Loxia 20.12.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 ciekawa jestem (nie bez interesownie) jakie Waszym zdaniem powinien spełniać projekt, aby jego wykonanie było w miarę tanie. to są moje przemyslenia ( może niekoniecznie poprawne )- zwarta bryła na podstawie prostokąta lub kwadratu - żadnych wykuszy- bez podpiwniczenia- dach dwuspadzisty bez lukarn i innych atrakcji- bez balkonów- .... o czymś jeszcze zapomniałam? parterowy czy z poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.12.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 - (tylko) 2 kominy- małe odległości pomiędzy kotłem a łazienkami- z użytkowym poddaszem jest chyba minimalnie tańszy w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.12.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 - tani strop (albo jego brak i sufit podwieszany)- jesli z poddaszem to maksymalnie wykorzystana scianka kolankowa - na przyklad na 1.80 i dach - kąt 30st.- wymiarowe okna, zadnych szalenstw- tania dachowa- centralne ustawienie kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.12.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 -- przeszklenia zamiast okien, są tańsze i cieplejsze. bardzo mnie zaciekawiłeś o ile?procentowo mniej więcej jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.12.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 A mnie ta rekuperacja zastanowiła. Jakieś wyliczenia, uwzględniające amortyzację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 20.12.2005 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Użytkowanie użytkowaniem mówiłam o fazie budowy. bez rekuperatora da się obejść bez dachu raczej nie. te przeszklenia zamiast okien.. no przy rekuperatorze to rzeczywiscie okien nie trzeba otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 20.12.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Tani dom powinien miec kształt kuli i żeby nic z niego nie wystawało;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 20.12.2005 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Panowie, przywołuję Was do tematu i porządku ja tu potrzebuję konkretnych porad jako początkujący inwestor (ka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Z przeszkleniami bym uważała. Są cieńsze od pełnoprawnych okien i różnica jest zauważalna wyraźnie (chyba, że są na całej ścianie). Jeśli robicie okno nieotwieralne o tej samej grubości co normalny profil, różnica jest pomijalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Wracając do tematu, z tymi przeszkleniami źle się wyraziłem. Nie chodziło mi o wstawienie zamiast okna pojedynczej szyby o przenikalności 30 W/m2K. Chodziło mi o zastosowanie nie otwieranych okien z taką samą podwójną szybą jakie posiadają okna o przenikalności 1,1 W/m2K. Dzięki temu unika się ramy i innych drogich okuć, okno jest tańsze i szczelniejsze a więc cieplejsze. Niestety mycie takiego okna jest możliwe tylko na parterze, balkonie albo z drabiny. Dodatkowo niezbędna jest instalacja wyciągająca z domu wilgoć, bez tego przy przeszkleniach grzyb nas zje. Ja o takim czymś pisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 30.12.2005 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Pozwolę sobie wyciągnąć może ktoś będzie miał jeszcze jakieś propozycje?ciągle nie wiem czy parterowy czy z użytkowym poddaszem?przy założeniu powierzchni do 120m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 30.12.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Rekuperator potrafi odzyskać 60 razy więcej energii niż zużywa. Do tego można przyjąć że 40% strat ciepła idzie w wentylacje a rekuperatory posiadają sprawność ok 80%. Dzięki temu nasz dom jest w zimie ciepły a w lecie chłodny, ma darmowa klimatyzację. Mógłbyś rozwinąć temat rekuperatora? Chodzi mi o firmę, która ci to robiła, a może sam zakłądałeś instalację - skąd zamawiałeś osprzęt i ile trzeba liczyć na tę przyjemność - bo zamierzam zrobić dom "reku-ready" a jeśli okaże się że system mieści mi się w kieszeni - zainwestować w tę pożyteczną sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 30.12.2005 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 po przejrzeniu katalogu muratora doszłam do wnisoku, że najlepszy stosunek kosztu stanu surowego do powierzchni netto ma: d07-praktyczny118,4 pu za 112,3 tys. stan surowy zamknięty.a tu koszty dowód na to, że całość można zmieścić w 250tys. tzn pewnie można było przed podwyżką VAT.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 01.02.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 A mnie ta rekuperacja zastanowiła. Jakieś wyliczenia, uwzględniające amortyzację? Rekuperator- dobry - duzo kosztuje, ciagle brakuje dobrych fachowcow, rekuperator pobiera caly czas prad. A zima dodatkowo musi byc (powinno) podgrzeane powietrze zewnetrzne - grzalka jest elektryczna. Co wiecej - trzba miec na niego miejsce i jescze rozprowadznie powietrza. Rekuperator wydawal mi sie super pomyslem - ale kiedys... Teraz wydaje mi sie, ze zysk nie jest taki oczywisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts