Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ciekawa jestem (nie bez interesownie) jakie Waszym zdaniem powinien spełniać projekt, aby jego wykonanie było w miarę tanie.

to są moje przemyslenia ( może niekoniecznie poprawne )

- zwarta bryła na podstawie prostokąta lub kwadratu

- żadnych wykuszy

- bez podpiwniczenia

- dach dwuspadzisty bez lukarn i innych atrakcji

- bez balkonów

- ....

o czymś jeszcze zapomniałam?

parterowy czy z poddaszem?

Z przeszkleniami bym uważała. Są cieńsze od pełnoprawnych okien i różnica jest zauważalna wyraźnie (chyba, że są na całej ścianie). Jeśli robicie okno nieotwieralne o tej samej grubości co normalny profil, różnica jest pomijalna

Wracając do tematu, z tymi przeszkleniami źle się wyraziłem. Nie chodziło mi o wstawienie zamiast okna pojedynczej szyby o przenikalności 30 W/m2K. Chodziło mi o zastosowanie nie otwieranych okien z taką samą podwójną szybą jakie posiadają okna o przenikalności 1,1 W/m2K. Dzięki temu unika się ramy i innych drogich okuć, okno jest tańsze i szczelniejsze a więc cieplejsze. Niestety mycie takiego okna jest możliwe tylko na parterze, balkonie albo z drabiny. Dodatkowo niezbędna jest instalacja wyciągająca z domu wilgoć, bez tego przy przeszkleniach grzyb nas zje.

Ja o takim czymś pisałam :)

• 2 weeks później...

Rekuperator potrafi odzyskać 60 razy więcej energii niż zużywa. Do tego można przyjąć że 40% strat ciepła idzie w wentylacje a rekuperatory posiadają sprawność ok 80%.

Dzięki temu nasz dom jest w zimie ciepły a w lecie chłodny, ma darmowa klimatyzację.

Mógłbyś rozwinąć temat rekuperatora? Chodzi mi o firmę, która ci to robiła, a może sam zakłądałeś instalację - skąd zamawiałeś osprzęt i ile trzeba liczyć na tę przyjemność - bo zamierzam zrobić dom "reku-ready" a jeśli okaże się że system mieści mi się w kieszeni - zainwestować w tę pożyteczną sprawę.

po przejrzeniu katalogu muratora doszłam do wnisoku, że najlepszy stosunek kosztu stanu surowego do powierzchni netto ma:

d07-praktyczny

118,4 pu za 112,3 tys. stan surowy zamknięty.

a tu

koszty

dowód na to, że całość można zmieścić w 250tys. tzn pewnie można było przed podwyżką VAT..

• 1 month później...
A mnie ta rekuperacja zastanowiła. Jakieś wyliczenia, uwzględniające amortyzację? :D

Rekuperator- dobry - duzo kosztuje, ciagle brakuje dobrych fachowcow, rekuperator pobiera caly czas prad. A zima dodatkowo musi byc (powinno) podgrzeane powietrze zewnetrzne - grzalka jest elektryczna. Co wiecej - trzba miec na niego miejsce i jescze rozprowadznie powietrza.

Rekuperator wydawal mi sie super pomyslem - ale kiedys...

Teraz wydaje mi sie, ze zysk nie jest taki oczywisty