HenoK 22.11.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 To może na oko? Wszędzie rysują izotermy, ale nigdzie nawet w przybliżeniu nie zostało określone ile to watów na stopień na metr bieżący...Programy, które rysują izotermy bazują na metodzie elementów skończonych. Oprócz wizualizacji rozkładu temperatur pozwalają one także na określenie strat ciepła przez analizowany fragment, a tym samym wielkość liniowego mostka ciepła. Programem, który to umożliwia jest np. Therm - http://windows.lbl.gov/software/therm/therm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 22.11.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Witam, czy przy pełnym deskowaniu oraz membranie potrzeba zostawiać luz między deskami a wełną czy można docisnąć do samych desek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 22.11.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Tego bym nie robił. Okno to nie chorągiewka na maszcie, ono ma być trwale zamontowane. Montaż zwykłą kotwą (wkręt/śruba) na taką odległość to dźwignia. Na dodatek osadzona w zewnętrznej części muru. Wiatry, otwieranie, zamykanie, trzaskanie jeśli nie naruszą znacznie konstrukcji to na pewno ją zruszą. Kwestia umowy z firmą montującą - gdzieś na tym forum czytałem, że ktoś budujący taki 'hybrydowy' montaż uzgodnił z firmą montującą, jako pewniejszy od montażu poza murem. Tamten montażysta zgodził się na montaż z przerwą między oknem a murem ok. 5-7cm, z tego co pamiętam. Przy szczelinie 5cm taki montaż jest nawet cieplejszy niż w warstwie izolacji. Uważam, że też nie mniej solidny, bo postawienie okna na ciepłym parapecie z XPS, w murze, to nie to samo co mocowanie go na zewnątrz (chyba że tak solidnie jak u forumowicza kszhu ). Edytowane 23 Listopada 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 23.11.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Na zakupy czas więc zapytałem Izodom2000 (tym bardziej że do końca listopada 10 % zniżki ) o wycenę elementów na ściany nośne Projeky Z287L ma ściany nośne tylko na zewnątrz i jedną wspólną z garażem. http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/853/epvp.png Ściany zewnętrzne element 15 cm styropianu 15 przestrzeni na beton i 5 cm styropianu wewnątrz. Ścianę wewnętrzna odpowiednio 5/15/5. Cena ze zniżka 29 997 zł brutto za elementy. Poproszę o podanie elementów 25/15/5 na ściany zewnętrzne domu, wspólną ścianę zostawię 5/15/5 a garażu 15/15/5 i zobaczę może się skuszę. Edytowane 23 Listopada 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.11.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Mic wypełniasz w centrali czy gdzieś lokalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.11.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Mic wypełniasz w centrali czy gdzieś lokalnie? Sorrki ale nie czaje o Ci chodzi z wypełnianiem w centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ech autopodpowiedz zadziałała chodziło o wycenianie oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.11.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 A tak tak w centrali Nawet nie wiedziałem że można inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.11.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 ...do końca listopada 10 % rabatu ale sie zastanawiam czy by jeszcze nie wycenić u konkurencji może jak zasugeruje ze mam już cenę od izodomu to może dostanę konkurencyjna ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 28.11.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Potrzebuję porady odnośnie pierwszej warstwy bloczków o wys.10-12cm.Buduję z betonu komórkowego ,ale niestety komórkowca nie można stawiać tak nisko ,producenci zalecają min.30cm.od poziomu gruntu , postanowiłem dać bloczek na 20-22cm a teren wokół domu usypać ze spadkiem.Myślę ,że spadek terenu + izolacja dysperbitem pierwszego wiersza z BK załatwi sprawę.Jednak potrzebuję materiału o wys.10-12cm.o parametrach lepszych od silki.Niestety pustaków ceramicznych nie robią tak niskich.Ma ktoś jakiś pomysł ?Poniżej mój układ ,żółte to silka dla której szukam alternatywy http://images61.fotosik.pl/426/9b39cb5510e8196amed.jpg Edytowane 28 Listopada 2013 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 30.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Witam, czy przy pełnym deskowaniu oraz membranie potrzeba zostawiać luz między deskami a wełną czy można docisnąć do samych desek ? JAK Z TĄ WEŁNĄ DOCISKAĆ DO DESEK NA MAXA ? CZY POZOSTAWIĆ 2 cm LUZU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.12.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nurtuje mnie jedna sprawa związana z więźbą. http://imageshack.us/a/img690/7640/orpm.jpg W czerwonym kółku to co mnie zastanawia. Po cholerę mam robić takie coś żeby to jeszcze ocieplać później i kombinować z zakryciem. Zastanawiam się czy by tego się nie dało przeprojektować tak jak z drugiej strony domu jest. To cudo które w projekcje jest poniżej czyli jakieś takie zadaszenie robił nie będę może prędzej wyciągnę zadaszenie z dachu od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.12.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Jak to od południowej strony to tylko przedłużyć odpowiednio połać - będzie zacienienie okna na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 05.12.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Potrzebuję porady odnośnie pierwszej warstwy bloczków o wys.10-12cm.Buduję z betonu komórkowego ,ale niestety komórkowca nie można stawiać tak nisko ,producenci zalecają min.30cm.od poziomu gruntu , postanowiłem dać bloczek na 20-22cm a teren wokół domu usypać ze spadkiem.Myślę ,że spadek terenu + izolacja dysperbitem pierwszego wiersza z BK załatwi sprawę.Jednak potrzebuję materiału o wys.10-12cm.o parametrach lepszych od silki.Niestety pustaków ceramicznych nie robią tak niskich.Ma ktoś jakiś pomysł ? Poniżej mój układ ,żółte to silka dla której szukam alternatywy http://images61.fotosik.pl/426/9b39cb5510e8196amed.jpg Siema daj bloczek keramzytowy http://www.jadar.pl/sunblock/bloczki_kermazytowe POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.12.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 mic81 ale czemu czepiasz się tego co w kółku przecież za to masz 30 razy ścianę z wymiarowaną ! Te rysunki są niezgodne z normą PN EN ISO 129 WKLEPCIE sobie panowie "projektanci" tą norę to będziecie mieć więcej czasu na zrobienie mądrze tego detalu. Oczywiście że tej ściany nie ciągniesz do góry !! tylko przechodzisz z izolacją od razu na poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 06.12.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Bardziej myślałem o zrobieniu tego w następujący sposób (odpowiednio wyrównane pochylenie z obu stron) http://imageshack.us/a/img845/2136/87zd.jpg żeby nie robić tego elementu zaznaczonego na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 żeby nie robić tego elementu zaznaczonego na czerwono. Wg mnie dobry pomysł. Chyba kszhu kiedyś pisał, że następną parterówkę zrobi w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 06.12.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Wg mnie dobry pomysł. Chyba kszhu kiedyś pisał, że następną parterówkę zrobi w ten sposób. Musiał bym tam jakiś gruby styro wklejać pewnie na jakiejś OSB - kupa roboty a tak to zamykam dachem i spokój. A do tego okapy trochę bu okna od południa przysłoniły co by mi słonko do domu za mocno nie wchodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Musiał bym tam jakiś gruby styro wklejać pewnie na jakiejś OSB - kupa roboty a tak to zamykam dachem i spokój. A do tego okapy trochę bu okna od południa przysłoniły co by mi słonko do domu za mocno nie wchodziło Otóż to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.12.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 w nawiązaniu do rozmowy - olej Maciek ten czerwony element , spytaj kierbuda, z pracowni weź na pismie zgode na ta i inne zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts