aveflorek 19.12.2005 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 O to spis załącznikow jakie trzeba zlozyc ubiegajac sie o pozwolenie na budowe w Gliwicach: ZAŁĄCZNIKI:1. Decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu nr ....z dnia .... ( ksero ) (o ile jest wymagana).2. Decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej nr ...z dnia ....(o ile wynika to z decyzji, o której mowa w pkt. 1).3. 4 egz. projektu budowlanego waz z projektem zagospodarowania działki, wykonanym na oryginalnym podkładzie mapowym i naniesionymi granicami własności oraz uzgodnieniami, opiniami i pozwoleniami wymaganymi przepisami szczególnymi oraz informację dotyczącą bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.4. Warunki techniczne przyłączenia wody, energii , gazu i odprowadzania ścieków wraz z 4 egz. projektów branżowych przyłączy do sieci miejskich, uzgodnione przez dysponentów sieci.5. Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.6. Oświadczenie projektanta, a także sprawdzającego o sporządzeniu projektu budowlanego, zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej.7. Potwierdzona za zgodność z oryginałem kserokopia uprawnień budowlanych projektantów.8. Potwierdzone za zgodność z oryginałem zaświadczenie o przynależności do Izby Zawodowej.9. Opinia Zespołu Uzgadniania Dokumentacji – Filia w Gliwicach, nr ........................z dnia ............................ (o ile jest wymagany decyzją, o której mowa w pkt. 1).10. Serwis zdjęciowy.11. Upoważnienie udzielone pełnomocnikowi działającemu w imieniu wnioskodawcy wraz z opłatą skarbową 15 zł. Czy te dokumenty wyroznione na czerwono sa naprawde niezbedne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 20.12.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 WitamRzeczywiście te dokumenty są potrzebne. Projektant który mi adoptował projekt sam zbierał te wszystkie dokumenty i składał do wszystko w starostwie. Niczym sie nie musiałem martwić, dostarczyłem mu tylko mapki, akt notarialny,warunki przełączenia do siecie energetycznej, gazowej, wodnej i kanalizacji. On sam składał wniosek o pozwolenie na budowę i odbrałem juz od niego pozwolenie. Oczywiście wszystko to było wliczone w cene za adaptację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.12.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 tak, jest to rzeczywicie wymagane przez urzędy. ale czy potrzebne i niezbedne to bym się kłócił. Tak czy inaczej mam przecież obowiązek zrobienia projektu zgodnie z przepisami i podpisuję sie pod nim nazwiskiem wraz z numerem uprawnien. Pewnie dzięki takiemu zagraniu, jesli sami nie odnajda jakichś błędów są wyłączeni z jakiejkolwiek odpowiedzialności. jeszcze rok, i trzeba będzie wszystkie odcinki ZUSów wplacane przez projektanta dołączać, a niedlugo pewnie paragon z kasy fiskalnej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.12.2005 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Kiedyś będąc na rybach z emerytowanym biegłym księgowym zadałem mu pytanie: dlaczego nasze przepisy są takie zawiłe, niezrozumiałe.Odpowiedź była krótka: jeżeli byłyby przejrzyste, należałoby zwolnić 2/3 urzędników, a żaden rząd na to nie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.12.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 czerwone to nic ale np. pkt. 10 - serwis zdjęciowy - to PRZESADA. Nie ma podstawy prawnej do żądania takiego załącznika.Zdjęcia można dołączyć do wniosku o wzizt ale zupełnie dobrowolnie. Z resztą i tak urzędnik musi pojechać na wizję lokalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 23.12.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 czerwone to nic ale np. pkt. 10 - serwis zdjęciowy - to PRZESADA. Nie ma podstawy prawnej do żądania takiego załącznika. Zdjęcia można dołączyć do wniosku o wzizt ale zupełnie dobrowolnie. Z resztą i tak urzędnik musi pojechać na wizję lokalną. Haha nie zauważyłem tego wcześniej:) Rzeczywiście punkt 10 jest niezły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts