budowlany_laik 08.10.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Elektrownie wytwarzające prąd są jednak lokowane zazwyczaj z dala od osiedli mieszkalnych, ktoś kontroluje stan urządzeń, na kominach zapewne są filtry, a emisja podlega regulacjom Ministra Środowiska - prywatne domy nie podlegają. Zatem, wg mnie, co innego jest gdy możesz czerpać prąd z gniazdka właśnie z tych elektrowni, a co innego gdy na nowym osiedlu chcesz posiedzieć na tarasie albo wyjść na spacer, a zasmrodzone powietrze to uniemożliwia albo utrudnia, bo ktoś zrobił w salonie kotłownię - nie wspominając, że wdychasz to także będąc wewnątrz. I niech Ci to nie podnosi ciśnienia, bo to tylko moje zdanie. Dla mnie sprawa jest jasna - STOP EMISJI SPALIN W NOWYCH DOMACH. P.S. Też lubię ogień i mam biokominek 700W - wystarcza by zrobić "klimacik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 08.10.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A lubisz zapaszek z biokominka? Bo ja nie znoszę.Elektrownie z dala od mieszkań? W sercu Warszawy: Żerań i Siekierki. W Łodzi jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.10.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A widziałeś kiedyś dym z tych kominów.? Mam je na przeciw i od kilku lat ni hu hu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.10.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 mwie, mały quiz - oczywiście retoryczny. Który z poniższych zestawów emitujesz na swoje osiedle, a który ja, mając biokominek? 1. tlenek węgla, dwutlenek azotu, tlenek azotu, ozon, n-Heksan, butadien, benzen, styren, benzopiren, akroleina, formaldehyd, metanol, bezwodnik octowy, krezol, chinony, chlorek metylu, dioksyny, wolne rodniki, pyły i wiele innych2. para wodna i dwutlenek węgla Zdrowia życzę i więcej świadomości. I wypada wrócić do tematu wątku. Mam nadzieję, że będziesz dzielić się tu zużyciem energii Twojego domu. Jakie temperatury w domach energooszczędnych i pasywnych u Was aktualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.10.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 P.S. Też lubię ogień i mam biokominek 700W - wystarcza by zrobić "klimacik". To tyle ile potrzebuję w salonie (50m2) przy -20oC na zewnątrz. Przy dodatkowo włączonym TV przegrzewał będę chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 09.10.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Żeby to wszystko było takie czarno- białe... Gdybym chciała zmieniać świat, to po pierwsze zrezygnowałabym z samochodu i przerzuciła się na rower. Nie grillowałabym. Gdybym mogła- grzałabym gazem albo postawiłabym wiatrak; ktoś rzeknie że zawsze mogę: i owszem, ale jest jeszcze rachunek ekonomiczny i zdrowy rozsądek. Równie dobrze musiałabym się bronić, że ogrzewam prądem, bo on jakby nie było- to on z węgla jest w Polsce. A moja pompa ciepła raczej nie jest perpetuum mobile, choć za wcześnie ferować wyroki, to zdaje się, że powinna dawać z siebie więcej. Rzecz dyskusyjna, kto truje świat bardziej. Ja nie stawałam do konkursu na najbardziej "eko", a organizatorzy tego, który wygrałam, zapytani o możliwość użycia kominka- nie widzieli z tym problemu; zwracali jedynie uwagę na rozszczelnienie budynku. To taki mały off- topic, obiecuję, już więcej nie będę pisać dygresji nie na temat:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 09.10.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Swoją drogą ciekawa jestem, jak w obecnych dniach (lekkie przymrozki nad ranem, a potem duże słońce) może wyglądać dobowy rozkład temperatur w budynkach około 1,5 litrowych z niewielką lub bez akumulacji i przy założeniu, że nie rozpoczęto sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.10.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Bardzo słuszne spostrzeżenie. U mnie wprawdzie trwa jeszcze budowa.Widać jak operuje słońce. Zyski bytowe można pominąć bo bilansują się w ciągłym otwieraniem drzwi, okien. Po słonecznym dniu temperatura podnosi się o około 1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.10.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Wiecie co - potrzeba dobrej zimy i zaproszę co poniektórych do kolegi .. Kończy palić o 2-3 w nocy idzie spać .. -36 ( min) jakie w jego okolicy bywało w 2006 roku .. i +3 o godzinie 9 nad ranem .. dom drewniany... a wam się w przewraca jeśli w domu nie ma przynajmniej +22 .. W starym dworze jak mieszkałem .. woda w kuchni za kotarom w wiaderku zamarzała .. A jak będzie w domu zawsze co najmniej +18 to jest tem happy .. dla mnie temperatura +22 to już jest upał.. oczywiście wykład ten jest totalną prawie mniemanologią ..i moją bardzo subiektywną opinią .. budynkach około 1,5 litrowych taki budynek potrzebuje też rozsądku . bo na wiwat można grzać .. pytanie tylko czy jest sens .. Źle wam w lipcu i +15 st .. Obecny budynek potrzebuje w tej chwili ile ? jakieś 2800 -3200 wat na wyrównanie temp wewnątrz i zatrzymanie spadku z +20 i niżej .. ale nikt tego spadku nie wyrównuje .. jest w tej chwili +18,5 st wewnątrz i bardzo dobra temp do pracy .. Teraz trzeba by było użyć z 2x tyle energii ruszając piec... wieczorem będzie pyknięcie w grzejniki .. A jeśli ja przy -30 mam mieć i będę chciał mieć 1,5 kW strat .. a taki mróz zdarza się raz na 5 lat w moim regionie .. Edytowane 9 Października 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.10.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 u nas 23*C, ale pomieszkujemy tylko weekendami, właściwie brak zysków bytowych. nie grzejemy jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.10.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 U mnie 23 w nocy a do 26 w dzień jak okna odsłonie przy zewnętrznej - 1 w nocy + 7 w dzień ciekawe kiedy zacznę dogrzewać bo jak narazie to tylko schładzam bo jak zacznie żona gotować to uff . W Nowo powstałym budynku ocieplanym w październik /listopad wyszło mi zużycie 7W/m2 ale teraz wyjdzie chyba mniej. bo w zeszłym roku przy takich temp to w domu było 17/18 c bez kominka bez CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 06.03.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Witam. 3 zima w moim domku który miał być pasywny ale wyszedł chyba 2,6 litrowy.Powiem tak budowa jest nie droższa nie tańsza od tradycyjnego domu.U mnie wydałem więcej na okna +3000 na izolację + 5000 na rekuperację z gwc rurowym 8000 Gwc 56m bierzacych rur kanalizacyjnych przy -17 dogrzewa do 3,5cNie wydałem na instalację C.O-30 tyś Koszt ogrzewania u mnie z kominka z płaszczem wodnym + nagrzewnica kanałowa w ręku + 1 kaloryfer 50x60 to 5 MP drewna na 5 miesięcy dla 3 osób dorosłych i 2 dzieci.Odpowiedzieć sobie sami czy to się opłaca.Pozdrawiam wszystkich oszczędnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.03.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 System ogrzewania oparty na kominku z płaszczem to według mnie jeden wielki dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 06.03.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 5 MP drewna na 5 miesięcyNo to niezła kotłownia w salonie , duży masz dom ? 5MP drewna to ok 12000 kwh , to bardzo dużo , może masz kominek z niską sprawnością . Nie wydałem na instalację C.O A ile wydałeś na kominek? , który oczywiście , nie jest CO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.03.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Koszt ogrzewania u mnie z kominka z płaszczem wodnym + nagrzewnica kanałowa w ręku + 1 kaloryfer 50x60 to 5 MP drewna na 5 miesięcy dla 3 osób dorosłych i 2 dzieci. Odpowiedzieć sobie sami czy to się opłaca. Pozdrawiam wszystkich oszczędnych A ile masz metrów 2. bo na 2,6 litra to nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 05.06.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 (edytowane) Na Pomorzu upały. Od poniedziałku max 31,5-32*C na zewnątrz. Startowałem z temp. wewnętrzną rano:- poniedziałek 21,8*C,- wtorek 22,5,- środa 22,9 (max na zewnątrz 32,8*C w cieniu),- czwartek 23,2,- piątek 23,4.I koniec upałów na razie.Nie odczuwałem dyskomfortu w domu przy tych temperaturach.Rolety od wschodu były zamykane, reku na 150 m3/h z by-passem + GWC. Jak u Was temperatura w domkach energooszczędnych? Edytowane 7 Czerwca 2019 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.06.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Jak u Was temperatura w domkach energooszczędnych? zewnętrzna od niedzieli codziennie około 27°C, w nocy spada do 16°C. jako że oboje pracujemy, to przez większość dnia rolety zasłaniają całe okna, do tego GWC i jak do tej pory maksymalnie było w domu 22,4°C, ale temperatura powoli rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.06.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 zewnętrzna od niedzieli codziennie około 27°C, w nocy spada do 16°C. jako że oboje pracujemy, to przez większość dnia rolety zasłaniają całe okna, do tego GWC i jak do tej pory maksymalnie było w domu 22,4°C, ale temperatura powoli rośnie. A u mnie cały dzień ktoś w domu, i gdyby nie klima to byśmy się usmażyli (drzwi tarasowe otwierane dziesiątki razy dziennie i duże zyski bytowe - rolety nawet gdybym miał to nijak nie pomogą bo byłoby jak w piwnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Złamałem swoje zasady i cały czerwiec stosowałem klimę dla biedoty. Wietrzyłem nad ranem od ok 4:30-6:00. Wyszło nie najgorzej parter ok a piętro w razie dużych i długich upałów pewnie byłoby spalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.07.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Złamałem swoje zasady i cały czerwiec stosowałem klimę dla biedoty. Wietrzyłem nad ranem od ok 4:30-6:00. Wyszło nie najgorzej parter ok a piętro w razie dużych i długich upałów pewnie byłoby spalone. [ATTACH=CONFIG]431970[/ATTACH] Jakbyś dzisiaj budował drugi raz z wiedzą, ile co Cię kosztowało (na instalacje) to jak byś do tematu podszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts