j-j 16.01.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 W Rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest tak napisane: 2. Dla budynku jednorodzinnego wymagania określone w § 328 uznaje się za spełnione jeżeli: 1) wartość wskaźnika E, o którym mowa w ust. 1 jest mniejsza od wartości granicznej E0, oraz jeżeli przegrody budowlane odpowiadają wymaganiom określonym w pkt 2 załączniku do rozporządzenia lub 2) przegrody budowlane odpowiadają wymaganiom izolacyjności cieplnej oraz innym wymaganiom określonym w załączniku do rozporządzenia. Wynika z tego jednoznacznie, że wystarczy aby ściany spełniały normy izolacyjności a wartość wskaźnika sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania dla budynków mieszkalnych i zamieszkania zbiorowego E nie ma znaczenia i może on przekraczać wskaźnik E0. Ale skoro już jesteśmy przy tych wymaganiach to 1. przy A/V ≤ 0,20; E0 =29 kWh/(m3rok) 2. przy 0,20< A/V< 0,90; E0 = 26,6 + 12 A/V kWh/(m3rok) 3. przy A/V ≥0,90; E0= 37,4 kWh/(m3rok A – jest sumą pól powierzchni wszystkich ścian zewnętrznych (wraz z oknami i drzwiami balkonowymi), dachów i stropodachów, podłóg na gruncie lub stropów nad piwnica nie ogrzewana, oddzielających część ogrzewana budynku od powietrza zewnętrznego. liczonych po obrysie zewnętrznym, V – jest kubaturą ogrzewanej części budynku, powiększoną o kubaturę ogrzewanych pomieszczeń na poddaszu użytkowym lub w piwnicy i pomniejszoną o kubaturę wydzielonych klatek schodowych, szybów wind, otwartych wnęk, loggi i galerii. Nie tylko budynki jednorodzinne są certyfikowane (inne ten wskaźnik obowiązuje). Powiedzmy że mamy budynek o współczynniku kształtu A/V<0,2 to nie może on zużywać więcej niż 29 kWh/m3rok Jeśli wysokość pomieszczeń wynosi 2,6 m to daje nam to maksymalnie 75,4 kWh/m2 rok. I nie więcej będzie miał budynek referencyjny a więc całkiem możliwe jest te 70-80 kWh/m2 rok jak pisałem wcześniej. Najmniej może być 91,0 Co do wyliczeń: E0 [kWh/m2 rok] dla A / V < 0,2 E0 = 91,0 0,2 A / V > 0,9 E0 = 125,0 W moim przypadku nie wyjdzie mniej niż 120 w referencyjnym, ale zgadza sie teoretycznie z wzorów może być mniej. Jednak nie mniej niż 91,0. A najczęściej chyba jednak właśnie ok 120. I trzymając się współ. U wg norm itp. zmieścimy się w tych wskaźnikach ale co do tego się zgadzamy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.01.2008 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mój dom w którym mieszkam wyszedł 180. A gdyby był w jeszcze zimniejszym mieście to byłoby gorzej. Bardzo zależy od kształtu i od wentylacji. Ja np. na 140 m2 mam kuchnię dwie łazienki i wc. To daje nawet 200m3/h normowo. A projekcie była jeszcze kotłownia bez okna.Mam też 140 m2 podłogi i 140 m2 stropu.Jeszcze większa parterówka pewnie byłaby jeszcze gorsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.01.2008 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Najmniej może być 91,0 Co do wyliczeń: E0 [kWh/m2 rok] dla A / V < 0,2 E0 = 91,0 0,2 A / V > 0,9 E0 = 125,0 W moim przypadku nie wyjdzie mniej niż 120 w referencyjnym, ale zgadza sie teoretycznie z wzorów może być mniej. Jednak nie mniej niż 91,0. Nie rozumiem tych wyliczeń. Skąd ci się wzięło najmniej 91? Daje to 3,14 m od podłogi do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.01.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Znalazlem cos takiego na jednej stronce: Przyjmuje się, że dla budynku referencyjnego wskaźnik zintegrowanej charakterystyki energetycznej, czyli wielkość etykiety, wynosi: 1,00. Proponowana klasa/etykieta: D. Budynki, których charakterystyka jest lepsza od charakterystyki budynku referencyjnego, będą posiadały klasę energetyczną z zakresu A-C, natomiast budynki o charakterystyce gorszej - klasę energetyczną z zakresu E-G. Po wyznaczeniu certyfikatu możliwe jest jego modyfikowanie poprzez edycję np. warstw w przegrodach, wymianę systemu grzewczego itp. Oznacza to o czym mowilem wczesniej, ze referencyjny jest staly.Ciekawe jak bedzie docelowo Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 piwopijac, to że jest stały jest w rozp. , tak jak pisałem, bgdzieś był błąd i prawdopodoibnie w tej publikacji i współ. dla referencyjnego jest =1 dlatego we wzorze mianownik dla referencyjnego nie uwzględnia współ. (bo jest równy zawsze 1). To teraz trzebaby sie jeszcze pozbyć tego absurdu!! Jak pisałem- odnieść E do referencyjnego bo odnosząc do certyfikowanego działamy na % a tym sposobem zmniejszając c.o. do pasywnego, zwiększamy % cwu, choć w rzeczywistości ilość energi na cwu się nie zmienia. Ale właśnie ten wzrost % cwu powoduje ten ABSURD!!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Ale ten fragment dotyczy charakterystyki energetycznej.0-0,25 certyfikat A0,25-0,5 - B0,5-0,75 - C0,75-1 DItd1 ma zawsze referencyjny. To nie ma nic wspólnego ze wspóczynnikiem korygującym w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 17.01.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dzisiejsze info z gazety prawnej odnośnie certyfikatów energetycznych: http://biznes.onet.pl/5,1463573,prasa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Jezeli macie czas i chec to mozecie oszacowac Wasze domy na tej stronce: http://www.oszczednydom.pl/etykieta/kalkulator.php Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 17.01.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Przeliczylem jeszcze OZC dla referencyjnego budynku, podstawiajac takie przegrody, wartosci etc. zeby dawaly wspolczynniki U niewyzsze niz normowe i wyszlo mi tak: Budynek badany cop PC dla ogrzewania (co) 4,54 cop PC dla wody (cwu) 3,18 Sprawność źródła ciepła 0,93 Powierzchnia ogrzewana [m2] 207 Kubatura ogrzewana [m3] 489 kt 1,4 Współczynniki korekcyjne kt uwzględniające temperaturę wody w podgrzewaczu cw [J/kg*C] 4186 - Ciepło właściwe wody p [kg/m3] 1000 - Gęstość wody tc [C] 55 - Temperatura wody w podgrzewaczu tz [C] 10 - Temperatura wody zimnej nk 4,22 - dla ogrzewania co nk 2,95 - dla cieplej wody cwu np. 0,85 - Sprawność przesyłu wody ciepłej Wagi przyporządkowane nośnikom energii Energia elektryczna 2,5 Biomasa 0,5 Energia słoneczna i geotermalna 0 Inne nośniki 1 Budynek referencyjny kt 1 cw [J/kg*C] 4186 p [kg/m3] 1000 tc [C] 60 tz [C] 10 nk 0,93 np. 0,85 Eg [kWh/rok] 5962 Eg1 [kWh/m2*rok] 28,8 Egr [kWh/rok] 18360 Egr1 [kWh/m2*rok] 88,7 Ng=w*Eg/w*Egr= 0,18 gdzie: W 1 - dla referencyjnego- inne nośniki Wg 0,55 - dla badanego, do co- en. elektryczna Ww 0,79 - dla badanego, do cwu- en. elektryczna Ew1=kt*cw*p*(tc-tz)/nk*np*1000= 105025,09 [kJ/m3] 0,11 [GJ/m3] 29,09 [kWh/m3] Ewr1=kt*cw*p*(tc-tz)/nk*np*1000= 264769,13 [kJ/m3] 0,26 [GJ/m3] 73,34 [kWh/m3] Nw = w * Ew1 / w * Ew1r = 0,31 Ew = Ew1 * qcw * (j.o.) * 365 / 1000 = 5,37 [GJ/m3] 1486,6 [kWh/m3] Ewr = Ewr1 * qcw * (j.o.) * 365 / 1000 = 13,53 [GJ/m3] 3747,73 [kWh/m3] gdzie: qcw - jednostka dobowa ilości wody cieplej o temp. 60 stC na osobę - 35 [dm3/((j.o.)*d)] 35 (j.o.) - ilość osób 4 - liczba dni w roku 365 - zamiana dm3 na m3 1/1000 1000 fg=wg*Eg/Q= 0,74 fw=ww*Ew/Q= 0,26 Q=wg*Eg+ww*Ew= 4454,16 [kWh/rok] Ep=Ng*fg+Nw*fw= 0,21 g- ogrzewanie co c- ciepła woda cwu Klasa A (0,00-0,25) Klasa B (0,26-0,50) Klasa C (0,51-0,75) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 We wzorze na obliczanie potrzebnej energii do ogrzania 1m3 wody w liczniku jest taki nawiasik(60*10) a powinno być (60-10).A ze sprawnością przygotowania wody to przesadziłeś chyba. Powinno być na maksa 1. A sprawność PC uwzględniasz w dalszych obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 piwopijaca, jak Ty liczysz fg i fw, skąd masz te wzory? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 No cóż, mając dom prawie pasywny wg tego programu i mając tylko prąd mieszczę się w ... G a referencyjny w D. Wystarczy że dam solary do cwu i już mam z EP=2,7, EP=0,03, a c.,o.o zostaje na prąd! I ta sama bzdura- obliczenia wykonywane %, bo np. gdy daję biomasę dla c.o. (to mam A wraz z cwu z solarów) i zmieniam cwu na prąd to wskakuję na ..... klasę G i wraz ze zmniejszaniem zapotrzebowania na c.o. rośnie EP!!. Dobrze że chociaż zmniejszając dom na pasywny maleje chociaż ilość CO2, mimo że rośnie EP , ech logika absurdalna. Wychodzą takie same bzdury jak opisywałem wyżej. Dla mnie to całe wyliczanie EP jest niewłaściwe. Ale jedno jest ciekawe- zauważyliście że wg tego programiku nie uśrednia się PC lub solarów tak że zużywają ileś % prądu itp. wydaje mi się, że po prostu jeśli mamy geotermalną lub słoneczną to już mamy 0 bez względu na to że potrzebujemy prąd, nie wiem czy to błąd czy nie ale chyba powinno sie uśredniać bo jednak PC bierze prąd i solary też w 100% nie dają cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.01.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Z innego tematu: Znalezione w internecie: http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/art20.shtml "Nie będziemy tutaj analizować parametrów przenikalności okien ani wyższości jednego typu izolacji nad drugim. Skupmy się na parametrach dotyczących wentylacji. Jak określił to bardzo obrazowo jeden z niemieckich specjalistów: dom przestaje być pasywny w momencie, gdy posiada otwór, a raczej sumę nieszczelności większą niż starego typu dziurka od klucza. Dlatego standardowa wentylacja grawitacyjna połączona z jakimikolwiek nawiewnikami czy rozszczelniaczami okien dyskwalifikuje dom jako pasywny. Dotyczy to również rekuperatorów czyli central wentylacyjnych z odzyskiem ciepła nie spełniających parametrów szczelności, a jednocześnie sprawności wymaganych dla budownictwa pasywnego. Cała instalacja wentylacyjna musi zostać niezwykle dokładnie uszczelniona, jeśli budynek ma uzyskać certyfikat pasywności." MCB Jak rozumiecie uszczelnienie wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.01.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 We wzorze na obliczanie potrzebnej energii do ogrzania 1m3 wody w liczniku jest taki nawiasik(60*10) a powinno być (60-10). A ze sprawnością przygotowania wody to przesadziłeś chyba. Powinno być na maksa 1. A sprawność PC uwzględniasz w dalszych obliczeniach. No widzisz, w *.pdf ze wzorami wyglada to jak mnozenie przy rozdzielczosci jaka mam. Z ta sprawnoscia to nie wiem, skoro PC ma sprawnosc 4.5 to dlaczego wg Ciebie tylko do podgrzania co a nie cwu? Przeciez to jedna pompa, wiec dlaczego w jednym przypadku podstawiamy a w drugim nie? j-j Ze stycznia 2006 wydanie jakiejs pracy i zrobiony *.pdf z tego.. Podpisali sie pod tym ( araczej nad tym ): dr inż. Aleksander Panek*, dr inż. Maciej Robakiewicz**, Joanna Jędrzejuk*** ** Politechnika Warszawska i Narodowa Agencja Poszanowania Energii ** Fundacja Poszanowania Energii *** Politechnika Warszawska Teraz jak bede mial chwile to zmienie obliczenia i wkleje znowu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.01.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jak rozumiecie uszczelnienie wentylacji? Jest to tylko pozorny paradoks. Chodzi o skierowanie jak największej części powietrza usuwanego z domu do rekuperatora celem odzysku z niego ciepła oraz dostarczenie jak największej części powietrza świeżego poprzez rekuperator. Każde odstępstwo od tej zasady to powiększenie strat z tytułu ogrzewania powietrza do wentylacji lub jego chłodzenia latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 18.01.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 j-j Ze stycznia 2006 wydanie jakiejs pracy i zrobiony *.pdf z tego.. Podpisali sie pod tym ( araczej nad tym ): dr inż. Aleksander Panek*, dr inż. Maciej Robakiewicz**, Joanna Jędrzejuk*** ** Politechnika Warszawska i Narodowa Agencja Poszanowania Energii ** Fundacja Poszanowania Energii *** Politechnika Warszawska Teraz jak bede mial chwile to zmienie obliczenia i wkleje znowu Pzdr. , faktycznie, coś takiego jest, to nawet jest to mocno inne niż to w rozp. a ja myślałem, że jedyną różnicą jest współ. korygujący w mianowniku. Zmienię u siebie też na tą drugą metodę. Jak rozumiecie uszczelnienie wentylacji? Jest to tylko pozorny paradoks. Chodzi o skierowanie jak największej części powietrza usuwanego z domu do rekuperatora celem odzysku z niego ciepła oraz dostarczenie jak największej części powietrza świeżego poprzez rekuperator. Każde odstępstwo od tej zasady to powiększenie strat z tytułu ogrzewania powietrza do wentylacji lub jego chłodzenia latem. Dzięki HenoK, jakoś mi to brzmiało poważnie, dzieki za wyjaśnienie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 18.01.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 kołki dawali po rogach tak jak w instrukcji, Tak dla pocieszenia teraz podobno kołki na rogach nie są cacy. Należy kołkować po środku i z dala od brzegów MCB kołki na rogach ? może na "krzyżowym" połączeniu 4 płyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 18.01.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ups ale sie wyrwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Cos nie bardzo rozumiem jednostke osobowa, czy podajemy ilsoc osob stale przebywajacych w domu czy podstawiamy 1?Jezeli ilosc osob zamieszkujacych to kicha, czym wiecej osob tym gorsza klasa wychodzi, a przecie energetycznosc domu nie moze zalezec od ilosci osob w nim mieszkajacych. Dom gorszy ale z 1 osoba wyjdzie ze jest lepszy w porownaniu do domu "cieplejszego" ale z 6-cio osobowa rodzinaBTW: Zmienilem juz wyniki tych wyzej oliczen Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 19.01.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Apropo mostków.Jak wiecie w ścianach szczytowych zamówiłem BK400 ale trzymam przed sobą katalog mostków i ten BK może mi mało dać.Co prawda przyklad w katalogu jest trochę inny, bo nie ma ściany szczytowej tylko dach plaski ale trochę sie obawiam. Myślę nad Jackodur`em.http://209.85.129.104/search?q=cache:lZpPNio9Pk4J:www.e-izolacje.pl/pdf/cenniki/termoorganikacennik_4.pdf+jackodur&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl typ 700 czyli 700 kPa.W ścianach szczytowych w zasadzie mam ciężar tylko muru, reszta (cały dom) obciąza wieniec i fundament więc spokojnie wydaje mi się by się nadał.Dac go 10-12 cm. pod BK400 i mostek byłby jeszcze mniejszy. Wyrysowalem sobie izotermy w tym mostku i pytanie czy mniej więcej dobrze. http://images30.fotosik.pl/144/1b8f9562f7e76f94.jpg Jeśli tak to by wyglądało z BK to wcale nie będzie tak super jak chce mieć.I nie czepiajcie się, że zbyt kanciate itp., jest to tylko mniej więcej, ważne czy w miarę OK. Ale pytanie czy na rysunku nie pownno być bardziej korzystnie dla Jackodur`u a gorzej z BK? Bo im więcej "łamańców" tym gorzej oczywiście. Żółte to wełna, fioletowe izotermy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts