sziel 19.12.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Witam.Jestem pierwszy raz na forum... no i mam tremę. Jestem na etapie projektowania i mam problem z lokalizacją kominka. Z różnych wersji spodobała mi się ta z lokalizacją w ścianie szczytowej pomiędzy dwoma wyjściami do ogrodu (ściana szczytowa ma 9m szerokości i jest to ściana zachodnia, a dom jest ustawiony wejściem do południa). Proszę o opinię kogoś kto już takie coś w domu ma, lub o fachową poradę.Sziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 21.12.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Witam na forum, sama pamiętam doskonale emocje jakie towarzyszyły mi kiedy pisałam pierwszy raz. Dużo informacji na temat kominków znajdziesz na forum myślę, że na początek warto pooglądać poczytać. Mi osobiście daje to wiele bo wyrabiam sobie pogląd na sprawę. Napiszę ci o moim wyborze miejsca na kominek. Mój kominek powstał w tym roku i jeszcze się nim nie nacieszyliśmy. Otóż ja siadłam na kanapie i rozejrzałam się po pomieszczeniu gdzie było by dobrze. Później musiałam wziąć poprawkę na przewody kominowe które są nieodzownym elementem istnienia kominka. U mnie ich nie było więc musiał powstać komin do kominka. Kominek nie powinien stanowić przeszkody na ciągu komunikacyjnym.Teraz mam tak, że siedząc na kanapie mam widok na okno i płomień w kominku. To jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 21.12.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Moj mąż zawetował takie ustawienie kominka. Otóż, jesli kominek ma służyć również do grzania, a nie tylko do ozdoby, to jest najgorsze miejsce z mozliwych, bo wszystko ciepełko ucieka. Do tego, choc to pieknie wygląda w projekcie, to patrzenie jednocześnie na cieplutki ogieniek i mróż za oknem niekoniecznie musi być doznaniem najmilszym - aczkolwiek to sprawa gustu. W każdym razie wyobraź sobie, że siedzisz przed kominkiem... Ostatecznie mam kominek między salonem a schodami, a oddziela je od siebie tylko ściana komina, więc schody częściowo widać. Wygląda fajnie, ale praktyczne sprawdzenie jeszcze przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 21.12.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Ostatecznie mam kominek między salonem a schodami, a oddziela je od siebie tylko ściana komina, więc schody częściowo widać. Wygląda fajnie, ale praktyczne sprawdzenie jeszcze przede mną. ja mam identycznie i bardzo chwalę takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 21.12.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Ostatecznie mam kominek między salonem a schodami, a oddziela je od siebie tylko ściana komina, więc schody częściowo widać. Wygląda fajnie, ale praktyczne sprawdzenie jeszcze przede mną. ja mam identycznie i bardzo chwalę takie rozwiązanie ja też, ja też , ale jeszcze nie mogę chwalić , bo nie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.12.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Witam. Jestem pierwszy raz na forum... no i mam tremę. Jestem na etapie projektowania i mam problem z lokalizacją kominka. Z różnych wersji spodobała mi się ta z lokalizacją w ścianie szczytowej pomiędzy dwoma wyjściami do ogrodu (ściana szczytowa ma 9m szerokości i jest to ściana zachodnia, a dom jest ustawiony wejściem do południa). Proszę o opinię kogoś kto już takie coś w domu ma, lub o fachową poradę. Sziel mam kominek w srodku pomiedzy wyjsciem na taras ( mam dwoje drzwi) i uwazam ze jest super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 28.12.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Postawiłem kominek w środku domu .Rozprowadzenie ogrzewania: grawitacyjne (jak wyłacza prąd CO i CW nie działa)Kominek ogrzeje mi cały dom bez prądu . Takimi kryteriami kierowałem sie przy ustawieniu kominka .I gdziebyś nie postawiła i tak jest super .Najlepiej funkcjonalność z ekonomią , Decyzja należy do Ciebie Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolariska 28.01.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 U nas w projekcie kominek był usytuowany pomiędzy dwoma oknami. Nie pasowało mi to chociażby z powodu problemu z zawieszeniem zasłon. Przenieśliśmy go więc w róg na przeciwległą ścianę. Podobają mi się narożne kominki. Przy otwartej przestrzeni jaką mam u siebie w domu będzie on widoczny już od wejścia a także z kuchni. Myślę, że będzie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts