Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc - dot. zniesienia współwłasności

Noname

Recommended Posts

Witam serdecznie,

ponieważ nie za bardzo orientuję się w zawiłościach prawa proszę o pomoc w następującej sprawie:

moja żona odziedziczyła ok. 780 m2 działki, stanowi to 1/5 udziału w jednej duzej działce, która ma swoja księgę wieczystą i numer. Jest jeszcze 3 pozostałych współwłaścicieli (2-óch po 1/5 udziału i 1 osoba 2/5 udziału). Mamy akt notarialny o tym, że jesteśmy w tych częściach właścicielami tej 1 "dużej" działki. Wszyscy jesteśmy zgodni i chcemy znieść współwłasność. Wstępnie geodeta przygotowuje się do podziału tej działki i załatwieniu formalności w urzędzie miasta, ale "wyszła" pewna niedogodnośc, po podziale "nasza nowa" działka ma szerokość tylko ok. 17m, i tutaj dochodzę do sedna:

jeden ze współwłaścicieli 1/5 udziału duzej działki chce sprzedać pozostałym współwłaścicielom (którzy też maja po 1/5 udziału) swoją część, najlepiej jest to podobno zrobić przy zniesieniu współwłasności i za jednym zamachem podzielić działkę nie na 4 częśći (2/5 i 3 X 1/5) tylko od razu na 3 części (2/5 i 2 X 3/10). W jaki sposób zrobić to najszybciej i najtaniej? Działka została odziedziczona po babci i stopień pokrewieństwa to jest wujek dla mojej żony (gdyby ewentualnie wchodziła w rachubę darowizna?). Dowiedziałem sie ponadto w urzędzie o jakimś podatku tzw. adjaceńskim? Ktoś wyjaśnił mi to w ten sposób: działka jeszcze rok temu była jako rolna kat.V (my jesteśmy współwłaścicielami od paru lat). W marcu tego roku urząd miasta uchwalił plan miejscowego zagospodarowania przestrzennego w Katowicach i w tej chwili działka jest pod budownictwo jednorodzinne. Wartość tej działki automatycznie wzrosła o ok. 50% wartości. Jeżeli teraz w ciagu 5 lat od wzrostu tej wartości właściciel postanowi sprzedać tą działkę (jak jest w przypadku wujka mojej żony, ja będę kupującym) to musi on zapłacić gminie podatek do 30% wartości, o którą wzrosła wartość tej działki, czyli jeżeli np: cena za 1m2 wzrosła o 50 zł to będzie on musiał zapłacić do 15zł za 1 m2 podatku adjaceńskiego. Czy to jest prawda? W jaki sposób przeprowadzić taka operacje? Czy po prostu kupić tą część działki, zapłacić podatek, czy są też inne lepsze sposoby na załatwienie tych formalności? Jakie są koszty z tym związane (notariusz, podatek do urzędu skarbowego, wpis do księgi, jeszcze inne...?)

Słyszałem coś o zrzeczeniu się swojej części przy zniesieniu współwłasności, czy jest taka możliwość w przypadku wujka mojej żony? Czy to byłoby tańsze rozwiązanie? Może zamiast notariusza pójść do sądu ze zgodnym wnioskiem o zniesienie współwłasności?

Działka jest niezabudowana. Proszę o jakiekolwiek wskazówki znających się na tych zagadnieniach.

Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o płate adiacencka to chodzi o wzrost wartości działki po podziale. Rzeczoznawca ustala wartość gruntu przed podziałem a nastepnie po podziale i od tej różnicy płaci się 30% opłaty adiacenckiej.

Jeżeli chodzi o plan to gmina nie powinna pobierać opłat za zmiane przeznaczenia gruntu.

Jeżeli chodzi o sprzedaż udziału to może lepiej to zrobić notarialnie przed podziałem, wtedy sprzedający nie poniesie kosztów związanych z opłatą adiacencką.

Najlepszym rozwiazaniem bylo nie przyjęcie spadku przez tą sprzedającą osobę i dogadanie z pozostalym, ale na to za późno. Najtańszym sposobem przeniesienia własności jest zniesienie współwłasności. Zaletą zgodnego zniesienia u notariusza jest jej natychmiastowa realizacja, jednak to kosztuje. Jezeli zrobicie to w sądzie będzie taniej , ale sprawy w sądzie na prawdę dlugo trwają, chyba, że u was jest innaczej. Opłatę adiacencką ustala gmina, na wartość do 30% czesto jest to ok. 8-10%, ale z tym roznie bywa. Nie da sie jej przeskoczyć. Każda zmiana własności powwoduje koniecznośc oplaty adiacenckiej (sprzedaz, darowizna, zniesienie wspolwłasności, itp)