Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten projekt rozporządzenia, który znamy to już wszystko co potrzebne aby nadawać certyfikaty. Nie ma innych aktów wykonawczych nieuchwalonych (oprócz tych dotyczących audytorów).

Jest jeszcze projekt ustawy o systemie oceny energetycznej budynków i lokali mieszkalnych. I to chyba wszystko z tych nieuchwalonych jeszcze przepisów, które będą zwiazane z certyfikatami.

Jezier, ale jakie dane wyjściowe przyjmować dla refernecynego (?), bo każdy wskaźnik jest w odniesieniu do referencyjnego.

I faktycznie prąd traktują najgorzej, kurcze przecież w taryfie nocnej też prąd jest i wcxale nie jak najdroższe źródlo. Z c.o. i cwu można na taryfie nocnej spokojnie funkcjonować.

Aż wspólczynnik 2,5, przegięcie.

A czy to nie jest tak, że chcieli uchwalić ustawę ale im się zmieniło i uchwalili zamiast niej zmiany w prawie budowlanym?

Rzeczywiscie chyba tak było, masz rację.

Więcej żadnych przepisów w tej kwestii nie było planowanych - przynajmniej jeszcze 2-3 lata temu.

Jezier, ale jakie dane wyjściowe przyjmować dla refernecynego (?), bo każdy wskaźnik jest w odniesieniu do referencyjnego.

I faktycznie prąd traktują najgorzej, kurcze przecież w taryfie nocnej też prąd jest i wcxale nie jak najdroższe źródlo. Z c.o. i cwu można na taryfie nocnej spokojnie funkcjonować.

Referencyjny to zapotrzebowanie na ciepło takie jak przy minimalnych wymaganiach. Np U ścian 0,3 okna U=2 itp.

Oprócz tego sprawności systemu grzejnego z tabeli. Przygotowanie wody wg wzorów z rozporządzenia itp.

A certyfikowany to taki jaki jest w rzeczywistości i ocena należeć będzie do audytora. Za to będzie brał kasę.

Referencyjny to zapotrzebowanie na ciepło takie jak przy minimalnych wymaganiach. Np U ścian 0,3 okna U=2 itp.

Oprócz tego sprawności systemu grzejnego z tabeli. Przygotowanie wody wg wzorów z rozporządzenia itp.

A certyfikowany to taki jaki jest w rzeczywistości i ocena należeć będzie do audytora. Za to będzie brał kasę.

OK, rozumiem, czyli referencyjny liczymy tak jak nasz tylko z wspól. jak wg norm.

Ja zacząłem liczyć ale zatrzymałem się na pkt chyba 4 z oświetleniem bo tego jakoś nie kapuję :roll:

Jezier ten wspól. to nie jest taki obojętny chyba, bo nasz certyfikowany będzie zawsze "większy" o ten współczynnik od referencyjnego i 2,5 dla prądu mimo że mamy dom pasywny nas po prostu zje.

Poza tym wg mnie to dziwne trochę, bo teoretycznie jak uznać rekuperator, GWC (?), mają one wplyw na obniżenie OZC ale jest to wykorzystanie źródeł odnawialnych- np. grunt w GWC a GWC wstępnie podgrzwa powietrze wentylacyjne więc jest to po części źrodło jakiejś części energii odnawialnej potrzebnej do ogrzewania domu.

Tak samo z naszym np. kolektorem dachowym, na rzecz cwu, czy możemy go włączyć?

Dla mnie to prosto napisane ale chyba nie takie łatwe w interpretacji.

mpopłav ja jestem przede wszystkim ciekaw dlaczego tak potraktowano prąd.

I ciekawe czy uwzględniać to będzie sytuiację jeśli enea kiedyś zbuduje wiatraki ;), będzie to prąd z odnawialnej?

Jeszcze jedno- "inne nośniki" (czyli węgiel, drewno itp) mają- współ. 1 a prąd z czego robi się :o ?

A jeśli będę mial biokominek na biopaliwo Fanola oprócz elektrycznego to co??

Wezmę sobie współczynnik jaki mi będzie pasował czyli 1 bo taki ma inne nośniki. To nic że fanola jest duuuużo droższa od prądu i że w rzeczywistości będę grzał prądem ale ma ona współ. 1 i będzie to korzystniejsze dla mnie.

Śmieszne to wg mnie albo źle to rozumiem

pzdr

Jeśli certyfikowany i referencyjny mają ten sam współczynnik to czy będzie on wynosił 1 czy 2,5 to dla oceny będzie to bez znaczenia.

Jeśli masz powiedzmy 100 i 15 to czy obydwie te liczby pomnożyszprzez dowolną inną liczbę to ich stosunek będzie zawsze taki sam.

I w tych wzorach mniej więcej tak jest.

Jeśli certyfikowany i referencyjny mają ten sam współczynnik to czy będzie on wynosił 1 czy 2,5 to dla oceny będzie to bez znaczenia.

Ale dla referencyjnego przecież wspól. jest nie istotny bo przez ten współ. mnozymy tylko wskaźnik certyfikowanego i potem dzielimy przez tylko wskaźnik referencyjnego.

Jeśli mam pasywny 15 kWh/m2*rok a refernecyjny ma 120 kWh/m2*rok to daje to stosunek: 15/120=0,125 i razy 2,5=0,31, tylko dlatego że to prąd.

O cwu już nie wspominam nawet bo to to juz totalna porażka.

Tak ja to rozumiem.

pzdr

Matko, co za bzdety te wyliczenia.

Wychodzi na razie bez oświetlenia, że mam klasę G z 3-litrowym, załatwia mnie woda ale nawet z cwu współ.=1 jestem w klasie D i wszytstko to tylko przez to że wykorzystuję prąd.

Kiedy robie sobie pasywny z 3- litrowego z tą samą wodą jest jeszcze gorzej!! jak to możliwe :roll: ??

Przy wszystkich współ. =1 wychodzi mi z domem pasywnym klasa C.

Ostatecznie okazuje się że nie ważne ile się zużywa ciepła, ważne czy się wykorzystuje energie odnawialne. Czyli grubsza izolacja jest nic nie warta.

Nie ważne, że ktoś ma 4 x większe ode mnie OZC w podobnym do mojego domu, ważne, że ma PC i mimo, że zużywa tyle prądu co ja (sprężarka też musi chodzić) ma klasę C lub B a ja tluczę się w D lub niżej, no chyba że PC trezba rozbić na % bo prąd też pobiera ale nic o tym nie ma w Rozporządzeniu, tedy mogloby być podobnie.

Toż to nabijanie kabzy producentom PC i solarow, a zastopowanie zakupu większych grubości izolacji która jest darmowa na przelomie wielu nstp. lat w eksploatacji!!

Nie ważne, ze przy obecnych cenach solarow i PC zakup tego jest totalnie nieuzasadniony ekonomicznie, ma to być i tyle!!!

Krotko pisząc- klasę A będą mieli Ci którzy mieszkają w Afryce :lol:

100% słońca więc wszystko odnawialne.

Bo u nas nawet przy solarach trezba zalożyć 50% solarów (a resztę dogrzewać :innym źródlem" niż prąd) a to przy domu pasywnym nie grzanym prądem tylko "innym źródłem", daje klasę max. B.

A gdzieś czytalem slowa fachowców, że przy domach pasywnych nie oplaca się podprowadzać do domu nic innego jak tylko prąd.

A mając tylko prąd to w warunkach nie afrykańskich, nie da rady wejść nawet w klasę B.

I pamiętajmy że to co opisuje nie uwzględnia oświetlenia :lol:

I jeszcze niech ktos mi powie z czego robi sie prąd? Z gówna czy z "innych źródeł"?

Kupuję biopaliwo Fanola:

http://www.ecoflamme.de/fanola/index.php?pg=11&kt=17&pr=96

kominek do tego i mam grzanie jako energia odnawialna, przyjmuję wspól. 0!!:)

Nie ważne że z powodu ceny tego w rzeczywistości będę grzał prądem ;).

pzdr

j-j z tych wzorów wynika, że nie warto budować domu cieplejszego niż 3 litrowy bo zużycie energii na ogrzewanie zaczyna być tak niewielkie, że przestaje ważyć w ogólnym bilansie. Okazuje się, że energii na CWU idzie więcej więc brak oszczędności w tej dziedzinie skutkuje gorszym certyfikatem.

Jadę do Poznania 22-24 stycznia. Na Budmie mają być jakieś panele dyskusyjne związane z tymi certyfikatami. Może uda się czegoś dowiedzieć. Może zdobędę chociaż jakieś przykładowe certyfikacje.

Ja też będę na Budmie- 24.01 dokladnie.

Jestem niby umowiony z Rymsolami, mają być z przykładową ścianą.

Co prawda nie będę ich jednak mial choć się mocno zapowiadalem jeszcze 3-4 tyg. temu (zanim ie poobserwowałem słońca) z powodu braku u mnie słońca ale zobaczę z chęcią.

te wzory są do d... Jezier bo nie może być tak że z pasywnym jest gorzej niż z 3- litrowym to wbrew logice z taką samą ilością cwu.

Zresztą w ogóle wg mnie to o kant dupy jak pisałem wyżej te obliczenia rozbić.

pzdr

To zależy. Ja chcę zbudować dom z A ew. z B. Robię te obliczenia aby wiedzieć co zastosować póki jeszcze czas. Ale raczej nie będę w nim za długo mieszkał. Dlatego zastosuję solary i pc jeśli to będzie jedyna droga. Z izolacji, rekuperacji nie zrezygnuję bo to zawsze warto zrobić.

To zależy. Ja chcę zbudować dom z A ew. z B. Robię te obliczenia aby wiedzieć co zastosować póki jeszcze czas. Ale raczej nie będę w nim za długo mieszkał. Dlatego zastosuję solary i pc jeśli to będzie jedyna droga. Z izolacji, rekuperacji nie zrezygnuję bo to zawsze warto zrobić.

Z A nie ma szans z B raczej też nie bo przy PC też trzeba chyba obliczyć branie prądu, więc współ. 2,5, inaczej te obliczenia nie mialyby sensu- nie można brać tylko grzania PC jako odnawialnymi i brać współ. 0 bo prąd też bierze i to nie mały.

To samo przy solarach, wykorzystujesz je max 50% rocznie więc przez drugie 50% grzejesz czymś innym albo gdy grzejesz cwu PC to wtedy dochodzi prąd tak samo i dzielisz % wg wzoru.

Z energią odnawialną masz zawsze 0 ale z prądem masz zawsze 2,5* % wykorzystania czyli dla PC ok 20-30% dla grzania i ok. 50% dla cwu lub dla solarów ok 50% dla cwu.

Z tego wynikają współ dla PC: 2,5*0,2-0,3=0,5-0,75 grzanie

2,5*0,5=1,25 dla cwu

solary dla cwu: 2,5*0,5=1,25

odnawialnych nie uwzględniam bo dają 0.

z tym nie wyjdziesz może w klasę nawet B i to bez uwzględniania pkt. 4 czyli oświetlenia

A to co piszesz jest prawdą- z tych wzorów wynika że pasywne się nie oplacają co jest dla mnie śmiechu warte, jak może się nie oplacać ograniczać zapotrzebowania na cieplo?

Mało tego wychodzi że nawet mogą sie nie oplacać 5- litrowe przy przyjęciu odpowiednich korzystnych współ. dla odnawialnych:

założyłem współ dla grzania 0,5 i 1,0 dla cwu i

zwiększając tylko ciepło grzewcze doszedłem z pasywnego z EP=0,68 do

7- litrowego gdzie EP byl najniższy=0,51, potem juz rósł- śmiech na sali.

Nie ważne że przy EP=0,51 suma zapotrzebowania na moc (7- litrowy dom) i cwu u mnie wyniosła: 11000 kWh/rok a przy pasywnym gdzie EP=0,68 było: 5000 kWh/rok (cwu takie samo oczywiście)!!!

Takie bzdury wychodza ze wzorów.! Gdzie tu energooszczędność?

Jak może pogarszać się klasa po calkowitym zmniejszeniu zapotzrbowania na energię?

pzdr

Ostatecznie okazuje się że nie ważne ile się zużywa ciepła, ważne czy się wykorzystuje energie odnawialne. Czyli grubsza izolacja jest nic nie warta.

Chyba popełniasz błąd w rozumowaniu.

Jest raczej mała szansa, aby w domu referencyjnym zejść ze zużyciem energii poniżej 8 litrów.

W certyfikowanym domu pasywnym zużycie energii będzie poniżej 1,5 litra.

Dla tego samego rodzaju energii waga w nie ma znaczenia, natomiast jeżeli użyje się energii odnawialnej (np. solary, PC), to ulegnie odpowiedniemu zmniejszeniu - tak jak to policzyłeś.

Podobnie wygląda sprawa z sprawa przygotowania cwu. Tutaj również w domu pasywnym będzie znacznie mniejsze zużycie (wynika to chociażby z założeń domu pasywnego) niż w domu pasywnym. Wykorzystanie źródeł odnawialnych da podobny skutek jak przy ogrzewaniu i wentylacji domu (wentylacja to odrębny temat - zgodnie z przepisami technicznymi, za spełniającą minimalne wymagania można chyba uznać wentylację grawitacyjną - wyjątki oczywiście są, np. budynki wysokościowe, gdzie stosowanie wentylacji grawitacyjnej jest zabronione).

Biorąc te dwa czynniki pod uwagę dla dornu pasywnego uzyskanie klasy energetycznej A nie powinno być problemem. Chyba, że ktoś na siłę chce na siłę uzyskać klasę D - ale to byłoby prawie tak jakby w ścianie o powierzchni 20m2 ocieplonej grubości 30cm styropianu ktoś pozostawiłby otwór o powierzchni 1m2.