gosciu01 07.01.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Na wiosnę wychodzę z ziemi z budową. Nie miałem kłopotu z frezowanym styropianem. Kilka % drożej ale robią do 30 cm. Pewnie zależy od producenta. Chociaż jeszcze nie zamawiałem. Co do kołkowania to będę robił tak: nawiercam otwór 6-7 cm średnicy i głębokości 3 cm montuję kołek zaślepiam otwór gotowym styropianowym krążkiem-korkiem. W katalogach widziałem kołki nawet 40 cm długości (niemieckich katalogach ejot fischer). Jezier, gratuluję podjęcia się nowego wyzwania ! Witam w klubie notorycznie budujących Opisałeś może gdzieś na forum założenia nowego projektu ? Wielkość technologia, bilans itd. ? Możesz zapodać linke ? Ciekaw jestem Twoich przemysleń i wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 No i co z tym fantem? Bez frezu to do dupy raczej będzie ja mam bez frezu, w szczeliny poszła pianka poliuretanowa, myślę że mam 100 razy lepiej niż frezowany czy klejony 2x na zakładkę tyle, że to upier...wa robota i trzeba uważać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.01.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Nie opisywałem domu, który buduję. Nie liczyłem jeszcze wszystkiego dokładnie. Pod koniec roku miałem dużo roboty i zostawiłem sobie wszystko na zimę.Właściwie to nic specjalnego nie będę wymyślał. Zależy mi na tym nowym paszporcie energetycznym i skupię się aby zdobyć certyfikat A. Dom będzie miał ok. 180 m2 + garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 07.01.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 gosciu01 - a jaki styropian/producenta polecasz?mpoplaw - jaką piankę zastosowałeś? I jak to robiłeś?dzk i pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 ale bez kołkowania, tylko na klej to tylko jednowarstwowo ! Norma mówi, że do którejś tam kondygnacji kołokwania można nie robić. Szczegółow nie pamiętam. Najbardziej narażone są narożniki budynku na dzialanie wiatru. No i jednowarstwowo to tylko frezowany. Może pomyśl o styropianie gr. 25 cm /0,032, ostatnio trochę potaniał. Zaoszczędzisz na kołkach, jesli tą metodę obierzesz. Ja planowałem 30 cm tego własnie 0,032 . A co do kołkowania to pomyślałem że zrobię tak jak pisaleś i pisze jezier: Mając 30 cm warstwę, wywiercę otwor na główkę kołka, dam najdłuższy kołek i to co wytnę wsadzę w otwór z powrotem. Ale jeśli bez kolków to muszę poczytać. No i co z tym fantem? Bez frezu to do dupy raczej będzie ja mam bez frezu, w szczeliny poszła pianka poliuretanowa, myślę że mam 100 razy lepiej niż frezowany czy klejony 2x na zakładkę No to tej pianki chyba trochę poszło, i chyba bylła niskorozprężna (?) i chyba wypełniałeś kiedy już w 100% styropian byl przyklejony aby się przy piankowaniu nie porozchodził? Jezu i ile roboty . A szczeliny, rozumiem, zrobiłeś "ciuteńkie" (nie łączyłeś dokładnie czoła do czoła?) aby włożyć tam piankę czy jak? Może masz zdjęcie? Kurcze jaki producen robi z frzem na zakładkę 30 cm? Zaden z jakich pytałem . Poza tym ceny są takie że bardziej opłacałoby się kupić grubszy ale tańszy/1m3 niż cieńszy ale droższy/1m3 i zakładając oczywiście taki sam współ. U, bo tańszy wychodzi trochę taniej, tylko że skoro mam mieć 30 cm lepszego to nie dam 38 cm gorszego a 0,04 W/m2*K a 0,032 W/m2*K to jest nie mała różnica. Cholera nie sądziełm ze z takim g... będą problemy ech. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 A jak od strony technicznej wygląda wycięcie tych walców w styropianie - bo nie potrafię sobie wyobrazić, jak wyciąć walec nie tnąc na styropianu na wylot? Po wycięciu koła, walec się wyrywa czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 A jak od strony technicznej wygląda wycięcie tych walców w styropianie - bo nie potrafię sobie wyobrazić, jak wyciąć walec nie tnąc na styropianu na wylot? Po wycięciu koła, walec się wyrywa czy jak? ja bym zapytał, jak takie walce wyciąć na łączeniach płyt przy kolkowaniu? Coś tu jest: http://forum.muratordom.pl/post2084275.htm?highlight=styropian%20bez%20ko%B3kowania#2084275 http://forum.muratordom.pl/post2080129.htm?highlight=styropian%20bez%20ko%B3kowania#2080129 Ktoś napisał że 20, 30 cm już lepiej kołkować bo to dużo. Też ktoś napisał że kołki z trzpieniem plastikowym 18 cm się lamią a innych niż tworzywowe jeśli już to nie chce ze względu na mostki. Nic więcej nie widzę. Na necie tylko znalałem info że najlepiej najpierw zagruntować ścianę i lekką całą posmarować klejem i płyty styro też całe posmarować klejem, i że klej "Dryvirt" jest bardzo dobry aby tylko kleić. Ale cały czas nie mogę z tym frezem ... . Pianka w łączenia om grubości 30 cm ..., ja na całą grubość pianką nie dostanę się, ma za krótką rurkę. Poza tym mpopłav za cholerę nie widzę jak w te szczeliny na łączeniach wciskałeś piankę, pzecież jeśli czoła do siebie dochodziły to nie da rady dać pianki równiutko w całą szparkę, trrebaby chyba nie do końca stykać te płyty aby Ładnie wypelnić pianką? A poza tym już nie wiem nic . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 07.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 kołki dawali po rogach tak jak w instrukcji, Tak dla pocieszenia teraz podobno kołki na rogach nie są cacy. Należy kołkować po środku i z dala od brzegów MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 BTW robota pianką teraz dla mnie miła łatwa i przyjemna, mówię to po zużyciu łącznie 240 pianek 750 ml, większość poszła w piwnicę w ścianę 3W A w której hurtowni tyle mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.01.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Ale cały czas nie mogę z tym frezem ... A kogo pytałeś o styropian? Ja mogę mieć bez problemu Styropol z frezem do 30 cm grubości. 5 lat temu Austrotherm chciał mi zrobić z frezem dowolną grubość. Na stronie ICMARKET można zamówić Termo Organika - Styropian Platinum Plus-ściana - współczynnik przewodności cieplnej λdekl: max 0,031 W/mK - reakcja na ogień: E - Wymiart płyty: 1000 x 500 x od 10 [mm] wg życzeń klienta (co 10 [mm]) Płyta może być wykańczana na boku na pióro-wpust lub zakładkę. Co do kołków to ten jest fajny: http://www.fischer.de/befestigung/de/poc/bilder/Fischer/Produktbilder/P_P_TERM10L01_F_%23SALL_%23AIS_%23V1.jpg Metalowy trzpień zagłębia się w kołku na sporo centymetrów a najdłuższy kołek ma ponad 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Ale cały czas nie mogę z tym frezem ... A kogo pytałeś o styropian? Ja mogę mieć bez problemu Styropol z frezem do 30 cm grubości. 5 lat temu Austrotherm chciał mi zrobić z frezem dowolną grubość. Na stronie ICMARKET można zamówić Termo Organika - Styropian Platinum Plus-ściana - współczynnik przewodności cieplnej λdekl: max 0,031 W/mK - reakcja na ogień: E - Wymiart płyty: 1000 x 500 x od 10 [mm] wg życzeń klienta (co 10 [mm]) Płyta może być wykańczana na boku na pióro-wpust lub zakładkę. Co do kołków to ten jest fajny: Pytałem w styropex`ie i swisspor, tu i tu bez frezu, co do Termoorganiki spotkałem się z 2 opiniami negatywnymi o tej firmie i jakoś tak niezbyt. A Styropol ma jakiś ciepły styro czy ma tylko zwykły na ścianę bo nic takiego jak lambda czy platinum plus nie znalazłem u nich. A co do kołków to chcę popytać producentów o wykonanie indywidualne dl. 40 cm i z trzpieniem plastikowym tylko że z platikowymi są tylko do 22 cm i raczej nie do betonu komórkowego nie wiem czemu .. To jest też ładne , ciekawe jaka cena: http://www.marmorit.de/html/seiten/product;produkt-katalog;termoz-8n-8u-10l;product,2712;3,de.html pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.01.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Niewielu producentów styropianu ma w ofercie z neoporem. Ale może w przyszłym roku jacyś przybędą. Słyszałem, że styropol przymierza się do takiego produktu. A kołek z twojego linku to ten sam co na zdjęciu z mojego posta Dotarłem do projektu metody określania charakterystyki energetycznej budynków. Który przygotowało Grono ponad 80 ekspertów, w skład którego wchodzili przedstawiciele stowarzyszeń producentów materiałów budowlanych, wyższych uczelni i ośrodków badawczych, izb inżynierów budownictwa i Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Nie podoba mi się ten projekt ale chyba nie mam wyboru i chcąc dostać certyfiat A będę musiał się nim kierować. Najgorsze, że praktycznie narzuca rozwiązania których nie chciałbym stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 j-jnie przesadzaj z tymi metalowymi trzpieniami,u mnie wychodzi dodatkowa strata jakieś 50W na sezon,dla plastikowych 10-15W - różnica 35-40W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 gosciu01 - a jaki styropian/producenta polecasz? dzk i pzdr. -romwis nie wiem jeszcze, ocieplał to ja będę za grubo ponad rok, Obecnie rozpatruję tylko te, które mają wspł 0,031-0,033 : Termoorganika, Swisspor. Termoorganika miała podobno kiepską partię, co odbiło się echem, ale to dobry producent i każdemu może zdarzyć się wpadka. Trzeba "trzymać rękę na pulsie". Dobry dostawca wymieni Ci bubla, a tynkarze i tak przecierają przed położeniem siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 j-j nie przesadzaj z tymi metalowymi trzpieniami, u mnie wychodzi dodatkowa strata jakieś 50W na sezon, dla plastikowych 10-15W - różnica 35-40W. gościu01, Kolek ze stali nierdzewnej w ilości 4 /m2 o średnicy 10 mm daje dodatek równy 0,03, czy to mało (?), wg mnie- nie. Dodaj dodatek za mostki; okna, naroża, drzwi- dodatek równy ok. 0,05 dodaj dodatek za kołki- 0,03 (przy tylko 4/1m2) wychodzi dodatek ok 0,08 i z np. U=0,1 robi się 0,18- wg mnie należy dbać o szczególy mocno, bo to dużo! Weź też pod uwagę- to nie warte uwagi, potem coś jeszcze dojdzie nie warte uwagi, a na koniec sumując zbierze się "kupka in minus" i się zrobi 5- litrowy. Sam wiesz że trzeba o wszystko bardzo dokladnie zadbać. Nie po to przecież dajemy 30 cm na scianę aby zmarnowac to drobiazgami. Frez też jest przecież istotny a taki drobiazg. Ta strona niemiecka też świadczy o tym że kolki są istotne skoro są specjalne dla domów pasywnych. Jezier, nie zauważyłem że to to samo . Co do współczynnika lambda styropianu: Nie wiem czy zauwazyliście ale jest podawana zazwyczaj dla 10 st. C a lambda maleje wraz ze zmniejszaniem się temp. więc jest coraz korzystniej im zimniej . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 wg mnie należy dbać o szczególy mocno, bo to dużo! Tutaj zgadzam się w całej rozciągłości. Weź jednak pod uwagę, że te kołki właśnie po to się wpuszcza w styropian i zatyka tą zatyczką, a dla wymagających można dać dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.01.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 No dostałem info z hurtowni z odnośnie termoorganiki i chcą 217 zł/m3 zrobią mi z zakladką ale cena kosmiczna ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Dodaję - Styropol też przed chwilą odpadł, zakładki nie zrobią . O kolki 40 cm pytam też i na razie wszystko odpadło, czekam na informację od: firmy: Arme- łączniki penga- jutro mam dostać informację ale wątpię, skoro Koelner nie robi też 40 cm, dopiero zaczynają z 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.01.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Panowie, czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda przekrój temperatury w wymienniku krzyżowym? Próbowałem sobie to zamodelować i wychodzi coś takiego jak na obrazku poniżej: http://lh6.google.pl/jajozaza/R4OO5EhyHnI/AAAAAAAABEE/bYTsTyIUr_Y/s800/reku.gif Po lewej jest przekrój temp. dla powietrza usuwanego, po prawej dla nawiewanego. Strzałki pokazują kierunek przepływu. Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Dodaję - Styropol też przed chwilą odpadł, zakładki nie zrobią . O kolki 40 cm pytam też i na razie wszystko odpadło, czekam na informację od: firmy: Arme- łączniki penga- jutro mam dostać informację ale wątpię, skoro Koelner nie robi też 40 cm, dopiero zaczynają z 30 cm. Wkręt-Met robi 30 cm kołki z trzpieniem nylonowym kołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts