Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie, czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda przekrój temperatury w wymienniku krzyżowym?

Próbowałem sobie to zamodelować i wychodzi coś takiego jak na obrazku poniżej:

...

Ciekawe, ale w jakim celu ?

Zamierzasz samodzielnie budować wymiennik ?

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodaję - Styropol też przed chwilą odpadł, zakładki nie zrobią :(.

O kolki 40 cm pytam też i na razie wszystko odpadło, czekam na informację od: firmy: Arme- łączniki penga- jutro mam dostać informację ale wątpię, skoro

Koelner nie robi też 40 cm, dopiero zaczynają z 30 cm.

Wkręt-Met robi 30 cm kołki z trzpieniem nylonowym

kołki

Rewelacja, nie znalazłbym :)

Dzięki Jezier!!!

Może zapytam o 40 cm albo choć o 34 cm dla tych ktore wchodza w ścienę na 4 cm :). A ostatecznie jeśli nie da tak rady to chyba powycinam w styropianie te krążki :), tylko jeszcze nie wiem co z tym styropianem ech .. :(

Jezier a te krążki do zatykania z tą maszyną do wiercenia ile kosztują?

Może mozna kupić samą taką końcówkę cieńką do wiercenia otworków.

Ja mam taką kiedy wiercilem dziury w rurze do GWC ale to taka końcowka metalowa gruba do betonu wręcz a tu wystarczylaby jakaś taka cieńka z zebami aby powiercić w styro.

Jeszcze jedno- panowie uważam że jeśli Termoorganika zrobią 30 cm z zakłądką ze zwykłego styro- ściana to nie będę szalał na Platunum + bo to cena szaleństwo, czy sie ze mną zgadzacie, szukam potwierdzenia ?:)

pzdr.

Panowie, czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda przekrój temperatury w wymienniku krzyżowym?

Próbowałem sobie to zamodelować i wychodzi coś takiego jak na obrazku poniżej:

...

Ciekawe, ale w jakim celu ?

Zamierzasz samodzielnie budować wymiennik ?

Wymiennik nie. Bardziej dla zaspokojenia własnej ciekawości, bo nigdzie w sieci nie potrafię znaleźć takiego przekroju, a chciałbym wiedzieć jak to naprawdę się odbywam "tam w środku".

Ja juz prawie zamówiłem styro zwykły 30 cm z frezem- sciana z Termoorg. .

Cena pomiędzy nim a nstp. platinum prawie 2 x droższa- szaleństwo dla różnicy w U równej prawie 0,03 W/m2*K

ale kurcze- U będzie dla samego styro albo 0,11 (dla Platinum +) albo 0,14 W/m2*rok (dla zwyklego) ... ech

No i odpadł wkręt-met- nie są w stanie zrobić powyżej 30 cm długości kołków :(.

Tak więc kolki tylko u Niemców :( albo zabawa w zatykanie :(.

BTW robota pianką teraz dla mnie miła łatwa i przyjemna, mówię to po zużyciu łącznie 240 pianek 750 ml, większość poszła w piwnicę w ścianę 3W

Do wypełniania ścian 3W pianka montażowa nie jest dobrym rozwiązaniem. Znacznie lepiej jest zastosować piankę dwuskładnikową, takie np jak przedstawiono tutaj: http://www.polychem-systems.pl/polska/index2.php?s=sztywna.htm

Masz 2 składniki A i B, mieszasz je mieszadłem, wlewasz do przegrody , zamykasz i płyn zaczyna się spieniać w piękną pianę. Tak uzyskana pianka jest dużo lepsza od montażowej no i na pewno jest bardziej ekonomiczna. Pianka dwuskładnikowa w przeciwieństwie do montażowej może mieć zamkniętą strukturę porów więc nigdy całkiem nie zamoknie i nie straci swoich własności.

Zadałem dzisiaj pytanie w hurtowni o ceny. O krążki, o kołki do 42 cm, o styropian z neoporem 30 cm z zakładką. Wszystko na zamówienie więc czekam na odpowiedź.

Znaczy się dajesz 30cm Platinum Plus?

Ja planuję 20cm Platinum Plus.

Ściany (+/-):

PN: 50m2 + 5m2 okna

WSCH: 49m2 + 21m2 okna

PD: 50m2 + 15m2 okna

ZACH: 49m2 + 6m2 okna

Strop: tu będzie poddasze użytkowe + 30cm wełny

Podłoga: Legalett 16cm styro.

Grzeję prądem.

Czy wystarczy? Może od PN trochę grubiej?

MCB

Przytpomnę co powyżej było:

http://www.marmorit.de/html/seiten/product;produkt-katalog;termoz-8n-8u-10l;product,2712;3,de.html

Są ze stalowym gwoździem ale dla domów pasywnych.

co to znaczy 0,002 W/K ?

To oznacza, że 0,002 W/K i na 1 m2 bez względu na ilość kołków na 1 m2?

Czy oznacza że 0,002 na każdy kołek w m2?

Czy jeszcze inaczej?

Jeśli to drugie to przy 4 kołkach na 1 m2 mamy prawie dodatek równy 0,01 W/m2*K- niezbyt skoro przy tworzywowyych w zasadzie byłoby "0".

pzdr

Dotarłem do projektu metody określania charakterystyki energetycznej budynków. Który przygotowało Grono ponad 80 ekspertów, w skład którego wchodzili przedstawiciele stowarzyszeń producentów materiałów budowlanych, wyższych uczelni i ośrodków badawczych, izb inżynierów budownictwa i Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.

Nie podoba mi się ten projekt ale chyba nie mam wyboru i chcąc dostać certyfiat A będę musiał się nim kierować. Najgorsze, że praktycznie narzuca rozwiązania których nie chciałbym stosować.

Witam :)

gdzie mogłabym znaleźć ten projekt?

A jakich to rozwiązań wolałbyś uniknąć?

my będziemy mieć elektryczne ogrzewanie podłogowe... za jakiś czas :):)

pozdrawiam

Chodzi o to, że mógłbym zbudować dom pasywny i dostać certyfikat energetyczny C. Ale są też sposoby aby budując dom spełniający tylko normy izolacyjności dostać certyfikat A.

Metodę określania charakterystyki energetycznej budynku można ściągnąć:

http://www.buildingsplatform.eu/epbd_publication/doc/s012-015_p.pdf

Kiedyś ten tekst był na stronach ministerstwa budownictwa jako projekt rozporządzenia. Ale nigdy go nie uchwalili. Pewnie pod koniec 2008 r. jak sie bedzie zbliżał termin 1 stycznia 2009 to w pośpiechu go uchwalą.

Z drugiej strony jak na 80 ekspertów to się nie wysilili.

ehh może i się nie wysilili... ale chyba sie muszę na jakieś studia techniczne zapisać bo dla mnie to jakby po chińsku było napisane :-? :-? :-?

miałam cichą nadzieję, że to będzie napisane bardziej przystępnym :) może jak to kilka razy przeczytam to mi się troszkę rozjaśni w głowie :D

a wracając do tego rozporządzenia, to podejrzewam, że jeśli projekt był pisowski, to teraz ma małe szanse na uchwalenie... no chyba, że faktycznie nasi politycy obudza się pod koniec roku zdziwieni i zaskoczeni co najmniej jak nasi drogowcy zimą :)

Chodzi o to, że mógłbym zbudować dom pasywny i dostać certyfikat energetyczny C. Ale są też sposoby aby budując dom spełniający tylko normy izolacyjności dostać certyfikat A.

w takim razie do tej pory byłam w błędnym przekonaniu, że dom pasywny lub zbliżony do pasywnego to jest coś do czego musimy dążyć aby uzyskać klasę energetyczną A.

:-? :-? :-?

Ja poszukalem i poczytalem tu i uwdzie. Wychodzi na to ze certyfikat to nie jest wystawiany tylko za zapotrezbowanie na energie do ogrzewania, ale rowniez za sposob uzyskiwania cwu, jakosc, rodzaj instalacji wewnetrznych. Zeby dostac A to fsktycznie trzeba troszke pokombinowac bo sam pasywny moze nie wystraczyc. Dodatkowo OZC bedzie dostepny niedlugo jako wersja 4.0 z nowymi unijnymi normami bo te z OZC 3.0 sa oparte na PN, a te z kolei odbiegaja i to podobno czasem sporo od unijnych - mam na mysli wyniki obliczen. Rozne sa sposoby okreslania dla roznych parametrow, cieplej od tego w domu nie zrobi sie ale wynik moze byc np. na korzysc przy certyfikowaniu domu. We wspomnianym tekscie (ten z linku) nie ma szczegolow jak obliczyc sobie samemu, to sa tylko ogolne wytyczne. Chociazby tabela ze sprawnoscia zrodel ciepla nie obejmuje PC, a jezeli PC to jakie maja ZD a jakie ZG etc, wspolczynnik wagi dla roznych rodzajow nosnikow ciepla itp., itd.

Pzdr.

Kiedyś ten tekst był na stronach ministerstwa budownictwa jako projekt rozporządzenia. Ale nigdy go nie uchwalili. Pewnie pod koniec 2008 r. jak sie bedzie zbliżał termin 1 stycznia 2009 to w pośpiechu go uchwalą.

Z drugiej strony jak na 80 ekspertów to się nie wysilili.

Tak na prawdę, to chyba dr Panek i któryś z profesorów Politechniki Warszawskiej (nie pamiętam nazwiska) głównie tworzyli tę metodę. Te 80 osób to chyba znacznie później "doszło" ;). Pamietam jak na jakimś szkoleniu 2 lata temu wręcz jeden z naukowców zarzucił siedzącej obok pani z ministerstwa budownictwa, że ministerstwo nic nie robi w tej sprawie, a cała metodologia obliczania charakterystyki energetycznej budynku jest opracowywana społecznie przez kadrę PW.

Bezpośredni link do projekt rozporządzenia jest tutaj, na stronie resortu chyba rzeczywiscie nie ma o nim żadnej wzmianki.

W swoim poście : http://forum.muratordom.pl/post2239812.htm#2239812 pisałem o pomiarach temperatury pod dachówką.

Dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar. Temperatura zewnętrzna w cieniu była ok. 5 st. C.

Na parterze budynku (aktualnie nieogrzewanego) temperatura wynosiła 6 st. C.

Pod dachówką temperatura wynosiła 11 st. C. Taka sama temperatura panowała na nieogrzewanym poddaszu.

Może dodam jeszcze, że pogoda była słoneczna :).