wojptak 16.01.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Jak radzicie sobie z odprowadzaniem wody deszczowej gdy brak kanalizacji burzowej. Ostatnio po roztopach mam przed domem sporą kałużę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.01.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 nie ma w poblizu np przydroznego rowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 16.01.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Zrobiłem drenaż wokół domu, a wodę rozsączam na swojej działce poniżej. W zasadzie nie możesz odprowadzić deszczówki do żadnego rowu bez zgody zarządcy tegoż, a czasem potrzeba pozwolenia wodnoprawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 16.01.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Zajrzyj na stronę http://www.wavin.pl system AZURA .Bardzo ciekawe rozwiązanie, ale bardzo drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 16.01.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Planujemy wybudować zbiornik na deszczówkę i wykorzystywać ją do podlewania ogródka. Czytałam właśnie (chyba Murator lipcowy?), że trawniki przed domem tzn. darń doskonale chłoną duże ilości wody + zbiornik....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 16.01.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Do JoliTeż myślałem o takim zbiorniku, ale czy on "wchłonie" dużą ilość wody np. po roztopach wiosennych? Dręczy mnie to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Mialem podobny problem i skutecznie go rozwiazalem. Pod odplywem glownej rynny wkopalem kreg o srednicy ok. 0.5 m. Na dnie wybetonowany. W polowie wysokosci rura kanalizacyjna odprowadzona do zakopanych dwoch dwoch kregow o srednicy 1,5 m. Tu dno bez betonu, po prostu piasek. Maly krag z pokrywa i metalowa, wyjnowana kratka. Umozliwia to osadzanie sie lisci i innych brudow i istnieje mozliwosc zebrania ich z dna, raz na rok. Banalny system, ale wszystko super dziala. Zadnych kaluzy nawet w wielka ulewe. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 16.01.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 ja mam do kazdej rynny podlaczone kilka metrow rury drenarskiej na podsypce ze zwiru, zakopane jakies 50cm pod ziemia. na razie przepelnilo sie tylko raz, podczas roztopow sprzed kilku dni. podczas zwyczajowych deszczow jesiennych zadnych kaluz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Posiadam dom z pełnym podpiwniczeniem, na dodatek na głębokość 5 m mam glinę. Trudne podłoże szczególnie w czasie roztopów. Wokół domu wykonałem opaskę drenażową, wszystko osypane keramzytem frakcja 8 - 20. Ze studzienki zbiorczej wszystka woda kierowana jest do studni kopanej o głębokości 7m. Cały system działa bardzo dobrze wodę ze studni uzywam do celów gospodarczych. Do studni będę odprowadzał również deszczówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian 17.01.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Mój sposób cztery beczki plastykowe (po jednej na rynnę) z dużą ilością wywierconych otworów i owinięte geowłókniną. rynny z beczkami połączone rurami kanalizacyjnymi 110 i odsuniete od domu na ok. 3m. Beczki wkopane dnem do góry - działa rewelacyjie jeszcze nigdy się nie przelało. W tym roku chcę wkopać tank 1.5 tys litrów (taki na palecie) by zbierać deszczówkę do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 17.01.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 U mnie jest podobnie, dwie stare plastikowe beczki z obciętym dnem i wywierconymi otworami, wypełnione tłuczniem i zakopane pół metra pod ziemią, ale w odległości 15 metrów od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Benicio, takie rozwiązanie z beczkami i trawą wydaje mi się sprawdzać w praktyce. Wczoraj byliśmy z mężem na budowie i niestety, tam gdzie był podwyższony teren wokół domu zapadaliśmy się w breję po kostki, natomiast po darni - położonej o wiele niżej - można było chodzić swobodnie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 17.01.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Przepraszamm, to byłam ja. Nie zauważyłam, że system mnie wylogował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts