grzes124 18.10.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Też jestem tego zdania, ponieważ taki kominek to musi być wyższa szkoła jazdy, pierwsze materiały, winny być w środku wyłożony ceramiką, ceramika działa katalitycznie przy spalaniu drewna. Drugie myślał bym o czymś co wytwarza gaz drzewny ale sza... bo mam cichy plan z tym związany. Możesz się bardziej rozwinąć na temat kominka z wyższą szkołą jazdy? Kominek będzie, tak jest postanowione. Taki nie duży max 5kW, żeby jedną kondygnację ogrzać. Drzewa pod dostatkiem jest. Na razie nastawiam się na kominek akumulacyjny, z płaszczem byłby dobry gdyby się dało tą funkcję wyłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 19.10.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Najprostszym i sprawdzonym systemem ogrzewania domów zużywających poniżej 20kWh /m2 rocznie - jest elektryczne ogrzewania podłogowe. Można kombinować - ale i tak dojdzie się do takiego wniosku jak ja już dawno doszedłem - wg mnie lepiej, taniej i bardziej komfortowo się nie da. Witam. Na pewno ogrzewanie podłogowe jest najprostsze, ale ma dużą bezwładność ciężkiej płyty grzewczej, jest drogie w wykonaniu i skomplikowane w sterowaniu. Jeżeli dom o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie i powierzchni użytkowej 160m2 potrzebuje mocy 0,48 kW to to odpowiada 5 żarówkom po 100W. Jednym słowem, najprostszym rozwiązaniem jest zwykły mały grzejniczek promiennikowy o mocy 500W z termostatem za 50 zł. Cztery pokoje, to cztery grzejniczki, prościej i taniej się nie da. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Jeżeli dom o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie i powierzchni użytkowej 160m2 potrzebuje mocy 0,48 kW troszkę Ci się rozjechała liczba 0,48. Ponieważ licząc po 10 wat mocy na m^2 to wyjdzie 1,6 kW trzeż bardzo dobrze. Promuję kierunek bez grzejny, oparty na słońcu, ponieważ wiem że się tak da. Kwestia izolacji i nie baczenie na nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 19.10.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 troszkę Ci się rozjechała liczba 0,48. Ponieważ licząc po 10 wat mocy na m^2 to wyjdzie 1,6 kW trzeż bardzo dobrze. Promuję kierunek bez grzejny, oparty na słońcu, ponieważ wiem że się tak da. Kwestia izolacji i nie baczenie na nic. Witam. Nic mnie się nie rozjechało, jeżeli Tobie wyszło 1,6 kW to też jest prawda, bo u mnie żarówki muszą się palić 24 godziny na dobę, a przy zastosowaniu mocy 1,6 kW wychodzi 8 godzin na dobę. Czym innym jest zapotrzebowanie mocy na ogrzanie, a innym zainstalowanie. Zainstalujesz większą moc, krócej będziesz grzać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam. Nic mnie się nie rozjechało, jeżeli Tobie wyszło 1,6 kW to też jest prawda, bo u mnie żarówki muszą się palić 24 godziny na dobę, a przy zastosowaniu mocy 1,6 kW wychodzi 8 godzin na dobę. Czym innym jest zapotrzebowanie mocy na ogrzanie, a innym zainstalowanie. Zainstalujesz większą moc, krócej będziesz grzać. Pozdrawiam Rozjechało i to dużo, nie rozumiesz pojęcia projektowego obciazenia cieplnego, wprowadzasz moc strat srednią kórą wyliczasz z zapotrzebowania na ciepło. Tyle tylko ze ta moc nic nam nie daje. Nie stosuje sie w obliczeniach takiej wartosci. Nie wiem czy ci sie znudziło pisanie o kosmicznych stratach przez konsole JBD w watku o oknach, ze przeszłes do tego wątku ze swoimi mądrościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Mnie wyszło 1,6 ponieważ przyjmuję to jakoś jakieś obciążenie dla temperatury zgodnej ze strefą klimatyczną.Choć ja surowiej podchodzę do tego i przyjmuję w moim przypadku -30.Mieszkał bym 50m niżej licząc w pionie, przyjmował bym -34/-36 . Jak się na to zaopatruje się instytut PHI ...?Zgodnie z tym co w PN ... wiem ... tu luka.Może kolega Aslot wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.10.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Rozjechało i to dużo, nie rozumiesz pojęcia projektowego obciazenia cieplnego, wprowadzasz moc strat srednią kórą wyliczasz z zapotrzebowania na ciepło. Tyle tylko ze ta moc nic nam nie daje. Nie stosuje sie w obliczeniach takiej wartosci. Nie wiem czy ci sie znudziło pisanie o kosmicznych stratach przez konsole JBD w watku o oknach, ze przeszłes do tego wątku ze swoimi mądrościami. Witam. Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło odpowiada mocy 0,48 kW, to oczywiście można to zrealizować i mocą większą, ale droższą w wykonaniu. Po to buduje się dom pasywny, aby źródła ciepła były małe i straty ciepła jak najmniejsze. Mały grzejniczek 500W x 5 szt kosztuje 250 zł, płyta grzewcza z przewodami o mocy 1,6 kW na 160m2 to wydatek rzędu 10 000 zł i porównywalny zwrot kosztów po 40 latach. A zapotrzebowanie na ciepło tu i tu będzie takie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam. Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło odpowiada mocy 0,48 kW, to oczywiście można to zrealizować i mocą większą, ale droższą w wykonaniu. Po to buduje się dom pasywny, aby źródła ciepła były małe i straty ciepła jak najmniejsze. Mały grzejniczek 500W x 5 szt kosztuje 250 zł, płyta grzewcza z przewodami o mocy 1,6 kW na 160m2 to wydatek rzędu 10 000 zł i porównywalny zwrot kosztów po 40 latach. A zapotrzebowanie na ciepło tu i tu będzie takie samo. To jak to? Najpierw nie miało być żadnego systemu grzewczego : Dzisiaj dom pasywny o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie można wybudować w cenie domu który zużywa 105 kWh/m2, bo odpada cały system grzewczy. Potem miały wystarczyć 4 grzejniki za 200zł : Jednym słowem, najprostszym rozwiązaniem jest zwykły mały grzejniczek promiennikowy o mocy 500W z termostatem za 50 zł. Cztery pokoje, to cztery grzejniczki, prościej i taniej się nie da. a teraz już grzejniki za 250zł ? Dodając kolejne grzejniki w tym tempie szybko dojdziesz to cytowanego wydatku 10 000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.10.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jest jedynie mały minus twoich grzejników elektrycznych.Trzeba po chałupie chodzić w kapciach.A nikt do tego mnie nie zmusi.. Stąd grzejniki w firmie to i owszem .W domu leżenie na glebie przed palącym się kominkiem. Rozumiesz. Różnica dom- firma. Inne byty. To jak z wanną i prysznicem.Prysznic tańszy a wanna przyjemniejsza. Tylko że życie to suma przyjemnośći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 20.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kreatywna ksiegowosc. Redukuje sie koszty na CO a pomija wzrost kosztow na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.10.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kreatywna ksiegowosc. Redukuje sie koszty na CO a pomija wzrost kosztow na CWU. Witam. Już są wymienniki ciepła do jego odzysku z CWU. Jest to system drogi, ale zmniejsza ogólne straty ciepła domu z 15 kWh/m2 do 10 kWh/m2 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.10.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam. Już są wymienniki ciepła do jego odzysku z CWU. Jest to system drogi, ale zmniejsza ogólne straty ciepła domu z 15 kWh/m2 do 10 kWh/m2 rocznie.Odzysk ciepła z CWU oznacza ochłodzenie tejże WU. Fajny pomysł tylko właściwie po co tę WU podgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 kolega nie potrafi podeprzeć swoich teorii żadnymi konkretami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.10.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Odzysk ciepła z CWU oznacza ochłodzenie tejże WU. Fajny pomysł tylko właściwie po co tę WU podgrzewać? Przepraszam, miałem na myśli wodę "szarą" czyli spustową z wanny, pralki, zmywarki. To ciepło 35*C można odzyskać w sposób prosty, ale wykonanie tego będzie drogie, bo to ciepło powinno pójść w płytę podłogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam, Tak mocno podgrzewamy naszą Planetę, że w chwili obecnej klimat nam się ociepla, więc o co się martwisz? Że w takim domu pasywnym zamiast chodzić w koszuli będziesz zmuszony założyć jeszcze blezerek. Ale to tylko przez 10 najzimniejszych dni. Dalej to już same zalety domu pasywnego. Prosty w budowie, tani w eksploatacji, szybki do odsprzedaży. Co więcej chcieć? To chyba kończy dyskusję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Już są wymienniki ciepła do jego odzysku z CWU. Jest to system drog głośno nie mów o tym bo Nydar Cię śmiechem zabije ! Kolega Nydar ma z RSŚ'a bodaj 50% ciepła w domu z powrotem. Przepraszam, miałem na myśli wodę "szarą" czyli spustową z wanny, pralki, zmywarki. To ciepło 35*C można odzyskać w sposób prosty, ale wykonanie tego będzie drogie, bo to ciepło powinno pójść w płytę podłogową. no właśnie o tym piszę ... niech tego Nydar nie widzi bo chłop padnie ze śmiechu, a szkoda bo Kolega mój. Prosty w budowie, tani w eksploatacji, szybki do odsprzedaży. Co więcej chcieć? a to oczywiście popieram i się podpisuję . Masz Kolego wiedzę, ale strasznie rozsypaną, na temat budownictwa pasywnego. Troszkę więcej tematu przeorałem, aby wiedzieć co można zrobić z budynkiem i to co popieram to podpisuję co masz przykład. W czambuł nie potępiam, tylko wiedzę że jesteś w takim miejscu jak ja kiedy usłyszałem o budownictwie pasywnym i przeczytałem coś tam sobie . Te 15kWh jawiły mi się jak magia. Można było mi sprzedać parę magicznych rzeczy typu okna z super gazem . Wiedz kolego że mam na kącie szybę na samym powietrzu z U 0,47 gdzie formatka do badań była 25x25cm ... z nie ciepłą ramką ... Przerobiłem różne koncepcje i różnie pomysły. Projekt chyba jedyny modernizacji do standardu pasywnego, który jest teraz w realizacji ... chyba że o czymś nie wiem. Mam na kącie, teraz muszę leczyć uzależnienie od FM ... bo projekt budynku autonomicznego czeka. Gdzie muszę zejść z mocą do 3-4 wat przy -30 i nie zamierzam się samo oszukiwać i liczyć średnią. Ponieważ ta wyjdzie daleko poniżej zera ! bo to średnia ! Mnie interesuje dzień po dniu ilość mocy ! i czy dom ma na tyle wysoką stałą czasową że wytrzyma 2 tygodnie w mrozie -30 bez ogrzewania !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.10.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Stwierdzam, że najbardziej "pasywne" są tzw. mrówkowce. Mieszkam w takim bloku. Po ociepleniu bloku 15cm styropianu w zeszłym roku, nawet zimą, gdy wszystkie grzejniki zakręcone przez całą zimę, w mieszkaniu jest +26'C. Samo ciepło bytowe wystarcza do ogrzania mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 21.10.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 To jak to? Najpierw nie miało być żadnego systemu grzewczego : Potem miały wystarczyć 4 grzejniki za 200zł :. Witam. Dom pasywny wymaga ogrzewania w wysokości 15 kWh/m2 rocznie co odpowiada stracie ciepła 3W/m2. Zabezpieczenie go w proste grzejniki termostatyczne, gwarantuje mu ciepło przy temperaturach -20*C, które są w Polsce sporadycznie, ale są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.10.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Przepraszam, miałem na myśli wodę "szarą" czyli spustową z wanny, pralki, zmywarki. To ciepło 35*C można odzyskać w sposób prosty, ale wykonanie tego będzie drogie, bo to ciepło powinno pójść w płytę podłogową. Dlaczego ma iść w płytę podłogową? Ograniczy to jedynie możliwości odzysku. Podłogówka poniżej 22oC raczej nie chodzi .Odzyskasz max.10-12oC .Bo taka jest realna temperatura szarych ścieków. Wykorzystanie natomiast RSŚ do podgrzewania świeżego powietrza jest bardziej ekonomiczne,ponieważ po GWC masz powietrze na poziomie 5-6oC. I możesz szchłodzić ścieki z 30-32oC do 5-6oC. A te 5-6oC to granica gdzie robale jeszcze działają w POŚ. W niższych stają się leniwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.10.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witam. Dom pasywny wymaga ogrzewania w wysokości 15 kWh/m2 rocznie co odpowiada stracie ciepła 3W/m2. Zabezpieczenie go w proste grzejniki termostatyczne, gwarantuje mu ciepło przy temperaturach -20*C, które są w Polsce sporadycznie, ale są.To, że dom pasywny wymaga do ogrzewania 15kWh/m2 rocznie wynika z jego definicji. Drugim warunkiem jest to, aby system grzewczy o mocy nie większej niż 10W/m2, zapewniał temperaturę normową (np. 20 st. C) w domu przy zewnętrznej temperaturze obliczeniowej (zależnej od strefy klimatycznej). Takie ogrzewanie zapewni praktycznie dowolne źródło ciepła. Tylko najpierw trzeba teaki dom doprowadzić do standardu pasywnego, czyli tych 15kWh/m2 rocznie, a sposób jaki opisujesz nie jest do tego wystarczający. Dodatkowo konieczne jest szereg kosztownych elementów, które powodują, że dom pasywny nie może być tańszy niż wybudowany w tym samym standardzie wykończenia dom "typowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts