utrzymać, a co dopiero żeby wyrównać, przydałoby się z 15-20W/m2. Nie to jest właśnie kryterium mocy szczytowej kiedy nie ma słońca itp ... bez domowników i zysków ... na zero ... dom ma stratę 20 W/K(na stopień) razy deltę tj np 50 st ... i powierzchnię 100m^2 ... to właśnie wychodzi te 10 W ... niestety jest to surowe kryterium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.09.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 A jak chce tylko cieplo zamieniac na prad - zeby led mogl swiecic to drogie beda dodatki do peltiera? Nie, w takim przypadku będziesz miał kilka Wat. Ale oświetlenie powinieneś mieć na 12V. Wtedy w miarę może się to opłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts