HenoK 05.11.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Co ciekawe, takie pompki można spokojnie pędzić w drugiej taryfie , bo przecież wywiew z wentylacji będzie zawsze stały, nie zależnie od pory dnia i nocy. Przy PC P-W typu split, praca w drugiej taryfie zawsze była dyskusyjna, ze względu na niższe temperatury nocą. A i przy splitach nie skorzystasz z GWC, bo przepływy w jednostce zewn. są o wiele większe. I jeszcze coś na plus. Wywiew z reku można zasilić ciepłem ze ścieków. Podbije nam COP'a w takiej pompce. Chyba to jest to ! Trochę przeceniasz możliwości tego urządzenia. Ma ono 850W mocy grzewczej, ale przy temperaturze powietrza 15 st. C. Przy temperaturze 5 st. C ta wydajność znacznie spada. Dodatkowo chcesz dzielić podgrzewanie ciepłej wody z ogrzewaniem domu, więc tego ciepła będzie jeszcze mniej. Poza tym ciągła wentylacja o wydajności 150m3/h w domu o powierzchni 100m2 bardzo szybko wysuszy w nim powietrze poniżej 40%, co już nie wygląda tak fajnie. Na pewno nie ma co liczyć na ogrzewanie tą pompą ciepła (jako jedynym źródłem) domu o zapotrzebowaniu na moc do ogrzewania większym jak 10W/m2. No i do kosztu ogrzewania trzeba jeszcze doliczyć koszt nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.11.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 850W przy grzaniu do temp. 55oC. Przy grzaniu do temp. 45oC będzie bardziej skuteczna.Poza tym te 15oC na wywiewie jest do osiągnięcia (dogrzewanie ciepłem w wody szarej). Kolejna sprawa, to te 10W/m2 to dla temp. -20oC na zewnątrz. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przy takiej temp. PC od CWU popracowała na grzałce, a do CO na pompie ciepła (lub odwrotnie). Kolejna sprawa - 150m3/h. Dla 4 osobowej rodziny przy 25m3/h na głowę musisz zapewnić przepływ na poziomie 100m3/h. Ta wartość to minimum przy której pracuje PC. Koszt nagrzewnicy ? Ja miałem na mysli pchać ciepło z tej PC w podłogówkę.A jeśli nagrzewnica to można taką:http://www.jula.pl/konwektor-wodny-4-35kw-416087 -" Moc przy temperaturze wody +50°C: 3350 W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Poza tym ciągła wentylacja o wydajności 150m3/h w domu o powierzchni 100m2 bardzo szybko wysuszy w nim powietrze poniżej 40%, co już nie wygląda tak fajnie. Umkło Tobie Henok jedno że chce to dać na wylocie z reku. 850 wat mało. Wiosek więcej izolacji i akumulacji ciepła. Tak aby wolno szybkie spadki do np -20 odczuwać, myślę że stała czasowa liczona od tyłu. Czyli od warunków brzegowych założonych np musi być 20 ton np cegły pełnej i np 10ton betonu. Arkusz kalkulacyjny idzie wyliczyć zmieniając zmienne, operując różnymi materiałami i współczynnikiem U ściany czy Htr i Hve Tak jak dziś przy 10cm izolacji nie pełnej C.O stoi ... każdy widzi jak jest na zewnątrz . nasz kolega sunrise ma nowy quiz ik z oknami, na przegrodzie stalowej się wyłożyć. Okna to krokwiak ( taki bolszy gwóźdź ) do trumny jego porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.11.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Ciekawe, ciekawe... jak wyglądają koszty budowy, i trwałość takich budowli. Daje duże możliwości formy, do tego prawie termos. Z ciekawości podrzucę chyba do nich zapytanie ofertowe. Oby się nie okazało, że zabijają ceną tak samo jak w przypadku prefabrykowanych konstrukcji drewnianych. A ja się pier..$#@ z fundamentem, stropem... więźbą... A za tydzień się będę $#$#@ z dachówkami. Dachówki - wyobraźcie sobie - produkt w praktycznie niezmienionej od czasów Rzymskich... No Comments. Kiedy technologia budowlana w domkach jednorodzinnych opuści czasy Rzymskie, dotrze chociaż do średniowiecza? Że już nie wspomnę o XX wieku Następny tylko taki polistyrenowy - zamiast męczyć się z ekipami, wylewkami, kleikami, pustaczkami, ja chcę bloki wielkoformatowe do samodzielnego złożenia w weekend z rodziną!!! Czemu ja tego wcześniej nie widziałem :bash: Edytowane 5 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.11.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Spokojnie, jak zobaczysz cenę to będziesz szczęśliwy, że budujesz tradycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.11.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Umkło Tobie Henok jedno że chce to dać na wylocie z reku. Nie umknęło. Powietrze wysuszać będzie nie pompa ciepła, tylko dopływ suchego powietrza z zewnątrz. Ale jest to sposób na zejście z zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania znacznie poniżej 10kWh/m2 rocznie. Poza tym te PCi potrzebują raptem 250W mocy, a to już się da napędzić jakąś małą elektrownią PV lub wiatrową, czyli dom zeroenergtyczny jest w zasięgu ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.11.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Spokojnie, jak zobaczysz cenę to będziesz szczęśliwy, że budujesz tradycyjnie Mówią na filmie, że bardzo tanie budownictwo. A jak nie, to sobie zrobię formę do pianki PUR, kupię składniki, będę spieniał bloki metr na metr na metr i rzeźbił. Albo styropian w blokach kupię i będę rzeźbił. No ja cię, czegoś takiego szukałem Do tego powietrzna pompa ciepła 2kw w rekuperatorze i finito z CO. Już bym mieszkał w tym roku, a tu dopiero .... "więźbę" robię. Ciekawe jak jest 'więźba' po Rzymsku... Prehistoryczna ta nasza technika budowlana Edytowane 5 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Przy 75m3/h można wycisnąć COP 2,9 (tak pisze producent) dla temp. 7oC. Mając do dyspozycji temp 22oC i ilość 75m3/h nie jest trudno otrzymać 150m3/h i 7oC. Tylko trzeba mieć do dyspozycji te 20-22oC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Znalazłem cenę w sieci: "Z rozmowy z producentem dowiedziałem się, że cena budowy domu w tej technologii waha się od 900 – 1500 zł/m2 w zależności od standardu wykończenia (surowy/pod klucz). Czas bodowy to zaledwie 4-6 tygodni."Źródło: http://solaris18.blogspot.com/2011/11/tani-energooszczedny-dom-ze-styropianu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie umknęło. Powietrze wysuszać będzie nie pompa ciepła, tylko dopływ suchego powietrza z zewnątrz. Zwracam honor to ja nadinterpretację zrobiłem. Ale jest to sposób na zejście z zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania znacznie poniżej 10kWh/m2 rocznie. Rachunkowo na pewno, Ale czy w skali 1 do 1 ? Poza tym te PCi potrzebują raptem 250W mocy, a to już się da napędzić jakąś małą elektrownią PV lub wiatrową, czyli dom zeroenergtyczny jest w zasięgu ręki. oczywiście że jest, rachunkowo. Ale 3 waty mocy obliczeniowej na 1m^2 to wynik wyśrubowany. Stąd moje walki ... o izolację, jak przy -30 przez 450 m^2 ryczałtem licząc straty mam na przenikanie 1kW dla domu o rzucie 135m^2 x3 to wynik jest rewelacyjny. Zmiana i odpuszczenie czyli zamiast równoważnika 70cm EPS'a grafitowego 1,1m słomy w kostkach/ też ale 70cm kostek ... podnosi wartość z 1,0 do 1,6 kW nadal bardzo mało. Pozytywnych rzeczy nie doliczam, takich jak posadowienie częściowo w gruncie/ tj piwnica, dwa boki całe w ziemi. No i dachu gdzie jest 1,25 metra słomy w kostkach. Co tu zyskałem to oczywiście ciut stracę na oknach, ale powyżej 0,2 U nie wychodzę i celuję w TR koło 85-90 % . Puki co prototyp muszę, zrobić już w głowie mam warstwy poukładane. Wentylacja, uczę się programu do symulacji przepływu aby przebadać możliwości pędzenie powietrza bez wentylatorów. I jakiś ciekawy wymiennik ciepła, w piwnicy jest miejsca sporo bo 7mx13m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.11.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Znalazłem cenę w sieci: "Z rozmowy z producentem dowiedziałem się, że cena budowy domu w tej technologii waha się od 900 – 1500 zł/m2 w zależności od standardu wykończenia (surowy/pod klucz). Czas bodowy to zaledwie 4-6 tygodni." Źródło: http://solaris18.blogspot.com/2011/11/tani-energooszczedny-dom-ze-styropianu.html Ja gdzieś widziałem ceny z tego roku i są to ceny powyżej 2000zł/m2 - i to zależy od standardu. Do standardu energooszczędnego trzzeba niby dopłacić 30k (mowa była o domku ok, 115m2). Poza tym, te domy nie są pasywne ! W pewnych miejsach tego styro jest bardzo mało (ze 20cm) a i same U tego materiału nie jest rewelacyjne. Zwróć na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.11.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Trochę przeceniasz możliwości tego urządzenia. Ma ono 850W mocy grzewczej, ale przy temperaturze powietrza 15 st. C. Przy temperaturze 5 st. C ta wydajność znacznie spada. Dodatkowo chcesz dzielić podgrzewanie ciepłej wody z ogrzewaniem domu, więc tego ciepła będzie jeszcze mniej. Poza tym ciągła wentylacja o wydajności 150m3/h w domu o powierzchni 100m2 bardzo szybko wysuszy w nim powietrze poniżej 40%, co już nie wygląda tak fajnie. Na pewno nie ma co liczyć na ogrzewanie tą pompą ciepła (jako jedynym źródłem) domu o zapotrzebowaniu na moc do ogrzewania większym jak 10W/m2. No i do kosztu ogrzewania trzeba jeszcze doliczyć koszt nagrzewnicy. Za ok. 3 tygodnie u mnie rusza system oparty o podobną ideę. Tyle, że policzone wszystko do bólu Będzie oparty na nieco innym modelu PCi, ale też P-W z reku ( częściowo ). Dom 230 m2 PU i zejdę dzięki temu do 1 kzł za ogrzewanie rocznie - tylko na prądzie Pętelka 100mb rurek fi20 w jastrychu. Woda pędzona pompką cwu o mocy 3W z Leszna. PCi zapewni mi pełne zapotrzebowanie na cwu i ok. 40% ogrzewania domu w sezonie. Reszta to czysty prund Teoria pokazuje 1,6 kzł na CO+CWU rocznie. Praktyka - na przyszły sezon uruchomię monitoring z wizualizacją. Edytowane 5 Listopada 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 gosciu01, a możesz zdradzić szczegóły tej pompki (chodzi o PC)? Albo może dziennik odpalisz i napiszesz coś więcej o swoim domku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.11.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Kolejna sprawa - 150m3/h. Dla 4 osobowej rodziny przy 25m3/h na głowę musisz zapewnić przepływ na poziomie 100m3/h. Ta wartość to minimum przy której pracuje PC.Jeżeli PCi ma dać 850W przy mocy elektrycznej 250W, to 600W musi pobrać z powietrza. Przy przepływie powietrza 100m3/h oznacza to schłodzenie powietrza o prawie 18 st. C. Jeśli wykorzystamy powietrze o temperaturze 5 st. C, to nieuchronnie prowadzi do szronienia (powietrze wychodzące z rekuperatora ma wilgotność zbliżoną do 100%). Skoro szronienie, to i konieczność odszraniania, czyli efektywna ilość uzyskanej energii spadnie. Może tę sytuację poprawić odzysk ciepła z szarych ścieków. Poza tym niepotrzebne są dwie takie pompy ciepła - wystarczy jedna z przełączaniem pomiędzy podgrzewaniem CWU i ogrzewaniem podłogowym - taniej i prościej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.11.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja gdzieś widziałem ceny z tego roku i są to ceny powyżej 2000zł/m2 - i to zależy od standardu. Do standardu energooszczędnego trzzeba niby dopłacić 30k (mowa była o domku ok, 115m2). Poza tym, te domy nie są pasywne ! W pewnych miejsach tego styro jest bardzo mało (ze 20cm) a i same U tego materiału nie jest rewelacyjne. Zwróć na to uwagę. Oceniając na podstawie doświadczeń z kolejno zmieniającymi się ekipami, kopaniem fundamentu, wylewaniem, zbrojeniem, nadprożami, stropem itp., szybciej sobie taki dom wyrzeźbię albo wytnę z bloku styropianowego. Najprościej by było kupić takie bloki styropianowe 2,5m x 0,5m x 1m i je skleić z sobą. Na go siatkę i tynk dwustronnie. Na górę wieniec na klej i wiązary kratowe. Nawiewy wentylacji i CO nad parterem, tzn. od sufitu. Cały dom w stanie surowym zamkniętym, pasywny, w miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Barth3z Proponuję Ci albo kartkę i długopis i rozrysuj sobie układ, przynajmniej mi ciekawe rzeczy wychodził i wnioski. Kwestią jest droga powietrza. Na go siatkę i tynk dwustronnie. Na górę wieniec na klej i wiązary kratowe. Nawiewy wentylacji i CO nad parterem, tzn. od sufitu. Cały dom w stanie surowym zamkniętym, pasywny, w miesiąc to poczytaj straw bale nebraska sytle czy jakoś tak . Nie nowość nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.11.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) ... Nie chcę liczyć, nie potrafię dobrze tego zrobić albo nie mam czasu, ale na chłopski wiem, że dołożenie kasy z 10 litra na 3,5 litra ma dużo większy wpływ na rachunki wydatki/koszt w PLN niż dołożenie kasy z 3,5 litra na 1,5 litra. ... Przykład 1. kilka dni temu człowiek od konstrukcji stelaży pod płyty GK w łazience na poddaszu wykazał własną "inicjatywę". fakt nie pokazałem palcem. Szybka kalkulacja - mostek termiczny, który rocznie kosztuje mnie 12 zł. niby NIC. Burza mózgu, poprawka. Zostaje mostek i koszt na poziomie dodatkowych 2-3 zł w stosunku do planów i projektu. Przykład 2. pion kanalizacyjny z wyjściem ponad strop - kazałem ocieplić, ale to oczywiste ( nie dla instalatorów ). Przykład 3. w konstrukcji montażu okien zaproponowano mi pewne "bardzo nowatorskie - ciepłe" rozwiązanie. Szybka analiza. Sugestia zamian, zaakceptowana przez dostawcę okien, przez co mostek termiczny zmniejszony 2,5-3x. na kilkudziesięciu metrach obwodu okien to spooory wynik. Tylko takich punktów w domu jest ze 200 ( to nie żart, czy przesada ). Jeśli wiesz gdzie je szukać, to właśnie tyle jesteś w stanie zaoszczędzić! Tyle, że to "jazda" dla tych paru znających temat. (sorry za nieskromność ). Edytowane 5 Listopada 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Otóż dla mnie wydanie dodatkowej kwoty PLN na dom aby zejść z 3,5 litra do 1,5 litra wydaje mi się wątpliwe ekonomicznie. Tak jak zejście ze zużycie z domu 10 litrowego do domu 3,5 litrowego jest możliwe niewielkim nakładem sił = PLN (bryła domu, ustawienie komu, dodatkowa izolacja i rekuperator) o tyle zejście z 3,5 litra do pasywnego jest droższe i trudniejsze. Wymaga większej wiedzy, dbania o szczegóły a to jest dobre dla pasjonatów co sami coś potrafią zrobić i mają czas albo dla kogoś kogo na to stać = nadmiar PLN. Nie jest to cena jaką warto wydać w dodatku dla ludzi z kredytem, których koszt pozyskania owych PLN jest dużo wyższy od tych co wyjmą z kieszeni. Ryzyko jest spore, że ekipie budowlańców coś pójdzie nie tak, braknie nam wiedzy i zamiast pasywnego mamy 2,5 litrowy w cenie baaaardzo nie atrakcyjnej. Nie chcę liczyć, nie potrafię dobrze tego zrobić albo nie mam czasu, ale na chłopski wiem, że dołożenie kasy z 10 litra na 3,5 litra ma dużo większy wpływ na rachunki wydatki/koszt w PLN niż dołożenie kasy z 3,5 litra na 1,5 litra. Dwiema ręcoma,jak to się zwykło pisać na forum,podpisuje się pod tym Gdybym ze swoich 4 litrów chciał zejść do 1,5 litra musiałbym wydać jeszcze sporo kasy na co najmniej 10cm styro na elewacji,10cm styro pod płytę i ze 20cm styro na strop no i dodatkowo jeszcze sporo kasy na montaż okien w warstwie ocieplenia. Prawdopodobnie mniej kasy wydałem na swoją pompkę ale za to mam pewność,licząc nawet minimalny COP2,5,że z tych moich 4 litrów osiągnę zużycie na ogrzewanie jak dla 1,5 litrowca a przy okazji zużycie na cwu także zmniejszy mi się jakieś 2,5 raza czyli dodatkowe 2000kWh rocznie zyskuje,czego nie zyskałbym gdybym wydał dodatkową kasę na zrobienie jednak tego 1,5 litrowca i nawet wtedy nie miałbym pewności,że będzie to jednak 1,5l a nie 2,5l Edytowane 5 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Tyle, że to "jazda" dla tych paru znających temat. (sorry za nieskromność ). Dla mnie takie coś to powód dumy ! wystarczy pohasać po innych wątkach, jakie tam problemy z izolowaniem wyławiam, głowa boli. Teraz jeszcze quiz'y urządzam nowym guru, przemądrzałym to oknem w takiego to ścianą z blachy. Fizyka budowli kopalnią quzi'zików jest co by się trolostwo nie rozrastało. Tylko takich punktów w domu jest 200-300 ( to nie żart, czy przesada ). Jeśli wiesz gdzie je szukać, to właśnie tyle jesteś w stanie zaoszczędzić! I takie epigramaty powinno się ryć w granicie dla potomnych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.11.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja mam pomysł na biznes - będę produkował płyty z XPS zbojone linkami z włókna szklanego, tak jak obecnie produkuje się płyty betonowe zbrojone prętami stalowymi Z tego można ściany i stropy zrobić. Za ułamek ceny cegieł czy bloczków gazobetnowych/betonowych/ceramicznych, które w ogóle są niepotrzebne ze względów technicznych, jedynie sentymentalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts