j-j 10.01.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nieźle się nagrzało poddasze. A masz je użytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Chodzi o to, że mógłbym zbudować dom pasywny i dostać certyfikat energetyczny C. Ale są też sposoby aby budując dom spełniający tylko normy izolacyjności dostać certyfikat A. Metodę określania charakterystyki energetycznej budynku można ściągnąć: http://www.buildingsplatform.eu/epbd_publication/doc/s012-015_p.pdf Przeanalizowałem metodę określenia charakterystyki energetycznej budynku i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić klasę energetyczną C dla budynku pasywnego. Przecież metoda ta porównuje parametry energetyczne badanego z budynkiem referencyjnym, który jak to zrozumiałem ma spełniać aktualne minimalne wymagania techniczne, np. U dla ściany 0,3W/(m2*K). W domu pasywnym wszystkie te elementy będą wielokrotnie niższe, tak więc moim zdaniem bez problemu uzyska on klasę energetyczną A. Czyżbym się mylił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.01.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nieźle się nagrzało poddasze. A masz je użytkowe? Docelowo będzie użytkowe. Jednak w tej chwili ociepliłem strop nad parterem (paroizolacja + 2x12cm styropianu). Dach pokryty dachówką, pod którą jest położona membrana wysokoparoprzepuszczalna. Jak wygląda moje poddasze (jeszcze przed ociepleniem stropu) możesz zobaczyć w moim dzienniku : http://forum.muratordom.pl/post2197798.htm#2197798 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.01.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Przeanalizowałem metodę określenia charakterystyki energetycznej budynku i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić klasę energetyczną C dla budynku pasywnego. Przecież metoda ta porównuje parametry energetyczne badanego z budynkiem referencyjnym, który jak to zrozumiałem ma spełniać aktualne minimalne wymagania techniczne, np. U dla ściany 0,3W/(m2*K). W domu pasywnym wszystkie te elementy będą wielokrotnie niższe, tak więc moim zdaniem bez problemu uzyska on klasę energetyczną A. Czyżbym się mylił ? Jutro zrobię arkusz aby zasymulować jak zmienne wpływają na klasę energetyczną. Możliwe, że zasugerowałem się na wyrost jedną tabelą ze współczynnikami korygującymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jezier, dostałem info od przedstawiciela w Polsce Knaufa tego kołka dla pasywnych, ale powiedział że nikt nigdy nie zamawiał i nie ma szans aby sprowadzić mimo że to Knauf też . Obiecał popytać gdzie moe coś da się zrobić. Pytał też ile chcę. Gdyby się tu nas trochę zebrało na dłuższe kołki to może coś by się wykombinowało. Ktoś zainteresoowany ? Jezier jaka jest średnica tych zatyczek ejot`a, i grubość (?) bo pasowaloby wziąć np. kolek Wkręt- meta (mają do 30 cm tworzywowe) i tymi zatyczkami zatkać. I zastanawiam się jak oni po wycięciu tego otworu na zatyczkę usuwają styropian, przecież trzeba ten styro uciąć od wewnątrz aby go usunąć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 11.01.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 I zastanawiam się jak oni po wycięciu tego otworu na zatyczkę usuwają styropian, przecież trzeba ten styro uciąć od wewnątrz aby go usunąć. No to, to, to. Też o to właśnie pytałem, wyrywają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.01.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jeśli wierci się takim czymś w styropianie to niczego nie trzeba wyrywać.http://www.ejot.pl/picture/katalog/kzs6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 11.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jeśli wierci się takim czymś w styropianie to niczego nie trzeba wyrywać. http://www.ejot.pl/picture/katalog/kzs6.jpg No ale wtedy nic z styropianu nie zostaje A tu chodzi o to, że wywiercony kawałek użyć w formie zatyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.01.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Zatyczki też się kupuje. Jak wiercisz na połączeniu płyt to zatyczka miałaby 2-3 części http://www.ejot.pl/picture/katalog/kzs5.jpgW katalogu widziałem 60 i 70 mm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.01.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzięki Jezier. Masz już wycenę może? Co do kołków jeszcze:Te kolki Wkręt-met`a z linku poniżej są super, są tworzywowe, i w zasadzie nie będzie mostka termicznegohttp://www.wkret-met.com.pl/produkty/zamocownia_izolacji_termicznych_fasady_dachy/lacznik_fasadowy_do_mocowania_izolacji_termicznej_z_trzpieniem_tworzywowym/ U mnie jest tylko taki problem, że265mm(długośc kołka)-40mm(gł. zakotwienia)=225 mm a 300mm-225mm=75 mmi tyle będę musiał czymś wypełnić.Te zatyczki mają chyba 2 cm więc musiałbym ich kupić 4 x więcej niż kołków.4 zatyczki na 1 kołek, trochę by tego musialo być.Ale caly czas mam nadzieję, że gdzieś coś da radę skołować kołki 400 mm, ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Czekam na ceny. Inwentaryzację mieli. Obiecali w przyszłym tygodniu zająć się moim zapytaniem ofertowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Przeanalizowałem metodę określenia charakterystyki energetycznej budynku i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić klasę energetyczną C dla budynku pasywnego. Przecież metoda ta porównuje parametry energetyczne badanego z budynkiem referencyjnym, który jak to zrozumiałem ma spełniać aktualne minimalne wymagania techniczne, np. U dla ściany 0,3W/(m2*K). W domu pasywnym wszystkie te elementy będą wielokrotnie niższe, tak więc moim zdaniem bez problemu uzyska on klasę energetyczną A. Czyżbym się mylił ? Przeanalizowałem dzisiaj metodę wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku. Ogrzewanie domu i ogrzewanie wody jest ściśle ze sobą powiązane. Jeśli będę się koncentrował na wybudowaniu jak najcieplejszego budynku a wodę będę podgrzewał jak w budynku referencyjnym to: Gdy w domu mają mieszkać 4 osoby to przy domu pasywnym (15 kWh/m2) dostanę C Przy domu który na ogrzewanie potrzebuje 0 kWh/m2 dostanę D. Bez oszczędzania energii potrzebnej na przygotowanie CWU nie warto zbudować domu cieplejszego niż 3 litrowy. Możemy też pozbyć się domowników i mieszkać samemu wtedy w ciepłym domu dostaniemy B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 12.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Jezier, nie rozumiem tego wyznaczania składowej wskaźnika charakterystyki zapotrzebowania na energię - czy tam się podstawia po prostu różne systemy ogrzewania, jeżeli masz np. w domu kilka różnych (wtedy n = liczba różnych systemów)? I pytanie retoryczne: dlaczego energia elektryczna została tak zdyskryminowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 mam w planach coś takiego : Wymiennik na wodę szarą jest mojego pomysłu i jeszcze go nie opatentowałem. Polega to na tym, że wodę dzielę w domu na brudną ( toaleta ) i szarą ( wanna, prysznic itp. ). Woda szara poprzez filtr grawitacyjny-osadnikowy wpływa do beczki 200 litrów i z niej przelewa się do drugiej beczki 200 litrów i dalej do instalacji sanitarnej. W beczkach zanurzone są zasobniki, każdy po ok. 50 litrów ( to nie przypadek ), w których przepływa przeciwprądowo woda z sieci, podnosząc temperaturę. Pomierzyłem wcześniej temperatury i następnie policzyłem całość i tak dobrałem konstrukcję aby wszystko współpracowało - prosta jak budowa dwóch cepów, ale pare knifów jest. Można liczyć na ok. 10-12K odzysku ciepła. A podgrzać codziennie 150 litrów o 10K przez cały rok to już konkretne pieniądze. Szczególnie, że całość to koszt 1000-1200 zł. Tyle, że samemu trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Jezier, nie rozumiem tego wyznaczania składowej wskaźnika charakterystyki zapotrzebowania na energię - czy tam się podstawia po prostu różne systemy ogrzewania, jeżeli masz np. w domu kilka różnych (wtedy n = liczba różnych systemów)? I pytanie retoryczne: dlaczego energia elektryczna została tak zdyskryminowana? Jeśli masz różne systemy to wyciąga się średnią ważoną współczynnika wagi. Przykład połowa mieszkań ogrzewana jest prądem a połowa gazem to współczynnik w=1,75 Na początku też myślałem, że energia elektryczna została zdyskryminowana, ale po przeczytaniu wydaje mi się, że wcale nie musi tak być. Jeśli to jest nowobudowany dom to w budynku referencyjnym uwzględniamy chyba ten sam system grzewczy czyli np. prąd. Wtedy współczynnik w jest obojętny. Co innego gdybyśmy chcieli w istniejącym budynku zmienić np. z węgla na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.01.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Jeśli to jest nowobudowany dom to w budynku referencyjnym uwzględniamy chyba ten sam system grzewczy czyli np. prąd. Wtedy współczynnik w jest obojętny. Co innego gdybyśmy chcieli w istniejącym budynku zmienić np. z węgla na prąd. Cały czas trzeba pamiętać do czego służy ta metoda - ma ona określić klasę energetyczną konkretnego budynku. Budynek ten porównuje się z budynkiem referencyjnym przy założeniu, tak ja to przynajmniej rozumiem, tych samych nośników energii, co w domu certyfikowanym, tych samych powierzchni przegród, tego samego rodzaju wentylacji, itp. Jeżeli w budynku zmienimy ogrzewanie z węgla na prąd, to prawdopodobnie budynek ten zmieni klasę energetyczną, chociażby poprzez inną sprawność instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 ...Jeśli to jest nowobudowany dom to w budynku referencyjnym uwzględniamy chyba ten sam system grzewczy czyli np. prąd. Wtedy współczynnik w jest obojętny. Co innego gdybyśmy chcieli w istniejącym budynku zmienić np. z węgla na prąd. Nie do końca to tak ma być. Dopóki nie ma przepisów wykonawczych to możemy bazowac tylko na projektach tych przepisów. Zgodnie z nimi - budynek referencyjny to: referencyjnym budynku albo referencyjnym lokalu mieszkalnym – należy przez to rozumiec budynek albo lokal mieszkalny o takich samych wymiarach i współczynniku kształtu jak budynek albo lokal mieszkalny oceniany, który spełnia przepisy techniczno-budowlane wydane na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane; A wiec budynkiem referencyjnym bedzie budynek, który spełnia obowiązujące przepisy techniczno-budowlane wraz z zawartymi w tych przepisach współczynnikami dla przegród budowlanych. Natomiast charakterystyka energetyczna będzie porównaniem do tegoż budynku. I w tym sensie ogrzewanie prądem będzie prawdopoodbnie rzeczywiscie mocno utrudniało uzyskanie wysokiej klasy energetycznej budynku, bo współczynnik "w" będzie mocno decydował o całym wskaźniku. Zresztą chyba cel zmian prawnych jest własnie taki, by budynek o wysokiej klasie energetycznej zużywał jak najmniej "płatnej" energii, a nie tylko koncentrował się na niskich stratach ciepła. Co w sumie jest dość logiczne, bo klasa energetyczna ma użytkownikowi mówić (tak jak w przypadku sprzętu AGD) o tym - ile budynek będzie go kosztował w eksploatacji. Stąd promowanie odnawialnych źródeł energii i "karanie" za używanie droższych nośników nergii. Choć wydaje się, że współczynnik 2,5 dla energii elektrycznej jest trochę przesadzony. Z drugiej strony - to zależy od kierunków polityki energetycznej państwa i jakiś głębszy cel zapewne tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EarlGrey 12.01.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Stąd promowanie odnawialnych źródeł energii i "karanie" za używanie droższych nośników nergii. Choć wydaje się, że współczynnik 2,5 dla energii elektrycznej jest trochę przesadzony. Tylko skąd "norma" ma "wiedzieć" o tym, ile np. energii elektrycznej w danym regionie pochodzi ze źródeł odnawialnych - elektrowni wodnych, wiatrowych itp.? I jaki będzie trend zmian udziału danego typu energii w ogólnym zużyciu np. energii elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.01.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 W pierwszym momencie tak myślałem. Że prądem to od razu klasa energetyczna 2,5 razy gorzej ale jak przeczytałem projekt rozporządzenia to zastanowiła mnie tabela 1: Sprawność źródeł ciepla w budynku referencyjnym są tak i kotły węglowe i gazowe i na biomasę i na prąd.Potem tworząc arkusz kalkulacyjny nie natknąłem się na żaden wzór który kazałby mi traktować inaczej źródło ciepła w budynku certyfikowanym niż w budynku referencyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Dlatego napisałem, że wydaje się iż ten współczynnik jest zbyt duży.Aczkolwiek - jeśli poziom źródeł odnawialnych w bilansie produkcji energii elektrycznej będzie wyższy, to być może te współczynniki ulegną zmianie. A jeśli polityka energetyczna państwa zmierza do tego by energia elektryczna przestała być wykorzystywana do celów grzewczych, to w zasadzie trudnbo o skuteczniejszy sposób jej zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts