Sylwia Wiśniewska 20.12.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Posiadam mieszkanie, które ma przedzielony przdpokój ścianą nośną. Chciałabym wykuć w tej ścianie 2 otwory w kształcie kwadratu (30 cm bok). Ściana ma szerokość 80 cm, kwadraty były by wykute centralnie.Czy muszę powiadamiać o tym spółdzielnię, co mówi na ten temat prawo budowlane. Proszę pomóżcie. Pewnie jak pójdę do spółdzielni to mi nie pozwolą, albo będę musiała zrobić projekt i mięć inspektora budowlanego.Czy prawo budowlane zezwala na zrobienie takiego otworu bez umacniania konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.12.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 zmniejszasz przekrój sciany nośnej o 37,5% i obciążenia będą się przenosić na dwóch kawałkach ściany 20cm-ych- sama sobie odpowiedz na to pytanie. przebudowa – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji oczywiście zrobienie tych otworów może wcale nie wzruszyć tej ściany - żeby zobaczyc co ona niesie powinnas sie skonsultować z konstruktorem.myślę, że ryzykowanie na własną rękę, żeby zrobić ślicznie wyglądające kwadraciki jest kiepskim pomysłem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.12.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Posiadam mieszkanie, które ma przedzielony przdpokój ścianą nośną. Chciałabym wykuć w tej ścianie 2 otwory w kształcie kwadratu (30 cm bok). Ściana ma szerokość 80 cm, kwadraty były by wykute centralnie. Czy muszę powiadamiać o tym spółdzielnię, co mówi na ten temat prawo budowlane. Proszę pomóżcie. Pewnie jak pójdę do spółdzielni to mi nie pozwolą, albo będę musiała zrobić projekt i mięć inspektora budowlanego. Czy prawo budowlane zezwala na zrobienie takiego otworu bez umacniania konstrukcji? ja doczytałam się, że w ogóle zostanie 20cm, czyli po 6.5 cm z brzegów i tyle samo posrodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.12.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 no to jeszcze lepiej...ja myslalem ze jeden nad drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts