j-j 21.01.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Po konsultacji z konstruktorem: powiedział że spokojnie mogę dać pod ścianę szczytową na wieńcu Jackodur, który ma aż 700 kPa tyle co szkło piankowe a na szybkiego wyszło ok 0,5 tony obciążenia na m2 u mnie więc spokojnie mogę dać Jackodur. Tylko do końca nie jestem przekonany czy muszę dawać ten jackodur ale znowu do BK400 nie jestem pewny jeśli chodzi o jego właściwości termiczne przy nabraniu choć trochę wilgoci. Czy tyle nad terenem jest w ogóle niebezpieczeństwo że tam na ścianie szczytowej ten BK nabierze wilgoci? Jeśli tak to skąd? Mówiłem też konstruktorowi że może by tak posmarować bloczki BK400 tak jak szkło piankowe izolacja przeciwwilgociowąi tak go utrzymywac w stannie suchym. Powiedzial że nigdy o takich dziwnych rozw. nie słyszał, ale rozumie mnie bo- dom nietypowy. halo, zgłoście się , jakieś uwagi odnośnie tego mostka, likwidacji jego? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.01.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A co powiecie o takim pomyśle na likwidację mostka pomiędzy ścianami zewnętrznymi i fundamentem: Powiedzmy, że mamy bloczki 24x30 cm np z ceramiki. Dwie pierwsze warstwy stawiamy o grubości 24cm wszystkie powyżej 30 cm tak aby powstała wnęka o głebokości 6cm po stronie wewnętrznej. Dajemy tam styropian i mostek z głowy. A dla bardziej wymagających: warstwa wełny i folia parizolacyjna od wewnątrz Oczywiście od zewnątrz tradycyjnie 20 cm styropianu. (sprawdzałem w wufi - taka ściana 20 cm styro+ceramika+5cm wełny+folia paroizolacyjna ładnie wysycha) ceramika czy beton komórkowy i tak mają wątpliwą akumulacyjność cieplną. Wyjdzie znacznie taniej od szkła piankowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 21.01.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 przecież ten mostek nie jest w lini poziomej lecz od dołu od ziemi ciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.01.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 orko, nie tacy jak my nad rozwiązaniem tego problemu dumali, nic Ci to nie da.Musi być ciągłość izolacji. Dobra z innej beczki, panowie, mam 2 rozwiązania:1. Strop podwieszany 30 cm pod wiązarami na wieszakach- góra ocieplenia równa się z gorą pasa dolnego wiązara- mogę rozlożyć plyty na pasie dolnym wiązara i nawet wejść na poddasze2. Strop podwieszany montuję do dołu pasa dolnego, tym sposobem ocieplenie mam dużo wyżej od góry pasa dolnego wiązara- nie mogę wchodzi na poddasze i niczego składować aby nie "łazić" po wełnie. Wolę drugie rozwiązanie ale jak to zrobić aby chodzić? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.01.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Byłem na konferencji na Budmie w sprawie certyfikatów energetycznych. Niczego konkretnego sie nie dowiedziałem. Prezentacje były do niczego. Anna Sas z ministerstwa budownictwa pokazywała na slajdach wydruki z prawa budowlanego i przyjętego 21 stycznia rozporządzenia. Bez sensu to można wydrukować i samemu przeczytać. Inni pokazywali to co pewnie od 3 lat pokazują. Szybko bo czas gonił i nic konkretnego. Np. koleś pokazywał audyt mieszkania gdzie wklepał dane bez sensu i mówił aby się tym nie sugerować bo zapotrzebowanie na ciepło na 1m2 wynosiło 900 kWh/m2 * rok. Jedyne co z tej konferencji wynikało to to, że całe to środowisko od kilku lat kłóci się o to kto się dopcha do koryta. Kto będzie te certyfikaty mógł robić.Inżynierowie bez tytułu magistra są wściekli bo ich wykluczono. Inni z tytułem magistra są wściekli, że wszyscy mający pełne uprawnienia do projektowania już dzisiaj mają uprawnienia. Ci z kolei mają za złe, że dla tych którzy przejdą szkolenia i zdadzą egzamin przed ministrem będzie stworzona oficjalna lista certyfikatorów.Itp. itd.Dowiedziałem się tylko, że ma być znowelizowane rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim mają odpowiadać budynki i ich usytuowanie.Zaostrzone maja zostać przepisy. No więc nawet nie ma jak obliczyć budynku referencyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.01.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Ech, dobrze w takim razie że nie pojechałem (choroba rozłożyła i nadal trzyma ), ale właśnie teraz chcialem z PB wkleić tekst kto może robić certyfikaty: Wg mnie ma to sens: projektanci: architekci, kontruktorzy, instalatorzy, którzy są mgr i osoby ktore przejdą przeszkolenie lub ukończą roczne studia podyplomowe- jest to wg mnie OK. Tylko nadal nie wiadomo jak je liczyć, a jeszcze trzeba poprawić aby miało to liczenie sens. Koryto powiadasz Jezier, hmmm pewnie te obliczenia, jak pisałem też są robione pod kogoś (kasę ). Ech, z tego co piszesz nie wynika nic nowego- burdel bo jeśli nie wiadomo o co chodzi to o kasę. Ja dzisiaj zamawiam Jackodur typ 700. Omówilem wszystkie szczegóły z konstruktorem, przy dobrych wiatrach może uztskam na stropie U=0,09 wraz z mostkami ale nade wszystko dokładność. Na bieżąco będę dawał znać o likwidacji mostków. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.01.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 orko, nie tacy jak my nad rozwiązaniem tego problemu dumali, nic Ci to nie da. Musi być ciągłość izolacji. Dobra z innej beczki, panowie, mam 2 rozwiązania: 1. Strop podwieszany 30 cm pod wiązarami na wieszakach- góra ocieplenia równa się z gorą pasa dolnego wiązara- mogę rozlożyć plyty na pasie dolnym wiązara i nawet wejść na poddasze 2. Strop podwieszany montuję do dołu pasa dolnego, tym sposobem ocieplenie mam dużo wyżej od góry pasa dolnego wiązara- nie mogę wchodzi na poddasze i niczego składować aby nie "łazić" po wełnie. Wolę drugie rozwiązanie ale jak to zrobić aby chodzić? pzdrciągłość izolacji sama wychodzi w "kanadyjczyku" a przy podwieszonym ociepleniu (pod wiązary) co z wieńcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 orko, nie tacy jak my nad rozwiązaniem tego problemu dumali, nic Ci to nie da. Musi być ciągłość izolacji. Dobra z innej beczki, panowie, mam 2 rozwiązania: 1. Strop podwieszany 30 cm pod wiązarami na wieszakach- góra ocieplenia równa się z gorą pasa dolnego wiązara- mogę rozlożyć plyty na pasie dolnym wiązara i nawet wejść na poddasze 2. Strop podwieszany montuję do dołu pasa dolnego, tym sposobem ocieplenie mam dużo wyżej od góry pasa dolnego wiązara- nie mogę wchodzi na poddasze i niczego składować aby nie "łazić" po wełnie. Wolę drugie rozwiązanie ale jak to zrobić aby chodzić? pzdrciągłość izolacji sama wychodzi w "kanadyjczyku" a przy podwieszonym ociepleniu (pod wiązary) co z wieńcem? Nie znam budowy kanadyjczyka, wieniec uwzględniłem jako mostek na kazdej końcówce wiązara który wystaje poza dom- lambda dla drewna na długośc ok. 0,6 m- od wieńca, poprzez murłatę i długość końcówki wiązara aż do brzegu ocieplenia ściany przyjąłem 0,35 dobry współ drewna trochę zablokuje ucieczkę, wieniec musi być i nic z nim nie zrobię więc pozostaje to wspomniane drewno. Między wiązarami nad murłatą będzie ocieplenie stropu i będzie łączyło się z izolacją ściany. Wiązary kończę wewnątrz więc murłatę też i dzięki temu murłata mi nie wychodzi poza budynek tworząc mostek, kolejny drobiazg odpada. Ustaliłem z konstruktorem jak zrobić podest na stryszku na wiązarach w przypadku podbicia pasa dolnego płytą np. OSB i gdy wełna będzie grubo nad pasem dolnym i nie da się chodzić po niej. Więc chyba wybiorę wariant 2. Oprócz wspomnianego wyżej mostka związanego z wieńcem w tym wariancie dochodzą jeszcze krzyżulce wychodzące z pasa dolnego w górę ktore utworzą mi też niewielki mostek, nie mogę ich przerwać ociepleniem . No a wścianach szczytowych ten Jackodur 700- 12 cm i na nim 2 wiersze lub 3, BK400. Jeśli coś niezrozumiale napisałem to opiszę jeszcze raz , spox. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.01.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 jestem budowlańcem to troszkę roumiem warto poznać zasady budownictwa szkieletowego (zrobiłem to dopiero kilkanascie lat temu), jestem co tydzień na innej budowie i widzę wszędzie te same błędy!!! najczęściej spotykany błąd (zawsze) brak połączenia paroizolacji nad ściankami działowymi, Wiesz co potem jest pod płytą OSB? analogicznie do Twojego przypadu. skrapla się i kapie!!! widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.01.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 jestem budowlańcem to troszkę roumiem warto poznać zasady budownictwa szkieletowego (zrobiłem to dopiero kilkanascie lat temu), jestem co tydzień na innej budowie i widzę wszędzie te same błędy!!! najczęściej spotykany błąd (zawsze) brak połączenia paroizolacji nad ściankami działowymi, Wiesz co potem jest pod płytą OSB? analogicznie do Twojego przypadu. skrapla się i kapie!!! widziałem Nie do końca kumam. Ja chciałem paroizolację dać na płytach albo OSB albo na g-k gdy planowałem podwieszani-, pod wełnę. To źle? Ścianki działowe z BK będe mocował do tych płyt. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.01.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 teraz to ja nie rozumiem w "kanadyjczyku" izolacja cieplna łączy się ściana z podłogą, i ściana z stropem, a na tym szczelnie folja, tzn. sufit całej powierzchni w jedną całość. nie poprzecinana ściankami działowymi. Ta sama zasada dotyczy poddasza użytkowego. w szkielecie zalecane jest, przed stawianiem ścian działowych położenie pasów foji nad ścianką ( mostek dla pary wodnej) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.01.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Hm, hehe ja też nie kumam.Moze inaczej.Muszę mieć szczelnie więc będzie folia pariizolacyjna wyłozona na OSB (i pod pasem dolnym tym samym) na całej powierzchni stropu i na to wełna mineralna.Ścianki dzialowe chcę zamocować do tycch płyt.Mam nad ściankami coś dać- folię, albo folię pod OSB? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.01.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 no ale chciałeś chodzić po tych płytach. to jeszcze raz obrazowo sufit(wiązary), czy połać dachu jest podobna rozzłożę to na warstwy od wew. strony: -stg -folja, -TEŻ POD ŚCIANKAMI -wełna, w konstrukcji -osb pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.01.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 no ale chciałeś chodzić po tych płytach. to jeszcze raz obrazowo sufit(wiązary), czy połać dachu jest podobna rozzłożę to na warstwy od wew. strony: -stg -folja, -TEŻ POD ŚCIANKAMI -wełna, w konstrukcji -osb pozdr Jeśli dobrze rozumiem to tak jak napisałeś właśnie. Jest dokłądnie tak że chyba się zdecydowałem na to aby płyty OSB zamontować do pasa dolnego od dołu, to będzie mój sufit. Na to folia paroizolacyjna, oczywiście na całej powierzchni tak, że mocowanie OSB do pasa dolnego będzie też przekuwać folię. Na tą folię między wiązarami i potem ponad pas dolny rozklądam wełnę- 0,5 m.. Z konstruktorem uzgodniłem, że do wiązarów i do ściany szczytowej zamocuję coś jak łaty w poziomie i na tym oprę też OSB (parę m2) jako taki podest na ktory będę mógł coś wrzucić. I będę mógł się poruszać po tym podeście jako tako a wełna będzie spokojnie pode mną spoczywała a w środku w niej kanały wentylacyjne (nad pasem dolnym) chyba prostokątne aby więcej wełny je przykrywało. Do płyt OSB zamocuję ścianki działowe z BK. Tak na obeną chwie chciałbym. No to teraz wyjaśniliśmy wsio . Jak myślisz ok? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.01.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Na rynku pojawiły się kleje poliuretanowe do klejenia izolacji.http://www.torggler.pl/index.php?news=13http://www.ceresit.pl/u235/navi/31949Wyglądają ciekawie. Zastanawiam się czy można nimi kleić płyty styropianowe na grubości do siebie. Zamiast stosować styropian zakładkowy lub ewentualne późniejsze wypełnianie szpar pianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Fajna, ja myślę że spokojnie można kleić styro do styro, przy zakladce wogóle sie nie klei więc dlaczego nie kleić bez zakładaki? Ja jednak wziąłbym pod uwagę cenę- 2 x lub więcej droższa niz klej do styro a tym samym w sumie minimalnie 2 x więcej płacimy za całość domu. No i mniej czasu można regulować pion- tylko do 20 min. a potem już dupa- przykejone . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.01.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Gdy pytałem o cenę to rozmowa była o 30 zł za puszkę. 6m2 z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Gdy pytałem o cenę to rozmowa była o 30 zł za puszkę. 6m2 z puszki. Zgadza się a klej ile? Ok 15 zł zł 6 m2 chyba. Jedno jest pewne jeśli masz styro bez frezu to na pewno sie opłąca bo za uszczelnianie pianką szpar pójdziesz z torbami ale do ściany lepiej chyba zwykły klej choćby ze względu na regulację. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4dr 31.01.2008 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 witam, klej jest super 1. 6 m2 spokojnie się robi, a cementowy ok 4-max.5m2 2. niesamowita wygoda, lekkość, czystość, szybkość, 3. dodatkowa izolacja (warstwa kleju 4. baaardzo mocny 5 kleiłem także styro do styro - nie widzę przeciwwskazań 6 . lepi się nawet do szkła !!! i innych gładkich powierzchni 7. kleiłem sufit zimnego garażu - stemple z "patyków" na godzinkę na wszelki wypadek i zaraż używalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 31.01.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 4. baaardzo mocny Hm, to może jednak bez kołków (?), ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts