Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowe - czy nie za duzo wymagają

aveflorek

Recommended Posts

O to spis załącznikow jakie trzeba zlozyc ubiegajac sie o pozwolenie na budowe w Gliwicach:

ZAŁĄCZNIKI:

1. Decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu nr ....z dnia .... ( ksero ) (o ile jest wymagana).

2. Decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej nr ...

z dnia ....(o ile wynika to z decyzji, o której mowa w pkt. 1).

3. 4 egz. projektu budowlanego waz z projektem zagospodarowania działki, wykonanym na oryginalnym podkładzie mapowym i naniesionymi granicami własności oraz uzgodnieniami, opiniami i pozwoleniami wymaganymi przepisami szczególnymi oraz informację dotyczącą bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.

4. Warunki techniczne przyłączenia wody, energii , gazu i odprowadzania ścieków wraz z 4 egz. projektów branżowych przyłączy do sieci miejskich, uzgodnione przez dysponentów sieci.

5. Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

6. Oświadczenie projektanta, a także sprawdzającego o sporządzeniu projektu budowlanego, zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej.

7. Potwierdzona za zgodność z oryginałem kserokopia uprawnień budowlanych projektantów.

8. Potwierdzone za zgodność z oryginałem zaświadczenie o przynależności do Izby Zawodowej.

9. Opinia Zespołu Uzgadniania Dokumentacji – Filia w Gliwicach, nr ........................

z dnia ............................ (o ile jest wymagany decyzją, o której mowa w pkt. 1).

10. Serwis zdjęciowy.

11. Upoważnienie udzielone pełnomocnikowi działającemu w imieniu wnioskodawcy wraz z opłatą skarbową 15 zł.

Czy te dokumenty wyroznione na czerwono sa naprawde niezbedne??

Witam

Rzeczywiście te dokumenty są potrzebne. Projektant który mi adoptował projekt sam zbierał te wszystkie dokumenty i składał do wszystko w starostwie. Niczym sie nie musiałem martwić, dostarczyłem mu tylko mapki, akt notarialny,warunki przełączenia do siecie energetycznej, gazowej, wodnej i kanalizacji. On sam składał wniosek o pozwolenie na budowę i odbrałem juz od niego pozwolenie. Oczywiście wszystko to było wliczone w cene za adaptację.

Pozdrawiam

tak, jest to rzeczywicie wymagane przez urzędy. ale czy potrzebne i niezbedne to bym się kłócił. Tak czy inaczej mam przecież obowiązek zrobienia projektu zgodnie z przepisami i podpisuję sie pod nim nazwiskiem wraz z numerem uprawnien. Pewnie dzięki takiemu zagraniu, jesli sami nie odnajda jakichś błędów są wyłączeni z jakiejkolwiek odpowiedzialności.

jeszcze rok, i trzeba będzie wszystkie odcinki ZUSów wplacane przez projektanta dołączać, a niedlugo pewnie paragon z kasy fiskalnej :D

pozdrawiam

Kiedyś będąc na rybach z emerytowanym biegłym księgowym zadałem mu pytanie: dlaczego nasze przepisy są takie zawiłe, niezrozumiałe.

Odpowiedź była krótka: jeżeli byłyby przejrzyste, należałoby zwolnić 2/3 urzędników, a żaden rząd na to nie pójdzie.

czerwone to nic ale np. pkt. 10 - serwis zdjęciowy - to PRZESADA. Nie ma podstawy prawnej do żądania takiego załącznika.

Zdjęcia można dołączyć do wniosku o wzizt ale zupełnie dobrowolnie. Z resztą i tak urzędnik musi pojechać na wizję lokalną.

Haha nie zauważyłem tego wcześniej:)

Rzeczywiście punkt 10 jest niezły:)