Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to mi zabiłeś klina

myślałem nie komplikować

a tu mówisz że reku nic nie da

Z tym, że zupełnie nic nie da bym się nie zgodził.

Musisz jednak wziąć pod uwagę to, że powietrze gorące z nad kominka przed wejściem do rekuperatora zmiesza się z tym np. z łazienki, kuchni i (w Twoim przypadku) ze sypialni. Dopiero to zmieszane powietrze (już znacznie chłodniejsze :() oddaje ciepło w rekuperatorze, podgrzewając świeże powietrze kierowane m.in. do sypialni.

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież grzejąc w kominku wprowadzacie DO bryły domu jakiś strumień ciepła!

CO ma się z tą energią stać? POSTOI SOBIE W KĄCIE PRZY KOMINKU I POCZEKA?!!! :o :o :o

Będzie się rozłaziła po całym wnętrzu!

Bez wspomagania, - głównie w salonie.

Wspomagana DGP - tam, gdzie są wyloty (głównie tam) + salon.

Wspomagana systemem wentylacji z rekuperatorem - wszędzie. Dom jest spory, więc się uśredni. A że nie parzy w łapy przy nawiewach? No to co? ZALEŻY WAM NA TAKIM EFEKCIE?! :o

LIczbowo - pozostanie wewnątrz bryły.

Adam M.

adam

czyli twierdzisz że wystarczy wolnostojący kominek + reku (twój:-))

czyli nie muszę robić DGP ani wpinać do wentylacji?

a ile % tego ciepła stracę wyrzucjaąc przez reku do wyrzutni?

inaczej w jakim czasie odczyje ciepłeko w domu po powrocie z ferii

gdy dom ma temp 19 stopni - po godzinie, 2?

Fido, wstrzymaj się z tym DGP. Ja tak zrobię. W pierwszej chwili też chciałem kominek z rozprowadzeniem, ale teraz mam poważne zastrzeżenia co do instalowania systemu dgp. Wiem jak u mnie dmucha z "reku" przy najniższym biegu 110m3/h - przy kominkowej turbinie /400m3/h i więcej/ i gorącym powietrzu , to musi działać jak suszarka. Mam wrażenie, że jest sporo osób niezadowolonych z dgp tylko nie mowią o tym głośno. Mam parterówkę niespełna 100 m2 netto. Kominek w saloniku (do tego kuchnia otwarta na salon i korytarz) - tu ciepło z wkładu samo sie rozchodzi, pozostają do ogrzania 3 pokoiki po 12m2 i łazienka. Pozostanę tu chyba tylko przy elektrycznych konwektorach wspomaganych reku.

Twierdzę, że wystarczy kominek i reku (nie musi być mój, każdy dobrze działający to zrobi).

(polecam mój :lol: :lol: :lol: ).

Odpowiedź na tak postawione pytanie jest niezwykle trudna do udzielenia!

Jeżeli..

Jeżeli akumulacyjność domu jest nikła (bo, np z tektury, waty i styro) - to natychmiast.

Jeżeli akumulacyjność jest duża (lita cegła, sylikaty) - to po pewnym czasie.

Jeżeli system grzewczy ma "nadmiar" mocy - to szybciej.

Jeżeli system grzewczy jest "na styk" - to wolniej.

Teraz trzeba sobie te "jeżeli" poskładać we własnym domu... :roll:

Pozdrawiam Adam M.

Prosze o radę!!!

Dopiero będę w tym tyg. zaczynal sypać żwirowca.

Dziś trochę wyrównałem i przygotowałem teren pod niego między ścianami fund. ale pojawił sie mam nadzieję że nie problem.

W tym miejscu gdzie ma być żwirowiec rosla wiśnia, sciąłem ją w zeszłym roku, ale teraz przy równaniu wyszperałem trochę korzeni do których nie zdolałem się dziś dobrać, głęboko :evil: siedzą.

Czy istnieje niebezpieczeństwo że jeśli teraz je tylko znowu "ciachnę" to g... od nowa będzie rosło i kiedyś powinenem sie obawiać o geowłókninę i żwirowca?

I drugie pytanie, też szlag by to trafił, teściu nawalił przy tych korzeniach pełno wapna, też dziś wszystkiego nie zdołałem wywalić tyle tego jest i nie pod samą powierzchnią.tylko głębiej. Może to szkodzić dla GWC? Zasypać to czy jednak wszystko wywalić (mam nadzieję że dam radę)?

prosze o pomoc.

pzdr

ja mam GWC rurowy Rehau

66mb

na końcu ze spdem w ogrodzie zrobiłem studzienkę rewizyjna

studzienka jest rozszczelniona aby skropliny w przyszłości w grunt ściekały i się roszczelniały

grunt to holerna glina

jak zalało go to było 1,3m wody - zrobiłęm odwodnienie czyli żwir i udało mi się uzyskać spad na wylocie

dziś patrzę a tam znowu metr słupa wody - mam dość - chyba zrobię szczelne GWC (żadne rozszczelnienie) i pompkę na skropliny

to taka aluzja do żwirowca

Bloczek betonowy ma 25 cm szerokości, płyty Foamglas F- 12 cm wysokie i wymiar w rzucie- 0,45mx0,6m,

Ilość "bloczków" szkła:

0,6 m /0,24 m=2,5.

Podzieliłem na 24 cm bo mi bardziej pasowalo- szkło jest węższe o 1 cm teoretycznie od bloczka a bloczek bloczkowi nie równy :).

W sumie z jednej płyty 0,12x0,45x0,6 miałem 2,5 "bloczka" szkła o dlugości 0,45 m.

Jest duuuuuuużo lepszy od novomura, bo novomur to coś podobnego do BK tylko gorsze od BK w stanie suchym- istotne dla novomura jest to że w stanie wilgotnym nie traci tyle co BK.

Szkło to izolacja więc nic z tym nie da rady porównać.

Dla zobrazowania mostka w tym miejscu powiem że z ociepleniem ściany fund. i ze szkłem dodatek U wyszedł mi prawie 0,04.

Co do szkła to sprawdz konstrukcyjnie czy Ci szkło wytrzyma.

U mnie mam prawie 8 x więcej wytrzymalość szkła niż max. ciężar wraz ze śniegiem, wiatrem stropem, blachą itp.

Z novomurem raczej konstrukcyjnie nie ma co się martwić no i ze szkłem Perinsul- są w kształcie bloczków a nie płyt (ale Perinsul jest ponad 2 x droższe niż to moje szkło hehe- kosmos) bo one są specjalnie do takich zastosowań.

Foamglass F jest do extremalnie obciążonych posaNdzek ale jego chwilowa wytrzymaość to 1,2 N/mm2 (1,2 MPa) a ciągła to ok. 0,7 N/mm2.

Dla porownania Perinsul ma chwilowej 1,6 N/mm2 (1,6 MPa).

BK400 ma 2,0 MPa.

pzdr

I prosze o pomoc w powyższej sprawie z GWC żwirowym

:cry:

Witaj

Sam nie wiem co najlepsze.

Ta odrobina drewna, to potencjalny pokarm mikrego życia. Zasypany wapnem "nie wstanie" nigdy!

Nie słyszałem o szkodliwym wpływie powietrza przepuszczonego przez choćby wodę wapienną (to jest to samo). Raczej daje efekt bakteriobójczy.

Chyba bym to tak zostawił! Jest zakonserwowane na sztywno!

Jak da się PROSTO wydłubać - to rozwiązuje wątpliwości. Jak nie - to nie jest źle!

Można też posypać żwirek odrobiną soli (takiej do rozmrażania ulic). Ludziska, za pooddychanie w grocie solnej krocie płacą...

Jak już masz wapno, to czemu nie i sól?

Masz odwagę robić za prekursora nowych technik?! :lol:

Adam M.

Witaj

Sam nie wiem co najlepsze.

Ta odrobina drewna, to potencjalny pokarm mikrego życia. Zasypany wapnem "nie wstanie" nigdy!

Nie słyszałem o szkodliwym wpływie powietrza przepuszczonego przez choćby wodę wapienną (to jest to samo). Raczej daje efekt bakteriobójczy.

Chyba bym to tak zostawił! Jest zakonserwowane na sztywno!

Jak da się PROSTO wydłubać - to rozwiązuje wątpliwości. Jak nie - to nie jest źle!

Można też posypać żwirek odrobiną soli (takiej do rozmrażania ulic). Ludziska, za pooddychanie w grocie solnej krocie płacą...

Jak już masz wapno, to czemu nie i sól?

Masz odwagę robić za prekursora nowych technik?! :lol:

Adam M.

Adamie dzięki, pocieszyłeś mnie i mam nadzieję że tylko z tym ostatnim żartujesz.

pzdr

I żart i nie żart!

Ani wapno ani sole w takich warunkach nie parują.

Ale pieprzenia o "morskim" powietrzu można się oczytać tyle, że łeb odpada.

Na rozum - wszystko tu gra. NIC tu nie miesza.

I sole i wapno działają bakteriostatcznie lub bakteriobójczo. Taki zabieg jak nie pomoże to i nie zaszkodzi.

Adam M.