Tomik_B 03.01.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Brawo, Adam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 03.01.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Adam - coś nie bardzo ci wyszła sensowna odpowiedź na post budulca ... Zacznijmy pisać z większym sensem! Bardziej na gruncie nauki i techniki niż semantyki! A wyszło inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.01.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Adam_mk jak zauważyłeś ja również nie dyskutuję z Tobą GWC, reku czy innych takich. Jeśli nie znasz się na szybach to świat sie na tym nie kończy, jednak nie powinieneś udawać, że to rozumiesz. mpoplaw - Ty już chyba wiecznie pozostaniesz w błogiej nieświadomości, na poziomie ulotki . Dla Ciebie to nawet stosu szkoda. Ja na Twoim miejscu spaliłbym się ... ze wstydu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 03.01.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 OK budulec bo odpowiadasz zawsze negatywnie a nie chcesz napisać jak Twoim zdaniem jest naprawdę. To co: Szyby Heat Mirror to po prostu "szyba z niskim U" i koniec ?? Taki jest wniosek ?? P.S. - Pamietajcie że jak ludzie dyskutują i mają inne zdanie na jakis temat to można się dowiedzieć czegos konkretnego. Jak wszyscy piszą jedno i to samo to z takiej dyskusji nie ma żadnych korzysci. Wiec nie denerwujcie się na siebie tylko walczcie argumentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2006 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Mój argument (jeden z wielu) jest taki: jestem fizykiem z wykształcenia, nauczycielem tego przedmiotu. Wykonuję obecnie inny zawód, ale nie odbiera mi to zdolności zrozumienia jak działa szyba (dla ciebie) dla mnie to płytka równoległościenna z cieczy przechłodzonej.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 06.01.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Jak na razie projektanci odpowiadają: a co to jest dom 3 litrowy, a co to jest GWC, a co to jest rekuperator, a co po co panu 20 cm styropianu, a co to jest norma UE w sprawie klasy energochłonności domu... mpoplaw spytałem wczoraj przelotem mojego projektanta. Mówie "Chciałbym sie zbliżyć do domu 3-5litrowego. A on "Czyta pan Muratora?? " Głupio się uśmiechnął. Nie wiem co o tym wie a czego nie wie ale jak tak pisałes ze projektanci nie wiedzą to sie dziwiłem bo przecie oni też czytają czasopisma i serwisy internetowe. Więc jako-takie pojęcia same w sobie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 06.01.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 a jaki duży ten domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 06.01.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 a jaki koszt budowy? na pewno malutki... fajnie tak sobie piszecie fajnie. ale co z tego wynika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Nie wiem ile z powyższych wywodów zrozumiałeś, ale dla mnie wynika tyle:Jest już taki dom. Możesz obejrzeć! Ja nie muszę, bo kilka ich widziałem.Teraz projektuję właśnie coś takiego. Śnieg leży. Jak zlezie, to zacznę stawiać.Mpopław też. Każdemu wolno! O kosztach też było - góra 30% więceej (jak się wie, co się robi). Sprawa testów: Potrafisz zbudować taką chałupę, w której nadciśnienie możesz wymusić niewielkim wentylaatorkiem? A podciśnienie też tym samym? Ludzie budują chałupy dziurawe jak durszlak i się dziwią, że nawet jak ściana ocieplona 30 cm styro, to i tak cieplo ucieka! Ściany to nie wszystko. Postawisz termos, niedopatrzysz czegoś, żyjesz jak w zakręconym słoiku i się dziwisz.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 06.01.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ok mpolaw z czego skorzystasz na swojej budowie podziel sie z nami co chcesz wykorzystac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 06.01.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Jak chcecie zrobić okna (jakie ramy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.01.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Dla tak dobrze ocieplonego domu uważam że warto zrobic ogrzewanie prądem - maty grzejne (nie trzeba komina dymowego/spalinowego !). Jak juz pisałem - parterówka na planie litery L (jak D09) nie jest optymalnym rozwiązaniem jeśli idzie o zwartość bryły domu, natomiast bez wątpienia jest to ładny domek Surowy zamkniety za 150 kzł ... Hm, może i możliwe przy dużym nakładzie własnej pracy ..... Z drugiej strony na takie ilości styropianu to chyba niezły rabat wytargujesz ! pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Ja też wspominałem Ściany z takich kształtek trocinobetonowych, podobnych do Techbudowskich. Wszystkie komory wypełnione (ekofiber lub pył styropianowy) , na ściane styropian i dechy udające bale. Okna - fixy gdzie się da. Drewniane ramy, szyby potrójne, lub inne w dobrej technologii (może 0.7). Piwnica pod całością. Podłogowe w całym domu, strzecha trzcinowa.GWC, solar (min 15m2) rekuperator, piwnica w gruncie, lodownia.Mała elektrownia wodna do zasilania całości.Kupę innych gadgetów (powoli, jak czas pozwoli).Studnia głębinowa.Garaż + warsztat + pomieszczenia techniczne (siłownia) w obiekcie wolnostojącym obok. To tak mniej-więcej.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.01.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 mpoplaw - OK, rozumiem ....chodzi mi m. in. o to że zapotrzebowanie na energię grzejną takiego domku bedzie bardzo male -> max moc potrzebna pewnie z 2-3 kW dla mrozu 20 stC - a piece na paliwa stałe mają moce raczej na poziomie 20 kW -> będziesz mieć problem z regulacją takiego pieca. No i uzywanie go do grzania podłogówki - hm .... To może gaz i kocioł kondensacyjny - pewnie w cenie takiego na pelety ? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.01.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ... Dach 30 cm ekofiber nadmuchiwany pnełmatycznie. mam pytanie. a ile za 1m3 ( chyba tak się liczy ) kasują firmy ? chodzi o ocieplenie poddasza. I jakie są wady i przeciwskazania, bo o zaletach to wszyscy piszą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Są wady. Wejdziesz z dworu i zaraz sie rozbierasz. Inaczej się spocisz. Ciepło jest. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Pewno takie że jak nie dopilnujesz to zapomną nadmuchnąc w kilku miejscach. Albo nie zauważą rogów, albo co gorsza nie nadmuchną na wieńcach. No ale jest chyba jakaś gwarancja ... na stronach wykonawców piszą nawet cóś o 10 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.01.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 chciałbym się dowiedzieć jak planujecie zająć się wodą zrzutową.Przecież to ogromne ilości ciepła !Pralka, zmywarka, woda z kąpieli itd. Z moich wstępnych kalkulacji wynika, że tymczasem nie bardzo opłaca się zakładać jakąś specjalną dodatkową instalację do odzysku, ale może połączyć to z innymi ustrojstwami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 07.01.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Zagospodarownie wody zrzytowej jest dobre w łaźniach publicznych, jadłodajniach ,barach, itp. miejscach gdzie, tą drogą, dużo tego ciepła się marnuje. W domkach to jest jedynie bajer, który się nigdy nie zwróci, tzn. koszt i eksploatacja bedą za duże w stosunku do zysków cieplnych. I masz dodatkowe zajęcie. Wyjątek- masz dużo dzieci, gości, prowadzisz agroturystykę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 WitamCo do opłacalności, to na pewno opłaca się nie wypuszczać tego, za co już raz zapłaciłeś. Problem w tym - jak to zrobić.Dość dawno widziałem taki śmiszny kawałek kolektora ściekowego, który na pewnym odcinku miał ścianki z rurek cieplnych. Jak miał z czego - to odzyskiwał. Jak nie - to nie. Czekał po prostu, aż się będzie mógł wykazać.Układ działał samoczynnie.Narysować Wam ideę tego pomysłu?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts