מרכבה 20.11.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 teraz chyba będę ciął. no nie inaczej i to z zapasem pod ładne ułożenie foli itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 czy waszym zdaniem 2 warstwy super maty 0,033 po 18 cm, jedna miedzy krokwiowo, druga na krokwiowo wystarczy ?i jaką folię polecacie zastosować na wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 takie ocieplenie 36cm wełny 0,033 jak najbardziej nadaje się do domku pasywnego, to cieplej niż 45cm pianki natryskowej 0,045 folię wypadało by dać droższą metalizowaną, tą bardziej paroszczelną http://123budujemy.pl/wp-content/gallery/luty2012/DSC03958.JPG a także pamiętać o szczelnym przyklejeniu jej do ścian i dokładnym uszczelnieniu wszelkich łączeń, przebić z instalacjami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 takie ocieplenie 36cm wełny 0,033 jak najbardziej nadaje się do domku pasywnego, to cieplej niż 45cm pianki natryskowej 0,045 folię wypadało by dać droższą metalizowaną, tą bardziej paroszczelną http://123budujemy.pl/wp-content/gallery/luty2012/DSC03958.JPG do pasywnego mam daleeeeeeeeko zbyt duży domek mi wyszedł - ok, 240 m2 użytkowej powierzchni w podłodze mam 20 cm styro ściany 20 cm styro - grafit dach ? 36 cm wełna - 0,033 + jan gaz + PC AlphaInnotec 10 kW + 210m DZ - odwierty + 100 podłogówka co Wy na to ZAGRA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no i lipa....właśnie obejrzałem zdjęcia z instalacji elektrycznej i na każdej ze ścianek wewnętrznych mam kable....nie dam rady więc podciąć scianek aby weszła wełna 36 cm.....q...wa mać ..... co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no i lipa....właśnie obejrzałem zdjęcia z instalacji elektrycznej i na każdej ze ścianek wewnętrznych mam kable....nie dam rady więc podciąć scianek aby weszła wełna 36 cm.....q...wa mać ..... co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 jaki masz współczynnik a/v ?? ile przeszkleń i jak usytuowane na strony świata ?? przepraszam ale co to za współczynnik ? większość przeszkleń od południa i południowego zachodu od północy 2 okna ( kuchnia i garaż ) przeszkleń jest sporo ale to okna o współczynniku około U=0,9 montowane w warstwie ocieplenia z taśmami paro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no i 12 okien w dachu zapomniałem, bo patrząc od strony energooszczędności wolałbym zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 20.11.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 przepraszam ale co to za współczynnik ? większość przeszkleń od południa i południowego zachodu od północy 2 okna ( kuchnia i garaż ) przeszkleń jest sporo ale to okna o współczynniku około U=0,9 montowane w warstwie ocieplenia z taśmami paro. Współczynnik A/V - współczynnik powierzchni budynku do jego kubatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 20.11.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Współczynnik A/V - współczynnik powierzchni budynku do jego kubatury pow. całkowita 365 m2 kubatura 616 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 20.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 pow. całkowita 365 m2 kubatura 616 m3 Czyli masz sufit na wysokości 168 cm ??? Sorry ... nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.11.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Współczynnik A/V - współczynnik powierzchni budynku do jego kubatury oj coś zciemniasz waść Cytuję za Rozporządzeniem: wsp. kształtu A/Ve A - suma pól powierzchni wszystkich przegród budynku, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, gruntu i przyległych pomieszczeń nieogrzewanych, liczonych po obrysie zewnętrznym. Ve - kubatura ogrzewanej części budynku (minus podcienia itp) po obrysie zewnętrznym. także Panowie ryfa na całej linii, nawet kszhu-Sokole Oko nie zauważył - no tego się nie spodziewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 21.11.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 tak mam w projekcie po podłodze wszystkiego jak lałem wylewki było około 330 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.11.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Kurcze - w hurtowni powiedzieli, że jak na specjalne zamówienie załatwią dla mnie styropian o grubości 25cm, to i tak będę miał najwięcej ze wszystkich w okolicy... Chciałem 30cm. Żona zaczęła się na mnie dziwnie patrzeć Edytowane 21 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.11.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 oj coś zciemniasz waść Cytuję za Rozporządzeniem: wsp. kształtu A/Ve A - suma pól powierzchni wszystkich przegród budynku, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, gruntu i przyległych pomieszczeń nieogrzewanych, liczonych po obrysie zewnętrznym. Ve - kubatura ogrzewanej części budynku (minus podcienia itp) po obrysie zewnętrznym. także Panowie ryfa na całej linii, nawet kszhu-Sokole Oko nie zauważył - no tego się nie spodziewałem Wybaczcie, zbyt dużym skrótem myślowym poleciałem. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. A to oczywiście suma powierzchni zewnętrznych przegród budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.11.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Kurcze - w hurtowni powiedzieli, że jak na specjalne zamówienie załatwią dla mnie styropian o grubości 25cm, to i tak będę miał najwięcej ze wszystkich w okolicy... Chciałem 30cm. Żona zaczęła się na mnie dziwnie patrzeć Mnie zawsze pytają "30 cm?! a dlaczego tyle?" odpowiadam, że tyle mam w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.11.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 fajna hurtownia, ale jednak mało takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.11.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 ja w kilku pytałem i zawsze ta sama reakcja. mam pytanie z innej beczki. okno z ramą o współczynniku Uf=0.93 W/(m2*K) i szerokości 92 mm. jaka będzie różnica w stratach na 1 mb okna przy wysunięciu całości poza mur o 2 cm (montaż w warstwie ocieplenia) a wysunięciu połowy profilu poza lico muru. ściana z silikatu a na niej 30 cm styropianu lambda 0,031? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.11.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Musiałbyś to zlecić instytutowi obliczeniowemu w Krzemowej Dolinie:) Nikt tego nie wie bo jak zbudowana rama? Jaki materiał? Jaka powierzchnia styku z murem? Jak to obrobione, zakotwione itd... To może na oko? Wszędzie rysują izotermy, ale nigdzie nawet w przybliżeniu nie zostało określone ile to watów na stopień na metr bieżący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 21.11.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 To może na oko? Wszędzie rysują izotermy, ale nigdzie nawet w przybliżeniu nie zostało określone ile to watów na stopień na metr bieżący... Większa różnica będzie, jak przerwa między oknem (szczelina montażowa) będzie większa. Normalnie chyba szczelina ma 1 cm, jak zwiększysz do 3, albo nawet 5cm, na dłuższych kotwach, to efekt będzie znaczny. Do okoła okna więcej pianki. Dzięki temu grubość styropianu na zewnątrz, dochodzącego do okna, będzie jednakowa. Od środka otwór okienny w murze możesz też obłożyć 1-2cm styropianu wtedy. Albo - jak zamówisz takie parę centymetrów mniejsze okna - możesz przed montażem otwór okienny obłożyć XPS. Tak jak się na dole montuje ciepły parapet - tylko z wszystkich 4 stron, płaski XPS, np. 3cm grubości. Dzięki temu przecina się mostek termiczny między ramą okna a murem. Porównywalny efekt jak montaż całkowicie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts