przemekk74 19.12.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Witam Developer polozyl mi plyty OSB bez lat ('krokwie krzyzowe'?) bezposrednio na belkach. Plyt OSB sa 2 warstwy (nie wiem jaka jest grubosc dokldanie ale okolo 3cm obie).Wiem ze komus innemu polozono w takim samym domku na latach i na dodatek wsadzono folie pomiedzy 2 warstwy OSB. Zamin zaczne walczyc o swoje chcialbym rozpoznac temat. Jak to powinno byc polozone i czy sa na to jakies normy oficjalne?Czy jest jakas oficjalna zaleznosc pomiedzy: gruboscia plyt, faktem polozenia badz nie lat i odlegloscia pomiedzy krokwiami/belkami?Pozdrowienia,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 19.12.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 rzeźbiłem podobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 20.12.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Poczytaj na stronie http://www.kronopol.pl/ PRODUKTY -> PŁYTY BUDOWLANE. Są tam podane dane dot. rozstawu belek w zależności od grubości. Należy także pamiętać że jest to płyta kierunkowa, i charakteryzuje się różnymi parametrami na obu osiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 20.12.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Należy także pamiętać że jest to płyta kierunkowa, i charakteryzuje się różnymi parametrami na obu osiach. dlatego ,zamiast jednej płyty no20mm powinno się kłaść dwi po 10mm na krzyż.ale Wojtek Nitka ten pomysl poddal krytyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 20.12.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Należy także pamiętać że jest to płyta kierunkowa, i charakteryzuje się różnymi parametrami na obu osiach. dlatego ,zamiast jednej płyty no20mm powinno się kłaść dwi po 10mm na krzyż.ale Wojtek Nitka ten pomysl poddal krytyce Nie, nie o to mi chodziło! Płyty OSB sa kierunkowe tzn. naprężeniom zginającym poddaje się tylko krawędź główna (zwykle ta dłuższa). Dlatego ważny jest kierunek ułożenia względem belek (osią główną prostopadle do legarów) a łączenie krótszych krawędzi na legarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 20.12.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 OKa jaki powinien być przekrój poprzeczny legara pod płyte OSB18 ??Czy wążne jest tylko ,aby prześwit między nimi byl np 40cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts