Asia33 06.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 ocieplanie nieużytkowego poddasza, rekuperator, klapa wejściowa Nie wiem ilu litrowy mam dom - nigdzie nie mogę znaleźć przelicznika na gaz płynny, ale pozwolę sobie wtrącić 3 grosze do dyskusji.Na nieużytkowym poddaszu mam rekuperator - od wykonawcy usłyszałam, że to urządzenie nie może pracować na mrozie i mam ocieplić poddasze. Dodatkowo zwrócił mi uwagę, że przez wyłaz (ten od schodów) ucieka dużo ciepła i tylko zyskam na ociepleniu.Na razie tylko otuliłam rekuperator i kanały. Wyłaz "obudowałam" pozostałościami styropianu - chociaż w ten sposób jest go bardzo trudno odizolować bo schody mają różne wystające ustrojstwa.Z przerażeniem zauważyłam, że mój dach ślicznie topi szron na nieużytkowej części. W tym roku muszę ocieplić połacie nad nieużytkową częścią.Bo faktycznie - dach ociepliłam 30 cm wełny, ściany 20 cm styropiany a spory wyłazik jest praktycznie bez izolacji.Pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ocieplanie nieużytkowego poddasza, rekuperator, klapa wejściowa Mam dokładnie ten sam zestaw problemów, tylko na razie na papierze i wciąż bez odpowiedzi, jak to zrobić. Czy ocieplić jednak dach (zwiększenie kubatory ogrzewanej), czy ocieplić podłogę (reku trzeba jeszcze otulić, jak po tym chodzić?) czy i to i to (pewnie najlepiej by było, ale cena? i czy po 20cm, czy tu 30 a tu 10?)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Zagooglujcie za "mata lamelowa".Dostępna "z metra" i dość powszechnie. To wełna mineralna 30 lub 50 (polecam 50) doklejona do aluminiowej folii.Owinąć trzeba te urządzenia i zalepić brzegi "srebrną" taśmą do wentylacji. Taką na podkładzie siatkowym, mocną.Ten właz można podobnie.Działa jak głupie! I nie zabija ceną.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 ocieplanie nieużytkowego poddasza, rekuperator, klapa wejściowa Mam dokładnie ten sam zestaw problemów, tylko na razie na papierze i wciąż bez odpowiedzi, jak to zrobić. Czy ocieplić jednak dach (zwiększenie kubatory ogrzewanej), czy ocieplić podłogę (reku trzeba jeszcze otulić, jak po tym chodzić?) czy i to i to (pewnie najlepiej by było, ale cena? i czy po 20cm, czy tu 30 a tu 10?)... Ja już rozwiązanie znalazłem bo mam iodentycznie: - reku daję w pom. gosp. - 0,5 m wełny na stopie - aby jakoś wykorzystać poddasze na jekieś pierdoły uzgodniłem z konstruktorem że zrobię na wiązarach podest na płytach OSB. - wyjście na poddasze już rozmawiałem z moim "szefem praktycznym", coś wymombinuje- schody będą zrobione na specjalnej konstrukcji (zamocowanej np. do płyty OSB), pod którą będzie te ok. 0,5 m wełny i będę otwierał w stropie taki "klocek" o grubości 0,5 m. Coś podobnego ale podm samymi schodami wełna: http://www.kimarproart.pl/en/FAKRO%20-%20okna%20dachowe_pliki/schody_schody.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie no spoko - tylko jak ja zmieszcze Bartosza do pom. gosp.??? A te podgloge na legarach robisz chyba w dwóch wartwach - z legarami porostopadle względem siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie no spoko - tylko jak ja zmieszcze Bartosza do pom. gosp.??? A te podgloge na legarach robisz chyba w dwóch wartwach - z legarami porostopadle względem siebie? Aaaa, bartosza ... hmm, ja bede miał storkair`a, Z tymi legarami nie kumam, ja mam wiązary i strop zrobię montując do pasa dolnego płyty OSB. A ten podeścik zrobię montując płyty OSB do krzyżulców (łaty na krzyżulce i OSB na łatach położone). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Aaaaaaa... No to Ty nie masz problemu! Ja mam strop żelbetowy i dopiero na to mógłbym kłaść izolację. I tu jest pies pogrzebany... A Storckair... Coż - za drogi i za mała wydajność jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.02.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 - wyjście na poddasze już rozmawiałem z moim "szefem praktycznym", coś wymombinuje- schody będą zrobione na specjalnej konstrukcji (zamocowanej np. do płyty OSB), pod którą będzie te ok. 0,5 m wełny i będę otwierał w stropie taki "klocek" o grubości 0,5 m. Coś podobnego ale podm samymi schodami wełna: http://www.kimarproart.pl/en/FAKRO%20-%20okna%20dachowe_pliki/schody_schody.jpg pzdr Ja mam dwie klapy. Dolna to takie schody jak na zdjęciu tam są ze 2 cm styropianu fabrycznie. Jak wejdę po schodach to druga klapę otwieram na zewnatrz zaizolowaną ok. 15 cm wełny. A wejscie na strych mam w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ja mam dwie klapy. Dolna to takie schody jak na zdjęciu tam są ze 2 cm styropianu fabrycznie. Jak wejdę po schodach to druga klapę otwieram na zewnatrz zaizolowaną ok. 15 cm wełny. A wejscie na strych mam w wiatrołapie. Brzmi OK, tylko tak myślę - w tej pierwszej są schody i one pewnie sie mieszczą w warstwie izolacyjnej, więc ta druga wychodzi "ponad", si? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Trochę wystaje, tak z 5 cm ponad otaczająca izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 07.02.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Jak lepiej izolowac od fundamentow (brak piwnicy): 1. czy nad plyta na gruncie dawac pustaki oddzielajace (szklo, novomur) pod sciany? 2. czy pod plyta na gruncie dawac pustaki oddzielajace (szklo, novomur) na bloczki? http://img406.imageshack.us/img406/682/schoeckxp1.jpg Opcja 2 do mnie bardziej przemawia bo nie trzeba oddzielac scian wewnetrznych i schodow. Ale moge sie mylic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Szarbia- 2 będzie więcej ciepła akumulowała, bardzo dużo ciepła . Ale jeśli szkło to w jedynce odpada ciężar płyty a jeśli novomur to umieszczenie pod płytą to obliczeń nawet nie musiałbyś robić. Ja mam coś ja przykład nr 2, ale płyta zbrojona (7 cm) dochodzić będzie do ścian fundamentowych a nie będzie na nich się opierać, więc ciężar płyty mi odpadł. Na tą płytę 7 cm poleci beton 6 cm z kablami grzejnymi. W sumie będę miał 13 cm betonu do akumulacji ciepła w posadzce. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 07.02.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ano wlasnie - akumulowanie. To chyba plus dla 2. Ja w koncu bede dawal Novomura niestety. Mam jeszcze dwa stropy lane nad plyta na gruncie - za ciezko dla szkla typ F. A Perinsul to sie w ogole nie oplaca - 18 tys zl mi wyszlo Jak oddzielisz schody na gore? (Jesli beda drewniane to nie nie ma pytania) BTW - pol metra welny na gorze to nawet mnie poruszylo Ja bede mial 40 cm styro na ostatnim stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A Perinsul to sie w ogole nie oplaca - 18 tys zl mi wyszlo Jak oddzielisz schody na gore? (Jesli beda drewniane to nie nie ma pytania) Nom Perinsul to totalny kosmos Jakie schody? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 07.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Jakie schody? Z parteru na pietro. Chyba, ze masz parterowy to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.02.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jakie schody? Z parteru na pietro. Chyba, ze masz parterowy to nie ma problemu. Parterówka. pzdr A schody do domu i taras jako odrębne elementy. Na wyjściu na taras i na wejściu do domu daję końcówkę szkła Foamglas F (bo mi jeszcze zostało - szer. 30 cm (jak grubość styro na ścianach) o grubości 5 cm a poniżej (pod szkłęm) 30 cm styro do poziomu szkła w ścianie fund.,, więc mostków w ogóle nie będzie na połączeniu tarasu i schodów wejściowych. Pewne szczegóły jeszcze analizuję ale tak to koncepcyjnie będzie wyglądało mniej więcej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.02.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Oto dzisiejsze wysypanie części żwirowca, dałem dupy tylko z zakładką na geowłókninie kiedy sypał, miała być na drugą stronę a tak mi podeszlo pod nią, będę miał więcej roboty http://images23.fotosik.pl/154/e2b97a8fa5b4061bmed.jpg http://images34.fotosik.pl/135/e81064cea6417938med.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.02.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ile tego żwiru ci tam weszło i ile to ostatecznie kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 08.02.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jakie schody? Z parteru na pietro. Chyba, ze masz parterowy to nie ma problemu. Parterówka. pzdr A schody do domu i taras jako odrębne elementy. Na wyjściu na taras i na wejściu do domu daję końcówkę szkła Foamglas F (bo mi jeszcze zostało - szer. 30 cm (jak grubość styro na ścianach) o grubości 5 cm a poniżej (pod szkłęm) 30 cm styro do poziomu szkła w ścianie fund.,, więc mostków w ogóle nie będzie na połączeniu tarasu i schodów wejściowych. Pewne szczegóły jeszcze analizuję ale tak to koncepcyjnie będzie wyglądało mniej więcej. pzdr A po tym szkle na progach to mozna chodzic? Nie pokruszy sie? W sumie tego mi brakuje w dazeniu do minimalizacji mostkow. Fajne foty zwirowca - dzieki. Bede korzystal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.02.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ile tego żwiru ci tam weszło i ile to ostatecznie kosztowało? To co widać na razie to 15 ton, w sumie będzie ok 34 ton. Za 15 ton zapłaciłem razem z transportem 1070 zł. Dziś jeszcze załatwi mi otoczaki 32-150 mm. Jest z tym problem bo wszystko jest zasyfione ale gość mi powiedział że załatwił to bo mu na kopalni jeszcze dodatkowo wybiorą z tego syfu tak że odpadu mi zostanie ok 1 tony z 8 ton a wygląda to tak że normalnie z 8 ton odpadu jest ok 3 ton. Wybiorę na działce, przepłukam i będzie git. Potem jeszcze dodatkowo ok 10 ton 16-32 mm i to wszystko. razem mam ok 18 m3 na żwirowca A po tym szkle na progach to mozna chodzic? Nie pokruszy sie? W sumie tego mi brakuje w dazeniu do minimalizacji mostkow. Fajne foty zwirowca - dzieki. Bede korzystal. Dlatego to szkło wysmaruję też , i na to pójdą albo płytki albo coś podobnego tak że będzie OK- nacisk powierzchniowy i nikt nie będzie żyywcem po szkle chodził . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts