Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór w ścianie nośnej

Recommended Posts

Posiadam mieszkanie, które ma przedzielony przdpokój ścianą nośną. Chciałabym wykuć w tej ścianie 2 otwory w kształcie kwadratu (30 cm bok). Ściana ma szerokość 80 cm, kwadraty były by wykute centralnie.

Czy muszę powiadamiać o tym spółdzielnię, co mówi na ten temat prawo budowlane. Proszę pomóżcie.

Pewnie jak pójdę do spółdzielni to mi nie pozwolą, albo będę musiała zrobić projekt i mięć inspektora budowlanego.

Czy prawo budowlane zezwala na zrobienie takiego otworu bez umacniania konstrukcji?

zmniejszasz przekrój sciany nośnej o 37,5% i obciążenia będą się przenosić na dwóch kawałkach ściany 20cm-ych- sama sobie odpowiedz na to pytanie.

przebudowa – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji

oczywiście zrobienie tych otworów może wcale nie wzruszyć tej ściany - żeby zobaczyc co ona niesie powinnas sie skonsultować z konstruktorem.

myślę, że ryzykowanie na własną rękę, żeby zrobić ślicznie wyglądające kwadraciki jest kiepskim pomysłem

pozdrawiam

Posiadam mieszkanie, które ma przedzielony przdpokój ścianą nośną. Chciałabym wykuć w tej ścianie 2 otwory w kształcie kwadratu (30 cm bok). Ściana ma szerokość 80 cm, kwadraty były by wykute centralnie.

Czy muszę powiadamiać o tym spółdzielnię, co mówi na ten temat prawo budowlane. Proszę pomóżcie.

Pewnie jak pójdę do spółdzielni to mi nie pozwolą, albo będę musiała zrobić projekt i mięć inspektora budowlanego.

Czy prawo budowlane zezwala na zrobienie takiego otworu bez umacniania konstrukcji?

ja doczytałam się, że w ogóle zostanie 20cm, czyli po 6.5 cm z brzegów i tyle samo posrodku :o