Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kot mi na choinkę włazi !!!!

xavi

Recommended Posts

Pomocy !!!

Nasza mała 3-miesięczna franca władowała się po raz pierwszy na sztuczną choinkę jeszcze nim zawisły na niej bombki !!!!

Choinka jest świeżo zakupiona i trochę strach, co by miała wylądować w pozycji poziomej (nie wspomnę o ozdobach).

Persfazja ustno-namacalna nic nie daje. W nocy oraz gdy nas nie ma w domu rozpoczynają się harce i wyginanie gałązek drzewka do dołu :evil:

Do dziennego pokoju w którym stoi nie ma drzwi i pozostaje jedynie zamknięcie kota w osobnym pokoju na noc.

Macie jakieś doświadczenia w zniechęcaniu swoich kociaków do robienia rzeczy "niepoprawnych" ??

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Macie jakieś doświadczenia w zniechęcaniu swoich kociaków do robienia rzeczy "niepoprawnych" ??

:D :D :D :D było o tym na forum troche, że możesz próbowac go troche wychowywac przez warunkowanie, ale wcześniej czy poźniej to kot wychowa Ciebie a nie Ty jego . A tak na marginesie, jak byś był kotem to byś odpuścił taka fajową zabawkę jak choinka? :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=51770

Z tym że starsze będą mniej szkodne to do końca się nie zgodzę.

Można próbować zniechęcać (np. wspomniany spryskiwacz, z tym że najlepiej to robić tak by kot nie wiązał polewania wodą z naszą obecnością - bo się nauczy nie włazić na choinkę jak jesteśmy a nie wcale), albo się dostosować.

My mamy 3 koty. Nie będę z nimi walczył o choinkę. W końcu muszą mieć też coś z życia - i jakiś prezent na Święta im się też należy. To po prostu:

1) ubraliśmy choinkę nietłukącymi ozdobami (różne figurki ze słomy - mi się bardzo podoba)

2) daliśmy bardzo stabilny stojak

Pozdrawiam

Tylko ,żeby nie skończyło sie tak jak w filmie "Zwariowane święta " z Ch.Cheysem ( chyba tak to sie pisze ) . W każdym razie nie dawać przegryzać przewodów od lampek i sprawdzić wcześniej czy nie ma w środku wiewiórek ( to ostatnie raczej nie dotyczy świeżo kupionych choinek sztucznych ). :wink:

No ten sposób z wodą jest rewelacyjny !!!

Spryskiwacz ustawiłem na strumień jak z strzykawki i kot mocno zdziwiony wiał gdzie popadnie.

Potem jak nigdy całą noc przespał ze mną w łóżku.

Rano znowu zainteresował się łańcuchami, ale woda w ruch i po kocie.

Obawiam się tylko, aby nie wyszła z tego nowa zabawa w kotka i myszkę :wink:

Spryskiwacz ustawiłem na strumień jak z strzykawki i kot mocno zdziwiony wiał gdzie popadnie.

a żona na fotelu? :D

a żona na fotelu? :D

No co ty - żona spała przy kuwecie :wink:

Mysmy naszą kicię nauczyli omijania blatu kuchennego warunkowaniem - spryskiwaczką z wodą!!! Do dziś ma uraz - wypróbuj...

Na pocieszenie Ci powiem, że koty jak rosna robią się mniej szkudne, ale straty na wstepie chyba nieuniknione :cry:

Woda i spryskiwacz to jedyna słuszna metoda wychowawcza :D :D :D

Moja 3 metrowa choina już dwa razy lezała :-? a bombki nietłukące normalnie sie potłukły :o .

Jednak i tak miałem ubaw jak herszt mojej bandy,10-cio kilowy Buła zawisł w połowie choinki :p .Trzeba było widzieć jego przerazone oczy :D :D :D .

Mysmy naszą kicię nauczyli omijania blatu kuchennego warunkowaniem - spryskiwaczką z wodą!!! Do dziś ma uraz - wypróbuj...

twoja naiwność nie zna granic http://img202.imageshack.us/img202/283/smiech29gt.gif

mogę się założyć, że taka grzeczna jest tylko w waszej obecności

jak dom jest pusty, to smiga wszędzie, po blacie kuchennym tez http://img203.imageshack.us/img203/640/diabelsmieszny9ry.gif

wprawdzie moje koty nie sa choinką zainteresowane, ale na wszelki wypadek stawiamy taką maleńką, na wysokiej półce, gdzie dość trudno sie wspiąć

Czyz to nie naiwność.Choinka wysoko i nie do zdobycia :D :D :D

I tu chciałbym zobaczyc Twoje zdziwienie :D :D :D

Kot im wyżej tym to dla niego wieksze wyzwanie :p ,a wspinaczki to ulubione zajecia.

4 raz juz tam stoi i jak dotąd nie spadła i ozdoby w całości

za to blat kuchennty użytkowany jest bezczelnie i siły na to nie ma

podobnie, jak z drapaniem mebli - przy nas grzeczne koty nie drapią

tylko skąd te dziury w narożach? :evil:

No ! Demolka mebli to chyba normalka :evil: .Nawet czeste obcinanie pazurów nie pomaga :evil:

• 3 weeks później...

U mnie kot wypija wodę z choinki mimo, że ma czystszą w miseczce, bawi się bombkami, ale to nie jest problem. Kłopot polega na tym, że jak chce wejść lub wyjść to się wspina po trzwiach tarasowych. Obecnie drzwi trzeba przemalować i wymienić miejscami silikon :cry:

Jak oduczyć kota takiego zachowania? Przecież nie będę stał na dworze i polewał go wodą, a w nocy jak chce wyjść to jak już mnie obudzi tym wspinaniem to tylko mu drzwi otwieram byle by mieć spokój i wrócić do łóżka... Dodam, że to kotka...