Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja raczej tego nie rozważam bo wychodzę z założenia że do tego jest dedykowany styro i powinien to wytrzymać ma jakiś tam % deformacji ale to już inni ludzie sprawdzają i testują -- kupując styro na podłogi zakładam że nie będzie z nim problemu a jak ma siadać to raczej na początku (jak jeszcze wylewka jest najcięższa i mokra) chyba tak jest :D

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jeszcze Was pomęczę

Ma ktoś takie cudo jak balkon? :evil: Ja mam i to straaaasznie dłuuugi. Jakoś nie uśmiecha mi się puszczac z dymem kaski tą drogą.

Są podobno jakieś systemowe rozwiązania (zresztą chyba z tej samej firmy co Isomur).

Na razie mam w projekcie styropian 'naokoło'.

Jakieś komentarze? :roll:

Na razie mam w projekcie styropian 'naokoło'.

Jak masz naokoło i równej grubości, to jest OK. Gorzej, jak masz tak jak u mnie - tzn. chudziej. Ja będę dawał chyba Ecotherm,

Jeśli to balkon wiszący (nie taras), to możesz takie łączniki Halfen-Deha uzyć - ja się zastanawiam sam nad tym (chyba w tym wątku było)

Energooszczędny masz spokojnie (7-litrowy) bo to i poniżej tego wszystkie są energooszczędne.

znaczy że co?

P.S. Ja kupowałam XPS za 380 m3, więc różnica nie aż taka drastyczna ale zawsze to stówka w kieszeni. A który lepiuej Styropex czy Swisspor?

Że masz na pewno energooszczędny, który się jeszcze dzieli na "podgrupy", wyżej wspominane :).

Ja mam styropexu AQUA.

pzdr

j-j

brzmi nieźle - znaczy oszczędzam a nie jestem taką znowuż wariatką :wink:

u nas niestety taras nie jest w stanie przejąć funkcji balkonu gdyż balkon mamy z dwóch powodów:

- żeby chronił przed deszczem na tarasie

- żeby można było okna od zewnątrz umyć :lol:

warstwa styropku jest taka sama. co do reszty to muszę się podoktoryzowac bo na razie mało wiem. podejrzewam jednak że te jak ja to nazywam dystanse nie wchodzą w grę bo po drugiej stronie mam pustke nad salonem :-?

Może coś w tym stylu:

http://www.medium.nazwa.pl/izolacje/pdf/iz_2006_03_s022.pdf

Nie pomogę zbytnio, bo sam zrezygnowałem z balkonów i nie wnikałem w szczegóły-- trudna sprawa z izolacją i odpowiednimi pokryciami -- dlatego funkcje balkonu przejmie taras na dostawionym garażu (odizolowany):)

szok jest chyba najdroższy, dechy tańsze

jak chce się mieć blakonik cieniutki jka dowcipy Pawlaka to jest to dobre zastosowanie

inaczej izolowanie dookoła styro

mpoplaw

gdybym się trzymał ściśle projektu to w podłodze bym miał 4+4 styropianu. W projekcie jest częściowo ściana jednowarstwowa z bk 36 - daje pth 25 pw

będzie też reku z gwc i szklana witryna od południa 3x2,2 m

gazowy kondensat i podłogówka jakieś 60 m

problem też w tym że fundament mam w 2 poziomach...

Podłączaj, podlączaj, czekamy na wyniki :).

Zastanawiam się czy dałoby np. radę wykombinować tak aby zimą przy naslonecznieniu maksymalnie nagrzać rurkę i żeby w ogłole jakoś zwiększyć sprawność ale jest to zależne od dachowki. ale, może daloby się coś wykombinować?

pzdr

witam, mam pytanie do was

planuje budowac dom energooszczedny, projekt gotowy lipinskich p42a.

W projekcie sciana zewnetrzna to porotherm 0,25cm ocieplony 20cm termoorganika platinum plus (lambda=o,031W/m2K). calosc ma miec Uo=0,133W/m2K. i teraz rozwazajac wszystkie za i przeciw chcialabym sie dowiedziec co sadzicie o tym by zrobic porotherm + perlit +cegla klinkierowa (ew.cegla pelna). Czy tak sciania ma sens, ile trzeba tego perlitu by sciana miala takie same parametry cieplne jak w projekcie.

Po co kombinacja a no:

1-nie mam przekonania do styropianu i to takiej grubosci obawa przed efektem termosu,

2- okazuje sie ze welna to tez "niezla bomba ekologiczna",

3-cegla klinkierowa na elewacje ladna, trwalsza niz tynk.

Mozecie mi ocenic ten pomysl.

Nastepne pytanie to

czy dobrze rozumiem ze bloczki isomur moge zastapic porotermem wypelnionym perlitem?

dodatkowo podloge mam izolowana termoorganika podloga gold plus 20cm- czy tu tez nie lepiej zastapic to perlitem.

pozdrawiam i BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ

W projekcie sciana zewnetrzna to porotherm 0,25cm ocieplony 20cm termoorganika platinum plus (lambda=o,031W/m2K). calosc ma miec Uo=0,133W/m2K. i teraz rozwazajac wszystkie za i przeciw chcialabym sie dowiedziec co sadzicie o tym by zrobic porotherm + perlit +cegla klinkierowa (ew.cegla pelna). Czy tak sciania ma sens, ile trzeba tego perlitu by sciana miala takie same parametry cieplne jak w projekcie.

Wg http://www.muratorplus.pl/technika/sciany/konstrukcje/perlit-ekspandowany,17053_5745.htm

Współczynnik przewodzenia ciepła perlitu wynosi : 0,045-0,059 [W/mK]

Przyjmując średnio 0,05 W/mK daje to w porównaniu z termoorganika platinum plus (lambda=0,031W/mK) izolacyjność gorszą o ponad 60%. O tyle też powinna być grubsza warstwa perlitu (20cm x 1,6 = 32cm) aby uzyskać podobną izolacyjność muru. Razem mur będzie miał : 25+32+12=69cm. Czy taki mur Ci odpowiada ?

Zostają do rozwiązania mostki termiczne, stabilność warstwy elewacyjnej, itp.

Ile razy tu zajrzę Wasze rozważania uświadamiają mi ile mam nieodkrytych mostków cieplnych, co tam mostków - całe estakady i autostrady.

Raz nawet chciałam być ambitna i porwałam się na szkło spienione, ale nic z tego nie wyszło, bo dostawa ugrzęzła. Kolejne nauczka - ciekawe materiały są mało dostępne, sprowadzane na zamówienie itp.

Myślę, że trudno jest prowadzić budowę pasywnego - nie wiem jak się Wam udaje zdobyć materiały. Z jakim wyprzedzeniem trzeba zamawiać?

pozdrawiam,

marta

czyli pozostaje termoorganika?

:cry:

a co z podloga itp, rozumiem ze do tynkow i wszelkiego rodzaju zapraw jak najbardziej mozna stosowac aby poprawic wlasciwosci cieplne. Czy to juz przesada.

HenoK- tak sie tylko upewnie w tej scianie izolacyjnosc bedzie miala jeszcze cegla (klinkier lub zwykla cegla pelna) w zwiazku z tym czy tego perlitu trzeba tak duzo?

Stabilnosc warstwy elewacyjnej- to jest argument :) a do tego jeszcze pewnie te kolki co lacza sie ze sciana nosna.

jak juz pisalam troche przeraza mnie 20cm styropianu,

porownujac koszt elewacji z cegly a koszt elewacji z tynku to u mnie roznica ok 10 000- w zwiazku z tym nie az tak porazajaca-a cegla na elewacji to zawsze cegla :wink: