Tomasz Brzęczkowski 07.08.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Jakoś nie do końca jestem przekonany do ogrzewania nadmuchowego, Nie pisałem nic o ogrzewaniu nadmuchowym. To jest chłodzenie. Akumulacja to zaprzeczenie sterowalności i oszczędności. Poza tym, na płycie fundamentowej stawia się lekkie konstrukcje - Proszę sobie wygooglować isover.se itp. Nie słuchaj TB tylko pakuj rurki w podłogę, bierz tanią PC PW A rurki w podłogę... To kompletny brak wiedzy Szanowny Panie! Jaki jest sens nie wykorzystywać właściwości pomp ciepła? Robić droższą instalację i zmniejszać efektywność. Po co Pan szerzy taką propagandę? To, że ktoś Pana skrzywdził chce Pan by następni tak mieli? Kompletnie bez sensu jest grzać GZ by potem obniżać temperaturę w podłodze. Kompletnie bez sensu jest klima w podłodze. Bez sensu jest łączenie CWU z ogrzewaniem domu... Takie "rzeczy" to tylko ciepłownicy mogą wymyślać, ale oni nie są od oszczędzania. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.08.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Akumulacja czy to ci się podoba czy nie, to kWh za 30gr, a nie za 60! A cały prąd w domu wychodzi mnie rocznie około 30% taniej. Doradzaj doradzaj TB, ale najpierw pokaż tych twoich zadowolonych, bo jak dotąd na forum nie ma ani jednego. Chętnie bym z nim podyskutował.Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 31.08.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Jest tu ktoś kto stosował płyty aerożelowe u siebie na budowie? Myślę na ociepleniem listew podokiennych (od środka rzecz jasna) i być może słupów narożnych w domu. Jak się to montuje? Wiem, że to materiał hydrofobowy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 01.09.2014 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 .... Akumulacja to zaprzeczenie sterowalności i oszczędności. ..... Panie Tomku chciałbym skupić się tylko na tej części pana wypowiedzi , czy niesterowalna (wg.pana) akumulacja to błąd, jeśli założymy (jesteśmy pewni- i z tym warunkiem nie polemizujemy) że zakumulowane ciepło pochodzi z najtańszego, prawie darmowego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.09.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 jakiej taśmy używać do klejenia folii paroszczelnej aluminiowej pod ociepleniem dachu/stropu? żeby było szczelnie na długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.09.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ogrzewanie, a raczej dogrzewanie planuję tak: w nawiewie dać spiralkę miedziana fi 10 5 mb. Wychodzi mi maksymalna moc grzewcza 5 kwh, reku max 400 m3/h . Nie jestem pewny, czy przepływ powietrza jest wystarczający do spirali. A może ktoś może pomóc ? Zapotrzebowanie na moc wychodzi 2,2 kw/h, wiec chyba powinno być ok. Proszę o ocenę sytuacji, czy dobrze myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Straci Pan wentylację i komfort. Podgrzane świeże powietrze przejdzie pod sufitem do kuchni i łazienki, a Pan będzie w chłodnym i nieświeżym . Poza tym powietrze zimą nie ma praktycznie w sobie wody, więc za duży strumień spowoduje suchość w gardle, piekące spojówki. Na koniec - jak tym sterować? Każde pomieszczenie potrzebuje stałej wentylacji i modulowanego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 30.09.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 nie za bardzo rozumiem o cieple pod sufitem. Kanały gdy dmuchają to lekki podmuch czuć na twarzy. Idac tym tokiem myślenia, grzejnik konwekcyjny nie powinien nagrzać pokoju, ponieważ ciepło pod sufit i do wentylacji, ... . Przecież dzieki WM mamy ruch powietrza w całym domu. Wiec ciepło będzie jeszcze lepiej rozprowadzane O suchość się nie martwię, tak samo o temp w pomieszczeniach, po odpaleniu WM i nagrzaniu 18m2 pokoju do temp 25c gdzie w pozostałych było ok 17 a na parterze 15, po 1 h pracy reku na 100% na parterze mam 18 ,5 na pietrze 19, więc reku powinien wyregulować to sam w krótszym lub dłuższym czasie,ale znowu odszedłem od tematu.Pytanie na które szukam odpowiedzi, to : czy spirala z miedzianki fi10 długości 5 metrów, wystarczy by podgrzać powietrze przy tym przepływie, (max 400m3/h) Ulokowana w przewodzie went. fi 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 30.09.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z budowy domu pasywnego krok po kroku. Odcinek: Okna do domu pasywnego Zobacz cały cykl: Budowa domu pasywnego krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 01.10.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Dzięki no właśnie myślałem owinąć drutem taka kratownice jak by zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.10.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 W okresie zimowym skręca się wentylację na min. (25-30m3/h / osobę). To powoduje znacznie mniejszy ruch powietrza. Ciepło podgrzane w kanale nawiewnym utrzymuje się wówczas w górnej partii pomieszczenia. Wentylacja zatem działa odwrotnie proporcjonalnie od zapotrzebowania na ogrzewanie, więc moim zdaniem łączenie ogrzewania z wentylacją nie jest dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.10.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Może trochę z innej beczki.Jaką bramę garażową kupić do piwnicy?Brać jakąś panelową ocieploną wiśniowski?Czy zrobić sobie cieplejszą rozwierną?Pierwsza jest od ręki.Druga, trochę kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 02.10.2014 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 może trochę z innej beczki. Jaką bramę garażową kupić do piwnicy? Brać jakąś panelową ocieploną wiśniowski? Czy zrobić sobie cieplejszą rozwierną? Pierwsza jest od ręki. Druga, trochę kombinowania. ja bym robił rozwieraną ocieplana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 02.10.2014 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 W okresie zimowym skręca się wentylację na min. (25-30m3/h / osobę). To powoduje znacznie mniejszy ruch powietrza. Ciepło podgrzane w kanale nawiewnym utrzymuje się wówczas w górnej partii pomieszczenia. Wentylacja zatem działa odwrotnie proporcjonalnie od zapotrzebowania na ogrzewanie, więc moim zdaniem łączenie ogrzewania z wentylacją nie jest dobrym pomysłem. moze nie włączać reku, bo lepiej by chodził na 70 % lub na maxa i wyłączał się okresowo niż by miał chodzić delikatnie cały czas bo nici z odzysku . Dla porównania jeżeli chodzi o ciepło, to jak działa kaloryfer? dlaczego nie grzeje tylko połowy pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 moze nie włączać reku, bo lepiej by chodził na 70 % lub na maxa i wyłączał się okresowo niż by miał chodzić delikatnie cały czas bo nici z odzysku . Dla porównania jeżeli chodzi o ciepło, to jak działa kaloryfer? dlaczego nie grzeje tylko połowy pokoju Kaloryfer grzeje podczerwienią i konwekcją. Wymusza ruch powietrza z dołu do góry. Powietrze pobiera do ogrzania z tego pokoju w którym jest. Wentylacja ma odprowadzić nadmiar CO2 i H2O. Jak, będzie za silna, to będzie za sucho, wentylacja pobiera powietrze z zewnątrz, nie może ono więc być modulowane jak w przypadku kaloryfera (im cieplej tym mniejsza konwekcja) . Wentylacja też nie wymiesza tego ciepłego spod sufitu z tym powietrzem na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 moze nie włączać reku, bo lepiej by chodził na 70 % lub na maxa i wyłączał się okresowo niż by miał chodzić delikatnie cały czas bo nici z odzysku . Wcale nie lepiej. Chyba masz świadomość, że wstrzymanie wentylacji nie jest dobre. Późniejsze wentylowanie na maxa, tym bardziej, ponieważ w zimie dojdzie do znacznego wysuszenia powietrza. Dla porównania jeżeli chodzi o ciepło, to jak działa kaloryfer? dlaczego nie grzeje tylko połowy pokoju Nie chodzi, że nie grzeje tylko źle grzeje. Rzuć okiem na rozkład temperatur dla różnego typu ogrzewania: http://www.pompy.termospec.pl/imagesopt/rozklad_ciepla1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 02.10.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Kaloryfer grzeje podczerwienią i konwekcją. Wymusza ruch powietrza z dołu do góry. Powietrze pobiera do ogrzania z tego pokoju w którym jest. Wentylacja ma odprowadzić nadmiar CO2 i H2O. Jak, będzie za silna, to będzie za sucho, wentylacja pobiera powietrze z zewnątrz, nie może ono więc być modulowane jak w przypadku kaloryfera (im cieplej tym mniejsza konwekcja) . Wentylacja też nie wymiesza tego ciepłego spod sufitu z tym powietrzem na dole. no to według tego wpada -10 kaloryfer podgrzewa do (np) 40c i 40 idzie pod sufit i do wentylacji, w rzeczywistości tak nie jest , i co z ta suchością wszyscy powariowali, dla mnie dobre warunki to max 30% najlepiej koło 20% wtedy jest miło i przyjemnie przy 50 % wszystkie ciuchy zaczynają być mokre papier się wygina etc A Wentylacja mechaniczna troszkę inaczej działa niż naturalna , jeżeli w każdym pokoju , przy pracy o wydajności 200m3 łącznie czuje powiew z odległości 2 metrów od sufitu to dla czego ciepłe nie ma tam dotrzeć a raczej podgrzane , Jaki ma pan rekuperator na jakich kanałach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.10.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 dla mnie dobre warunki to max 30% najlepiej koło 20% Przy takiej wilgotności to na noc musiał bym sobie obok łóżka postawić wiadro wody albo kran podciągnąć. Jak jest już poniżej 40 to z butelką wody (nie wódy) się nie rozstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.10.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Ta budowa rozpoczęła się bardzo normalnie. Inwestorzy (pan Piotr jest inżynierem budowlanym) wybrali projekt domu, który im się najbardziej podobał. Na początku budowy nastąpiła radykalna zmiana - projekt pozostał, lecz został przeprojektowany na... dom pasywny. Czy ta decyzja była racjonalna? Zapraszamy do obejrzenia filmu i dyskusji. Dyskusja na Forum: Był zwykły dom, ma być pasywny Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.10.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Inwestor - inżynier budowlany - a będzie stosował cyt. "rekuperację z odzyskiem ciepła" ale poza tym ambitny plan za dużą bańkę tylko jak się ma włożenie dodatkowych 300tyś złotych aby był pasywny do późniejszych zysków eksploatacyjnych? a o tym to już inwestor milczy - a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts