jasiek71 19.11.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 proszę czytać uważnie: POROTHERM T. Ta cegła jest wypełniona wełną mineralną więc przez nią raczej wiało nie będzie. a od kiedy to wełna nie przepuszcza powietrza ...?? przecież taka ściana to jedna wielka dziura ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 19.11.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ani to wybitnie cienkie, ani ściana wąska. Może cena? Tak na szybko nie mogę znaleźć cen za bloczki 44, ale na bloczku 30 wychodzi ok. 200zł/m2 ściany...Lepsza będzie ściana 2-warstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JRZ 21.11.2014 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 izolacja z wełny mineralnej wypełnia tylko wnętrze pustaka, tuż obok masz wielkie dziury na wszelkich łączeniach które wypadało by pracowicie zapianować żeby mówić o szczelności, ergo: bardzo się napracujesz zanim uzyskasz jednolitą ciepłą ścianę o ile się nie mylę to każda ściana budowana z dowolnych bloczków posiada mnóstwo szczelin na łączeniach które należy uszczelnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JRZ 21.11.2014 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 a od kiedy to wełna nie przepuszcza powietrza ...?? przecież taka ściana to jedna wielka dziura ... wydaje mi się że chyba dam jeszcze tynk w środku i na zewnątrz żeby jakoś zatkać tę dziurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JRZ 21.11.2014 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ani to wybitnie cienkie, ani ściana wąska. Może cena? Tak na szybko nie mogę znaleźć cen za bloczki 44, ale na bloczku 30 wychodzi ok. 200zł/m2 ściany... Lepsza będzie ściana 2-warstwowa. lepsza czy tańsza? A już na pewno nie szybsza. 2 warstwy = 3 x więcej czasu, 2x więcej za robociznę, ogólna komplikacja wykonawstwa. Wydaje mi się że cenowo nie będzie różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamdaramda 21.11.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 o ile się nie mylę to każda ściana budowana z dowolnych bloczków posiada mnóstwo szczelin na łączeniach które należy uszczelnić ja co prawda dwuwarstwowo, ale poprosiłem murarzy o zaklejenie szczelin pionowych. Wyglądało tak: Na to poszło jeszcze 20 cm styro z felcem, więc trudno powiedzieć, czy to coś dało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 ja co prawda dwuwarstwowo, ale poprosiłem murarzy o zaklejenie szczelin pionowych. Wyglądało tak: [ATTACH=CONFIG]290358[/ATTACH] Na to poszło jeszcze 20 cm styro z felcem, więc trudno powiedzieć, czy to coś dało... Czy styropian z felcem czy bez to mniej istotne niz sposob klejenia go do sciany - czyli ramka i placki, rodzaj kleju. Wg niektorych taka dbalosc o szczeliny/spoiny pionowe w kontekscie szczelnosci jest niepotrzebna. Wg mnie podejscie wg zasady znanej w swiecie IT - multilayer security - jest jak najbardziej sluszne. Zrobilem tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) ja co prawda dwuwarstwowo, ale poprosiłem murarzy o zaklejenie szczelin pionowych. Wyglądało tak: [ATTACH=CONFIG]290358[/ATTACH] Na to poszło jeszcze 20 cm styro z felcem, więc trudno powiedzieć, czy to coś dało... Tak umieszczony styropian zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie? Ciepło odprowadzi ściana prze fundament i szczelinę między styropianem a ścianą. Kto coś takiego wymyśla? Podobno "ciepłowników" uczy się, że zimno wchodzi i sprawność jest 100 i więcej %. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Tak umieszczony styropian zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie? Ciepło odprowadzi ściana prze fundament i szczelinę między styropianem a ścianą. Kto coś takiego wymyśla? Podobno "ciepłowników" uczy się, że zimno wchodzi i sprawność jest 100 i więcej %.Znamy te dowcipy Brzęczkowski. Zmień płytę, bo jesteś nudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.11.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Tak umieszczony styropian zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie? Ciepło odprowadzi ściana prze fundament i szczelinę między styropianem a ścianą. Kto coś takiego wymyśla? Podobno "ciepłowników" uczy się, że zimno wchodzi i sprawność jest 100 i więcej %. Podobno Pan postawił już tysiące domów pasywnych w Polsce . PS szkoda że niewidzialnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 23.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Podobno Pan postawił już tysiące domów pasywnych w Polsce . PS szkoda że niewidzialnych No i na kolektorach słonecznych zna się jak nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamdaramda 23.11.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Czy styropian z felcem czy bez to mniej istotne niz sposob klejenia go do sciany - czyli ramka i placki, rodzaj kleju. Prawda. Klejone "na grzebień", bo bez kołkowania, klejem od słonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamdaramda 23.11.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Tak umieszczony styropian zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie? Ciepło odprowadzi ściana prze fundament i szczelinę między styropianem a ścianą. Kto coś takiego wymyśla? Podobno "ciepłowników" uczy się, że zimno wchodzi i sprawność jest 100 i więcej %. Rozumiem, że pytajnik w pierwszym zdaniu to figura retoryczna. Zyski zatrzyma, ale wg mnie od zysków to są okna, a nie ściany. Co do wilgoci, to raczej parę wodną zatrzyma, bo pod 20 cm styro się chyba nie wykropli. Ucieczkę przez fundament ma ograniczyć isomur: a dygresji o ciepłownikach w ząb nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.11.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Będzie ok... 20cm EPS'a na silikacie zadziała, plus od środka latexy i po sprawie ...a Pan TB niech nie głosi pierdół, ponieważ jest samodukiem i różne głupie rzeczy mu przychodzą do główki.Co nie raz udowodnił, nie mając oparcia w wiedzy, robi pisze różne niestworzone rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamdaramda 23.11.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Tak umieszczony styropian zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie? Ciepło odprowadzi ściana prze fundament i szczelinę między styropianem a ścianą. Kto coś takiego wymyśla? Podobno "ciepłowników" uczy się, że zimno wchodzi i sprawność jest 100 i więcej %. Rozumiem, że pytajnik w pierwszym zdaniu to figura retoryczna. Zyski zatrzyma, ale wg mnie od zysków to są okna, a nie ściany. Co do wilgoci, to raczej parę wodną zatrzyma, bo pod 20 cm styro się chyba nie wykropli. Ucieczkę przez fundament ma ograniczyć isomur: [ATTACH=CONFIG]290531[/ATTACH] a dygresji o ciepłownikach w ząb nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.11.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Jakie zyski w gołej nie osłoniętej przegrodzie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.11.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Jakie zyski w gołej nie osłoniętej przegrodzie:lol2: To może być tajemnica nie dostępna dla maluczkich . Ale to co wczoraj było bzdurą dzisiaj może być norma a jutro trywialne. Może kol. TB wyjaśni jak to postrzega i jak działa ten system ,bo na pierwszy rzut oka jest irracjonalne. Może ma rację? Ale to należy udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.11.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Może ma rację? Ale to należy udowodnić. Nie udowadnia się prawdy objawionej, to z definicji wykluczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JRZ 29.11.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Co powiecie na taki wynalazek?http://stiebel-eltron.informatorbudownictwa.pl/p/3689-centrala-grzewczo-wentylacyjna-z-rekuperacja-i-pompa-ciepla-lwz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Co powiecie na taki wynalazek? http://stiebel-eltron.informatorbudownictwa.pl/p/3689-centrala-grzewczo-wentylacyjna-z-rekuperacja-i-pompa-ciepla-lwzLWZ 403 11 tyś 800 Eur. LWZ 404 12 tyś. 900 Eur. Netto. Podobne robi Nibe. Też tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts