asolt 11.10.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 no ... zaważywszy na to że jeszcze nie ma płyty fundamentowej i okna ma maluśkie ... z tego co zapamiętałem ... Te okna wcale nie były takie maluskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.10.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 asolt jesli takie temperatury się utrzymają i przede wszystkim słonce będzie swiecić to powoli będę musiał chłodzić jakoś dom.bez kominka dobija mi do 24-24,5 teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 No właśnie ... czyli działa ... trzeba też mieć świadomość przeciw działania ... u mnie teraz jest 20st na zewnątrz i piękne słońce ... Te okna wcale nie były takie maluskie nie wiem ... była to subiektywna ocena ... były by zdjęcia ... ale przez pewne upierdliwe osoby ich nie ma ... dobrze że ten troll liwko poszedł precz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.10.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Czołgisto, cofnij się "parę" stron do tyłu, jeśli pytasz o okna u j-j: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=2534124&viewfull=1#post2534124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 asolt jesli takie temperatury się utrzymają i przede wszystkim słonce będzie swiecić to powoli będę musiał chłodzić jakoś dom. bez kominka dobija mi do 24-24,5 teraz A ja Tobie doradzałem jak najlepsze ocieplenie, ale ubezpieczenie od działalnosci mam, moze cos wyciągniesz od ubezpieczyciela. Nie wiem czym sie teraz zająć, moze zostac meteorologiem lub klimatologiem i polączyc wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 No właśnie ... czyli działa ... trzeba też mieć świadomość przeciw działania ... u mnie teraz jest 20st na zewnątrz i piękne słońce ... nie wiem ... była to subiektywna ocena ... były by zdjęcia ... ale przez pewne upierdliwe osoby ich nie ma ... dobrze że ten troll liwko poszedł precz ... Spróbuje opisac te okna, mam zdjęcia budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 TB juz w sumie od 23 ( czasami od 24 ) lat zajmuje sie domami <30kWh/m2 ( jak sam twierdzi ). Takze wiesz 24 lata a z 30 do <15kWh/m2 jakos wielkiej masie sie nie spieszy Jak w 90' technologie i materialy izolacyjne byly na tyle dostepne ze domy <30kWh/m2 byly powrzechne to wsumie dziwne ze po 24 latach TB nie zaostrzyl wymogow... bo jednak co nieco sie zmienilo.... NIkt sie moze nie bedzie excytowal ( o ile teraz to robi ) za 5 lat... ale watpie aby byly standardem lub nawet bardzo powrzechne. Co do powrzechności takich domów, to może się to szybko zmienić jeśli wejdą odpowiednie dyrektywy unijne http://www.zielonecieplo.eu/aktualnosci/Po-2020-roku-budynki-o-niemal-zerowym-zuzyciu-energii- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 A jeśli chodzi o ekscytacje budynkami pasywnymi, to może forumowicze już bardziej wiedzą co i jak, ale z moich obserwacji i rozmów wynika, że jest to przerażająco drogie, nie opłacalne, a jak jeszcze dodam, że chciałbym dom ogrzewać prądem, to 90% ludzi zaczyna pukać się w czoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Może to nie najbardziej odpowiedni wątek, ale może ktoś pomoże.Czy można w jednym pomieszczeniu zrobić pralnie z małą suszarnią, a dodatkowo trzymać tam bojler, hydrofor, rekuperator itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Niech w tym kraju najpierw kopcace kominy zlikwiduja zanim beda sie wychylac dalej.... W Krakowie chyba od tego roku, czy przyszłego ma być zakaz palenia węglem. To już coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dlaczego nie... mysle ze "pomieszczenie gospodarcze" to nie zadkie zjawisko Przynajmniej nie z mojego punktu widzenia Bardziej chodzi mi o to, czy w pomieszczeniu z pralnia i suszarnią, nie będzie za dużej wilgoci, która by mogła mieć wpływ na elektronikę urządzeń znajdujących się w tym samym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Też tak właśnie myślę, że problemu wielkiego nie będzie, ale wole się podpytać osób bardziej doświadczonych w tej materii. Elektroniki jakieś specjalnej w sumie nie będzie. Ale pewnie z bardziej rozwiniętych elektronicznie to jakiś sterownik od ogrzewania, a poza tym to pewnie jakiś hydrofor, żelazko, pralka, itp, generalnie to co w typowej pralni + pom. technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 A jeśli chodzi o ekscytacje budynkami pasywnymi, to może forumowicze już bardziej wiedzą co i jak, ale z moich obserwacji i rozmów wynika, że jest to przerażająco drogie, nie opłacalne, a jak jeszcze dodam, że chciałbym dom ogrzewać prądem, to 90% ludzi zaczyna pukać się w czoło. No życz im rychłego zakazu palenia węglem ... bo już wisi to w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.10.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Pomysł dobry. Kwestia tylko taka, że bojler powinien być albo bardzo dobrze zaizolowany albo trzymany w możliwie ciepłym pomieszczeniu aby minimalizować straty. Elektronice nic nie zaszkodzi jak jej nie zalejesz albo nie osłoniętej nie wystawisz na bezpośrednie działanie skondensowanej pary. Ale sterownik do ogrzewania to raczej nie tam. Pralnia planowana jest w ogrzewanej części domu, no może będzie tam mniej 1 stopień czy 2. A bojler i tak byłby ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Czołgisto, cofnij się "parę" stron do tyłu, jeśli pytasz o okna u j-j: http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post2534124 no czyli dobrze zapamiętałem ... szału nie ma ... cena masna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) A jeśli chodzi o ekscytacje budynkami pasywnymi, to może forumowicze już bardziej wiedzą co i jak, ale z moich obserwacji i rozmów wynika, że jest to przerażająco drogie, nie opłacalne, a jak jeszcze dodam, że chciałbym dom ogrzewać prądem, to 90% ludzi zaczyna pukać się w czoło. Ale uświadom sobie Kolego ... że budynek pasywny ... to budynek prosty i skuteczny ... u Ciebie jedynym wydatkiem na ogrzewanie powinno być tego ocieplenie, niestety bez zakasania rękawów ... i zbierania wiedzy nie wybudujesz takiego domu ... ponieważ .. będą Ciebie ... zwodzić ... pukać się itp ... bo sami gówno wiedzą ... boją się itp ... Nic nie zastąpi zdobycia wiedzy ... Proponuję postawić sobie cel ... i wyznaczyć do niego drogę ... krok po kroku ... Osobiście uważam że budynek pasywny jest tańszy jak ... para energooszczędny ...gdzie właśnie łączy się mix rozwiązań ... to takie to siakie ogrzewanie ... a koszty rosną ... Okno dachowe do pasywnego ... dobre 6kzł ... kupa kasy ...stąd trzeba popatrzeć jak to obejść ... Spróbuje opisac te okna, mam zdjęcia budynku na temat okien dość dużo czasu poświęciłem ... aby odkryć tajniki ... tych cudownych gazów ... ram 7 komorowych ... o super Uf ... wniosek jeden miałem ciągle ... lipa za kupę kasy. Okno jak by się kto pytał to klucz do budownictwa naprawdę pasywnego ... bez ogrzewań ... napiszę sorry za slogany ... nie mniej ni więcej .. pysio muszę trzymać w tej kwestii zaparty ... za dużo razy ludzie mnie za nos wodzili ... bo chcieli mi coś udowodnić ... i czegoś co w ich chorym mniemaniu powinienem się nauczyć ... i dostosować się do tego widzi mi się ... Edytowane 11 Października 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Ale uświadom sobie Kolego ... że budynek pasywny ... to budynek prosty i skuteczny ... u Ciebie jedynym wydatkiem na ogrzewanie powinno być tego ocieplenie, niestety bez zakasania rękawów ... i zbierania wiedzy nie wybudujesz takiego domu ... ponieważ .. będą Ciebie ... zwodzić ... pukać się itp ... bo sami gówno wiedzą ... boją się itp ... Nic nie zastąpi zdobycia wiedzy ... Proponuję postawić sobie cel ... i wyznaczyć do niego drogę ... krok po kroku ... Osobiście uważam że budynek pasywny jest tańszy jak ... para energooszczędny ...gdzie właśnie łączy się mix rozwiązań ... to takie to siakie ogrzewanie ... a koszty rosną ... Okno dachowe do pasywnego ... dobre 6kzł ... kupa kasy ...stąd trzeba popatrzeć jak to obejść ... Eh, na uświadamianie mnie to już trochę za późno Bać się nie boję budowania pasywnego. Może czasami są jakieś obawy, wtedy staram się temat zgłębić. Cel też jest postawiony, choć wydaje mi się, że nie aż tak ambitny, lub jeszcze nie tak ambitny, jak Twój. Kiedy ruszasz z dziennikiem budowy? Myślę, że mógł by być inspiracją dla wszystkich którzy myślą o budowie domu pasywnego, bądź lepszego nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.10.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Panie i Panowie potrzebuje informacji na temat różnic ogrzewania podłogowego między kablami a rurkami z wodą, przy założeniu że były by napędzane kotłem elektrycznym? Rurki na pewno mogą okazać się bardziej przyszłościowe, choć przy domu pasywnym, koszt energii musiałby naprawdę znacząco wzrosnąć, aby myśleć o zmianie sposobu ogrzewania.Minusem na pewno jest mniejsza sprawność takiego kotła z rurkami, w porównaniu z kablami, no i jeszcze dochodzi pompka.Jeśli chodzi o koszt instalacji, to raczej jest podobny. Jakieś jeszcze inne kluczowe różnice widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.10.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 sterowanie. rurki trudniej wysterować. np. w północnym pomieszczeniu będzie już potrzebne ogrzewanie, od południa już nie. w kabelkach sterowany może być każdy obwód oddzielnie, w rurkach gorzej. jest jeden sterownik z jednym przetwornikiem temperatury / termostatem i to wg niego będzie się odbywać regulacja. można co prawda założyć więcej termostatów czy innych sterowników + siłowniki na zaworach poszczególnych pętli, ale nadal sterowanie samym kociołkiem będzie odbywać się na podst. jednej temperatury. jeśli coś źle piszę, to mnie poprawcie. sam będę mieć wodną podłogówkę i zastanawiam się jak tym sterować, żeby było komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 12.10.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 sterowanie. rurki trudniej wysterować. np. w północnym pomieszczeniu będzie już potrzebne ogrzewanie, od południa już nie. w kabelkach sterowany może być każdy obwód oddzielnie, w rurkach gorzej. jest jeden sterownik z jednym przetwornikiem temperatury / termostatem i to wg niego będzie się odbywać regulacja. można co prawda założyć więcej termostatów czy innych sterowników + siłowniki na zaworach poszczególnych pętli, ale nadal sterowanie samym kociołkiem będzie odbywać się na podst. jednej temperatury. jeśli coś źle piszę, to mnie poprawcie. sam będę mieć wodną podłogówkę i zastanawiam się jak tym sterować, żeby było komfortowo. True. Jednak z doświadczenia kolegów tutaj wynika, że jeżeli ktoś grzeje kablami i wykorzystuje kumulacje posadzki, to ładowanie posadzki odbywa się przez kilka godzin w niskiej taryfie, i grzana jest wtedy całość. Przy rurkach i kotle elektrycznym, też raczej wchodzi w grę niska taryfa i kumulowanie ciepła w posadzce, więc to chyba jednak nie będzie duża różnica pomiędzy tymi systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts